Hore

Pamäťové karty

Pamäťové karty sa neustále vyvíjajú. V priebehu digitalizácie fotografie sa objavilo niekoľko typov kariet a občas sa nový typ karty objaví aj v súčasnosti. Niektoré typy kariet sa dneška nedočkali, ukázali sa ako neperspektívne.

Pamäťové karty sú založené na technológii flash. Okrem fotoaparátov sa používajú aj v iných zariadeniach. My sa budeme venovať tým, ktoré používame vo fotoaparátoch a mobiloch. Najprv sa však krátko pozrieme na karty, ktoré sa už nepoužívajú. Toto boli tie najrozšírenejšie:

PC Card (PCMCIA) - v úplných počiatkoch digitalizácie sa používala karta, ktorou sa rozširovala pamäť počítačov. Možno si niektorí spomenú, že PCMCIA slot bol pomerne bežnou súčasťou notebookov. Tento neohrabaný typ karty sa nedočkal dlhej životnosti. Niektoré prvé fotoaparáty mali pevne zabudovanú pamäť PCMCIA.

Nikon Coolpix 100 s pevnou pamäťou kompatibilnou so štandardom PCMCIA.

Smart Media - karta používaná napr. firmami Olympus a Fujifilm. Používala sa aj v zariadeniach pre komponovanie hudby. SM karta vyzerala ako väčšia SD karta. Bola pomerne poruchová a ukázala sa ako neperspektívna, pretože max. kapacita skončila na 128 MB.

Kartu Smart Media (vľavo) nahradila karta xD-Picture Card. Ale ani tá neprežila útok SD-čky.

xD-Picture Card - nástupca Smart Medie sa ukázal rovnako neperspektívny. Tento typ karty opäť používali najmä Olympus a Fujifilm. Karta bola výrazne menšia. Spoľahlivosť tiež nebola najlepšia. Aj keď sa kapacita vyšplhala až na 2GB, rozšírenejšia SD karta napokon konkurenčný boj vyhrala.

Memory Stick - tento typ karty pochádza z dielne Sony. Až príliš často sa modifikovala, bez spätnej kompatibility so staršími zariadeniami. Limit sa tu riešil napr. použitím dvoch…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kamikzi
2018-12-10 06:26:22
pekný a zaujímavý (aspoň pre mňa čo sa týka histórie) článok na pondelňajšie ráno.. ďakujem
PS: tie XQD by sa mohli rozšíriť a ísť cenou dole
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia