Hore

Investovať do tela alebo objektívu?

Rozpočet začiatočníkov býva často obmedzený. Poprípade po pár mesiacoch zistia, že technická kvalita fotografií ich neuspokojuje. V čom je chyba, vo fotoaparáte alebo objektíve? Do čoho investovať, aby sa technická kvalita zlepšila?

Prv ako sa pustíme do zodpovedania našej otázky, treba vylúčiť chybu fotografa. Najprv treba presne pomenovať problém analýzou záberov, konkrétne aspektov, ktoré ovplyvňuje technika. Na vzniku fotografie sa najväčšou mierou podieľajú snímač a optická sústava objektívu. Funkcie fotoaparátu len pomáhajú fotografovi pri práci.

Fotoaparát

Snímač fotoaparátu určuje obrazový potenciál. Rozlíšenie využívame pri tlači, nad 10-12 Mpx sa ním zaoberajú len tí, ktorí tlačia skutočne veľké výstavné zväčšeniny. Začiatočník môže rozlíšenie vyškrtnúť so zoznamu potencionálnych problémov. Ďalej tu máme dynamický rozsah, určuje, aký rozsah jasov fotoaparát zachytí bez vzniku prepalov a neprekreslených tieňov. Vplýva aj na možnosť výraznejšieho postprocesingu, pri prácu so svetlami a tieňmi. Dnešné fotoaparáty majú dynamický rozsah cez 12EV. To postačuje na to, aby ste nemali priveľa problémov s expozíciou a postprocesingom. Ďalším parametrom, ktorý nás zaujíma, je šum. Ten sprevádza zábery pri vysokých citlivostiach ISO. Jeho miera sa posudzuje individuálne.

Z hľadiska snímača treba posudzovať fotografie vo formáte RAW, jedine u neho sa využíva maximálny potenciál snímača.

Máte časté problémy s prepalmi? V počítači nie je veľa priestoru pre postprocesing? To sa stáva u starších typov fotoaparátov s menším dynamickým rozsahom snímača. Pomôže upgrade na novší model.

Je na fotografiách veľa šumu? Tu záleží čo, ako a za akých podmienok fotíte. Niekedy je priveľa šumu na fotkách vinou fotografa, ktorý fotí s vysokou citlivosťoou aj keď nemusí, keď by moholo použiť statív a nižšiu citliovsť ISO. Treba prevziať kontrolu citlivosti a nenechávať ju na automatike. So šumom niekedy pomôže použitie svetelnejšieho objektívu. Je veľký rozdiel, či budete fotiť svadbu v tmavom kostole s clonou f/5,6 alebo f1,8. Ak máte veľa šumu aj pri použití svetelných objektívov, nezostáva nič iné, ako upgradovať fotoaparát, niekedy dokonca prejsť na iný systém s väčším a citlivejším snímačom.

Nikon D3400, najnižší model DSLR. Testy DXOMark.com potvrdzujú, že má snímač s veľkým obrazovým potenciálom. Nie tak dávno, ste lepší snímač nenašli ani v niekoľkokrát drahšom fotoaparáte. Rozlíšenie, dynamický rozsah i citlivosť sú na takej úrovni, že výsledkom môžu byť fotografie profesionálnej kvality. Záleží na objektíve a fotografovi. Práve tento fotoaparát…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
nudike
2017-11-08 09:23:31
k tomu pridam iba krasne a usmevne (aj ked stare) video od Kaia: https://www.youtube.com/watch?v=hk5IMmEDWH4
 
K1000
2017-11-08 11:27:52
Dobre napísané, plne sa zhodujem. Možnosť používať ISO 6400 je fajn, ale ešte viac fajn sú možnosti, ktoré ti dá dobrý svetelný objektív.

Spomenul by som len ešte možnosť používania starých objektívov, ktoré aspoň mne podstatne rozšírili obzor a priniesli kopec zábavy. Chystám sa napísať o starých objektívoch článok, tak dúfam že sa k tomu raz dostanem.
 
WildSammy
2017-11-08 20:24:03
Ja som investoval do objektívov a som rád, že som sa tak rozhodol, teraz môžem investovať do tela
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované