Hore

Jesenné presety v Lightroome Classic CC

Jeseň sa blíži. Je to obľúbené obdobie pre všetkých krajinkárov a milovníkov prírody. V našej Fotoškole sme o jeseni toho napísali už veľa. Pod článkom nájdete odkazy na články o výbere motívov, práci s vyvážením bielej a farbami pri fotení do JPG i do RAW, dokonca aj o ČB spracovaní jesenných motívov.

Žijeme v časoch Instagramu a fotografie sa štylizujú oveľa výraznejšie, ako v minulosti. V móde sú výrazné posuny farieb, vintage vzhľad. Odkedy Lightroom, vlastne Adobe Camera RAW, ktorý je jeho súčasťou, podporuje LUT tabuľky, sú možnosti ovplyvniť farby takmer nekonečné. Zo zelenej urobíte červenú jedným klikom.

Lightroom Classic a aj jeho mobilná verzia majú priamo od Adobe niekoľko obrazových profilov, ktoré môžete využiť pri úprave jesenných fotografií. Obrazové profily nájdete v module Develop, v pravom paneli hore nájdete Profile Browser. Vďaka náhľadu (musíte byť v režime Large alebo Grip) rýchlo nájdete profil, ktorý sa vám páči. Ak myšou nabehnete nad náhľad, aplikuje sa profil aj na veľký náhľad. Zaujímavé profily hľadajte v skupinách Artistic, Modern a Vintage.

Farebnosť môžete výrazne ovplyvniť výberom obrazového profilu z Profile Browseru.

U profilov využívajúcich LUT tabuľku je možné nastaviť ich účinok. Keď na fotografiu aplikujete profils LUT, môžete nastaviť jeho účinok (amount). Štandardne je nastavený na strednú hodnotu. Ak chcete, aby bol efekt výraznejší, nastavte vyššiu hodnotu, max. je 200. Mne sa napríklad páčia profily Artistic 03 a Modern 07, nastavené na maximum.

Farebnosť môžete ovplyvniť nastavením účinnosti profilu, vyváženia bielej, saturácie a posunu farieb.

Modern 07 je ešte celkom triezvy obrazový profil. Jedným klikom som ale upravil šedivú fotografiu, s ktorou prakticky už netreba nič robiť.

Aj po aplikovaní profilu môžete s farbami ďalej pracovať. Veľký vplyv má samozrejme vyváženie bielej. Ďalej sú to funkcie Vibrance, Saturation a všetky funkcie v paneli HSL/Color. Ak chcete používať rovnaké úpravy aj v budúcnosti, najlepšie ak si vytvoríte preset. Odporúčam vytvoriť skupinu presetov “Jeseň” a do nej si ukladať vlastné jesenné presety.

Pred časom som vás vo svojom pravidelnom pondelkovom stĺpčeku…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Danniell
2020-09-16 13:45:04
Ahojte, funguju presety aj v starsom Adobe Lightroome, co bola posledna krabicova verzia ???
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2020-09-17 09:35:23
príspevok od: Danniell
Ahojte, funguju presety aj v starsom Adobe Lightroome, co bola posledna krabicova verzia ???
Mozno niektore. Ten ale nepozna LUT, takze vacsina fungovat nebude.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované