Hore

Adobe Lightroom 3 (15. časť) – Príprava oznamkových fotografií na tlač

Pätnásty diel zo série tipov a trikov zameraných na program Adobe Photoshop Lightroom 3 s témou prípravy oznamkových fotografií na tlač.

Video - Adobe Lightroom 3 (15. časť) – Príprava oznamkových fotografií n

Mnohí z vás už určite od známeho, či kamaráta dostali ponuku nafotiť maturitné oznamká. Preto som sa rozhodol tento diel venovať téme prípravy týchto fotografií na tlač tak, aby bol výsledný proces čo najrýchlejší a finančne nenáročný.

Pred samotnou prípravou na tlač je potrebné fotografie orezať na správny formát, najčastejšie 2,5 x 2, alebo 2,4 x 1,8. Potom sa prepneme do modulu Print. Prvým krokom je nastavenie veľkosti papiera, pre ktorý budeme rozloženie vytvárať. Vychádzame z toho, že máme za cieľ na papier 10 x 15 rozložiť 20 oznamkových fotografií, výsledok vyexportovať do formátu JPG a odoslať do fotolabu na tlač. Pod kartou Print Job zvolíme nastavenie Custom File Dimensions a napíšeme do okienok 10 x 15 cm. Tu nás ale Lightroom nepustí pod hodnotu 10,16, čo si treba pri vytváraní rozloženia zapamätať. Tak isto hneď nastavíme možnosť Print to: JPEG File (pre export do súboru), doostrenie pre lesklý, alebo matný papier a  100% kvalitu obrázku.

Pod kartou Layout Style vyberieme možnosť Single Image / Contact Sheet. V karte Image Settings aktivujeme riadok Repeat One Photo per Page, čo zabezpečí, že fotografia sa automaticky nasúka do pripravenej mriežky. Pri karte Layout sa zdržíme dlhšie – prvým potrebným nastavením je počet riadkov a stĺpcov v mriežke. Nastaveniu Page Grid teda pridelíme hodnoty 5 a 4. Ďalej zvolíme veľkosť jednotlivých buniek, čiže v našom prípade pod položkou Cell Size vyberieme 2,4 a 1,8. Upravíme okraje papiera - pod Margins nastavíme pre každú stranu 0,5 cm. Posledná vec, ktorá nám pomôže je zapnutie orezávacích značiek (Crop Marks) pod kartou Page – položkou Page Options. Dovolí to jednoduchšie vystrihovanie fotografií a pomôže nám zabrániť nechcenému orezaniu okraja fotografie vo fotolabe.

Nami vytvorené rozloženie snímok je možné podobne, ako ostatné presety v Lightroome, uložit kliknutím na symbol + v ľavom paneli na karte Template Browser a zadaním názvu presetu. Keď sme pripravení výsledok vyexportovať, stačí kliknúť na tlačidlo Print File v dolnej časti pravého panelu. Zadáme názov súboru a proces dokončíme tlačidlom uložiť.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kulkovsky
2012-04-19 14:57:16
super vec....návod určite pomôže
 
majster333
2012-04-19 20:15:03
!!! ja som to robil ručne v PS ... som ale DD
 
Recept
2012-04-19 20:58:13
nice
 
katjo
2012-04-20 09:07:10
príspevok od: majster333
!!! ja som to robil ručne v PS ... som ale DD
No a ja na "preukážkové" fotky v GIMPe , (inak vynikajúci - nastavil som všetko potrebné),
ale v LR je to zas šikovnejšie (ale to som ho ešte nemal kúpený)
 
Michals
2012-10-03 18:34:11
Veeelmi pekne ďakujem toto je to co som potreboval aj keď ešte by sa zišlo poradiť ako dostat správnu výslednú fotografiu vo veľkosti a keď tak niake gripi ku tomu ďakujem
 
Slavo Jancisin
2013-09-18 11:32:55
a zrazu aké to je pre mňa ľahké"

vďaka za návod
 
Budy
2013-12-07 17:49:22
Super tutoriál, som ani netušil, že to tu je Bolo by takéto sezónne aktuálne záležitosti,dáko lepšie dávať do pozornosti užívateľom.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia