Hore

Soft efekt niekoľkokrát inak II.

V prvej časti sme si popísali, ako dosiahnuť soft efekt v počítači. Teraz si ukážeme, ako dosiahnuť soft efekt vo fotoaparáte, bez špeciálneho príslušenstva. Najprv si však odskočíme a popíšeme si práve to špeciálne príslušenstvo.

Objektívy

Objektívov, ktoré majú soft efekt nie je veľa. A kvôli tomu, aby ste si soft efekt vyskúšali, ich asi zháňať nebudete. Dokonca aj fotografi, ktorí soft efekt používajú častejšie, dávajú prednosť napodobneniu postprocesingom.

Lensbaby Velvet 56 mm f/1,6. Firma Lensbaby je známa objektívmi s rôznymi efektmi. Začali s naklápacími objektívmi typu tilt. Relatívne nedávno predstavili portrétny objektív so soft efektom, model Velvet 56.

 Fotografia nasnímaná objektívom Lensbaby Velvet 56. Foto: Kathleen Clemons. 

http://lensbaby.com/product/velvet-56/

Canon EF 135mm f/2.8 Softfocus. Už podľa dizajnu vidno, že je to objektív staršej konštrukcie navrhnutý v počiatkoch éry EF (EOS). Tento portrétny špeciál dosahuje soft efekt použitím polopriesvitných plastových lamiel, ktoré fungujú mechanicky na rovnakom princípe ako clona. Pomocou prstenca lamely privierate alebo otvárate a podľa toho sa mení sila soft efektu. Pri plnom otvorení sa objektív správa ako bežný objektív bez soft efektu.

http://www.photozone.de/Reviews/359-canon-ef-135mm-f28-sf-lab-test-report--review

Filtre

Oveľa lacnejšie a univerzálnejšie je použitie filtrov. Soft efekt alebo difúzny efekt je tu dosiahnutý tým, že povrch filtra je špeciálne upravený. Nachádzajú sa na ňom bublinky, matovanie, krúžky, či iná úprava.

Najlegendárnejším filtrom so soft efektom je Zeiss Softar. V ponuke značky Cokin nájdete hneď niekoľko soft a difúznych filtrov s rôznym účinkom. Aj keď soft filtre už vyšli z módy, stále sa vyrábajú. Zo…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia