Hore

Autor: Matej Liška

Expozícia a dynamický rozsah: Pozrite sa, ako ich opraviť

Úpravu expozície a dynamického rozsahu potrebuje skoro každá fotka. Najmä z fotiek vo formáte RAW vytiahnete ďaleko viac, než by sa mohlo zdať. To sa hodí napríklad ak si nedáte pozor pri nastavení expozičných hodnôt už pri fotení alebo ak fotíte scénu s výraznými svetlami a tmavými tieňmi. To je typické pre krajinu alebo portrét, kde na časti fotky je svetlé nebo a časť je utopená v tieňoch.

Sekcia Expozícia v module Vyvolať Zoner Photo Studia X obsahuje všetko, čo k úprave expozície potrebujete. Nájdete tu ako nástroje, ktoré pracujú s celou fotkou, tak aj tie, ktoré upravujú len miesta jasu. Môžete tak napríklad upraviť celkovú expozíciu a potom zvlášť tiene a svetlá. Výsledkom je ideálne exponovaná fotka s dobrým dynamickým rozsahom.

Základné expozičné nástroje

Posuvníkmi Expozícia a Kontrast upravíte úplný základ, teda celkovú svetlosť a kontrast fotky. Ak si nie ste istí alebo chcete úpravu zrýchliť, odporúčame vyskúšať tlačidlo Auto, ktoré vám automaticky celú expozíciu nastaví a vy už len doladíte drobnosti.

Pomocou tlačidla Auto necháte Zoner Photo Studio X automaticky upraviť expozičné hodnoty.


Ďalšie dva nástroje, Biely bod a Čierny bod, budete pravdepodobne používať zriedka alebo s menšou intenzitou, pretože celkom výrazne posúvajú histogram. Tieto posuvníky je dobré použiť v prípade, že je fotka nekontrastná a chýba v nej biela, prípadne čierna farba.

Dynamický rozsah

Podkategória Dynamický rozsah obsahuje nástroje, ktorými perfektne vyvážite svetlé a tmavé časti fotky. Nástroje ako Svetla a Tiene doplňujú ešte posuvníky Bielej a Čiernej.

Naša fotka krajiny je typickým prípadom, kedy je potrebné expozíciu opraviť. Kým obloha je ľahko preexponovaná, popredie sa utápa v tieňoch.

Pred úpravou. Expozícia je zle vyvážená, je potrebné stlmiť svetlá a zosvetliť tiene.


Oprava je jednoduchá. Stačí stlmiť posuvník Svetlá pre stmavenie preexponovanej oblohy. Posuvník Tiene naopak vytiahnuť do plusových hodnôt. Tým sa presvetlia príliš tmavé miesta. Celková expozícia je tak vyváženejšia a docielili sme lepšieho dynamického rozsahu.

Pomocou posuvníkov Čierne a Biele doladíme fotku tak, aby nebola bez kontrastu a vyzerala prirodzene. Pomocou Biele upravujete tie najsvetlejšie časti fotky. Rovnako je tomu u tmavých častí a posuvníka Čierne.

Stiahnite Svetlá, vytiahnite Tiene a dolaďte výsledok pomocou Bielej a Čiernej.


Ďalej pre ostrejší a výraznejší dojem pridajte rozumne Textúru a Zreteľnosť.

Fotka po úprave dynamického rozsahu.


Oproti verzii pred úpravou sa vo fotke objavilo veľa detailov a textúr lístia stromov. Tie boli pôvodne schované v tieňoch a neboli vôbec vidieť. Navyše aj pôvodne nudná a sivá obloha má po stiahnutí svetiel zaujímavejšie rysy.

Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a vytiahnite z vašich fotiek maximum pomocou nástrojov na úpravu expozície dynamického rozsahu.


Zdroj: Milujemefotografii.cz 
Autor: Matej Liška 


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia