Hore

Príslušenstvo pre začínajúcich fotografov

Čo skutočne využijete a čo je zbytočným vyhadzovaním peňazí?

Ste čerstvým majiteľom zrkadlovky alebo CSC fotoaparátu? Tak potom viete, že nejaké príslušenstvo si musíte kúpiť ihneď, inak ani nebudete môcť svoj nový fotoaparát používať. Čo však príslušenstvo o ktorom ste sa dočítali a nutne ho nepotrebujte?

Pamäťová karta

Tú potrebujete hneď, veď kde by ste ukladali fotografie? Neoplatí sa tu šetriť, karta musí byť spoľahlivá, preto investujte do overených značiek (Sandisk, Lexar, Kingstone, Toshiba…). V návode k fotoaparátu nájdete odporúčania ohľadom rýchlosti karty a tabuľku, koľko zaberajú fotografie v rôznych formátoch a rozlíšení.

Stačí jedna karta?

Na začiatok určite. Aj tak však odporúčam karty dve. V teréne sa môže stať, že jednu kartu zaplníte a potom nebudete mať na čo fotiť.

Akú kapacitu zvoliť?

S digitálnym fotoaparátom nafotíte niekoľko stoviek fotografií denne. Preto by karta mala mať kapacitu aspoň 500 záberov, lepšie ale 1000. Na dlhšej dovolenke nafotíte aj viac ako 2000 fotografií. Z bezpečnostných dôvodov je lepšie použiť 2 alebo viac kariet. Keď sa jedna pokazí, neprídete o všetky zábery. Veľkým žrútom kapacity je video, najmä v 4K rozlíšení. Napr. fotoaparáty Sony s 4K videom vyžadujú min. 64GB kartu, bez toho sa 4K rozlíšenie ani nedá aktivovať.

Aká rýchla ma byť karta?

Minimálne odporúčanie nájdete v návode. Pre bežné fotenie nemusíte mať tie najrýchlejšie karty na trhu. Je to zbytočnosť, nevyužijete to. Radšej investujte peniaze do vyššej kapacity. Zvoľte kartu strednej rýchlosti, pomalá by vás zdržiavala. Ani pomalé karty nie sú katastrofa. Fotoaparát ukladá fotografie najprv do medzipamäte, odkiaľ putujú na kartu. Pokiaľ nezaplníte medzipamäť, fotoaparát sa nespomalí.

Rýchlu kartu potrebujte ak často používate sériové snímanie a pre video a tu záleží na jeho rozlíšení a dátovom toku. Ani pre video nepotrebujete vždy tú najrýchlejšiu kartu.

Začínajúci fotograf má málokedy taký výkonný fotoaparát, že by potreboval najdrahšie karty. Na začiatok stačí kvalitná karta strednej rýchlosti s kapacitou okolo 1000 záberov. Dnešným štandardom je…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kubizmus
externý redaktor 2017-01-31 09:38:51
Uz nejaky cas fotim, alebo skor pofotievam ... ale s vybavou som sa zial nedostal ani na uroven zacinajuceho fotografa Aj ked, nie ze by sa dal opak povedat o mojich fotkach
 
om1ci
2017-01-31 14:22:07
" Aj ťažší fotoaparát sa dá nosiť pohodlne, bez brašne alebo batohu. "
krásne sa nosí ten fotoaparát...
 
Hakuna Matata
2017-02-05 22:43:54
Kablova spust je presne to, co by si nikto nemal kupovat. Nechapem, preco to Karol do kazdeho jeho clanku o prislusenstve trepe... Cokolvek, co sa fyzicky dotyka tela, ktore je upevnene na stative, je potencialny rozmazavac fotky. Takze ostava Wifi alebo IR spust. Vyhol by som sa aj 2-sekundovej samospusti. Kym sa fotoaparat prestane od stlacenia samospuste chviet, uplynu aj 3 sekundy (da sa to dokazat napr. chvenim bublinky v externej vodovahe, ktora je nasadena na bleskovych sankach). A nastavovat 10-sekundovu samospust je uz podla mna strata casu.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia