Hore

Posun základných farieb: skvelý nástroj pre kreatívne úpravy aj jemné doladenie farebnosti

Vďaka funkcii Posun základných farieb môžete ľahko doladiť spôsob, akým váš fotoaparát podáva farby. Ešte než začnete upravovať, môžete si tak východiskovú farebnosť doladiť podľa svojich potrieb. A to nie je všetko. Posun základných farieb je tiež skvelým nástrojom pre kreatívnu prácu s farbami - pozrite sa, ako funguje a sami si ho vyskúšajte.

Nástroj Posun základných farieb v module Vyvolať je vytvorený primárne na to, aby vyladil podanie farieb rôznych snímačov fotoaparátov. Rôzne snímače totiž podávajú základné farby trochu iným spôsobom.

Najznámejší je napríklad posun farieb do ľahko fialových odtieňov u Canon fotoaparátov alebo ľahko zelený nádych v prípade Nikonu. A práve vďaka nástroja Posun základných farieb môžete tieto efekty zmierniť, zvýrazniť alebo si ich naladiť úplne po svojom.

6 jednoduchých posuvníkov

Posun základných farieb nájdete v Zoner Photo Studiu v pravom paneli module Vyvolať. Nástroj je rozdelený do troch základných farieb RGB (Červená, Zelená Modrá). Pri každej z nich ovládate zvlášť Odtieň a Sýtosť.


Posun základných farieb je rozdelený podľa RGB.

Myslite na to, že odtiene na seba nadväzujú

Správny návod, ako postupovať, najskôr neexistuje. Ale osobne sa mi osvedčilo začať od konca, teda od modrej farby. Dôvod je prostý - Červená, ktorá je na prvom mieste, najviac ovplyvňuje pleťovú farbu. Takže ak s ňou začnete a pohnete posuvníky doprava alebo doľava, budú ľudia na fotke príliš fialoví alebo žltí a nástroj vás odradí od ďalšej práce. Preto najskôr začínam s modrou. A väčšinou radšej do mínusových hodnôt.


Začnite posunom modrej.

Ako môžete vidieť, aj modrá ľahko pleť ovplyvní a posunie do fialova. To ale jednoducho opravíte posunom Červenej na druhú stranu, teda do plusu.


Pomocou Červenej upravíte odtiene pleti.

A nakoniec Zelenú doladíte podľa nálady. Posuny farieb často môžu spôsobiť, že fotka bude až moc farebná a k tomu práve slúžia posuvníky Sýtosti. Ktorý odtieň stiahnuť, záleží na konkrétnej fotke a je dobré to jednoducho vyskúšať a prípadne posunúť späť.


Nakoniec upravte Zelenú a Sýtosť jednotlivých odtieňov.

Ďalší príklad posunu

Posun červenej farby do oranžovej a modrej farby do azúrovej nie je jediná zaujímavá kombinácia. Ak napríklad viac posuniete odtieň zelenej doprava, získate zeleň na fotke v mätových odtieňoch. Možnosti sú tu veľmi široké. Navyše túto úpravu môžete kombinovať s nástrojmi Farebné korekcie a Farebné tónovanie a dosiahnete tak presne takých farieb, aké sa vám páčia.


Pri úprave fotiek v krajine oceníte rôzne varianty práce so Zelenou.

Ako nájsť vlastný štýl?

Ak si nie ste istí, ako vlastne začať, inšpirujte sa stiahnutím našich presetov, ktoré pre vás pravidelne zadarmo vytvárame. Všetky môžete upravovať podľa vlastnej kreativity.

A až budete mať úpravu farieb vyladenú, uložte si ju ako vlastný preset. To vám pri úprave ďalších fotiek v podobnom štýle ušetrí veľa času.


Toto nastavenie si navyše môžete uložiť ako východiskový stav modulu Vyvolať.


Pôvodná a výsledná fotka.

Začnite s kreatívne úpravou ešte dnes

Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a skúste z fotiek vytiahnuť maximum nielen posunom základných farieb, ale aj celým radom ďalších skvelých nástrojov pre prácu s farbou.

Zdroj: Milujemefotografii.cz

Autor: Matěj Liška

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované