Hore

Autor: Zdroj: bigstockphoto.com

Podľa čoho vybrať notebook pre fotografa?

Či už s fotením práve začínate alebo ste už pokročilí a chcete zo svojich záberov získať maximum, určite sa nevyhnete nutnosti spracovania fotografií v počítači.

To platí dnes aj napriek tomu, že moderné fotoaparáty, bezzrkadlovky aj zrkadlovky už zvyčajne ponúkajú priamy export napr. do smartfónu, kde si môžete fotky ešte prostredníctvom aplikácií doupraviť.

Na bežné použitie to môže stačiť, ale maximum dnes stále môžete získať len sústredenou prácou za počítačom alebo notebookom. Pozrite sa na naše tipy, na čo si dať pozor pri výbere prístroja, ktorý bude spoluzodpovedný za vaše najlepšie fotoúlovky!

Pre rýchlejšiu orientáciu môžete rovno preskočiť na:

Viete už, kde budete fotky upravovať?

Prvým dôležitým faktorom pri výbere notebooku alebo PC na úpravu fotografií je fyzické miesto, kde bude k úpravám dochádzať. Ak upravujete fotky najčastejšie doma, pravdepodobne vám postačí PC alebo Mac s kvalitným grafickým monitorom. Ak ale častejšie cestujete a fotky chcete mať upravené čo najskôr po fotení, budete sa musieť poobzerať po notebooku s vysokým výkonom.

Klasické PC s monitorom ešte nepatria do šrotu

Množstvo hobby fotografov dnes používa na úpravu fotografií a videa prevažne notebooky - a to aj napriek tomu, že za obdobnú cenu oproti PC ponúkajú spravidla nižší výkon a tým celú prácu potenciálne spomaľujú. PC majú preto stále čo povedať - a to zvyčajne za nižšiu cenu. V priebehu času môžete tiež upgradovať jeho hardware (nové disky, procesor, RAM). Nevýhodou je nulová mobilita a do určitej miery jednostranne zamerané zariadenie, ktoré máte doma na jednom mieste.


Dell Precision Tower 5810 - 16GB RAM, Intel Xeon E5-1630V3, 1TB HDD, NVIDIA Quadro M5000 8GB, cena 429 Eur. Zdroj: itzoo.sk

Notebooky na úpravu fotografií na vzostupe

Fotografi dnes preferujú notebooky hlavne vďaka mobilite, ale tiež určitej prestíži (všetci sa radi pochvália novým Macbookom) a ergonomickým funkciám, ktoré skrátka klasické PC s monitormi nemôžu ponúknuť. Ak ste rozhodnutí pre notebook, trvajte na minimálnom rozlíšení obrazovky Full HD (1920x1080 pixelov) a na matnom prevedení obrazovky - nebudú vás tak rušiť odlesky od rôznych svetelných zdrojov, prípadne okolia pred vašou obrazovkou.

Dell Precision 7510 - Intel Core i7-6280HQ, 16GB RAM, 256GB SSD, NVIDIA Quadro M2000M 4GB, cena 409 Eur. Zdroj: itzoo.sk


Tablety na úpravu fotografií

Určité percento fotografov využíva na úpravu fotiek aj tablet - predstavuje totiž ľahšiu variantu notebooku, má zvyčajne dlhšiu výdrž a hlavne dostatočne veľký displej oproti smartfónu. Za to však platí nižšími možnosťami konektivity a tiež zredukovanou možnosťou úpravy fotografií. Ak s fotením začínate alebo ste mierne pokročilí, môžete tento kúsok výbavy s kľudom oželieť a radšej investujte do objektívov alebo kvalitného statívu.

Čo operačný systém?

Odpoveď na túto otázku bude ovplyvnená vašou doterajšou skúsenosťou a preferenciou + vašim rozpočtom. Ak vám Mac OS nerobí problémy a môžete si ho dovoliť, určite to nebudete ľutovať. Vyššia cena bude vykúpená špičkovým prevedením, rýchlou odozvou systému bez kompromisov a tiež zostatková cena, ktorá klesá pomaly a v prípade, že sa s takýmto prístrojom budete chcieť rozlúčiť, záujemcu si nájde pomerne rýchlo.

Na druhej strane je Windows - klasická voľba väčšiny začínajúcich fotografov, ktorí sú naň zvyknutí z predchádzajúceho používania počítača, chcú za obmedzený rozpočet čo najlepší výkon a každé ďalšie voľné prostriedky investovať do ďalšej fotovýbavy alebo do niečoho úplne iného.

Mac vs Windows - porovnanie systémov

MacWindows
Cenová náročnosťvyššianižšia
Životnosť akumulátoravysokávšeobecne nižšia, závisí od značky a modelu
Stabilita systémuvysokáobčasná zamŕzanie, výskyt kritických chýb
Variabilita softwarunižšia - s Mac OS sú ale kompatibilné takmer všetky industry-standard programyvysoká
Bezpečnosťmálo náchylný na vírusyviac náchylný na vírusy

Odporúčané parametre obrazovky

Ak budete používať na úpravu fotografií obrazovku notebooku a nie externý monitor, zvoľte určite LED obrazovku s technológiou IPS a matné prevedenie. Veľkostne odporúčame aspoň 15,6” (štandardný rozmer pre notebooky s numerickou klávesnicou). Rozlíšenie aspoň Full HD (1920x1080 pixelov).

Externý monitor

Platí všeobecne to isté, čo pre obrazovku notebooku - pozerajte sa ideálne po kúskoch s veľkosťou uhlopriečky 27” a viac - v prípade nutnosti šetriť rozpočet je minimum aspoň 24”.


Dell P2418HZ, 24”, IPS, Full HD, matná obrazovka, 2Mpix webkamera s krytkou, 2x 5W reproduktory, výškovo a smerovo nastavieľný, cena 99 Eur. Zdroj: itzoo.sk

Voľba vhodného procesoru

Procesor je zodpovedný za rýchlosť, akou aplikujete v Lightroome filtre alebo ako rýchlo môžete nastavovať posuvníky a ko rýchlo sa dané zmeny prejavia. Aby vás zbytočne nespomaľoval, odporúčame minimálne procesory Intel Core i5, ideálne Intel Core i7.

Pamäť RAM

Na veľkosti RAMky si dajte osobitne záležať - nesmiete ju v žiadnom prípade podceniť. S čím väčšími súbormi budete pracovať, tým väčšou pamäťou by ste sa mali vybaviť. Pri dnešnom rozlíšení fotoaparátov odporúčame minimálne 8GB, ale optimálne aspoň 16GB RAMku. Skontrolujte si tiež možnosť neskoršieho upgradu RAM vo vašom vybratom notebooku - ak ho predávajú s 8GB RAM, často je vybavený ešte ďalším voľným slotom na upgrade. Väčšina notebookov podporuje dnes maximálne 16GB RAM. Ďalšia 8GB RAM stojí zvyčajne okolo 30-40 Eur a takáto investícia sa rozhodne vyplatí.

Grafická karta

Zďaleka nie všetky notebooky sa predávajú s dedikovanou grafickou kartou - väčšina ju má integrovanú. A to pri serióznom upravovaní fotografií (a pri videu to platí dvojnásobne) rozhodne nepomáha. Poobzerajte sa po modeloch so samostatnou grafikou - odmenou vám bude oveľa pohodlnejšia práca s Photoshopom aj Lightroomom (napr. pri pohybovaní a zoomovaní nebude nič sekať). Pri rôznych typoch grafických kariet sa pozerajte radšej na tie, ktoré sú v notebookoch typu workstation. Sú zvyčajne priamo určené na tvorbu 3D grafiky a úpravu videa. Nvidia volá tieto karty Quadro a AMD Firepro. Gaming grafické karty sú na úpravu fotiek a videa menej vhodné, ale určite stále lepšie ako tie integrované.

Dostatočný a rýchly harddisk

Ak chcete svoju prácu ďalej zrýchliť (a to nielen priamo pri úprave fotiek), siahnite po rýchlych SSD diskoch. Počítač alebo notebook sa spustí oveľa rýchlejšie a tiež sa zbavíte otravného hučania klasického disku pri práci (počas spracovávania ale notebook alebo PC určite nebude úplne ticho kvôli nutnosti chladiť ventilátorom procesor a ďalšie komponenty). U notebooku určite odporúčame použiť aspoň 256GB SSD disk a kvôli zálohám zvážte kúpenie samostatného, aspoň 2TB externého disku. SSD disk v notebooku má ešte jednu, menej zmieňovanú výhodu - ak by vám notebook padol zo stola, tvrdý náraz by klasický disk pravdepodobne nenávratne poškodil a vy by ste mohli prísť nielen o všetky fotky a videá, ale tiež ďalšie dôležité dokumenty a súbory. To vám pri SSD disku nehrozí, keďže neobsahuje žiadne pohybujúce sa časti, ktoré by sa mohli poškodiť.

Odporúčané konektory

Klaďte dôraz na dve veci - možnosti, ako pripojiť fotoaparát a možnosti, ako pripojiť čokoľvek ďalšie (monitory, externé harddisky, tlačiarne, myš, tablet a podobne). Rozhodne skontrolujte, či má váš prístroj:

  • dostatok USB portov (ideálne štandard 3.0, na všetky zariadenia typu myš, klávesnica, USB kábel a podobne)
  • HDMI, VGA, DVI-D, Thunderbolt (na pripojenie externého monitora)
  • čítačky kariet (SD je štandard)

Záverečné zhrnutie

V nasledujúcej tabuľke sme prehľadne zhrnuli všetky dôležité parametre, ktoré by ste mali zohľadniť pri výbere notebooku alebo počítača pre fotografa.

Ideálne požiadavky na notebook pre fotografa
Monitor/obrazovka       LED, IPS, matný, aspoň Full HD rozlíšenie (1920x1080px)
Monitor (externý)27", čo najvyššie rozlíšenie, IPS, matný, HDMI/DisplayPort rozhranie
ProcesorIntel Core i5 alebo i7 - čím novší, tým lepšie
RAM pamäťaspoň 16GB (zvyčajne 2x 8GB v dvoch slotoch)
GrafikaNVIDIA Quadro, aspoň 2GB
Disk/úložiskoSSD - aspoň 512GB; ideálne v kombinácii s externým harddiskom (2 TB a viac)
Portyaspoň 3x USB 3-0, čítačka kariet, HDMI/DisplayPort

Chcete pri nákupe notebooku pre fotografa ušetriť?

Pri výbere vhodného notebooku alebo PC na úpravu fotografií odporúčame zobrať do úvahy aj repasované notebooky alebo repasované počítače. S rozpočtom napr. 1500 Eur na nový prístroj môžete ušetriť kľudne aj 900 Eur, ktoré môžete investovať do nového objektívu, blesku alebo iného príslušenstva - a naraz tak budete disponovať oveľa väčším arzenálom.

Napríklad v e-shope ITzoo.sk máte vždy dopravu zadarmo a záruku na všetok tovar 1 alebo 2 roky (podľa stupňa opotrebovania tovaru). S výberom vhodného PC alebo notebooku vám ochotne pomôžu (v tíme majú hobby fotografa) a môže sa stať, že nájdu podpultovku priamo pre vás.

Pre aktuálnu ponuku môžete mrknúť aj do špecializovaných kategórií notebookov, počítačov a monitorov pre fotografov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované