Hore

Autor: Henri Cartier-Bresson

Street photography I.

Street photography je špecifický žáner fotografie, ktorý  používa mnoho z techník priamej fotografie (straight photography).

Straight photography je fotografia vytvorená bez akýchkoľvek pomôcok, ktorá zachytáva realitu tak verne, ako to technické vybavenie dovoľuje.

Straight fotografia preto odoláva všetkým snahám o akúkoľvek manipuláciu obrazu a to pred expozíciou (filtre, soft fokus...) ako aj po expozícii (netradičné vyvolanie filmu a zväčšovanie a už vôbec nie počítačovú manipuláciu s farbami, koláž, retuš, vyhladzovanie...).

Napriek tomu, že street photography nepoužíva počítačovú manipuláciu na zmenu obsahu a formy obsahu, predexpozičné zásahy sú relatívne dovolené - selektívne zaostrenie, rozmazanie pohybu dlhšiou závierkou... Ako taký, žáner Street Photography akoby nastavoval zrkadlo spoločnosti. Je to čistá vízia skutočnosti. Najčastejšie sa robí v čiernobielom prevedení, ale môže byť aj farebná. Častokrát je to fotografia ironická a odosobnená, popisujúca kľúčové momenty, ale aj fotografia zachytávajúca dojímavé momenty ľudského života. Je to fotografia o živote, o vzťahoch človeka k jeho okoliu a k ostatným okolo.

Veľmi známa fotografia Bressona - muž preskakujúci mláku v Paríži.

Najlepšie street fotografie sú samostatné, nepotrebujú byť v sérii, keďže zachytávajú kľúčový, tzv. decisive moment.

Decisive moment je rohodujúci okamih v určitom deji alebo realite, ktorú sa snažíme zachytiť. Henri Cartier Bresson, ktorý je pokladaný za otca fotožurnalistiky a štýlu street photography, takto nazval rozhodujúci moment, ktorý obsahuje každá skutočnosť. Filozoficky vychádzal z Cardinal de Retz-a, podľa ktorého "neexistuje nič v tomto svete, čo nemá decisive moment".

Henri Cartier Bresson: "Pre mňa je fotografia spontánne rozpoznanie (v zlomku sekundy) hodnoty udalosti práve tak, ako precízne skomponovanie všetkých foriem, ktoré dajú tejto udalosti to pravé vyjadrenie."

Spúšť bola stlačená v rozhodujúcom okamihu - muž je tesne pred dotykom s vodnou hladinou. Zlomky sekundy tu hrajú rolu medzi výnimočnou a dobrou fotografiou.

Dobrá fotografia neznamená v street photography bezchybne skomponovaná, super ostrá fotografia, ale fotografia, ktorá zachytáva rozhodujúci moment.

Fotografia je bez úprav, čierno-biela a zachytáva ľudí v ich prostredí bez toho, aby o tom vedeli (nie je podmienka). Dôležité je, že poukazuje na rôzne aspekty jednej skutočnosti a má hneď dva kľúčové momenty.

V prvom rade som ju fotil kvôli kontrastu medzi ľuďmi v metre, ktorí sú v pokoji a tými von, ktorí sa presúvajú. Čakal som,…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
juice
2007-07-09 21:32:57
vynikajuce shots plne pribehov!!!
 
oboy
2007-07-10 13:27:44
Tak som sa po tomto rozhodol, ze pevnu 20ku (az 28ku) musim mat a vyrazim do ulic...
 
StiX
2007-07-24 18:55:05
velmi pekne zabery fakt sa mi pacia ale ja som pripad tej zrkadlovky a ked uz vidia ten moj fotak cumia jak sprosty :-/
 
Johny
2007-08-09 14:34:13
Kto je to ten Beniliam? Ma uzasne fotografie!
 
Johny
2007-08-09 14:34:58
StiX: hej, aj ja som ten pripad a preto som sa este na street neodvazil. Fotim zatial prirodu a kvety :)
 
modraa
2007-09-12 20:31:38
vynikajuci clanok. Na fotenie v meste som si nechala kompakt..aspon ma potom nik nenahana .. :o))
 
befree
2007-09-19 23:34:36
ahoj. toto je presne styl v ktorom som sa nasiel. neviem ci sa da tym zivit, ale niekedy minimalne inspirovat pre dalsiu cielenu tvorbu. fotil som paparazzi a je to teda dost obmedzujuce lebo s "dvestovkou" na velkom tele sa tazko tvarit "ja nic, ja muzikant" :o) kazdopadne pri svojej praci som sa naucil zdravej drzosti a niekedy ked som sikovny sa zadari... az kym ma objekt nespozoruje:o) bez urazky, mne tieto vypovedne momentky vravia vela! na rozdiel od "nasimulovanych modnych obrazkov" myslel som tym hlavne tych co pri retusovani travia viac casu ako pri foteni:o) dik za squely clanok
 
Šuranyister
2007-09-20 20:28:22
Vďaka za článok.Henri Cartier Bresson ma zaujal, ale zabudol som na neho.Street fotografia je my blízka,no v galériach sa tak nenosí a tak som sa snažil ísť podľa trendu.Mám rád fotky kde je človek i keď ako tvor ma viac sklamal ako pomohol.Alebo práve preto?
 
julo kotus
2007-09-21 09:51:25
Hej, človek je zvláštny tvor niekedy, ale v princípe je fascinujúci. Vie si uvedomiť sám seba aj iných a vie sa rozhodovať a preto aj často končí fiaskom, ale mám aj krásne zážitky s ľuďmi, aj osobne aj na ulici. :)
 
j-a-n-o
2007-11-19 14:40:23
Super fotograf, ten Beniliam. Street fotka je velmi zaujímavá, tiez by som to chcel skusit.
 
GODZILA
2008-07-06 17:08:37
Fakt je to ťažké ja som na začiatku skúsil krízové riešenie v meste žobre vela ludí a tak som hodil pár drobných a ony sa poddali bez reptania ,ale moj názor ked ide človek na to bez nátlaku tak to ide ja zatial fotím odzadu až mi raz niekto strelý alebo v parku sa schovávam za stromy a fotím na diaľku.
 
mago
2008-07-17 20:56:14
Je to uzasne, asi si to skusim... snad ma nikto nezmlati :)
 
Sawyer
2008-08-03 12:13:59
street foto je jednoznacne jednym z najuzasnejsich typov fotografie. dokaze toho povedat veeeelmi vela :)
uzasny clanok... dakujem
 
julo kotus
2008-12-17 08:42:39
príspevok od: GODZILA
Fakt je to ťažké ja som na začiatku skúsil krízové riešenie v meste žobre vela ludí a tak som hodil pár drobných a ony sa poddali bez reptania ,ale moj názor ked ide človek na to bez nátlaku tak to ide ja zatial fotím odzadu až mi raz niekto strelý alebo v parku sa schovávam za stromy a fotím na diaľku.
To nerob, ak sa schovávaš v parku, tým viac vyzeráš ako podozrivý alebo úchyl. :)
 
Mikael
2009-01-26 16:48:21
myslite ze sa da ta drzost ziskat. tiez mam problem vybehnut do ulic a len tak cvakat ludi. niekedy sa aj odvazim ale to ze sa hanbim mi casto pokazi zaber. Mam sice zrkadlovku s cim neni clovek moc nenapadny ale ajtak neviem ci by to bolo s mensim fotakom lepsie . musim vyskusat velmi ma to laka.
 
julo kotus
2009-01-26 16:52:05
Neviem, či v street fotke ide o drzosť, skôr o odvahu a náklonnosť k objektu :)
 
Mikael
2009-01-26 16:57:52
príspevok od: julo kotus
Neviem, či v street fotke ide o drzosť, skôr o odvahu a náklonnosť k objektu :)
tak, odvaha je to slovo ktore som chcel pouzit, mal si s tym na zaciatku problemy?
 
BODY
2009-01-26 21:33:45
príspevok od: Mikael
myslite ze sa da ta drzost ziskat. tiez mam problem vybehnut do ulic a len tak cvakat ludi. niekedy sa aj odvazim ale to ze sa hanbim mi casto pokazi zaber. Mam sice zrkadlovku s cim neni clovek moc nenapadny ale ajtak neviem ci by to bolo s mensim fotakom lepsie . musim vyskusat velmi ma to laka.
možno by pomohlo vycestovať do vedľajšieho mesta, kde ťa nikto nepozná :)
 
julo kotus
2009-01-26 22:28:51
príspevok od: Mikael
tak, odvaha je to slovo ktore som chcel pouzit, mal si s tym na zaciatku problemy?
samozrejme a vždy je to istý adrenalín a vždy je tam určité riziko, že si dotyčný nebude priať, aby som ho fotografoval. Street fotku mafiánov by som tiež nerobil ... :)
 
julo kotus
2009-01-26 22:29:45
základná vec je urobiť si akýsi pozitívny postoj k fotografovaným a potom to pôjde
 
leto
2009-06-09 17:17:20
velmi,velmi mam rad tento druh foto,zial,este na to nemám,to čo mám je rešpekt,trocha strach z reakcii objektov,viem že máte workshop v Prahe,nebolažiadna možnost tam íst,čo lutujem,lebo v meste,kde ta uplne nik nepozná,to musí bit skvelá skola,ja dufam,že podobnu ešte budem mat,,,
 
leto
2009-06-09 17:18:45
oprava:...to musí byt skvela skola... :))
 
graphic-hand
2009-06-12 23:57:04
cawte ludia.... tak ja zacinam so street fototgrafiou. Clovek musi mat ozaj dost odvahy. Ale casom to pride a najma vekom, mam len 20, ale viem, ze street fotografia je ako terapia, ktora vam doda odvahu, stipku arogancie, empatiu a tu zdravu priebojnost, ktoru v zivote treba. Takze vela zdaru a nech sa Vam dari
 
ONEHALF
2009-11-27 18:17:48
Moj pocity pri street photo som popisal v komentaroch reportu z workshopu vo Viedni. Dovolim si sam seba citovat :o) :
Streetphoto je moja srdcovka. Na zaciatku ked nebola ´odvaha´ som skusal s tele
na vacsich ohniskach, ale nebolo to ono, postupne som pochopil (aj vdaka ephoto)ze treba
ist co najblizsie... Teraz fotim street len s tokinou11-16... Je to uplne iny rozmer, z
fotiek je citit ten kontakt s ´objektom´... Casto sa po cvaknuti nadviaze aj
slovna komunikacia a potom je to o to krajsie... Uznavam ze niekedy situacia nedovoli
ist ´na telo´ (poniektore demonstracie, agresivni podgurazenci), tam sa hodi ta
50tka.... V pripade fyzickeho utoku ma clovek troska viac casu ´zareagovat´..
Drzim palce vsetkym ludom, ktory chcu zacat fotit ´street´, verte, ze je to jeden z najkrajsich zanrov fotografie..
 
lubenko7788
2010-05-28 15:03:17
Super článok fakt klobúk dole ale chcel by som sa spýtať či tu niekto náhodou nemá manuál na Kiev (v slovenčine) pretože som doma jeden objavil a chcel by som s nim začať fotiť ale žiaľ prechod z digitálnej zrkadlovky na Kiev... nie je med lízať :) Ďakujem.
 
Marcel Rebro
2010-05-28 15:14:13
príspevok od: graphic-hand
cawte ludia.... tak ja zacinam so street fototgrafiou. Clovek musi mat ozaj dost odvahy. Ale casom to pride a najma vekom, mam len 20, ale viem, ze street fotografia je ako terapia, ktora vam doda odvahu, stipku arogancie, empatiu a tu zdravu priebojnost, ktoru v zivote treba. Takze vela zdaru a nech sa Vam dari
moji juniori maju 12 a 14 a streetuju o 106
 
zelovoc
2010-05-28 15:27:45
príspevok od: lubenko7788
Super článok fakt klobúk dole ale chcel by som sa spýtať či tu niekto náhodou nemá manuál na Kiev (v slovenčine) pretože som doma jeden objavil a chcel by som s nim začať fotiť ale žiaľ prechod z digitálnej zrkadlovky na Kiev... nie je med lízať :) Ďakujem.
sice som kiev nemal ale ako naco ti tam treba navod? ako zalozit film? najdes na na youtube.) nastavenie clony na objektive, cas na tele, ostri sa manualne a jedine co neviem, je ci ma nejaky expozimeter. ak nie, tak jedine externy.
 
zelovoc
2010-05-28 15:42:40
príspevok od: zelovoc
sice som kiev nemal ale ako naco ti tam treba navod? ako zalozit film? najdes na na youtube.) nastavenie clony na objektive, cas na tele, ostri sa manualne a jedine co neviem, je ci ma nejaky expozimeter. ak nie, tak jedine externy.
sice ako pozeram je to prehladovka tak, potom si treba pozriet pracu s akoukolvek priehladovkou.
 
kubizmus
externý redaktor 2011-02-26 08:56:51
Mna by len zaujimalo, co povedat cloveku, ktory sa ma spyta, peco som ho odfotl.
 
istvic
ocenenie redakciou 2011-02-26 10:34:10
príspevok od: kubizmus
Mna by len zaujimalo, co povedat cloveku, ktory sa ma spyta, peco som ho odfotl.
tak fot tak ,aby si ta nevsimol.. a mas to vybavene..vzniknu este lepsie fotky ako ked ich oslovis
 
ONEHALF
2011-02-26 12:01:18
príspevok od: kubizmus
Mna by len zaujimalo, co povedat cloveku, ktory sa ma spyta, peco som ho odfotl.
Treba mu v klude vysvetliť, že sa zaujímaš o fotografovanie ľudí na verejných miestach, povedať mu, pravdu prečo si ho odfotil (je zaujímavo oblečený, je súčasť rozhodujúceho momentu, má \"spojenie\" medzi pozadím a pod.) Už keď si ťa objekt všimne, v žiadnom prípade sa netvár ako človek \"ja nič ja muzikant\". Veľmi ti pomože, ak začneš komunikovať ako prvý, samozrejme maximálne slušne a s úsmevom na tvári. Najhoršie je, ak fotograf odexponuje,objekt si to všimne, a fotograf sa otočí a kráča rýchlo preč. Takto si ťa človek môže zaradiť do kategórie, \"čudák\", úchylák\", začne usilovne premýšlať \"prečo ma ten fotograf odfotil?\" Úplná iná situácie je, keď po exponovaní, začneš komunikovať, vysvetlíš všetko čo osobu zaujíma... Skrátka, byť úprimný... Samozrejeme ak si ťa objekt nevšimne, tak to nemusíš riešiť. Komunikovať je lepšie samozrejme po exponovaní, ako píše \"istvic\", stratíš zaujímavý moment prekvapenia a spontánnosti :o)
 
Fotograf77
2011-02-26 12:27:56
Vravite viaceri ze street fotografia je tazka. . . ze je tazke niekoho na ulici len tak odfotit z kratkej vzdialenosti...
Fotit na 200 a viac mm sa da, objekt si ta nevsimne a niekedy trafis zaujimave momenty.. . zial fotografia samotna straca na atraktivnosti, zaujimavosti. . . jej hodnota dost klesne . . tu by to zachranil mimoriadne vydareny moment, ale ....

Street fotografia nie je tazka. . . ale je tazke prekonat zabrany vo vas, predsudky, strach.

Myslienky co ak ma zbada... , co poviem... , co ked sa na mna nastve ako ten minule... a podobne, sa isto vynoria kazdemu kto s tymto typom fotografovania zacina. Uvedomte si ale, ze su to myslienky zaoberajuce sa minulostou, alebo buducnostou, ale preco sa tymto zatazovat? Zime iba pritomnostou, pritomnym okamihom a neriesme nic ine. . . podobne myslienky pridu, ale ak ich prestaneme zivit aj odidu a neskor sa uz prestanu vracat... Zostane iba pritomno a to potom sa len bude fotit. . .
Myslienky prinasaju zaroven strach a ten zabija vsetko

Vidite moment, cvak!. . . nerieste. . . cvaknite ten moment! A ak bude treba, potom rieste. . . ak nie, tak ....


A rieste vsetko s usmevom na tvari, nie umelym, ale s usmevom ktory ide od srdca

Majte vzdy pripraveny fotak, nastavenu expoziciu. . . a oci otvorene
 
kubizmus
externý redaktor 2011-02-26 12:54:22
príspevok od: ONEHALF
Treba mu v klude vysvetliť, že sa zaujímaš o fotografovanie ľudí na verejných miestach, povedať mu, pravdu prečo si ho odfotil (je zaujímavo oblečený, je súčasť rozhodujúceho momentu, má \"spojenie\" medzi pozadím a pod.) Už keď si ťa objekt všimne, v žiadnom prípade sa netvár ako človek \"ja nič ja muzikant\". Veľmi ti pomože, ak začneš komunikovať ako prvý, samozrejme maximálne slušne a s úsmevom na tvári. Najhoršie je, ak fotograf odexponuje,objekt si to všimne, a fotograf sa otočí a kráča rýchlo preč. Takto si ťa človek môže zaradiť do kategórie, \"čudák\", úchylák\", začne usilovne premýšlať \"prečo ma ten fotograf odfotil?\" Úplná iná situácie je, keď po exponovaní, začneš komunikovať, vysvetlíš všetko čo osobu zaujíma... Skrátka, byť úprimný... Samozrejeme ak si ťa objekt nevšimne, tak to nemusíš riešiť. Komunikovať je lepšie samozrejme po exponovaní, ako píše \"istvic\", stratíš zaujímavý moment prekvapenia a spontánnosti :o)
Ďakujem
 
istvic
ocenenie redakciou 2011-02-26 15:57:42
ako napisal Pali.netreba riesit minulosty ani buducnost..je to momentalna situacia,momentka,netreba sa trapit tym co bude..ludia udu vzdy riesit ,preco s foteni..ja sa snazimfotit tak ,aby si ma objekt mojho zaujmu vobec nevsimol..chce to bystre oko,predvidavost a rychle prsty...ostatne ries az potom,ak ta niekto dotazuje preco..usmev zachrani vela veci..ak ide o zivotny zaber,tak aj rychle nohy
 
brki
2011-02-26 18:36:51
výborný článok...rád si pozerám street fotky, o nejaké sa občas pokúšam a už som premýšľal nad dovybavením svojej fotovýbavy nejakým nenápadnejším foťáčikom...aj keď dám 50 mm na Canon EOS 50D, stále to pôsobí hrozivo...majmä na bez 10 cm dvojmetrovej postave...o tom si nepísal, že sa musím zmenšiť, ak chcem robiť street ...
 
istvic
ocenenie redakciou 2011-02-26 18:40:04
príspevok od: brki
výborný článok...rád si pozerám street fotky, o nejaké sa občas pokúšam a už som premýšľal nad dovybavením svojej fotovýbavy nejakým nenápadnejším foťáčikom...aj keď dám 50 mm na Canon EOS 50D, stále to pôsobí hrozivo...majmä na bez 10 cm dvojmetrovej postave...o tom si nepísal, že sa musím zmenšiť, ak chcem robiť street ...
hold ,pri tej vyske..rovnaky problem mam aj ja,ale na druhej strane,malokto sa ma pyta ,ze preco ho fotim
 
brki
2011-02-26 19:30:34
príspevok od: istvic
hold ,pri tej vyske..rovnaky problem mam aj ja,ale na druhej strane,malokto sa ma pyta ,ze preco ho fotim
tak to máš pravdu...to ma nenapadlo, využiť výšku a váhu ako zbraň pre street photo ...
 
Pavol B.
2011-04-10 17:02:12
Fakt sa mi to paci no mozno naberiem odvahy dobuducna i ja. Ja sa chcem opytat bolo tu pisane ze vetsinov sa foti do CB, ale ako nastavenim vo fotaku ci lepsie farebne a previest do CB v PC?
 
branislavbuzek
ocenenie redakciou 2011-04-10 22:07:26
príspevok od: Pavol B.
Fakt sa mi to paci no mozno naberiem odvahy dobuducna i ja. Ja sa chcem opytat bolo tu pisane ze vetsinov sa foti do CB, ale ako nastavenim vo fotaku ci lepsie farebne a previest do CB v PC?
ak fotíš do raw-u, tak je to jedno. Ideálne sa fotí street na čb film Jedine tak to má ten správny šmrnc.
 
kubiak
2011-04-10 22:16:56
Super clanok!!!!!!!!!!!!! , kupil som si moje prve zrkadlo nikon D3100 a uz dlho hladam 35mm/1.8 za dobru cenu lebo 50mm /1.8na moj typ fotaku nieje s motorom v objektive bohuzial iba 50mm/1.4 a tu si dovolit nemozem . Kazdopadne odjakziva ma fascinovala street foto koli prave tej dynamika , energia ,emocie atd....... v tych fotkach , proste tie fotky ziju a basta
 
panpriatel
2011-04-11 09:58:04
príspevok od: branislavbuzek
ak fotíš do raw-u, tak je to jedno. Ideálne sa fotí street na čb film Jedine tak to má ten správny šmrnc.
Presne tak.
Prevodom do cb som nikdy nerozumel...
Uzasne je vyvolat si po case film a kukat co vsetko sa ti podarilo nafotit. To je duchovny moment!
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované