Hore

Autor: Zoner

ZPS X - Pražská panoráma

Predstavenie programu Zoner Photo Studio X máme za sebou. Ukázali sme si funkcionalitu všetkých modulov a hlavne kde hľadať návody a inšpiráciu. Teraz vám v trojici článkov ukážeme jednoduché návody na úpravu a nakoniec si môžete zasúťažiť o publikácie z vydavateľstva Zoner Press.

Mestská panoráma je častým motívom fotografov. Tá pražská obzvlášť. Denne ju nafotia tisíce fotografov i nefotografov. Nie vždy im výdu ideálne svetelné podmienky. Fotografiu na pamiatku si ale aj tak každý urobí. najčastejším problémom býva veľký dynamický rozsah scény, jasový rozdiel medzi oblohou a mestom. Pri fotografovaní do formátu RAW máme k dispozícii veľa obrazových informácii, ktoré ale na nespracovanom náhľade nevidieť. A práve ti využijeme pri vyrovnaní expozície. Pozor, bude to aj test výkonu vášho počítača, pretože fotka je zo stredoformátoveho Fujifilm GFX50s.

Fotografia vyvolaná z RAW, bez akýchkoľvek úprav.

Fotografia je exponovaná tak aby na oblohe nevznikli veľké prepaly, pretože tie sa zachraňujú ťažšie, ako tmavé tiene. Na vyrovnanie expozície použijeme prechodové filtre, podobne ako sa to robí v teréne s fyzickými filtrami. Pracovať budeme v module “Vyvolať”.

Cez oblohu natiahnite “Prechodový filter” a nastavte jeho parametre podľa obrátku. Aby ste stmavili oblohu, použite funkciu “Expozícia”. Najvyššie jasy stiahnite funkciou “Svetlá”. Malý trik, použite funkciu “Odstránenie oparu”, aj keď na fotografii opar nie je. Pridá jasový aj farebný kontrast.

V druhom kroku použite opäť “Prechodový filter”, tentoraz ale budeme zosvetľovať. Funkciu “Expozície” nastavte do plusu. Aby náhodou nevznikol prepal, stiahnite hodnotu funkcie “Svetlá”.

Tip: Pri akejkoľvek úprave expozície, globálnej aj lokálnej, sledujte histogram. Ten vám ukáže, či máte rezervu vo svetlách a tieňoch a na fotografii nie sú orezané najvyššie a najnižšie jasy.

Expozíciu oblohy a mesta máme vyrovnanú. Podľa svetla vidno, že sa blíži západ slnka. Jeho atmosféru podporíme úpravou vyváženia bielej.

V paneli “Vyrovnanie bielej”, nastavte “Teplotu bielej” na vyššiu hodnotu, farby budú teplejšie. Riaďte sa vlastným vkusom, využívajte WB kreatívne

Kontrast farieb je jedným zo základov kompozície. Môžeme ho podporiť pomocou funkcie “Farebné tónovanie”. Tá umožňuje “primiešať” do fotografie vybranú farbu, zvlášť pre jasy, stredy a tiene. Ako kontrast k modrej oblohe, primiešame do svetiel oranžovo-ružovú farbu.

Pomocou funkcie “Farebné tónovanie” pridajte do svetiel oranžovo-ružovú farbu. Aj tu sa riaďte vlastným vkusom, vyberte si odtieň a jeho silu podľa seba.

Vo fotografii je populárne prežiarenie svetiel. V RAW konvertore ho vieme napodobniť pomocou “Kruhového filtra”.

“Kruhový filter” použite tam kde je náznak svetla. Nastavením “Šírky prechodu” zmäkčite okraje kruhového filtra. Ak nastavíte funkciu “Odstránenia oparu” na mínusovú hodnotu, napodobnite difúzovanie svetla.

Pokračujeme v nastavení “Kruhového filtra”. Pridáme mu teplú oranžovú farbu. Použite funkciu “Prekryť farbou”, vyberte oranžovú a nastavte režim prelínania na “Mäkké svetlo”.

Upravená fotografia, pár drobných úprav je ešte potrebných, ale to už necháme na vás.

Základ máme hotový. Na úpravách môžete pokračovať ďalej. Lokálne ďalej zosvetlovať a stmavovať, nastaviť ostrosť, vyretušovať špinu z oblohy atď.

Záver

Po troch častiach naších malých návodov si budete môcť zasúťažiť o knihy z vydavateľstva Zoner Press. Súťaž bude spočívať v tom, že upravíte vzorové RAW-y, každý podľa svojho vkusu. Zo súťažných fotiek vyberieme tie, ktorých úpravy sa nám najviac páčia.

Poznámka: Pred tým, ako importujete fotografie do Zoneru, uistite sa, či máte aktuálnu verziu Adobe DNG Convertor.




Ak vaša verzia nepodporuje niektorý model fotoaparátu, ZPS X. vás na to upozorní a presmeruje vás na stránku s návodom.

Na stiahnutie

Aby ste mohli trénovať a súťažiť, budete potrebovať originálny RAW. Stiahnúť si môžete aj preset, ktorý si môžete naimportovať a aplikovať na RAW, uvidíte aké úpravy sme urobili my.

Originál RAW fotografie: DSCF7900-2.RAF 

Preset s našou úpravou: praha.zpspresets  

V menu presetov zvoľte “Importovať presety…” a importujte súbor praha.zpspresets.

Súvisiace články:

1. časť: ZPS X - Jesenné farby


Nepremeškajte akciu eKONTO: Aktivujte si eKonto Classic na 12 mesiacov resp. eKonto Plus a ziskajte:


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
gytheio
2023-01-11 12:14:28
Nefotim ani neupravujem taketo veci, chcel som to skusit.
 
landov
2023-01-11 19:00:33
za mna takto
 
harmonika138
2023-01-11 20:44:43
Možno i takto...
 
gytheio
2023-01-12 13:27:52
uprava bez presetu a s presetom
 
quapor
2023-01-13 19:11:40
ja by som si dal doma facku a vratil sa to nafotit este raz, aby som nasledne pri uprave v zoner tomu venoval max par sekund
 
gytheio
2023-01-14 08:54:45
príspevok od: quapor
ja by som si dal doma facku a vratil sa to nafotit este raz, aby som nasledne pri uprave v zoner tomu venoval max par sekund
Podla mna su tie fotograhie dost dobre, fotografia z Prahy raw 111 Mb idealny pre ludi ktori radi upravuju fotografie. Jedine co mi vadilo je obloha, v prvom rade treba z nej urezat lebo pri tom ze sa tam nehodi je jej tam vela. Katedrálu svätého Víta, Václava a Vojtecha treba trocha priblizit, popredie tak jak je a katedralu priblizit, v Lr v Transformaciach. Neviem akym objektivom to bolo fotene, na 110 mm je to trocha zdeformovane, Ked sa na to pozera clovek z miesta kde to bolo fotene nevidi tu katedralu tak daleko.
Druha fotografia jesenne farby sa az tak moc na preset nehodi ale po uprave v Ps sa podari aj preset. Inac fotografia pekna, ranne fotenie ranna hmla dlhe tiene...
 
quapor
2023-01-14 14:16:46
myslel som vseobecne, nie tieto konkretne foto, take to jemne doladenie ok,
ale ako keby budovanie novej foto nemam v laske
 
gytheio
2023-01-14 14:31:37
príspevok od: quapor
myslel som vseobecne, nie tieto konkretne foto, take to jemne doladenie ok,
ale ako keby budovanie novej foto nemam v laske
Taky je trend, dnes robit fotografiu bez dobrej znalosti Ps Lr nema zmysel, teda mam na mysli ked mas mat fotografiu ako zamestnanie. Dnesne auta s autami ktore sa vyrabali pred 50 rokmi maju spolocne iba to, ze maju 4 kolesa a volant, vobec sa na seba nepodobaju a to iste je aj s fotografiou.
 
erik70
2023-01-18 07:12:42
Troška som sa nechala uniesť a fotku upravila výraznejšie...
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované