Hore

Jesenné vyváženie bielej

Jesenná príroda hrá všetkými farbami, obzvlášť odtieňmi žltej, oranžovej, červenej a hnedej. Môže sa stať, že farby na fotografiách nie sú tak sýte a teplé ako v skutočnosti.

Hlavným vinníkom je zlé vyváženie bielej. O tom sme si už písali, tento krát tému rozvinieme a využijeme lokálne vyváženie bielej. To samozrejme nie je možné priamo vo fotoaparáte.

Globálne vyváženie bielej

Hlavne začiatočníci nechávajú vyváženie bielej na automatiku. U niektorých fotoaparátov máte možnosť v režime Auto WB nastaviť, aby boli preferované teplejšie farby. Ani to ale nemusí stačiť a fotografie budú studenšie. Preto je lepšie používať pevne nastavené vyváženie bielej. Nepotrebujete na to neutrálne šedú tabuľku. Stačí zvoliť niektorý z presetov. Už nastavenie WB na denné svetlo, symbol slniečka, pomáha farby otepliť. Ak chcete farby viac otepliť, použite WB preset v tieni, lebo zamračené.

Priamo vo fotoaparáte by mali vyváženie bielej nastaviť tí, ktorí fotia do formátu JPG. Aj keď používate RAW, mali by ste tiež nastaviť WB vo fotoaparáte. U RAW-u sa dá vyváženie bielej kedykoľvek zmeniť v RAW konvertore, ale prečo si robiť prácu naviac. Správne vyváženie bielej vám pomáha už vo fotoaparáte, pri vizualizácii. Ak používate živý náhľad, vidíte účinok WB na spracovanie obrazu môžete posúdiť potenciál scény, ktorú fotografujete.

Nasledujúce ukážky demonštrujú nastavenie vyváženia bielej pri fotografii vo formáte RAW. Použil som funkciu WB v programe Adobe Lightroom Classic CC.

Auto WB.

Daylight (denné svetlo), farby sú o niečo teplejšie, ako u Auto WB.

Cloudy (zamračené), farby sú výrazne teplejšie oproti Auto WB.

Shade (v tieni), farby ešte o máličko otepleli,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
jozef84
2019-10-02 08:55:47
Karol, presne načasovaný článok.
 
puresk
2019-10-02 09:20:56
Najskor to je len vec zvyku..ale mna ten stetec (v LR) pekne.. hneva Stava sa mi ze prejdem po jednej casti 2x a z toho dovodu vznikaju nepekne ciary. Ovela radsej by som si najskor oznacil oblast (napr lasom) a jej menil vlastnosti.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované