Hore

Bezzrkadlovkové bajonety

Ledva sme sa naučili, aké bajonety používajú výrobcovia zrkadloviek, už nás zavalili novými bajonetmi bezzrkadloviek. Tu je malý sprievodca, ktorý vám pomôže sa v nich vyznať.

S príchodom bezzrkadloviek sa zmenili bajonety, vďaka ktorým sa dá nasadiť objektív na telo fotoaparátu. Výrobcovia bajonet používajú desaťročia, predchádzal mu závit. Bajonet umožnil rýchlejšiu a jednoduchšiu výmenu objektívov a prepojenie objektívu s fotoaparátom pomocou elektronických kontaktov, prípadne aj prevodovkou pre pohon AF. Niektoré firmy používali rovnaký bajonet desaťročia, prakticky až dodnes, napríklad Nikon bajonet F a Pentax bajonet K. Canon musel nahradiť bajonet FD na bajonet EF, keď sa rozhodol vyrábať AF zrkadlovky. Rovnako to bolo aj s Minoltou, ktorá zmenila MD bajonet za A bajonet, ktorý neskôr prebralo Sony. Všetky bajonety na AF zrkadlovkách boli moderné, ale obmedzovali konštruktérov, keď sa rozhodli začať pracovať na bezzrkadlovkách. Bajonety totiž pochádzali z čias filmových fotoaparátov a mali svoje obmedzenia, napríklad priemer, či počet kontaktov. Navrhnúť lepšie objektívy ako pre zrkadlovky znamenalo zmenu bajonetu. Zmena bajonetu znamená pokrok, ale je finančne náročná, pre výrobcu i užívateľov. Nebudem to teraz rozoberať, už som sa tomu venoval. Pozrime sa na to, aké bajonety dnes výrobcovia používajú na bezzrkadlovkách a aká je ich spätná kompatibilita s DSLR objektívmi.

Canon

Canon u filmových zrkadloviek používal bajonet FD. Ten bol ťažkopádne navrhnutý a preto pri prechode na AF, bolo logické navrhnúť nový bajonet EF. Ten používajú všetky zrkadlovky EOS. EF-S je označenie objektívov s týmto bajonetom, špeciálne navrhnutých pre zrkadlovky so snímačom APS-C.

APS-C bezzrkadlovka Canon radu M s bajonetom EF-M.

Canon začal s bezzrkadlovkami so snímačom APS-C, poznáte ich pod označením EOS M. Majú bajonet EF-M, ktorý nie je priamo kompatibilný s bajonetom EF. Umožňuje ale prostredníctvom adaptéraa používať EF a EF-S objektívy. Plnoformátové bezzrkadlovky radu EOS R používajú ďalší bajonet RF. Ten nie je nijako kompatibilný s EF-M, ani cez adaptér. S adaptérmi je ale kompatibilný s objektívmi EF.

FF bezzrkadlovka Canon radu R s bajonetom RF.

Nikon

Nikon preniesol F bajonet z mechanických zrkadloviek aj na autofokusové a neskôr na digitálne. S bezzrkadlovkami začal ale úplne inak, akoby väčšina očakávala. Prišiel so systémom Nikon 1, bezzrkadlovkami s 1” snímačom a…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fotorado
2020-10-28 12:17:15
Skoda ze v clanku nie su spomenute aj vyhody a nevyhody konkretnych bajonetov a zaroven kompatibilita vyrobcov objektivov (tretich stran) ktory vyrobca pre dany bajonet vyraba objektivy. A pod...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia