Hore

Dodajte svojim fotkám dynamiku. Pomôžu vám Zreteľnosť a Textúra

Máte občas pocit, že niektorým fotkám chýba tá správna kresba a premýšľate, ako im ju čo najlepšie dodať?

Vyskúšajte Zreteľnosť a Textúru v Zoner Photo Studiu X. Sú to veľmi efektívne úpravy, ktoré dodajú fotkám šťavu bez toho, aby ste museli zmeniť celkový kontrast snímky.

Zreteľnosť a Textúra v module Vyvolať Zoner Photo Studia X pomôžu vytiahnuť detaily a vytvoriť vnútorný kontrast. Vďaka tomu zosilní aj celkovú dynamiku snímky. Posuvníky upravujúce Zreteľnosť a Textúru nájdete v module Vyvolať pod expozičnými nástrojmi. Pridali sme ich aj do parametrov všetkých nástrojov na lokálne úpravy, použitie je tak veľmi univerzálne.


Oba parametre nájdete v pravom paneli modulu Vyvolať.

Na aké fotky sa hodia

Pri úprave Zreteľnosti dochádza k zvýšeniu kontrastu, ale nie pri celej fotografii, iba pri hrách. Takže sa histogram nerozširuje ako v prípade pridávania kontrastu a nedochádza k zvyšovaniu prepalov. Zvýšenie dynamiky je dobre vidieť napríklad pri úprave fotky, kde sú mraky.

Textúra pracuje podobne, ale upravuje jemnejší rozsah a väčších hrán si nevšíma, zvýrazňuje iba tie jemnejšie. Textúru oceníte napríklad pri fotkách krajiny, kde zvýraznia trávu, pri portréte lokálne zvýrazníte kresbu vo vlasoch a podobne.

Opatrne v prípade portrétov

Rovnako ako HDR, ani Zreteľnosť a Textúra sa príliš nehodia na portréty. Zvýraznia nielen oči, ale aj vrásky a pleťové nedokonalosti.


Zvýraznenie mrakov pomocou invertovaného Kruhového filtra (R).

Na fotografiách pritom často bývajú ako ľudia, tak mraky. Je preto vhodné použiť zreteľnosť aj lokálne. Umožní vám to napríklad Prechodový (G), Štetcový (B) alebo Kruhový (R) filter, kde túto funkciu tiež nájdete. Zreteľnosť tak plynule nastavíte na vybranú časť snímky a nemusíte sa báť, že upozorníte na nedokonalosti pleti a tváre.

Textúra často nájde uplatnenie napríklad pri fotení prírody. Kresba na listoch rastlín, kôre stromov alebo na iných prírodninách, srsť zvierat alebo perie vtákov… Všetky tieto jemné štruktúry pomocou Textúry zvýrazníte a necháte vyniknúť ich jemnú kresbu. Vyskúšajte, kde všade ešte tento parameter uplatníte!


Zvýraznenie jemnej štruktúry na listoch pomocou Textúry.

Efektívne vylepšenie čiernobielej fotky

Kúzlo čiernobielych fotiek je v tom, že vďaka absencii farieb lepšie sústredia divákovu pozornosť na obsah, obrysy, štruktúru a kontrast. Zreteľnosť aj Textúra pritom dokážu tieto prvky zvýrazniť. Práve preto sa do čiernobielej fotografie výborne hodia.

Na dramatickosti dodá Zreteľnosť aj čiernobielym portrétom. Stále však počítajte s tým, že zreteľnejšie sú potom nielen línie a obrysy ale aj šum alebo nežiaduce kontúry v tvári. Nezabudnite preto najskôr tieto prvky zmierniť alebo úplne vyretušovať.

Hodia sa takmer všade, ale s mierou

Zreteľnosť a Textúra sú výborné nástroje, ktorými oživíte nekontrastné fotky, vytiahnete dramatickosť a zvýrazníte obrysy aj štruktúry materiálov. Využijete ich skoro pri všetkých fotografiách a takmer vždy snímke prospejú. Zároveň ale myslite na to, že fotka má byť zaujímavá najmä svojim obsahom a úpravou ju máte iba ľahko vylepšiť. Platí to isté ako v prípade HDR – výraznejší efekt neznamená lepšiu snímku.

Textúru aj Zreteľnosť si môžete vyskúšať úplne bezplatne. Stačí si len stiahnuť Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo.

Zdroj: Milujemefotografii.cz 

Autor: Matej Liška 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia