Hore

Kupujeme staršiu bezzrkadlovku

Prvá bezzrkadlovka bola predstavená v roku 2008, predaje sa rozbehli v roku 2009, takže tu sú s nami už 10 rokov. Za ten čas prešiel segment bezzrkadloviek búrlivým vývojom. Dnes už je zrejmé, že CSC nahradia zrkadlovky a to definitívne. Je to len otázka času.

Za 10 rokov stihli niektorí výrobcovia predstaviť aj niekoľko generácií svojich modelových radov. Niektorí menej, pretože s predstavením svojej bezzrkadlovky dlho váhali. Tak, či onak, v obehu sú desiatky a desiatky modelov.

Sony

Sony sa do tábora CSC pridal v roku 2010 s modelmi NEX-3 a NEX-5. Štart sa podaril, obidva modely boli osadené 14 Mpx CMOS snímačom s veľmi dobrým obrazovým výstupom. Zaostrovanie bolo slušné, pochvalu si zaslúži aj vtedajší seťák 18-55. Mínusom bolo ovládanie, ktoré sa zlepšilo až s príchodom vyšších modelov NEX-7 a NEX-6. Neskôr Sony zmenilo označenie z NEX na Alpha. Keďže už od prvých modeloch vyrábalo Sony slušné fotoaparáty, môžem odporúčať prakticky všetky modely. Obrazovým výstupom uspokoja náročnejšieho amatéra aj dnes. Za veterána môžeme považovať aj model A6000, ktorý sa stále vyrába a stal sa už legendou. Pri kúpe treba zvážiť hlavne objektívy, viacero objektívov Sony je podpriemerných. Dnes je situácia o niečo lepšia a to aj vďaka Sigme, ktorá vyrába viacero objektívov s bajonetom E.

Do kategórie veteránov môžeme zaradiť už aj prvú generáciu plnoformátových bezzrkadloviek A7. Tu by som bol obozretnejší. Snímače celej trojice modelov A7 prvej generácie sú kvalitné. Zaostrovanie je však pomalé, výdrž batérie mizerná, fotoaparáty sú hlučné. Rozmyslite si, či chcete plnoformátový fotoaparát s dobrým výstupom, ale inak podpriemerný. A hlavne sa vyhnite setovému objektívu 28-70, ktorý robí Sony len hanbu.


Sony NEX-5 je prvou bezzrkadlovkou od Sony a stále je to slušný fotoaparát.


Sony A7 prvej generácie je najdostupnejším FF fotoaparátom s vysokým rozlíšením. Veľmi dobrý snímač je osadený v tele s pomalým zaostrovaním, nízkou výdržou batérie a mnohými nedostatkami. Setový objektív 28-70 je mizerný. Zvážte, či nie je rozumnejšie kúpiť si APS-C bezzrkadlovku, napr. A6000, alebo si počkať, kým ešte viac nezlacnie druhá generácia A7.

Dobrým vstupom do sveta bezzrkadloviek sú modely NEX-5. Aj po rokoch sú to stále dobre fotiace prístroje. Ak budete mať šťastie, možno narazíte na NEX-7, prvý pokročilý model. Prvá generácia A7 je asi najlacnejším plnoformátovým fotoaparátom s moderným snímačom, ktorý môžete kúpiť. Výborná obrazová kvalita je vykúpená mnohými detskými chorobami. Preto fotoaparát nie je vhodný pre náročnejších. Aj keď je fotoaparát lacný, u dobrých objektívoch tak dobrú cenu nečakajte.


Nikon

Nikon začal bezzrkadlovky vyrábať v roku 2011. Miesto toho, aby v nich použil osvedčenú techniku z DX zrkadloviek, rozhodol sa pre miniaturizáciu a v novom systéme Nikon 1 použil 1” snímač. To by nebola až taká katastrofa, keby z neho dokázal dostať rovnakú kvalitu, akú poskytujú kompakty Sony RX100. Divný bol dizajn, ešte divnejšie ovládanie. Fotoaparáty Nikon 1 nikdy nemali ducha Nikonu, akoby ich vyrábal úplne iný výrobca. Nikon sa pokúsil oživiť legendu menom Nikonos a predstavil aj podvodnú bezzrkadlovku, ktorá sa zaobíde bez puzdra. Vyzeralo to zaujímavo, ale počet zatečených kusov bol enormný. Záujem o systém Nikon 1 nikdy nebol veľký a postupne klesal. Nikonu sa stávka na 1” snímač nevyplatila a dnes je tento systém mŕtvy. Neviem, či má zmysel si kupovať techniku, ktorá nemá žiadnu perspektívu. Lepšie je si asi kúpiť spomínané Sony RX100.

Nový systém Nikon Z je vydarený, ale je tu tak krátko, že sa fotoaparáty ešte neobjavujú v ponuke z druhej ruky.


Nikon V3 je jedným z posledných modelov Nikon 1. Vlajková loď je vhodná pre tých, ktorí chcú využiť zrkadlovkové objektívy a premeniť ho na výkonný “ultrazoom”.


Podvodnému modelu Nikon AW1 sa z diaľky vyhnite, pravdepodobnosť, že zatečie, je vysoká.

Systém Nikon 1, pri kúpe z druhej ruky, úplne neodsudzujem. Vždy je to lepšie riešenie, ako fotografovať obyčajným kompaktom s ešte menším snímačom. Faktor orezu je 2,7x a s teleobjektívom môže Nikon 1 fungovať ako kvalitný ultrazoom. Nikon má v ponuke adaptér pre objektívy AF-S, takže môžete použiť aj skutočne výkonný teleobjektív zo zrkadlovky.


Pentax

Rovnako ako Nikon, aj Pentax na to nešiel správnou cestou. Perspektívny systém reprezentovaný bezzrkadlovkou K-01 s 16 Mpx APS-C CMOS snímačom, zabil dizajn. Pentax to ihneď vzdal, miesto toho, aby predstavil nový model pokračujúci v dlhoročnej tradícii značky. Dnes mohli mať Pentaxáci už pekne rozvinutý systém, používajúci objektívy zo zrkadloviek, podotýkam, že bez redukcie.

Väčšou katastrofou, ako systém Nikon 1, je systém Pentax Q. Ten je postavený na ešte menšom 1/2.3” snímači, používanom v lacných kompaktoch. Prečo by ste chceli fotoaparát s výmennými objektívmi, keď fotí ako lacný kompakt?

Pentax nie je zrovna značka, po ktorej by ste sa mali pozerať, keď si chcete kúpiť ojazdenú bezzrkadlovku. Ak vás neodradí LEGO dizajn modelu K-01 a máte doma zrkadlovku a objektívy Pentax, tak toto je jediný model, ktorý stojí za to minimálne odskúšať.


Pentax K-01 s K-bajonetom doplatil na svoj dizajn. Škoda, že Pentax nepokračoval v jeho koncepcii s tradičnejší dizajnom.


Pentax Q je hračkou, ktorá nepatrí do rúk fotografickému entuziastovi.

Model K-01 je jediná bezzrkadlovka Pentax, ktorú má zmysel kúpiť, ak vám nevadí experimentálny dizajn. Pentax ako jediný nezmenil bajonet a jeho vzdialenosť od snímača. Preto je tento fotoaparát plne kompatibilný s objektívmi s K-bajonetom.


Samsung

Samsung sa do bezzrkadloviek pustil pomerne skoro, už v roku 2010. Systém NX bol postavený na APS-C snímačoch. Bol to pomerne vydarený systém, aj keď nebol najpopulárnejší. Fotoaparáty ale fotili dobre a výrobca pravidelne predstavoval novinky. Pozornosť náročných fotografov pritiahol model NX1, o rok na to však Samsung ukončil výrobu fotoaparátov.

Ak vám niekto ponúkne fotoaparát systému NX za dobrú cenu, na začiatok to nemusí byť zlá voľba. Treba počítať s tým, že ponuka je malá, nové objektívy ani foťáky sa už nepredávajú, takže je systém neperspektívny. Celkovo bol prístup Samsungu k bezzrkadlovkám oveľa lepší, ako u Nikonu a Pentaxu.

Samsung mal ešte jeden rad fotoaparátov, ktorý používal menší 1” snímač. Jediným jeho zástupcom je NX mini, ktorý si drží prekvapujúco vysokú cenu. Pritom je to jednoduchý fotoaparát, ku ktorému boli k dispozícii len 2 objektívy.


Samsung NX1 je labuťou piesňou značky, výborný fotoaparát, ktorý prekvapil svojim obrazovým výstupom.


Samsung NX mini ja malý nezmar a aj keď sa už nevyrába, na eBay sa dá kúpiť aj nový. Ale nie lacno.

Samsungy radu NX neboli zlé fotoaparáty a model NX1 mohol znamenať obrat v tom, ako túto značku berú konzervatívny fotografi. Samsung sa krátko po jeho predstavení rozhodol ukončiť výrobu fotoaparátov. V bazároch sa NX-ka objavujú veľmi zriedka. Ak hľadáte slušný fotoaparát s jedným objektívom, môže byť aj Samsung dobrou voľbou. Postaviť však na ňom systém s viacerými objektívmi neodporúčam, nemá to perspektívu.


Canon

Canonu sa do segmentu bezzrkadloviek zjavne nechcelo, prvú vyrobil až v roku 2012 a nový systém M zrovna nehýčkal. Objektívy pribúdali pomaly. Canon stavil na osvedčený APS-C snímač. Po prvom modeli nasledovala dvojročná pauza. Prvý model so zabudovaným hľadáčikom prišiel až v roku 2016. Systém bol prijatý vlažne, pretože chýbal pokročilejší model a ponuka objektívov bola chabá.

Výhodou Canonu je, že fanúšikovia dobre poznajú výstup fotoaparátov EOS a fotoaparáty radu M ho majú rovnaký. Pomocou adaptéra môžete na bezzrkadlovkách používať objektívy s bajonetom EF/EF-S. Najstarší model EOS M má snímač, aký sa používal v EOS 60D a to veru nebol zlý fotoaparát. U bezzrkadloviek radu M neočakávajte veľa vychytávok, sú to skôr jednoduchšie modely. Citeľne tu chýba aj stabilizovaný snímač a lepšie video.

Minulý rok predstavil Canon nový systém EOS R postavený na FF snímači a novom bajonete RF. Uvidíme, či to neskôr nespôsobí zánik systému EOS M.


Canon EOS M je prvou bezzrkadlovkou od Canonu. Má osvedčený snímač so zrkadloviek EOS a cez adaptér podporuje aj objektívy EF/EF-S.

To, že Canon začal predávať bezzrkadlovky až v roku 2012, znamená, že tie modely nie sú až tak zastaralé a obrazovo dokážu konkurovať aj súčasným fotoaparátom. Prvé modely boli skôr jednoduchšie a preto neuspokoja náročnejších fotografov. Prvý model so vstavaným hľadáčikom, predstavený v roku 2016, je EOS M5, ktorý sa dá kúpiť použitý za dobrú cenu.




Fujifilm

Predzvesťou toho, že Fujifilm sa chystá vstúpiť na trh s bezzrkadlovkami, bol dnes už legendárny kompakt X100. Môžeme ho takmer považovať za bezzrkadlovku s nevýmenným prime objektívom. Prvá pravá bezzrkadlovka prišla na trh v roku 2012. Od začiatku Fujifilm používal svoj vlastný snímač typu X-Trans CMOS s charakteristickým obrazovým výstupom a nízkym šumom. Ten, spolu s tradičným dizajnom, stojí za úspechom Fujifilmu. Od prvého modelu fotia všetky Fujiny veľmi dobre, z tohto hľadiska môžete brať, ktorýkoľvek model a budete spokojní. Veľkým plusom je široká ponuka kvalitných objektívov. U prvej, a tak trochu aj druhej, generácie počítajte s pomalým zaostrovaním. Vtedy vo Fujifilm aj ignorovali video. Fujifilm výrazne vylepšuje fotoaparáty firmvérmi. Nezabudnite skontrolovať, či váš fotoaparát má ten najnovší.

Fotoaparáty Fujifilm sú ideálne pre učenie sa a pre tých, čo hľadajú podstatu fotografovania. Ovládanie je do veľkej miery mechanické. Pri výbere máte možnosť voľby medzi fotoaparátmi s dizajnom rangefinder alebo DSLR-like.


Fujifilm X-Pro1, prvý CSC od Fujifilm, patrí do profesionálnej kategórie a dá sa kúpiť lacno. S najnovším firmvérom je to stále dobre použiteľný fotoaparát. Dávajte si ale pozor, aby ste nekupovali intenzívne používaný a opotrebený kus.


Fujifilm X-T10 má už nástupcu tretej generácie, pochádza z roku 2015 a tak to nie je ešte príliš zastaralý model. Je to výborný fotoaparát pre začiatočníkov, ktorí chcú zvládnuť základy fotografie.

Najobľúbenejšie sú Fujifilmy strednej triedy, s tých starších X-E2, X-T20. Lacno sa dajú kúpiť aj kedysi najvyššie modely, napr. X-Pro1. Ak chcete svižnejší fotoaparát, upriamte pozornosť na druhú generáciu.




Leica

Leicu spájame s drahými, ručne vyrábanými, fotoaparátmi. Ale aj táto exkluzívna značka má v ponuke nie lacné, ale cenovo dostupnejšie modely, ktoré nie sú až tak tradicionalistické. Už roky poznáme ich ponuku kompaktov a ultrazoomov, ktoré sú miernou modifikáciou fotoaparátov Panasonic.

Moderné APS-C bezzrkadlovky u Leicy reprezentujú modelové rady CL a TL. Tie sú cenovo oveľa dostupnejšie, ako modelové rad M a SL, ale oproti porovnateľnej konkurencii sú drahšie. Leica má aj dlhší cyklus inovácií. Počet predaných kusov u nás je minimálny. Použitú Leicu tak budete zháňať takmer bez nádeje na úspech.


Prvá cenovo dostupnejšia bezzrkadlovka Leica T má 16 Mpx APS-C CMOS snímač, predstavená bola v roku 2014. Fotoaparátu dominuje rozmerný dotykový displej, ovládanie je preto krkolomnejšie.

Cenovo dostupnejšie Leicy sú moderné prístroje, čo je na jednu stranu dobré, pretože sú to praktické fotoaparáty. Na druhú stranu však nemajú tu auru tradičnejších modelov, nemajú zberateľskú hodnotu. Leica má zdĺhavý servis a ponuka použitých modelov je u nás prakticky nulová. Preto si myslím, že v tomto prípade by ste mali dať prednosť konkurencii.

Sigma

Áno, tento známy výrobca objektívov má v ponuke aj bezzrkadlovky. Sú pomerne čerstvé, predstavené boli v roku 2016. Odvtedy ale Sigma nepredstavila nič nové. Osadené sú snímačmi Foveon a využívajú Sigma Sa bajonet. Problémom je, že Sigma fotoaparáty vyrábať nevie. Foveon poskytuje neskutočne ostrý obraz, ale výrobca nevie zo snímača vytiahnuť viac. Fotoaparáty sú pomalé, zle sa ovládajú, výdrž batérie je mizerná.


Sigma SD Quattro.

Bezzrkadlovky, ale aj kompakty, Sigma prekvapujú zábermi s až neuveriteľnou ostrosťou. Je to spôsobené jedinečným dizajnom snímačov Foveon. To je ale všetko. Výrobca už roky nevie zužitkovať jeho kvality a postaviť na ňom použiteľný systém. Fotoaparáty sú tak vhodné pre trpezlivých fotografov, ktorí budú fotiť len na základnom ISO, neakčné scény.


Olympus

Olympus si podal ruku s Panasonicom a ešte niekoľkými ďalšími firmami a spolupracujú v rámci 4/3 konzorcia. Fotoaparáty sú postavené na Micro 4/3 štandarde. Snímač je o niečo menší ako APS-C. Obrazový potenciál je za zlých svetlených podmienok horší, ale to dobre kompenzuje špičková stabilizácia obrazu. Olympus má dva rady fotoaparátov. Rad PEN je v dizajne rangefinder a rad OM-D je v dizajne zrkadloviek.

Prvý model prišiel na trh už v roku 2009. Prvé roky Olympus používal 12 Mpx snímač s malým dynamickým rozsahom a vysokým šumom. Fotoaparáty boli pomalé. Všetko sa zmenilo s príchodom modelu OM-D E-M5, ktorý používa oveľa lepší 16 Mpx snímač. Odvtedy treba brať bezzrkadlovky Olympus vážne. Dokážu konkurovať APS-C bezzrkadlovkám. Výhodou je široká ponuka objektívov, ku ktorým môžete pripočítať aj všetky objektívy Panasonic. Ak si budete vyberať starší model, určite nechoďte do prvej generácie s 12 Mpx snímačom.


Olympus OM-D E-M1 sa dnes predáva za veľmi rozumnú cenu a uspokojí aj náročnejšieho fotografa.


Olympus PEN E-PL5 je dobrým štartom do sveta bezzrkadloviek. Až táto generácia má novší 16 Mpx snímač s kvalitným obrazovým výstupom.

Ak chcete čo najlacnejší Olympus, odporúčam prvú generáciu OM-D E-M10. Za dobrú cenu sa predáva bývala vlajková loď OM-D E-M1, prvej generácie. Je to lepšia kúpa, ako úplne prvé OM-D-ečko E-M5.


Panasonic

Na koniec som si nechal výrobcu, ktorý predstavil prvú modernú digitálnu bezzrkadlovku, bolo to v roku 2008. S modelmi je to podobne ako u Olympusu. Sú tu prístroje s dizajnom rangefinder a DSLR Like. Rovnako platí aj moje odporúčanie ohľadom snímačov. Vyhnite sa prvej 12 Mpx generácii so slabším obrazovým výstupom.

Panasonic má niekoľko modelových radov a bežne mení ich označenie. Na rozdiel od Olympusu, dosť dlho nepoužíval stabilizáciu pohybom snímača, na to si treba dávať pozor. Panasonic je známy kvalitným videom vo svojich fotoaparátoch. Ak chcete prístroj na video, upriamte pozornosť na rad GH.


Panasonic GH4 bol predstavený v roku 2014. Je jedným z drahších prístrojov, ktoré odporúčam. Zamerať naň by sa mali tí, ktorí chcú kvalitné video. S týmto modelom bola natočená nejedná televízna reklama, tak prečo by nemal stačiť náročnému začínajúcemu kameramanovi?


Panasonic GF7 je podobný model ako Olympus PEN E-PL5. Maličká bezzrkadlovka s dobrým výstupom, plne podporujúca všetky objektívy s MFT bajonetom.

Panasonic od roku 2008 predstavil veľké množstvo modelov. Vyberať sa oplatí z modelov, ktoré majú novšiu generáciu snímača s rozlíšením 16 alebo 20 Mpx. Mojimi obľúbenými modelmi sú GX7 a G7.


Musím tu spomenúť ešte jeden Panasonic a tým je kompakt LX100. Je to vlastne Micro 4/3 bezzrkadlovka s nevymeniteľným objektívom. Takže sa s ním pracuje rovnako, ako s pokročilejšou bezzrkadlovkou a rovnaký je aj výstup. Je to tip pre tých, ktorí neplánujú používať viacero objektívov.

Záver

Bezzrkadlovky sú vďaka svojím vlastnostiam vhodnejšie na učenie, ako zrkadlovky. Živý náhľad vedie užívateľa k lepšej práci s expozíciou a vyvážením bielej. Staršie modely tak môžu byť dobrým lacným vstupom do sveta fotografie. Zároveň to môže byť dobrý vstup do sveta CSC, pre dlhoročných užívateľov zrkadloviek, ktorí sa ešte definitívne nerozhodli, či na bezzrkadlovku prejdú. Alebo si len doplnia výbavu o šikovný, menší, ale dobre fotiaci fotoaparát.

Celkovo je väčšina bezzrkadloviek pomalšia v kontinuálnom zaostrovaní a oproti DSLR má aj o poznanie menšiu výdrž batérie. Pre najstaršie modely to platí dupľovane. U najstarších modelov počítajte aj s tým, že sa už neservisujú a ak by aj, oprava je nerentabilná. To ale platí aj pre staršie zrkadlovky.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
belco
2019-06-11 07:18:59
Na Fuji sa v tomto članku akosi zabudlo
 
flico.sk
2019-06-11 07:49:24
príspevok od: belco
Na Fuji sa v tomto članku akosi zabudlo
Zdrejme kôli tomu, že výstup z Fujifilm pri nízkom osvetlení je porovnateľný s FF zrkadlovkami a to je na samostatnú kapitolu
 
marekking1
2019-06-11 07:50:59
Zaujímavý článok.Som amatér, fotim pre radosť.Pred mesiacom som predal nikon d 7200 a kúpil sony a6400 18-135 a sigmu 30mm aby som mal niečo lahsie.Po dvoch dňoch som ju vrátil.vydrz baterky pri foteni do raw asi 110 cvakov, ergonomia na nič, display slabšie rozlíšenie, čo sa týka kvality fotiek,farby boli také pastelové, a čo bolo najhoršie preexponovana obloha skoro vždy a to sa mi na nikonoch d5100, d7200 a coolpix A a mi to pri štandardných svetelných podmienkach nestalo, čiže každú fotku by som musel sledovať aj histogram...čiže výsledok som z bezzrkadloviek dosť sklamaný a mám pocit,že všetko je len marketing, šak nech ľudia kupujú.takze za mňa návrat k nikonu d7500 hoci budem vláčiť niečo tazsie
 
smarek
2019-06-11 08:57:19
príspevok od: marekking1
Zaujímavý článok.Som amatér, fotim pre radosť.Pred mesiacom som predal nikon d 7200 a kúpil sony a6400 18-135 a sigmu 30mm aby som mal niečo lahsie.Po dvoch dňoch som ju vrátil.vydrz baterky pri foteni do raw asi 110 cvakov, ergonomia na nič, display slabšie rozlíšenie, čo sa týka kvality fotiek,farby boli také pastelové, a čo bolo najhoršie preexponovana obloha skoro vždy a to sa mi na nikonoch d5100, d7200 a coolpix A a mi to pri štandardných svetelných podmienkach nestalo, čiže každú fotku by som musel sledovať aj histogram...čiže výsledok som z bezzrkadloviek dosť sklamaný a mám pocit,že všetko je len marketing, šak nech ľudia kupujú.takze za mňa návrat k nikonu d7500 hoci budem vláčiť niečo tazsie
Zdravim Marek, neda mi nereagovat.

Problematiku prechodu zo systemu Nikon na Sony som riesil sam a na profi urovni. Bezzrkadloviek som vlastnil niekolko od roku 2014. Vsetko co dalej pisem aj v testoch je zalozene na dlhorocnych skusenostiach a cca 1mil. nafotenych zaberov z toho cca 80% na zrkadlovky. Zrkadlovky pouzivam od roku 1996, prvu digitalnu zrkadlovku som mal Nikon D70 v roku 2005.
Zhrniem to asi takto:
Sony su spickove fotaky, ano ergonomia by mohla byt lepsia ale to je asi jedine. Problem Sony je uplne inde ako v baterke (predsa vzdy je zapnuty displej aj ked baterka na mojom Sony A7Riii vydrzi rovnako ako na D750) a ergonomii. Problem je ludsky faktor. Ked Sony dobre nastavite bude fotit skoro sam (to na zrkadlovke nie je mozne), ale moze to byt prave nespravnou kombinaciou nastavenia aj presne opacne. Ano urcite bude namietat vela fotografov, ratam s tym. Kazdy ma svoj nazor! Banalne je na tom to, ze sa zabudlo a zabuda na to najdolezitejsie!!!
FOTKY ROBI FOTOGRAF a FOTOAPARAT JE LEN TAKY DOBRY AK FOTOGRAF CO S NIM FOTI ...
Nie pre Vas, ale pre inych posielam link na niekolko mojich recenzii a su to recenzie na zaklade aj niekolko rocneho pouzivania ...
Dobre svetlo prajem vsetkym
Marek
http://kurzy-foto.sk/index.php/recenzie
 
marekking1
2019-06-11 09:31:57
príspevok od: smarek
Zdravim Marek, neda mi nereagovat.

Problematiku prechodu zo systemu Nikon na Sony som riesil sam a na profi urovni. Bezzrkadloviek som vlastnil niekolko od roku 2014. Vsetko co dalej pisem aj v testoch je zalozene na dlhorocnych skusenostiach a cca 1mil. nafotenych zaberov z toho cca 80% na zrkadlovky. Zrkadlovky pouzivam od roku 1996, prvu digitalnu zrkadlovku som mal Nikon D70 v roku 2005.
Zhrniem to asi takto:
Sony su spickove fotaky, ano ergonomia by mohla byt lepsia ale to je asi jedine. Problem Sony je uplne inde ako v baterke (predsa vzdy je zapnuty displej aj ked baterka na mojom Sony A7Riii vydrzi rovnako ako na D750) a ergonomii. Problem je ludsky faktor. Ked Sony dobre nastavite bude fotit skoro sam (to na zrkadlovke nie je mozne), ale moze to byt prave nespravnou kombinaciou nastavenia aj presne opacne. Ano urcite bude namietat vela fotografov, ratam s tym. Kazdy ma svoj nazor! Banalne je na tom to, ze sa zabudlo a zabuda na to najdolezitejsie!!!
FOTKY ROBI FOTOGRAF a FOTOAPARAT JE LEN TAKY DOBRY AK FOTOGRAF CO S NIM FOTI ...
Nie pre Vas, ale pre inych posielam link na niekolko mojich recenzii a su to recenzie na zaklade aj niekolko rocneho pouzivania ...
Dobre svetlo prajem vsetkym
Marek
http://kurzy-foto.sk/index.php/recenzie
To mi je jasne, ale skrátka ten výstup mi nesedel, respektíve čo som nastavil blbo ked som dal na tej istej scene stromu v parku pri jasnej oblohe clonu 9, iso 100 a obloha bola prepalena a nikone sa to nestalo...oba bez korekcie expozície. Viem,že nie som extra fotograf ale ide o konkrétne porovnanie dvoch produktov od tych istých podmienkach s podobným nastavenim
 
pridalamichal
2019-06-11 09:48:13
príspevok od: marekking1
To mi je jasne, ale skrátka ten výstup mi nesedel, respektíve čo som nastavil blbo ked som dal na tej istej scene stromu v parku pri jasnej oblohe clonu 9, iso 100 a obloha bola prepalena a nikone sa to nestalo...oba bez korekcie expozície. Viem,že nie som extra fotograf ale ide o konkrétne porovnanie dvoch produktov od tych istých podmienkach s podobným nastavenim
ahoj..tak, asi tam bolo niečo zle (mal si úplne rovnaké nastavenia všetkého čo sa dá ? ). mám a6300 a nemám s ňou žiaden problém a to som prešiel z D7000 . Skúšal si aj nejaké iné telo ? len tak náhodou či nebol problém predsalen v tele...
dobré svetlo prajem
 
marekking1
2019-06-11 09:57:25
príspevok od: pridalamichal
ahoj..tak, asi tam bolo niečo zle (mal si úplne rovnaké nastavenia všetkého čo sa dá ? ). mám a6300 a nemám s ňou žiaden problém a to som prešiel z D7000 . Skúšal si aj nejaké iné telo ? len tak náhodou či nebol problém predsalen v tele...
dobré svetlo prajem
Jasné úplne všetko, ale to je jedno. Písal som s jedným chlapíkov, čo foti krajinu z a6300 a vravel že on ma expozíciu stále znizenu
 
blahoslav J B Art
2019-06-11 10:50:55
príspevok od: belco
Na Fuji sa v tomto članku akosi zabudlo
bud tam Fuji doplnili dodatocne, alebo Fuji je viditelna len pre platiacich clenov
 
francesco
2019-06-11 11:18:04
Ja som absolvoval tiez prechod z Nikonu na Sony. Mam a6500 a A7iii. Velky rozdiel medzi tymito dvomi modelmi je prave v merani expozicie a vydrzi baterky. Preto by som to na bezzrkadlovky nezovseobecnoval. Samozrejme ak je cas vsetko nastavit maualne no problém, vobec nevidim problém v krajinarskej fotografii. Ale trebars na svadbe iso auto a a6500 brutal preexponovava, prakticky stále mam korekciu expozicie do minusu, aj tak to nie je ono.. Som rad, ze sa k tomu niekto vyjadril, lebo vela som k tejto teme zatial nenasiel. Baterka na A7iii je po pouzivani a6500 sok, vydrzi naozaj dlho..
 
marekking1
2019-06-11 11:26:30
príspevok od: francesco
Ja som absolvoval tiez prechod z Nikonu na Sony. Mam a6500 a A7iii. Velky rozdiel medzi tymito dvomi modelmi je prave v merani expozicie a vydrzi baterky. Preto by som to na bezzrkadlovky nezovseobecnoval. Samozrejme ak je cas vsetko nastavit maualne no problém, vobec nevidim problém v krajinarskej fotografii. Ale trebars na svadbe iso auto a a6500 brutal preexponovava, prakticky stále mam korekciu expozicie do minusu, aj tak to nie je ono.. Som rad, ze sa k tomu niekto vyjadril, lebo vela som k tejto teme zatial nenasiel. Baterka na A7iii je po pouzivani a6500 sok, vydrzi naozaj dlho..
Tak ja som len napísal čo som reálne zažil s tou expozíciou. Prišlo mi to preexponovane ako z kompaktu, baterku som si myslel,že na tom tak bude.Potom prečo v recenziach píšu, že vydrží 330 zaberov,možno len v jpg. Tak potom ti všetci recenzenti fotia jpg a tvária sa,ako sú profici...Nechcem sa nikoho dotknúť,ale tak napíšem pravdu nie polopravdy, ale to potom by im výrobcovia neplatili,každý musí z niečoho zit
 
francesco
2019-06-11 11:36:58
príspevok od: marekking1
Tak ja som len napísal čo som reálne zažil s tou expozíciou. Prišlo mi to preexponovane ako z kompaktu, baterku som si myslel,že na tom tak bude.Potom prečo v recenziach píšu, že vydrží 330 zaberov,možno len v jpg. Tak potom ti všetci recenzenti fotia jpg a tvária sa,ako sú profici...Nechcem sa nikoho dotknúť,ale tak napíšem pravdu nie polopravdy, ale to potom by im výrobcovia neplatili,každý musí z niečoho zit
Jasne, beriem. Mne tych 300 zaberov (nemyslim si, ze raw berie viac) baterka urcite vydrzi. Aj kopec videa som s tym fotakom narobil a s tou baterkou sa to dalo, vystup je super. Po prechode zo zrkadlovky ta baterka moze cinit problém, avšak tiez zavisi od toho z akej zrkadlovky. ja uz by som spat nesiel , ale každý si mozeme vybrat.
 
matpi
2019-06-11 13:21:30
Pre mna ozivenie spomienok. S tymito fotoaparatmi som zacinal. V podstate s nulovymi vedomostami o foteni a fotoaparatoch som len hladal nieco, cim nafotim svoju vtedy nadchadzajucu dovolenku v Japonsku. Najprv som zvazoval nikon d3000 ale potom som natrafil na videorecenzie bezzrkadloviek. Postupne sa v mojom hladaciku vystriedali nikon 1, ktory sa mi pacil dizajnom, olympus em5, s vyberom ostriaceho bodu priamo na displeji a moj vtedajsi sen bol sony nex 7. Nakoniec som kupil nex 5, ktory mi vydrzal vyse roka, kym mi zacali vadit jeho nedokonalosti a hlavne nerozsirujuce sa portfolio objektivov. Odvtedy som s bezzrkadlovkami a aj ked som chvilu fotil paralelne s canonom 5d, tak sucasne modely povazujem za plne pouzitelne aj na profesionalne fotenie. Mozno si raz nejaku z prvych bezzrkadloviek kupim do zbierky.
 
blahoslav J B Art
2019-06-11 13:55:10
ja som si vzdy kupoval starsie bezzrkadlovky, pouzivane, pricom uz boli na trhu novsie modely
 
aesace
2019-06-12 11:09:44
príspevok od: marekking1
Zaujímavý článok.Som amatér, fotim pre radosť.Pred mesiacom som predal nikon d 7200 a kúpil sony a6400 18-135 a sigmu 30mm aby som mal niečo lahsie.Po dvoch dňoch som ju vrátil.vydrz baterky pri foteni do raw asi 110 cvakov, ergonomia na nič, display slabšie rozlíšenie, čo sa týka kvality fotiek,farby boli také pastelové, a čo bolo najhoršie preexponovana obloha skoro vždy a to sa mi na nikonoch d5100, d7200 a coolpix A a mi to pri štandardných svetelných podmienkach nestalo, čiže každú fotku by som musel sledovať aj histogram...čiže výsledok som z bezzrkadloviek dosť sklamaný a mám pocit,že všetko je len marketing, šak nech ľudia kupujú.takze za mňa návrat k nikonu d7500 hoci budem vláčiť niečo tazsie
Ja som prave naopak tento tyzden zazil zase klasicku DSLR Canon 77D a pripadal som si ako z 80tych rokov minuleho storocia. Nie ze by to bol zly fotak, ale ta funkcna priepast medzi hladacikom a ovladanim mi pripadala strasne velka...V realnom case som nebol schopny povedat a predstavit si, co z toho dostanem, aj ked poznam vsetky pravidla..Bolo to, akoby som fotil naslepo. Strasny pocit.
 
fatality
2019-06-12 11:41:04
príspevok od: marekking1
Zaujímavý článok.Som amatér, fotim pre radosť.Pred mesiacom som predal nikon d 7200 a kúpil sony a6400 18-135 a sigmu 30mm aby som mal niečo lahsie.Po dvoch dňoch som ju vrátil.vydrz baterky pri foteni do raw asi 110 cvakov, ergonomia na nič, display slabšie rozlíšenie, čo sa týka kvality fotiek,farby boli také pastelové, a čo bolo najhoršie preexponovana obloha skoro vždy a to sa mi na nikonoch d5100, d7200 a coolpix A a mi to pri štandardných svetelných podmienkach nestalo, čiže každú fotku by som musel sledovať aj histogram...čiže výsledok som z bezzrkadloviek dosť sklamaný a mám pocit,že všetko je len marketing, šak nech ľudia kupujú.takze za mňa návrat k nikonu d7500 hoci budem vláčiť niečo tazsie
dynamickym rozsahom snimaca to nemoze byt(je +- totozny v oboch fotakoch),ani konstrukciou "bezzrkadkovka",to na to nema absolutne vplyv..
co moze vplyvat,je meranie a nastavenie expozicie v polo alebo automatickych rezimoch(treba korigovat do minusu)..
alebo mas nastaveny prilis kontrastny profil(treba ubrat highlights,alebo celkovo kontrast)..
alebo to moze byt chybou obsluhy..
mne sa zdalo pri mojej xt20,ze je tiez nachylna na prepaly,ale zas tam je len ten sonacky 24mpix,tak som ubral v nastaveniach kontrast,expoziciu mam -0.3 a je to +- ako na Nikone..
+mam v hladaciku zapnutu indikaciu prepalov,takze ziadne skulenie na histogram a pripadny prepal si skorigujem este pred cvakom..
 
marekking1
2019-06-12 14:05:04
príspevok od: fatality
dynamickym rozsahom snimaca to nemoze byt(je +- totozny v oboch fotakoch),ani konstrukciou "bezzrkadkovka",to na to nema absolutne vplyv..
co moze vplyvat,je meranie a nastavenie expozicie v polo alebo automatickych rezimoch(treba korigovat do minusu)..
alebo mas nastaveny prilis kontrastny profil(treba ubrat highlights,alebo celkovo kontrast)..
alebo to moze byt chybou obsluhy..
mne sa zdalo pri mojej xt20,ze je tiez nachylna na prepaly,ale zas tam je len ten sonacky 24mpix,tak som ubral v nastaveniach kontrast,expoziciu mam -0.3 a je to +- ako na Nikone..
+mam v hladaciku zapnutu indikaciu prepalov,takze ziadne skulenie na histogram a pripadny prepal si skorigujem este pred cvakom..
Fotim len na prioritu clony, takže to možno bolo tými preddefinovanym nastavenim foťáku, každopádne sony už nemám tak neriesim
 
close
2019-06-13 09:09:15
príspevok od: marekking1
Fotim len na prioritu clony, takže to možno bolo tými preddefinovanym nastavenim foťáku, každopádne sony už nemám tak neriesim
myslím že sa ti tu viacerí snažia iba naznačiť aby si nehádzal tak rýchlo flintu do žita a to nemyslím len v súvislosti so Sony lebo za nejaký čas si povieš že si kúpiš Nikon Z6 keď máš Nikon a vrátiš ho po dvoch dňoch ako Sony lebo len nie si ochotný akceptovať fakt že to proste môže fungovať inak a zvaľuješ to na bublinu marketingu
 
marekking1
2019-06-13 20:17:17
príspevok od: close
myslím že sa ti tu viacerí snažia iba naznačiť aby si nehádzal tak rýchlo flintu do žita a to nemyslím len v súvislosti so Sony lebo za nejaký čas si povieš že si kúpiš Nikon Z6 keď máš Nikon a vrátiš ho po dvoch dňoch ako Sony lebo len nie si ochotný akceptovať fakt že to proste môže fungovať inak a zvaľuješ to na bublinu marketingu
aj tak si myslim,ze je to bublina marketingu
 
blahoslav J B Art
2019-06-13 21:08:37
príspevok od: marekking1
aj tak si myslim,ze je to bublina marketingu
toto je bublina marekkingu
 
bonifacko
2019-06-14 18:19:54
príspevok od: marekking1
Zaujímavý článok.Som amatér, fotim pre radosť.Pred mesiacom som predal nikon d 7200 a kúpil sony a6400 18-135 a sigmu 30mm aby som mal niečo lahsie.Po dvoch dňoch som ju vrátil.vydrz baterky pri foteni do raw asi 110 cvakov, ergonomia na nič, display slabšie rozlíšenie, čo sa týka kvality fotiek,farby boli také pastelové, a čo bolo najhoršie preexponovana obloha skoro vždy a to sa mi na nikonoch d5100, d7200 a coolpix A a mi to pri štandardných svetelných podmienkach nestalo, čiže každú fotku by som musel sledovať aj histogram...čiže výsledok som z bezzrkadloviek dosť sklamaný a mám pocit,že všetko je len marketing, šak nech ľudia kupujú.takze za mňa návrat k nikonu d7500 hoci budem vláčiť niečo tazsie
Tiež sa musím pripojiť. Sony ma naozaj velmi dobrý výstup.
Mna pred 10 rokmi od kupy Sony DSLR APS-C odradzala velkost tiel ako takych. Ale s príchodom ich mirrorlessov musim napísať, že prave naopak. Šetria miestom, kde sa da. Teraz pred par tyždnami som mal rozobraty aj ich starší full frame model A7 a som nadšeny
https://row.sk/Yer4V
 
bonifacko
2019-06-14 18:28:42
Ešte k olympusom. Ja som kupil pred nejakou 5- ročnicou M10. Na jesen 2018 sa niečo pokašlalo. Pri foteni iba režim M, bez rozdelu nastavenia režimu. Video natačalo korektne. Zohnal som model s pokazenou zavierkou. V januari. Stale som sa nevedel dostat k oprave. Napokon som na paladixe objavil inzerat, kde bol/je na predaj s takou istou zavadou ako to bolo u mna. Písla som si s inzerentom a vraj to bolo v servise a chybu našli v hornom dieli s voličom režimov. Tipoval som zavadu v elektronike, ale myslel som, že chybna bude matična doska. Takto som sa vyhol chybnemu rozhodnutiu. Vybral som zavierku z mojej M10 a vymenil to s tym modelom, čo som kupil zo zavadou zavierky.
Takže len pre info: OM-D M10 su dosť poruchové.
 
kwido
2019-06-16 15:28:50
Ja by som to nevidel tak cierno. Vsetko sa moze samozrejme pokazit. Ja som pred mesiacom predal OMD-10. Fotak mal skoro 5 rokov. Cely cas bez akejkolvek zavady. Ked som ho predaval tak vyzeral ako novy a plne funkcny.
Takze z mojej strany upln spokojnost. Takisto mam O45 1.8 a ten uz ma tiez hodne a tiez stale plne funkcny.Za tie roky sa mi nic od Olympusu ani panasonicu nepokazilo...
 
Dod
2019-06-19 16:07:54
Dobrý deň, nedávno som si kúpil použitý Olympus PL7. Mám s fotením minimum skúseností. Poprosím o radu, aký zoomový objektív si mám zaobstarať? Setový je Olympus 14-42, pôsobí plastovo a v porovnaní s Objektívmi Sigma 30mm 60mm, ktoré som si dokúpil sa mi ani výstupy nezdajú byť dosť kvalitné.
Ďakujem za odpovede.
Jozef
 
belco
2019-06-20 06:50:29
príspevok od: Dod
Dobrý deň, nedávno som si kúpil použitý Olympus PL7. Mám s fotením minimum skúseností. Poprosím o radu, aký zoomový objektív si mám zaobstarať? Setový je Olympus 14-42, pôsobí plastovo a v porovnaní s Objektívmi Sigma 30mm 60mm, ktoré som si dokúpil sa mi ani výstupy nezdajú byť dosť kvalitné.
Ďakujem za odpovede.
Jozef
Foť a zbieraj skúsenosti. Prídeš na to aj sám, čo presne potrebuješ.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované