Hore

Vylepšená úprava videí v ZPS X: strihajte ako profík ľahko a rýchlo

Väčšina fotoaparátov a mobilov vie okrem fotenia aj natáčať video. Niektoré okamihy totiž lepšie zachytíte v pohybe. Jednotlivé zábery ale nemusia ukázať celý príbeh a preto je lepšie urobiť jeden výstižný strih, ktorý v Zoner Photo Studiu X pohodlne vytvoríte. S novými a vylepšenými funkciami pre vás bude strih aj úprava videí hračkou.

Zoner Photo studio X je samozrejme primárne editor fotiek. Napriek tomu funkcie pre tvorbu videa neustále vylepšujeme. V tomto článku si zhrnieme, ako strihanie videa v ZPS X funguje a aké možnosti vlastne ponúka.

Nastavte základné parametre videa

Otvorte v module Správca priečinok, kde máte videá a prepnite sa do modulu Vytvoriť. Zvoľte položku Video a vytvorte nový projekt. Najprv nastavte, v akom rozlíšení má výsledné video byť. Predvolená voľba 1080p v pomere strán 16:9 je aktuálne najbežnejšia.

Nástroj na strih je rozvrhnutý tak, že v strednej časti nájdete časovú os a náhľad. Dole je filmový pás so súbormi a v pravom paneli upravujete parametre videa.


Usporiadanie nástroja pre strih videa.

Pridajte videá

Začnite tým, že videá pretiahnete z filmového pásu do časovej osi. Pre rýchlejšiu prácu pokojne označte všetky súbory (Ctrl+A) a pretiahnite ich všetky naraz.


Pridajte klipy do Obrazovej stopy pretiahnutím.

Začnite strihať

Klipy skrátite jednoducho ťahaním od okraja k stredu – podobne ako pri orezávaní fotiek. Keď je vedľa klipu ďalší klip, vznikne pri skrátení medzera. V prípade, že nechcete, aby prázdne miesto vzniklo, držte pri skracovaní klipu Shift. Ďalší klip potom zostane „prilepený“ k hrane. Pre rozdelenie potom kliknite na požadované miesto v klipe a stlačte kláves C, prípadne použite ikonu nožníc.


Strihajte a skracujte klipy.

Klipy po časovej osi posúvate jednoducho kliknutím a ťahaním. Pri presúvaní so súčasným držaním klávesu Ctrl sa potom klip kopíruje. Pokiaľ klip pretiahnete na iný klip, záleží, či máte zapnutý režim Prepisovanie. Potom sa spodný klip buď prepíše alebo posunie. Predvolene je prepisovanie vypnuté a zapnete ho pomocou ikony na ľavo od časovej osi, prípadne ho aktivujete klávesom Alt.


Ak nastavíte Režim Prepisovania, klipy sa po presúvaní na seba budú nahrádzať. Pre rýchle prepnutie držte Alt.

Upravte obraz podobne ako pri fotkách

Môžete sa snažiť nastaviť expozíciu pri natáčaní sebelepšie, ale automatika niekedy vyhodnotí scénu inak, než potrebujete. Preto vo funkcii Video nájdete podobné nástroje ako v module Vyvolať. Od Vyrovnanie bielej, cez expozičné nástroje až po Sýtosť alebo Odtiene šedej. Celé nastavenie môžete pomocou kopírovacích ikon prenášať z jedného klipu na ďalší, takže pri podobných záberoch nie je potrebné nastavovať úpravy zakaždým znova.


Strihajte a skracujte klipy.

Pracujte vo viacerých stopách

Je pohodlné, keď skladáte videá nad seba. Otvára to nové možnosti v prekrývaní, pridávaní textov alebo skladaní videa z dvoch záberov v rovnaký čas. Novú stopu pridáte kliknutím na Pridať obrazovú stopu v ľavom paneli pre strih. Alebo jednoduchšie tak, že klip pretiahnete do medzery nad alebo pod osou. Automaticky sa objaví upozornenie o vytvorení novej stopy. Pre presúvanie klipu medzi stopami môžete použiť klávesu Shift, ktorá nedovolí posunutie klipu v časovej osi do strán.


Novú stopu pridajte pretiahnutím.

Pridajte hudbu alebo text

Hudbu do klipu vložíte rovnako ako videá a fotky, teda pretiahnutím zo spodného filmového pásu. Ak máte zvuk uložený inde ako video, nájdete ju v priečinkoch v ľavom paneli.

Textové pole pridáte pretiahnutím z pravého panela. Potom sa otvoria nástroje na úpravu textu. Upravte veľkosť, farbu a pomocou parametra Okraj snímky posuniete text tak, aby vám čo najlepšie sedel do videa.


Pridajte a upravte text vo videu.

Pridajte ku klipom prechody

Rýchly čistý strih je rokmi preverený a väčšinou najlepší. Na niektoré scény sa ale hodia aj kreatívnejšie prechody. Pridáte ich medzi jednotlivé klipy pretiahnutím z pravého panelu podobne ako text. Dĺžku prechodu zmeníte kliknutím a ťahaním od kraja rovnako ako meníte dĺžku klipov.

Pre zmenu viditeľnosti jednotlivých klipov hľadajte nad vybraným klipom zelenú úsečku. Tou ovládate viditeľnosť plynule na oboch okrajoch. Rovnako ako pri hlasitosti zvuku, pracujete s viditeľnosťou tak, že pridáte body na linke kliknutím myši a tie posúvate. Takže pomocou tohto prvku vytvoríte aj napríklad prechod s plynulým prelínaním.


Pridajte prechod medzi klipmi.

Nastavte rýchlosť a ďalšie parametre klipov

V pravom paneli ďalej upravíte parametre jednotlivých klipov. Ak nesúhlasí pomer strán, využite Vyplnenie alebo Vsadenie snímky. Ďalej klip môžete otočiť alebo prevrátiť. Klip spomalíte alebo zrýchlite upravením parametra Rýchlosť prehrávania klipu.

Spoločné parametre upravíte aj hromadne pokiaľ označíte niekoľko klipov na časovej osi.


Upravte rýchlosť a ďalšie parametre.

Pokiaľ ešte nemáte hotovo, ale musíte odísť, projekt s rozpracovaným videom sa uloží automaticky. Nabudúce teda môžete v strihu pokračovať.

Pokiaľ hotovo máte, pokračujte tlačidlom Export a uložte finálne video.

Nebojte sa natáčania videa

Čo sa budeme rozprávať, aj keď je človek hlavne fotograf, niekedy sa hodí vedieť strihať jednoduché video.

Stiahnite si Zoner Photo Studio X na 30 dní zadarmo a zostrihajte svoje prvé video ešte dnes.


Autor: Matěj Liška

Zdroj: Milujemefotografii.cz

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované