Hore

Začíname s fotografovaním (2020) - fototechnika

Ak ste sa práve teraz rozhodli začať seriózne venovať fotografii a zamýšľate si kúpiť prvý poriadny fotoaparát, rozhodli ste sa v ideálnom čase.

Fotoaparáty už pred pár rokmi dosiahli takú úroveň, aby sa začiatočník nemusel zaoberať parametrami a obrazovou kvalitou. Ponuka je obzvlášť široká. Podľa stavu peňaženky sa môžete rozhodnúť pre nový alebo použitý fotoaparát a objektívy.

Keď ephoto začínalo, jednoznačnou voľbou bola zrkadlovka. Jediný vhodný typ fotoaparátu pre entuziastu. Dnes je situácia výrazne odlišná. Je tu nový typ fotoaparátov a výrazne sa zmenili aj požiadavky fotografov.

Fotoaparáty môžeme rozdeliť do dvoch kategórií:

Fotoaparáty s pevným, nevymeniteľným objektívom. Sem radíme fototelefóny, kompaktné fotoaparáty, ultrazoomy, eventuálne akčné kamery. Väčšinou si ich spájame s nefotografmi, alebo s fotografmi, ktorí nemajú vysoké nároky a dávajú prednosť kompaktnosti, pred funkcionalitou. Telefóny a kompakty sú dnes typickými rodinnými fotoaparátmi a prístrojmi pre cestovateľov. Nájdu sa tu však aj kvalitné prístroje, ktoré v ruke skúseného fotografa v niektorých situáciách nahradia zrkadlovku alebo bezzrkadlovku. Spoločným menovateľom tejto kategórie fotoaparátov je “kompromis”. Pre začínajúceho fotografa, ktorý to myslí vážne, sú vhodnejšie systémové fotoaparáty, ktoré umožňujú výmenu objektívu a používať rôzne príslušenstvo, vďaka čomu sú prispôsobiteľné rôznym žánrom a podmienkam. Do tejto kategórie patria zrkadlovky (DSLR) a bezzrkadlovky (CSC). Myslím, že už netreba bližšie vypočítavať, čo majú spoločné a v čom sú rozdielne tieto dva typy fotoaparátov. Ak to stále neviete, naštudujte si to v našej Fotoškole. Rok 2019 bol prelomový, bezzrkadlovky definitívne prerazili a počtom predaných kusov prevýšili zrkadlovky. Tie tu ešte pár rokov budú, ale potom definitívne z trhu vymiznú.

Mobilné telefóny

Mobilné telefóny už dávnejšie kvalitou výstupu prekonali obyčajné kompakty, ktoré kvôli tomu zmizli z trhu. Naviac majú obrovský výpočtový výkon a otvorený operačný systém, sú aj stále pripojené na sociálne siete. Mobilný telefón má prakticky každý, skúsenejších fotografov donedávna obmedzoval najmä objektív s pevnou ohniskovou dĺžkou a nemožnosť kreatívne pracovať s hĺbkou ostrosti, v druhom rade zlé výsledky pri fotení za zlých svetelných podmienok. Na tomto výrobcovia zapracovali. Do prístrojov implementovali viacero fotoaparátov s rôznou ohniskovou dĺžkou. Vďaka výkonným procesorom vedia kombinovať informácie z týchto fotoaparátov a využiť ich pre softvérové napodobnenie bokehu a zmenšenie šumu pri vyšších citlivostiach. V mobiloch sa čoraz častejšie využíva aj umelá inteligencia a kombinovanie záberov, za účelom zlepšenia dynamického rozsahu. Trend 2 až 3 hlavných fotoaparátov už nie je len doménou vlajkových lodí, ale dostáva sa aj do strednej triedy.

Mobilné telefóny nikdy nebudú tak univerzálne ako systémové fotoaparáty (CSC a DSLR) a nebudú…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
juraj07
2020-01-10 10:04:29
A pre sikovnych je najlepsi cas na kupu zrkadlovky z 2 ruky. Kedze sa ich v najblizsej dobe budu vsetci zbavovat, bude ich na trhu prebytok, bude z coho vyberat a bude sa dat ziskat spickovy pristroj za cenu kompaktu. Podobne to bolo pred 20-timi rokmi s analógovými zrkadlovkami, ked som za cenu 1jednej vecere kupil stroj, na ktory by som predtým musel setrit 2 roky.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované