Hore

S čím na portréty? II.

Pokračujeme v dvojdielnom článku o výbere techniky pre portrétovanie.

V prvej časti sme sa venovali všeobecným požiadavkám a výberu fotoaparátu. Teraz sa budeme venovať hlavne objektívom. Ukážeme si, ako fotia objektívy rôznych ohniskových dĺžok na fotoaparátoch s rôznou veľkosťou snímačov. Budú medzi nimi lacné, stredne drahé i pekelné drahé objektívy.

Objektív

Aj keď je výber fotoaparátu dôležitý, výber objektívu je ešte dôležitejší. Portrétny objektív by mal mať určité parametre. Najprv si predstavíme najcharakteristickejší portéťak a potom aj varianty, ktoré ponúkajú iné podanie perspektívy a hĺbky ostrosti.

O objektívoch máme vo Fotoškole podrobný seriál a preto ich parametre a vlastnosti nebudem rozoberať. Zopakujeme si len to najdôležitejšie.

Nás zaujímajú dva parametre objektívov. Je to ohnisková dĺžka a svetelnosť. Ohnisková dĺžka určuje uhol záberu a nepriamo ovplyvňuje podanie perspektívy. Svetelnosť nás zaujíma, pretože určuje, akú najmenšiu hĺbku ostrosti vieme dosiahnuť. Spolu s celkovou optickou konštrukciou, vrátane konštrukcie clony, má vplyv na kvalitu bokehu.

Čo pri výbere objektívu musí vedieť každý, je vplyv ohniskovej dĺžky, v závislosti na veľkosti snímača, na uhol záberu. Ohnisková dĺžka je nemenná a je daná optickou konštrukciou objektívu. Pretože sa ale mení uhol záberu, ak použijeme objektívy s rovnakou ohniskovou dĺžkou na fotoaparátoch s rôznou veľkosťou snímačov, bežne sa bavíme o tzv. crop faktore a ekvivalentnej ohniskovej dĺžke. Za etalón nám slúži plnoformátový systém, pretože ten vychádza z kinofilmu, kedysi najrozšírenejšej veľkosti filmu. Crop faktorom, alebo faktorom orezu, prepočítavame ohniskovú dĺžku objektívu, aby sme dostali ekvivalentnú ohniskovú dĺžku, ktorá zodpovedá uhlu záberu na konkrétnom snímači. Pri APS-C fotoaparátoch prepočítavame faktorom orezu 1,5x alebo 1,6x (Canon). Pri Micro 4/3 fotoaparátoch používame faktor orezu 2x.

Uveďme si jednoduchý príklad s objektívom s ohniskovou dĺžkou 50 mm. Teraz neriešme kompatibilitu bajonetu. Na plnoformátovom fotoaparáte má uhol záberu 47°, keďže je FF etalónom, žiaden faktor orezu nepoužívame. Pri APS-C fotoaparáte má 50 mm objektív uhol záberu užší, zodpovedá ekvivalentu 75-80 mm (crop 1,5 alebo 1,6x). No a na Micro 4/3 snímači uhol záberu 50 mm objektívu zodpovedá ekvivalentu 100 mm (crop 2x). Uhol záberu je polovičný oproti 50 mm objektívu použitom na plnoformátovom fotoaparáte. Toto je dôležitý poznatok. Ak chceme pri fotoaparátoch s rôznou veľkosťou mať rovnaký uhol záberu, musíme hľadať objektívy s rôznou skutočnou ohniskovou dĺžkou, ale rovnakou ekvivalentnou. Ak hľadáme pre APS-C fotoaparát objektív s rovnakým uhlom záberu, aký má 50 mm objektív na FF fotoaparáte, musí mať ohniskovú dĺžku približne 35 mm (50/ crop 1,5x). U Micro 4/3 fotoaparátu je to potom objektív s…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
marianr
2019-08-26 08:40:08
Povedal by som že k "pravým" portrétnym patrí na APS-C aj SMC Pentax-DA* 55mm F1.4 SDM.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2019-08-26 08:57:00
príspevok od: marianr
Povedal by som že k "pravým" portrétnym patrí na APS-C aj SMC Pentax-DA* 55mm F1.4 SDM.
Clanok nie je vypoctom vsetky objektivov, ktore splnaju podmienky pre portretne objektivy. Tou uz je na kazdom, nech si najde ekvivalent pre jeho system a potreby.
 
kigor
2019-08-26 15:20:07
Uhol záberu spomínaného 50mm objektívu je rovnaký vo všetkých systémoch. Rozdiel je v tom, na akú plochu dopadá. U M43 napr. polovičnú. Čiže prekreslenie je ako 100mm avšak hĺbka ostrosti odpovedá 50mm. Ale vo finále je to len hranie so slovíčkami.
A vďaka za článok a fotky, Karol.
 
z80
2019-08-26 18:05:39
príspevok od: kigor
Uhol záberu spomínaného 50mm objektívu je rovnaký vo všetkých systémoch. Rozdiel je v tom, na akú plochu dopadá. U M43 napr. polovičnú. Čiže prekreslenie je ako 100mm avšak hĺbka ostrosti odpovedá 50mm. Ale vo finále je to len hranie so slovíčkami.
A vďaka za článok a fotky, Karol.
Uhol zaberu rovnaky nie je. Uhol zaberu je totiz zavisly od rozmeru plochy na ktorej je obraz vytvarany.
Matematicky sa uhol zaberu rovna 2xatan(x/2f), pricom "f" je ohniskova vzdialenost objektivu a "x" je rozmer plochy (typicky uhlopriecka, vtedy ide o diagonalny uhol zaberu) na ktorej je obraz vytvarany.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia