Hore

Brašne typu Messenger

Pred niekoľkými rokmi fotografi nosili veľké brašny, alebo klasické jednokomorové batohy, do ktorých sa zmestila zrkadlovka a aspoň 5 veľkých objektívov.

Potom prišli do módy batohy typu sling a batohy s bočným vyberaním. Technika fotografov sa zmenila. Dnes sa chodí naľahšie, a nie je to len kvôli bezzrkadlovkám. Fotografi si dnes bežne vystačia s fotoaparátom a 2-3 objektívmi. Máme tu oveľa rôznorodejšie fotoaparáty a objektívy. Od FF zrkadloviek s F2,8 zoomami po malé bezzrkadlovky s pevnými objektívmi veľkosti šálky na espresso. Trh s brašnami na to zareagoval. Do módy prišli brašne typu messenger. Preto sa pozrieme na ich konštrukciu a aktuálnu ponuku tých najzaujímavejších.

Messengere sú inšpirované plochými poštárskymi brašnami a populárne sú nielen ako fotobrašny. Prístup je zvrchu, prekrytie často siaha až po spodok prednej časti. Hlavný priestor je predelený jednou až štyrmi priečkami, vpredu býva priestor pre príslušenstvo. Často je súčasťou messengera aj priestor pre tablet alebo notebook.


Väčšinu pri slovách messenger pre fotografa napadnú brašne Think Tank Retrospective.


Vnútro messengera je podlhovasté, technika je uložená v jednom rade.

Lowepro

Lowepro je jeden z najväčších a najznámejších výrobcov brašien a batohov, u nás má silno zapustené korene.  Aktuálne nemá žiadnu väčšiu sériu messengerov. Do tejto kategórie môžeme zaradiť brašne Pro Tactic SH, M-Trekker SH a Streetline SH. S mnou nepochopiteľných dôvodov Lowepro, bez náhrady vypustilo z ponuky veľa zaujímavých modelov. Napr. Pro Messengery, alebo legendárne Stealth Reportery.


Lowepro ProTactis SH 120 AW je vysoko odolný a modulárny messenger.


Lowepro M-Trekker SH 150 patrí k lacnejším brašniam a vyrába sa v šedej a čiernej farbe.


Lowepro Streetline SH 180, nenápadný messenger pre náročnejších.

https://www.lowepro.com/uk-en/camera-bags/messenger-shoulder-bags/

Peak Design

Asi žiadna z brašien nepôsobila taký rozruch ako Peak Design Everyday Messenger. Veľmi prepracovaná a kvalitná brašna sa vyrába v dvoch veľkostiach a troch farbách. Firma použila niekoľko patentovaných riešení. Prednosťou je aj design, ktorý sa hodí prakticky k akémukoľvek oblečeniu, športovému aj do spoločnosti.

Peak Design Everyday Messenger 13 a 15 sú jednými z najlepších brašní vôbec.


Vďaka premyslenej konštrukcii sa do brašny zmestí množstvo techniky príslušenstva.

https://www.peakdesign.com/products/everyday-messenger/?variant=11607015194668

ONA Bags

U nás sa oficiálne brašny tejto značky nepredávajú, jedine brašny navrhnuté špeciálne pre firmu Leica. Brašny ONA sú vyrobené vo vintage štýle, s použitím hrubého plátna alebo kože. Za prvotriedne materiály, kvalitu a štýl si výrobca nechá slušne zaplatiť. Brixton, Union Street, Astoria, Prince Street.


ONA The Union Street Messenger.


Exkluzívna brašna ONA z radu navrhnutého pre majiteľov fotoaparátov Leica.

https://www.onabags.com/store/messenger-bags.html

Billingham

V nezameniteľnom retro štýle sa nesie dizajn brašien Billingham. Toto je britská klasika. Rovnako ako pri ONA bags si musíte dávať pozor, aby ste za brašnu nezaplatili viac ako za fotoaparát. Do kategórie messenger môžeme zaradiť brašne Eventer, Hadley, f1.4/f2.8 alebo radu S. Pre Billingham je charakteristické použitie tkaniny s doplnkami z kože. Brašny sú ponúkané v rôznych farbách.


Billingham Hadley Pro.


Billingham f2.8.

https://billingham.co.uk/collections/camera-bags/shoulder-bag

Think Tank

Pár rokov už aj u nás kúpite brašny tejto zaujímavej značky. Najpopulárnejšie sú brašny messenger Retrospective, aktuálne prichádza na trh druhá generácia. Brašny sú vyrobené z odolného plátna, ale sú v ponuke aj modely kombinované s kožou. K retru sa hlásia aj brašny z radu Signature. Komu vintage štýl nevyhovuje a chce niečo modernejšie, môže si vybrať z brašien Mirrorless Mover, Spectral, City Walker, alebo SubUrban.


Nový Think Tank Retrospective 7 V2.0.


Retrospective môžete mať aj v luxusnejšom prevedení s doplnkami z kože.


K retro štýlu sa hlásia aj messengery radu Signature.

https://www.thinktankphoto.com/pages/shoulder-bags

Tamrac

Pred rokmi aj u nás veľmi populárna značka, teraz už ju v obchodoch skoro nevidno. V ponuke nájdete celkovo tri rady brašien typu messenger: Apache, Bushwick a Rally 2.0.


Tamracy série Apache.

https://www.tamrac.com/collections/shoulder-bags

Tenba

Ďalšia z menej známych značiek, ktorá sa dá u nás zohnať cez internet. Do pozornosti dávam vydarené rady brašien radu Cooper a Messenger DNA. Na retro strunu brnká dizajn brašien radu Switch. Ponuka tejto značky patrí k tým najzaujímavejším.


Tenba Cooper 13 slim messenger, elegantná a pritom nenápadná brašna.


Veľmi vydarená a v zahraničí populárna brašna Tenba DNA 8.

https://www.tenba.com/products/shoulder-bags

Manfrotto/National Geographic

Vitec, to vám asi nič nehovorí. Je to však spoločnosť vlastniaca množstvo značiek fotopríslušenstva. Medzi najznámejšie patrí Manfrotto. Tento známy výrobca statívov dnes ponúka aj brašny. Stalo sa tak po pohltení kedysi aj u nás obľúbenej značky Kata. Niektoré súčasné brašny a batohy priamo vycházdaju z modelov značky Kata. Sú to brašny radu Bumblebee.

V ponuke Manfrotto sú však aj brašny vlastného dizajnu. Starší je moderne koncipovaný rad NX a Unica. Moderný dizajn majú aj brašny radov Pixi, Speedy a Manhattan. Obzvlášť vydarený je dizajn radu Noreg. Retro dizajn ponúkajú brašny radu Windsor.


Manfrotto radu Bumblebee vychádza z brašien Kata.


Novinka v ponuke Manfrotto, messenger Noreg.


Vintage štýl nájdete pri brašnách radu Windsor.

https://www.manfrotto.com/products/camera-bags/camera-messengers

Pod Vitec patrí aj ďalšia populárna značka National Geographic. Roky si u nás dobre vedú brašny z radov Earth Explorer, Africa a Satchel. Novinkou sú rady Australia, Mediterranean a Rain Forrest. Brašne NG sú väčšinou inšpirované rôznymi kultúrami, majú nezameniteľný dizajn, ale nie vždy sú praktické.


National Geographic Earth Explorer, dnes už klasika.


National Geographic z radu Australia. NG sa nebojí upútať.

https://www.manfrotto.com/national-geographic

Olympus

Olympus má v ponuke niekoľko messengerov, pretože sú to ideálne typy brašien pre bezzrkadlovky. V prvom rade je to dvojica OM-D messengerov v kombinácii plátna kože. K väčšiemu je aj štýlový popruh na fotoaparát. V spolupráci s Manfrottom bola nedávno predstavená brašna Olympus Explorer. Vrchol luxusu, vykúpeného vysokou cenou, sú kožené brašne BDC Bologne a Arles.


Menšia z brašien Olympus OM-D Messenger je vyrobená z hrubého plátna a kože.


Olympus Explorer je brašna od Manfrotto, vychádza z dizajnu brašin radu Windsor.

https://www.olympus.sk/site/cs/c/cameras_accessories/pen_om_d_cameras_accessories/pen_om_d_cases_straps/index.jsp

Vanguard

Z hľadiska ponuky je najväčším konkurentom Lowepra asi Vanguard. V modernom dizajne sú navrhnuté brašny radov Alta Rise a Up-Rise II, v retro štýle brašne radu Havana.


U nás populárny rad brašien Vanguard Up-Rise II, na obrázku model 38.


Retro štýl ponúkajú brašne radu Havana.

https://www.vanguardworld.com/photo_video/products/camera-bags/l/shoulder-bags.html

Domke

Domke je novinárska klasika. Dnes je ponuka pomerne široká, aj keď stále sú to brašny, akoby ušité zo starých džínsov, čiže z hrubého plátna. Niekoľko brašien typu messenger nájdete v modelových radoch Viewfinder, Metro, Metropolitan, Journalist a série F.


Messenger z radu Metro, model F-832.


Domke navrhlo niekoľko brašien pre fanúšikov bezzrkadloviek Fujifilm, na obrázku model F-803.

https://tiffen.com/domke/

Crumpler

Austrálska značka sa vyznačuje skvelými materiálmi a prvotriednym spracovaním. Ich produkty sprevádza humorný marketing, to nič nemení na fakte, že brašny sú seriózne takmer nezničiteľné. Ponuka brašien a batohov pre fotografov nie je tak zaujímavá, ako pred rokmi. Stále sa v nej ale nájde niekoľko zaujímavých modelov. Do kategórie messengerov patria modely Propery Roady, Kingpin Camera, Muli Photo a Light Delight Photo.


Muli Photo 9000 je nenápadný čierny model.


Crumpler Proper Roady 4500 Bruin Limited Edition s nádychom retra.

https://www.crumpler.eu/camera-bags/

Ostatné

Ponuka brašien typu messenger je oveľa bohatšia, ako sme si predstavili. Dnes je veľa malých výrobcov, o ktorých u nás ani nechyrovať. Vyrábajú pritom atraktívne brašne. Z množstva výrobcov spomeniem napr. Compagnon, Timbuk2, Ross and Co.

Množstvo brašien nájdete aj na eBay a Aliexpress. Niektoré sú napodobeninami modelov od renomovaných výrobcov. Nájdete tu však aj originálne výrobky. Skúste pozrieť napr. značku Herringbone.


Kožený messenger značky Compagnon.


Neznačková plátená fotobrašna z eBay. Z vlastnej skúsenosti môžem povedať, že kvalita je vzhľadom na nízku cenu, veľmi dobrá.

Záver

Kupovať brašnu je ako kupovať topánky, mali by ste ju vyskúšať, či sa vám do nej všetko zmestí a ako dobre sa vám s technikou manipuluje. Niektoré dizajnovo atraktívne brašny vôbec nemusia byť praktické.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
iMbUS
2018-11-26 09:21:19
Som fanúšik messengerov. Vo výbere mi chýba austrálska značka Crumpler, od ktorej mám už tretiu brašnu.
Nie len, že sú nezničiteľné, majú zaujímavý a pestrý urban design.
https://www.crumpler.eu/camera-bags/sling-bags
 
kwido
2018-11-27 07:38:18
príspevok od: iMbUS
Som fanúšik messengerov. Vo výbere mi chýba austrálska značka Crumpler, od ktorej mám už tretiu brašnu.
Nie len, že sú nezničiteľné, majú zaujímavý a pestrý urban design.
https://www.crumpler.eu/camera-bags/sling-bags
Staci si poriadne precitat clanok, Crumpler tam je spomenuty
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2018-11-27 12:06:50
príspevok od: kwido
Staci si poriadne precitat clanok, Crumpler tam je spomenuty
Doplnil som
 
kwido
2018-11-27 14:07:06
príspevok od: Karol Srnec
Doplnil som
V tom pripade sa ospravedlnujem iMbUS.
 
iMbUS
2018-11-28 09:47:35
Dakujem Karol
 
qwak
2018-12-06 00:14:20
Wotancraft maju tiez zaujimave brasne a batohy (pre post Apo reporterov )

https://www.wotancraft.tw
 
kwido
2018-12-09 13:13:13
A za tasku das viac ako za telo
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia