Hore

Čo (zatiaľ) nepotrebujete

K napísaniu tohto článku ma inšpiroval blog, ktorý som si nedávno prečítal. Bol o fotovýbave, konkrétne príslušenstve, ktoré by v nej nemalo chýbať. Autor zjavne už nejaký ten rok fotí a popis príslušenstva a jeho použitia má hlavu aj pätu. Prečo potom s ním nesúhlasím?

Tak ako sa vyvíja fototechnika a softvér pre spracovanie fotografie, mení sa aj zoznam odporúčaného príslušenstva. Dlhoroční fotografi majú zaužívané postupy, ktoré často nereflektujú pokrok vo fotografii. Takpovediac idú po starom. Častokrát radia mladým fotografom, ktorí fotia inou technikou a inými postupmi. Aj v predajniach fototechniky vládne konzervatizmus a predajcovia sa vám k novému fotoaparátu snažia natlačiť kopec príslušenstva, ktoré ani nepotrebujete. Buď to robia z neznalosti, alebo zo zištnosti.

Keby som pred 10 rokmi písal článok, čo všetko odporúčam, aby ste si kúpili, zoznam by bol pomerne dlhý. Pre niektorých fotografov by bol aktuálny stále. Veľa však zmenil príchod bezzrkadloviek, lepšie snímače, účinnejšia stabilizácia, bezdrôtová komunikácia, vylepšený softvér atď. Naviac súčasní fotografi chcú chodiť naľahko a častejšie volia kompromisy. Viac sa spoliehajú na postprocesing. Doba veľkých fotoaparátov končí. Fotografov, ochotných vláčiť kilogramy ťažkú techniku, rýchlo ubúda.

Ako sa vyhnúť kúpe príslušenstva, ktoré nevyužijete? Jednoducho, nakupujte až vtedy, keď zistíte, že ho skutočne potrebujete.

Tento článok nie je určený pre superpoctivých fotografov. Preto občas prižmúrime jedno oko nad neprofesionálnym prístupom. Ak to s fotografovaním myslíte smrteľne vážne a ste ochotní do techniky investovať, prestaňte čítať.

Statív

Nevyhnutnosť v časoch, keď snímače šumeli a neexistovala stabilizácia obrazu. Samozrejme je to nevyhnutnosť pre profesionálnu fotografiu krajiny a architektúry, nočnú fotografiu, astrofotografiu. Ale začiatočník, ktorý zatiaľ nejde fotiť tieto žánre, sa bez statívu zaobíde. Dnes už sa neberie tak vážne, ak v krajinárskej fotografii pri horšom svetle použijete ISO 800. V dobrom fotoaparáte bude šum malý, ľahko potlačiteľný v RAW konvertore. Najlepšie fotoaparáty dokážu kompenzovať otrasy s účinnosťou cez 6 EV stupňov. V praxi to znamená fotografovať z ruky časmi až niekoľko sekúnd.

Pri výbere fotoaparátu zvážte, či budete ochotní nosiť a používať statív. Ak ste od prírody lenivec, peniaze, ktoré by ste investovali do statívu, radšej investujte do fotoaparátu a objektívov so špičkovou stabilizáciou. Fotenie mnohých žánrov bude pohodlnejšie a zábavnejšie.

Kúpiť si hneď na začiatku lacný statív, to je vyhodenie peňazí. S kúpou vyčkajte a potom si kúpte poriadny statív, ktorý vydrží dlhé roky a hlavne bude funkčný.

Blesk

Kedysi, keď ste chceli fotografovať vo vnútri, potrebovali ste blesk. Nutne! Dnes môžete prakticky na každom fotoaparáte nastaviť ISO 6400 a fotky sú použiteľné. Ak si kúpite jeden svetelnejší objektív, nemusíte ani nastavovať takú vysokú citlivosť. Ja som všetky svoje blesky predal a to som bol zapálený strobista. Ak si dnes potrebujem prisvietiť, použijem LED svetlo, rovnako ako to robia mobily. Práca s trvalým svetlom je intuitívnejšia.

S bleskom sa dajú robiť zázraky, ak to s ním viete a s viacerými bleskami ešte väčšie. Ak to s bleskom neviete, môžu byť výsledky horšie, ako keby ste ho nepoužili.

Diaľková spúšť

Predpokladajme, že fotografujete žáner, kde je nutné používať statív. Vtedy zároveň potrebujete spustiť expozíciu tak, aby ste nerozhýbali fotoaparát. Môžete použiť funkciu samospúšte. Tá funguje výborne pri niekoľkosekundových expozíciách. Niekedy však potrebujete ovládať fotoaparát z diaľky, tu sa odporúčala káblová alebo infračervená spúšť. Väčšina dnešných fotoaparátov má WiFi alebo aj Bluetooth a je k nim aplikácia pre chytré zariadenie, ktorou ich môžete ovládať,

Káblovú spúšť potrebujete pri expozíciách dlhších ako niekoľko desiatok sekúnd, kedy musíte použiť režim Bulb. Spúšť by mala mať aretáciu. Priaznivci Time Lapse, ak nemajú túto funkciu priamo vo fotoaparáte, by si mali zabezpečiť pokročilú spúšť s intervalometrom.

Popruh

Popruh, taký nepohodlný, máte v balení fotoaparátu. Zaručene nie je priateľský k vášmu krku. Vedia to aj predajcovia a ak sú šikovní, ponúknu vám alternatívu. Keby som ešte pracoval v obchode, asi by ste neodišli bez popruhu Peak Design. Nejaký čas potrvá, kým zistíte, čo vám vyhovuje. Samozrejme môžete používať popruh pribalený k fotoaparátu a nikdy neriešiť alternatívu. Ja osobne dávam prednosť pohodliu. Klasický popruh nepoužívam už roky. Veľmi mi vyhovuje mať fotoaparát bez popruhu, alebo s odnímateľným popruhom typu sling. Kým zistíte, čo vyhovuje vám, nekupujte si hneď alternatívny alebo dizajnový popruh.

Náhradné batérie

Problém s výdržou batérií je najmä pri bezzrkadlovkách. Nezriedka urobíte na jedno nabitie len okolo 300 záberov. Kto fotografuje veľa, náhradnú batériu bude potrebovať. Zrkadlovky sú na tom oveľa lepšie, batéria vydrží 3-4x viac. Ak ste si kúpili fotoaparát pre občasné fotenie s tým, že urobíte 200-300 záberov, náhradnú batériu nutne nepotrebujete. Či ju potrebujete, zistíte veľmi ľahko, keď viackrát za sebou nebudete môcť fotografovať, kvôli vybitej batérii.

Pamäťová karta

Jednu pamäťovú kartu potrebujete, aby ste vôbec mohli fotografovať. Pred niekoľkými rokmi bola kapacita kariet menšia, boli aj menej spoľahlivé. Fotografi používali viacero kariet, nielen kvôli kapacite, ale aj kvôli bezpečnosti. Dnes sú vysokokapacitné karty cenovo dostupné a tak odporúčam hneď na začiatok investovať do karty, ktorú za deň nezaplníte.

Filtre

Počet filtrov, ktoré fotograf “nutne” potrebuje, sa za posledné roky výrazne zredukoval. Tie, ktoré ostali sú skutočne užitočné. O tom bez debaty. Aj tak by ste si ich mali kúpiť, až ich nutne potrebujete. Medzi prvými filtrami je najčastejšie UV, ktorý slúži ako mechanická ochrana prednej šošovky. Funguje ako nárazník. Ak budete nosiť slnečnú clonu vždy správne nasadenú, poslúži ako nárazník ona a vy nutne ochranný filter nepotrebujete. Ďalej tu máme polarizačný filter. Ten vieme do veľkej miery napodobniť v počítači. Na začiatku ho nepotrebujete, ale keď pokročíte, kúpiť by ste si ho mali, ak sa budete venovať fotografovaniu krajiny a prírody. Ísť na dovolenku k moru bez polarizačného filtra je, akoby ste doma nechali aj plavky (nudisti si nájdu iné prirovnanie).

Ostávajú nám ND a ND prechodové filtre. ND prechodové filtre pomaly strácajú na význame, ako sa zlepšuje dynamický rozsah snímačov a zlepšujú funkcie RAW konvertorov. V ťažkých svetelných situáciách je častokrát lepšie použiť techniku HDR. Silné ND filtre sa používajú pre dlhočasové zábery, ktoré nepatria do repertoáru začínajúcich fotografov. Takže ich hneď na začiatku nepotrebujete.

Objektívy

Objektívy sú dôležitejšie ako fotoaparát. Od ich kúpy vás chcem odrádzať najmenej. Výber je veľký a preto by ste nemali byť zbrklí, aby ste nekúpili objektívy, ktoré sa vám páčia, ale napokon ich nevyužijete. Najprv sa poriadne naučte pracovať s objektívom, ktorý máte. Postupne, ako sa budete vzdelávať, prídete na to, čo vás baví a ako by ste chceli rozšíriť vašu výbavu. Potom smelo do toho!

Malý domáci ateliér

Jeden z najhlúpejších nápadov, ktorý niektorí jedinci dostanú po absolvovaní workshopu “fotíme v ateliéri”. Paradoxne ho dostávajú často aj skúsení fotografi. Neodrádzam vás od fotenia v ateliér,i ale od jeho vybavenia. Začiatočník narazí na problémy s priestorom a so zháňaním “modeliek”. Po 2-3 foteniach zostane domáci ateliér nevyužitý. Pokročilí zistia, že vybavenie ateliéru stojí veľa peňazí a za priestory budete pravidelne platiť, či ateliér bude alebo nebude využitý. Lepšie je si ateliér prenajímať a nechať starosti s vybavením a nájomným na niekoho iného. Ateliér, domáci alebo profesionálny, si zariaďte až budete mať toľko fotení, že bude isté, že ho naplno využijete.

Špeciálne príslušenstvo

Fotografovanie je ohromný biznis. Predajcovia sa vás budú snažiť presvedčiť, že nutne potrebujete to, či ono. Špeciálnu krytku na objektív, ktorú môžete pripnúť na popruh, aby ste ju nestratili. Špeciálny ochranný obal na fotoaparát, vodováhu do sánok, kocku na vyváženie bielej, 99 nástavcov pre externý blesk.

Mohol by som pokračovať a zaplniť celú knihu. Sám mám zopár zbytočností, často za pár Eur, ale spolu to za tie roky tvorí možno aj niekoľko stoviek Eur. Ešte raz, nenakupujte nič, čo nutne nepotrebujete, aj keď je to lacné.

Výukové DVD, knihy, časopisy

Do vzdelávania sa oplatí investovať. Knihy a časopisy boli kedysi jediným zdrojom informácií. Mal som ich plné police. Občas sa ma niekto opýta, prečo nevydám knihu o fotografovaní? Považujem tlačené médium za zastarané a silne obmedzujúce. Nehovorím, že neexistujú výborné knihy, pár ich doma mám. Svoj zmysel majú samozrejme obrazové publikácie, tlačenej fotografii sa tá na obrazovke nevyrovná. Ale tie vzdelávacie prekonáva internet. Je na ňom obrovské množstvo neustále dopĺňaných informácií, zdarma i platených. Na svojich článkoch vidím, že môžu mať väčší rozsah, akoby mali v knihe, či časopise. Môžem ich dopĺňať, prepísať. Môže v nich byť prakticky neobmedzené množstvo fotografií a videa.

Odporúčaná investícia

Pár ušetrených Eur sem, pár ušetrených Eur tam a zrazu je to pekná sumička, ktorú môžete investovať lepšie. Čo znamená lepšie? Tak, aby sa to skutočne výraznejšie prejavilo na fotografiách. Tie sú meradlom a výsledkom vášho snaženia. Technika vám umožňuje fotografovať a ovplyvňuje to, čo môžete fotografovať. Pri niektorých motívoch a žánroch sa nevyhnete kúpe špeciálneho príslušenstva.

Na fotografiách sa ale aj tak najviac prejaví to, ako viete fotografovať. Investícia, ktorá sa najviac vyplatí, je investícia do vzdelania a do samotného fotografovania.

Zvážte, či miesto do plastového statívu a lacných filtrov radšej neinvestovať do kvalitného monitora a zálohovania. Miesto toho, aby ste kupovali knihy a časopisy, radšej tlačte vlastné fotoknihy.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Marcel Rebro
2019-05-27 07:48:35
GAS (Gear Acquisition Syndrome) funguje v každom "hobby biznise". Dokáže ma pobaviť pravidelná otázka na fórach "Ahojte, som tu nový. Kúpil som si svoj prvý XXX. Aké príslušenstvo mi odporúčate?". A nejak ma neprekvapuje že najčastejšie ju čítam v američtine. V našich končinách človek predsa len trochu viac rozmýšľa za čo minie našporené korunky.
 
vd
2019-05-27 08:52:43
Kludne ste mohli napísať, že kúpiť si fotoaparát je zbytočnosť, veď pozrite ako fotia dnešné mobily. na bežné situácie stačia. Zvládnu horšie svetlo, majú lepšiu optiku, vysoké rozlíšenie, simuláciu DOF..vlastne všetko. Takže článoček len taký jednostranný názor -čo nepotrebujem JA, to je zbytočné. Už sa teším na časy, keď budeme zaznamenávať implatátom v oku ( to môžeme aj teraz v štandardnom móde bez implantátu ) len sa nedokážeme pochváliť na ephote, a naše bio-pamäťové médium je tiež občas nestabilné
 
blahoslav J B Art
2019-05-27 09:21:51
Ja som zistil, ze nepotrebujem celú fotovybavu a tak som ju predal. Fotím a točím mobilom. A mám ho stále pri sebe. Na špeciálne príležitosti som si nechal ministativ a gimbal.
 
JohnNewton
2019-05-27 09:26:45
príspevok od: blahoslav J B Art
Ja som zistil, ze nepotrebujem celú fotovybavu a tak som ju predal. Fotím a točím mobilom. A mám ho stále pri sebe. Na špeciálne príležitosti som si nechal ministativ a gimbal.
Ani nechcem vedieť, čo urobíš, keď zistíš že už nepotrebuješ pohlavný orgán
 
Gramufon
2019-05-27 09:38:10
V tom pripade nepotrebujeme ani členstvo na e-photo
 
vd
2019-05-27 11:03:20
ľudia nepotrebujú - ľudia chcú
 
MagickVamp
2019-05-27 11:25:46
príspevok od: blahoslav J B Art
Ja som zistil, ze nepotrebujem celú fotovybavu a tak som ju predal. Fotím a točím mobilom. A mám ho stále pri sebe. Na špeciálne príležitosti som si nechal ministativ a gimbal.
A takto presne utekaju zakaznici M43 systemu Neustale porovnavanie sa s FF a nakoniec ich od chrbta zlikviduju mobily Ja som tak predal jednopalcak ked som videl ako foti S9, prisiel mi totalne zbytocny.
 
CrazY_Red_FoX
2019-05-27 17:12:24
super clanok, len skoda, ze som si ho precital az potom, co som vyrazil skoro tisicku za stativ
 
Plesnik
2019-05-28 10:23:08
Mne ako skor narodenemu a konzervativne zmyslajucemu sa paci clanok a chapem co chcelo byt povedane. Mne nevadi nosit v batohu ci na remeni a ked je toho vela tak na voziku masivnu a tazku techniku. Nefotim mobilom a nekupim ani bezrakadlovku. Treba sa naucit fotit, ovladat svoje masiny aby zostalo co najmenej na upravy softwarove. Na to potom treba aj vybavu a vydrz pri foteni. Fandim kazdemu kto nie je lenivy.
 
rk.
2019-05-30 09:24:55
Ale má to zasa aj opačnú stránku - (aj) vďaka takýmto neuváženým kúpam sa dajú fajn veci zohnať z druhej ruky s výraznou zľavou
 
stano48
2019-06-01 11:40:56
príspevok od: Plesnik
Mne ako skor narodenemu a konzervativne zmyslajucemu sa paci clanok a chapem co chcelo byt povedane. Mne nevadi nosit v batohu ci na remeni a ked je toho vela tak na voziku masivnu a tazku techniku. Nefotim mobilom a nekupim ani bezrakadlovku. Treba sa naucit fotit, ovladat svoje masiny aby zostalo co najmenej na upravy softwarove. Na to potom treba aj vybavu a vydrz pri foteni. Fandim kazdemu kto nie je lenivy.
tiež som toho názoru
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia