Hore

Naučte sa retušovať portrét. Vďaka ZPS to bude hračka.

Retušovanie portrétov je komplikovaná disciplína a jej úplné zvládnutie vyžaduje dlhodobú prax.

Zoner Photo Studio našťastie ponúka rad nástrojov, vďaka ktorým sa do retušovania rýchlo dostanete. Pozrite sa na základné techniky retuše, ktoré by mal mať každý portrétny fotograf v malíčku. S našim návodom ich ľahko ovládnete.

Naučíte sa používať nástroje: Retušovací štetec (J), Zosvetliť (I), Stmaviť (Shift + I), Vrstva - Duplikovať vrstvu, Vrstva - Zlúčiť vybrané, Efektový štetec (E), Klonovacia pečiatka (S), Vrstva - Pridať vrstvu - krivky ..., Vrstva - Maska - Skryť všetko, Štetec (B), Vrstva - Do jednej vrstvy, Vylepšiť - Doostriť (Ctrl + 5)

Príprava fotografie v module Vyvolať

Pred samotnou retušou portrétu pôvodnú fotografiu v RAWu upravte v module Vyvolať. Tu vykonané úpravy slúžia v tomto prípade k príprave pre detailnú úpravu v module Editor. Idú väčšinou opačným smerom, než ako by ste fotografiu upravovali pre finálnu verziu.

Fotografia má výrazný nádych do modra, čo je zrejmé už len pohľadom na pôvodne sivé pozadie, na ktorom bola odfotená. Vyváženie bielej upravte pomocou kvapkadla zo záložky Vyrovnanie bielej v paneli úprav.

Fotografia je dobre nasvietená a nie je u nej potreba upravovať expozíciu. Aj tak je ale vhodné presvetliť tiene a trochu stiahnuť jasy. Získate tak viac dát pre spracovanie. Stratu kontrastu opravíte na konci celej úpravy.

Modul Vyvolať fotky vo formáte RAW automaticky doostruje. To je dobré, ak používate iba tento modul, my ale budeme pokračovať do modulu Editor. Doostrenie teda bude lepšie eliminovať. Ak by sme fotku doostrili už vo Vyvolať, do Editora by sme mohli preniesť nežiadúce prvky, vzniknuté doostrením. Úpravu ostrosti vykonávajte vždy až na záver!

V predvolenom nastavení ovládacích jazdcov v záložkách paneli úprav nie je možnosť celú záložku vypnúť, ale automatického doostrenia sa predsa ľahko zbavíte. Zmeňte ľubovoľnú hodnotu vo voľbách na paneli úprav. Tým sa u záložky objaví políčko s možnosťou efekt celej záložky vypnúť. Zmeňte teda napr. Metódu doostrenie z Maskovanie neostrosti na Chytré doostrenie. Potom vypnite efekt celej záložky pomocou zaškrtávacieho políčka v jej záhlaví.


Teraz je fotografia pripravená k úprave v module Editor.

Vyčistenie pleti v module Editor

Na internete nájdete veľké množstvo návodov, v ktorých je pre úpravu pleti použitý postupu s rozmazaním pleti. Rozmazávaniu sa vyhnite. Rozmazanie pleti totiž zničí jej štruktúru a z prirodzeného portrétu získate portrét, pripomínajúce voskovú figurínu. Z rovnakého dôvodu sa tiež vyhnite použitia nástroja Žehlička (U).

Základné dva postupy pre vyčistenie pleti sú použitie nástroja Retušovací štetec (J), alebo Zosvetliť (I) a Stmaviť (Shift + I). My sa budeme venovať nástroju Retušovací štetec. O použití druhej metódy si viac prečítajte v článku Vykonávajte retuše pomocou zosvetlenie a stmavenie.

Pred použitím retušovacieho štetca vytvorte novú vrstvu a pomenujte ju "retuš pleti". Ako Zdroj pre retušovací štetec nastavte Aktuálna vrstva a vrstvy pod ňou. Podržte klávesu Ctrl a kliknite na miesto s pleťou pre nabratie vzorky. Kreslite štetcom pre úpravu textúry (zjemnenie pleti, odstránenie pórov). Vykonaná úprava je príliš silná, vedie k takmer úplnému vymazaniu štruktúry pleti. Znížte preto Krytie vrstvy "retuš pleti" na 50%.


Výrez z pôvodnej fotografie.


Úprava retušovacím štetcom so 100% účinnosťou.


Zníženie účinnosti retuše na 50%. Pleť je zjemnená, štruktúra zostala zachovaná.

Prejasnenie očí v module Editor

Oči sú najdôležitejšia časť portrétu. Mali by byť zaostrené a jasné, aby na seba stiahli pozornosť. Označte vrstvy "Vrstva 1" a "retuš pleti" a zduplikujte je príkazom Vrstva - Duplikovať vrstvu.

Príkazom Vrstva - Zlúčiť vybrané zlúčite duplikáty do jednej vrstvy.

Vyberte nástroj Efektový štetec (E) a nastavte Režim na Doostrenie. Krytie nástroja znížte na 40% a kresbou takto nastaveným štetcom zaostrite oči (dúhovku a zreničku). Potom prepnite nástroj na Klonovacia pečiatka (S) a odstráňte žilky v oku a tiež slzu na spodnom okraji dúhovky. O použití klonovacej pečiatky sa viac dozviete v článku Objavte viac možností retušovania. Zoznámte sa s 5 spôsobmi, ako odstrániť rušivé prvky .


Výrez oka pred úpravou.


Zostrené oko, vyretušovaná žilka a slza u spodného okraja oka.

Pre prejasnenie oka pridajte vrstvu úprav príkazom Vrstva - Pridať vrstvu - Krivky ... a skrúťte krivku hore pre zosvetlenie obrazu. Vložte do vrstvy masku príkazom Vrstva - Maska - Skryť všetko. Tým vypnete efekt vrstvy úprav. Teraz prepnite na nástroj Štetec (B), vyberte bielu farbu a kresbou do masky odkryte oči.

Podobným postupom s použitím vrstvy úprav Vyváženie bielej ... odstránite farebný nádych z bielka oka, ak obsahuje nejaký farebný odtieň.


Prejasnenie oka.

Zvýraznenie pier v module Editor

Pre zvýraznenie pier použite vrstvu úprav Vrstva - Pridať vrstvu - Krivky ... krivka v tvare písmena S v kanáli RGB pridajte kontrast. Potom prepnite do kanála Červená. Posuňte ľavý úchopový bod doprava a krivku mierne prehne nahor pre zvýraznenie červeného rúžu.

Nakoniec na vrstvu úprav aplikujte masku Vrstva - Maska - Skryť všetko a kresbou štetcom do masky odkryte efekt na perách. Teraz nastavte režim prelínanie vrstvy na Stmaviť. Ak je efekt príliš silný, môžete ho zjemniť znížením krytia vrstvy.

        


Pery pred úpravou.


Zvýraznené pery.

Konečné úpravy

Pri príprave fotografie v module Vyvolať ste zámerne vykonali zníženie kontrastu a obmedzili ste doostrenie. To je teraz potrebné opraviť na vyretušovanej fotke.

Pre vrátenie kontrastu použite vrstvu úprav Vrstva - Pridať vrstvu - Krivky ... a použite krivku v tvare S. Režim prelínania vrstvy nastavte Svetlosť. Tým sa efekt vrstvy obmedzí na úpravu tonality a nedôjde tak k žiadnym farebným posunom.

Pre zaostrenie je potrebné pracovať s obrazovou vrstvou. Uložte si prácu vo formáte * .ZPS a skombinujte všetky vrstvy príkazom Vrstva - Do jednej vrstvy. K zaostreniu obrazu použite príkaz Vylepšiť - Doostriť (Ctrl + 5). Parametre doostrenia posudzujte pri 100% zväčšení. O doostrovaní fotografií si viac prečítajte v článku Ako na doostrenie fotografií .

To je len začiatok

Predstavené úpravy sú základom pri úpravách portrétov, pri ktorých potláčate nedostatky pleti a naopak zvýrazňujete dôležité prvky portrétu, ktorými sú pery a oči. Postup je vhodný pri retušovaní ženských portrétov.

Zvýraznenie očí využijete aj u portrétov mužov a detí. Naopak aplikovať zjemnenie pleti u mužského portrétu býva kontraproduktívne a veľmi neprirodzené. U mužského portrétu sa preto pri retušovaní pleti obmedzte na odstránenie vád typu porezania pri holení alebo akné.

Paleta úprav portrétu je oveľa širšia, než môže byť uvedené v jednom článku. K ďalším úpravám patrí úprava vlasov a ďalej potom modelovanie portrétovaného pomocou svetiel a tieňov. Veľakrát sa tiež pristupuje k úprave proporcií a tvarovanie postavy portrétovaného.

ZDROJ: Milujemefotografii.cz 

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
cinges
2019-03-01 07:37:51
to ste mohli dat nejake vacsie fotky, obe totiz vyzeraju uplne na prd.. ako pred, tak aj po..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia