Hore

Zálohovanie dát

Pokazený disk, pamäťová karta alebo CD, disketa, DVD, ktoré sa nedajú prečítať. Iste ste sa už s niečím podobným stretli a v horšom prípade ste mali na postihnutom dátovom nosiči jedinú kópiu cenných dát. Spôsobov ako minimalizovať šancu, že o svoje dáta prídete, je viacero. Rôzne metódy zálohovania majú rôznu rýchlosť, komplikovanosť nasadenia a obsluhy a líši sa aj životnosť údajov na médiách.

Pamäťové karty - dôveruj, ale preveruj

Z osobnej skúsenosti odporúčam nové pamäťové karty pred použitím otestovať. Môže sa totiž stať, že pamäť má chybné bloky a pri čítaní nedostaneme dáta, ktoré sa na kartu zapísali. Kontrolu môžete vykonať napríklad tak, že na kartu skomprimujete fotky približne vo veľkosti voľného miesta na karte a skúsite archív z karty rozpakovať (komprimačný program si kontroluje integritu dát). V prípade, že pri dekompresii prišlo ku chybe, karta nie je spoľahlivá a radšej ju reklamujte, a vymeňte za iný kus.

Zabezpečenie vo fotoaparáte

 Aj pri značkových kartách sa môže vyskytnúť chyba, a preto prístroje určené pre profesionálnych fotografov ponúkajú dva sloty na pamäťové karty. Sloty umožňujú ukladať fotky dvojmo priamo vo fotoaparáte. Ďalšie riešenie je posielanie fotografií cez WiFi ihneď po odfotografovaní. Má to výhodu v tom, že o zábery neprídete ani v prípade, keď vám fotoaparát rozbije niekto, komu sa nepáči, že ho fotografujete. Fotoaparáty taktiež umožňujú fotky zamknúť, aby sme predišli ich nechcenému vymazaniu.

Bezpečnosť v počítači - kontrola prístupu

Pri ukladaní súborov v počítači je treba vyberať formu ochrany podľa počtu osôb, ktoré majú k vášmu PC prístup. PC na ktorom vám deti každú chvíľu inštalujú nové hry, alebo na ňom robíte spolu s viacerými kolegami, nie je bezpečné miesto na úschovu cenných údajov. Pokiaľ je počítač váš, nedávajte administrátorské oprávnenia iným užívateľom. Ak to však nie je možné, uschovávajte svoje údaje radšej na odolnom externom disku, ktorý si pripojíte len vtedy, keď budete pracovať s počítačom vy. Dávajte užívateľom oprávnenia na zápis len do ich adresárov a pod administrátorským účtom pracujte len, keď je to nevyhnutné.

Dôležité súbory odkladať do adresára, kde mám prístup na zápis len ja. Nepracovať pod administrátorom, ani nedávať iným užívateľom v systéme práva na administráciu. Nezdieľať adresáre s dôležitými dátami po sieti bez autentifikácie a už vôbec nie prístupné na zápis. Na notebooku všetky citlivé dáta šifrovať…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fixinko
2009-01-26 14:56:24
Nebolo by odveci spomenut napriklad Solaris 10 a jeho ZFS, ktory ovela krajsie a elegantnejsie nahradi RAID+FS+LVM, a navyse ma feature ktore predosle FS a RAID nema. XFS neodporucam pouzivat bez zapojenia cez UPSku, lebo je na chylny na nekorektne vypnutie.
 
bear
2009-01-26 15:17:10
fixinko: Tiez som nespomenul AIX, HP-UX, IRIX, VXFS, OCFS, Veritas data warehouse a kopec inych technologii, ktore vyuzivaju len velke datove centra (v jednom takom robim). Pre fotografov, ktory chcu odzalohovat svojich 300 GB fotiek je to prilis velky kanon na vrabca.
 
fixinko
2009-01-26 15:41:08
bear: vies co, ani nie... Ja som doma presiel z raid5 (na linuxe, hm tusim je stale oznacovany ako experimental) na zfs raid-z (na solarise) a jednoducho krasa. Robi to 3TB domaci storage, sharuje tlaciaren... Je to free a dostupne aj na x86/x86_64 arch, takze stoji to za vyskusanie a nasadenie aj na taketo domace storage.
 
julo kotus
2009-01-26 15:58:47
:) ak dovolíte, pridám aj ja svoj koment - vôbec neviem, o akých spôsoboch hovoríte a tie skratky mi nič nehovoria :) a myslím si, že tieto skôr využije nejaký IT špecialista. Fotograf (aj profík) sa dostane tak po externý HD. :)
 
MisoZ
2009-01-26 16:10:19
Dovolte mi pridat jednu linku: http://www.drobo.com/

Velmi zaujimave riesenie pre pokrocileho amatera alebo profesionala
 
fixinko
2009-01-26 16:37:26
Dopocul som sa o tom dnes, a hned som povedal ze nikdy :-). Citujem http://grsecurity.net/news.php#drobo:


On to other business, recently I´ve been dealing with the loss of a significant amount of data which was supposedly ´protected´ by a device called Drobo (http://www.drobo.com). A perfectly good drive was marked as failed by the device, and instead of rebuilding from data on the other two drives (since it´s supposed to handle single drive ´failure´), I´ve been locked out of my data for nearly two weeks. Due to the proprietary nature of their device, any proper recovery of the data depends on them (it´s not a simple RAID5 configuration that can be recovered with third-party tools).
 
2009-01-26 16:38:01
poučný článok, len miestami som mal pocit, akoby som cital IT casopis...hlavne v prvej casti po Zalohovacie media...ale inak fajn...znovu som si zopakoval skusku z informatiky :o)
 
MisoZ
2009-01-26 17:04:27
Zaujimave, doteraz som pocul len same pozitivne ohlasy ale moze byt, nemam doma nemozem povedat;-)) Osobne pouzivam WD 1TB FW400 a zatial absolutna spokojnost, dobre by mozno bolo mat tu studio edition kde su 2x500 GB a dat ich do RAIDu. Ma podobny setup niekdo??
 
bear
2009-01-26 17:14:49
Ja osobne si radsej RAID riesim SW v Linuxe. Ak odide zdroj, radic, system, daju sa data z diskov dostat v inom PC. Ak pouzijem HW na ktory nebudem vediet zohnat nahradne disly, bude obnova dat ovela zdlhavejsia a drahsia.
 
Naturman
2009-01-26 18:08:13
Najspoľahlivejšia archivácia je film , to ukázal čas.
 
bear
2009-01-26 18:30:18
príspevok od: Naturman
Najspoľahlivejšia archivácia je film , to ukázal čas.
Nesuhlasim sú vyrobené z plastov a organické materiály sa časom rozkladajú. Kamenné tabulky udržia informáciu dlhšie. Aj zlaté platne sú vraj veľmi trvanlivé (jednu taku poslali aj s Voyagerom)
 
Fotoart
2009-01-26 19:52:52
príspevok od: bear
Nesuhlasim sú vyrobené z plastov a organické materiály sa časom rozkladajú. Kamenné tabulky udržia informáciu dlhšie. Aj zlaté platne sú vraj veľmi trvanlivé (jednu taku poslali aj s Voyagerom)
Skvelé skvelé...
 
maityphotography
2009-01-27 00:43:47
preco je to v rubrike editacie fotiek ???
 
attila.farkas
2009-01-27 06:49:27
zaloha na viacero diskov je dobry napad... ja to roobim odkedy mi externy HDD letel nejakych 5 metrov a potom sa z neho nedalo vsetko precitat... teraz mam na compe cca 2TB a verim ze mi to chvilu bude stacit aby som mal veci dvojmo... tie najdolezitejsie data este navyse ukladam aj na sieti - cryptovane SHA metodou... jeden nikdy nevie ci ho nenavstivia vlamaci... :) pre uzivatelov windrbowsu je asi dost zbytocne radit aby do ulozneho priestoru mali pravo zapisu iba oni :D
 
fixinko
2009-01-27 12:04:13
príspevok od: attila.farkas
zaloha na viacero diskov je dobry napad... ja to roobim odkedy mi externy HDD letel nejakych 5 metrov a potom sa z neho nedalo vsetko precitat... teraz mam na compe cca 2TB a verim ze mi to chvilu bude stacit aby som mal veci dvojmo... tie najdolezitejsie data este navyse ukladam aj na sieti - cryptovane SHA metodou... jeden nikdy nevie ci ho nenavstivia vlamaci... :) pre uzivatelov windrbowsu je asi dost zbytocne radit aby do ulozneho priestoru mali pravo zapisu iba oni :D
menil.
 
zola
2009-01-27 16:42:46
ceny: januar 2009
 
JC photographer
2009-01-27 17:38:42
Zabudli ste na jedno velmi pravdive pravidlo IT: ´Je jedno, co robite, aj tak o svoje data pridete.´

:o)
 
attila.farkas
2009-01-27 20:31:09
príspevok od: fixinko
menil.
mas pravdu... poplietol som to, lebo posledne dni som prechadzal kod kde sa kazdu chvilu odvolavaju na md5 salted hash a cital som manualy kde sa SHA spomina snad na kazdom riadku :)
 
Misak007
2009-03-25 19:50:38
ja len tak, ze ste zabudli spomenut ze BD-cka maju ovela vacsiu odolnost voci poskodeniu ako DVD toboz Cd....
 
polal
2009-05-29 12:04:38
Pozor. Vo ViewNX som chcel zmazať NEF súbor, ale kurzor som mal vľavo v strome s adesármi. Po stlačení DELETE bol adresár fuč za 0,0001 pikosekundy a v koši nič. Nejedná sa len o fotky, ktoré ako správny programátor-paranoik mám zálohované nepriestrelne, ale aj iné dáta. stačí že zavadíte o DELETE a nastúpia recovery softy, ktorými to potom dávate dokopy.
 
2009-07-16 13:32:41
pod zalohovanim si predstavujem kopiu dat na inom mediu a NA INOM MIESTE. je jedno, ci RAID 1,5,10, sklamanie hardwaru hra rolu v podstatne mensich percentach. stale je tu ludsky faktor a riziko vymazania / ukradnutia dat.
mozno je to profesionalnou deformaciou, ale ja pouzivam uz len pasky (netyka sa to fotiek, nie som fotograf profesional, ani pokrocily, som len zaciatocnik). Pokial chcem zalohu, ktoru nemusim kontrolovat a duplikovat, aby som predlzil zivotnost (CD/DVD), pouzijem zalohovacie pasky a dam ich na ine miesto. Ano, cena je vysoka, ale je na kazdom, aby si zratal hodnotu svojich dat a podla toho ich zalohoval. Urcite nie je permanentne tociace sa medium vhodne na dlhodobu archivaciu, pretoze sa raz urcite tocit prestane ;-)
 
bonifacko
2012-09-13 06:03:37
Trochu stara tema, ale stale aktuálna.
Potrebujem surne pomôcť. Mam vytvoreny RAID 1 z 2 kusov 1TB diskov. No robí to šarapatu. Na druhy deň sa tam nedavaju pridavať nove subory. Takto to vyzera - vid foto. Teraz mam RAID 1 vytvorene vo win 7 a robilo to tak isto ak som RAID 1 konfiguroval v BIOSe.
 
bonifacko
2012-09-13 06:31:06
Nuž a v sprave uložnych zariadení ma čaka takato sprava
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia