Hore

High Key v krajine

Využite techniku High Key s prevahou svetlých tónov a malým kontrastom pri fotografovaní krajiny!

Termínom High Key označujeme fotografie s prevahou svetlých tónov a malým kontrastom medzi svetlami a tieňmi. V minulosti bola táto technika obľúbená v kinematografii a fotografii najmä pre technologické aspekty (prvé filmy mali problémy zachytávať scény s vysokým rozsahom kontrastu). V dnešnej dobe ju autori využívajú, keď chcú navodiť príjemnú, ba až snovú atmosféru.

Pri High Key fotografii je obzvlášť dôležitý vstup. V krajinnej fotografii sa za ideálne podmienky z hľadiska High Key považuje hmla. Pri fotografovaní osôb rozhodujúcu úlohu zohráva oblečenie svetlých farieb, biele pozadie a mäkké difúzne svetlo. Ak by som mal poskytnúť všeobecnú radu, pre High Key sú ideálne scény bez tmavých tieňov s nízkym kontrastom.

Hmla pod Matterhornom, ktorý som pre ňu neodfotil , ale aspoň sa mi podarilo takéto High Key zátišie.

Nie vždy je však nutné čakať na hmlu, či pani v bielom kožuchu pred prázdnym billboardom. High Key fotografiu dokážeme vytvoriť aj z celkom obyčajnej fotografie. Cieľom je odstránenie tmavých miest. Možností je viacero - od úprav v RAW editore (ktoré som použil na obrázku nižšie) až po pri High Key často využívané nástroje ako Burn a Dodge.

K tejto ukážke som pripojil aj histogramy jednotlivých obrázkov. Pre High Key histogram platí, že sa vačšina informácií nachádza v pravej polovici grafu, pričom ale nedochádza k prepalom.

Ako je zrejmé z toho, čo sme si uviedli pred chvíľkou, High Key fotografia sa dá docieliť rôznymi spôsobmi, niekedy až prekvapivými. Ako príklad poslúži ďalšia ukážka:

V tomto prípade sa jedná o nočné fotografie, ktoré som v grafickom editore ,,invertoval" - čím som z fotografie s prevahou tieňov (Low Key - bližšie nabudúce) dostal fotografiu s prevahou svetiel.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Dominik
2009-01-07 10:50:59
Super článok, aj fotky :) toto si vyskúšam
 
miloshaaa
2009-01-07 11:56:46
ta prva je vyborna... tie ziskane v compe sa mi uz tak nepacia
 
xerion
2009-01-07 12:27:39
príspevok od: Dominik
Super článok, aj fotky :) toto si vyskúšam
kde to je vo photoshope? neviem to najsť
 
Fotograf77
2009-01-07 12:48:03
príspevok od: xerion
kde to je vo photoshope? neviem to najsť
:-D a co vlastne nevies najst v PS? :-) hladas snad funkciu ci filter na to?
 
xerion
2009-01-07 12:52:29
príspevok od: Fotograf77
:-D a co vlastne nevies najst v PS? :-) hladas snad funkciu ci filter na to?
no vo filtroch som pozeral, ale nenašiel som to
 
REEFE
2009-01-07 13:20:04
vdaka, dobry clanocek, moj pokus o high key http://www.ephoto.sk/uzivatelska-sekcia/foto-galeria/?action=showPhoto&id=18830
 
sankiakis
ocenenie redakciou 2009-01-07 13:25:40
príspevok od: xerion
kde to je vo photoshope? neviem to najsť
Skus plugin Color Efex.
 
2009-01-07 14:32:11
vdaka za vyborny clanok..
skusim :)
 
Fotograf77
2009-01-07 16:06:38
príspevok od: xerion
no vo filtroch som pozeral, ale nenašiel som to
No asi ze to tam nie je :-D

Ano, existutju na to aj plug-iny, ale skuste aj sami nieco v tom PS spravit. . . . to nie je program ze stlacim tlacitko a ono mi to spravi :-)))
 
2009-01-08 14:36:46
tu je tutorial aj video tutorial pre PS
http://www.the-graphics-tablet.com/high-key.html
 
2009-01-08 14:38:04
ALEbo
http://www.photoshoptalent.com/photoshop-tutorials/how-to-make-high-key-images.php?p=1
 
schamka
2009-01-09 13:23:16
pozeram, kedze su k fotkam pupavy pripojene aj histogramy, ze ten high key obrazok vlastne nema ziadnu ciernu (ostatne, nepotrebujem na to ani histogram, vidno to aj bez neho)
doteraz som zila v tom, ze high-key hoci ma histogram posunuty do svetlej casti, mal by obsahovat aj ciernu. napriklad pri portrete tvare su cierne zrenicky, zvysok je svetly
ak mam byt uprimna, tak na tej pupave mi ta cierna aj chyba...

ako to teda je?
 
photoab.wz.cz
ocenenie redakciou 2009-01-09 14:29:40
schamka, high key je, ako si spravne napisala, definovany posunutym histogramom smerom dolava. obsahovat ciernu moze, ale nemusi. portret je typicky priklad, kde sa cierna vo vacsine pripadov nachadzat bude.
Mozu sa vsak vyskyt aj ine situacie:
http://www.johnsidlo.com/images/3potsv2sm.jpg
http://www.diyphotography.net/files/images/high-key-rose.jpg
 
photoab.wz.cz
ocenenie redakciou 2009-01-09 14:30:04
doprava(samozrejme) :-)
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia