Hore

Môj prvý film

Aj keď si všetci kupujeme fotoaparát hlavne na fotenie, bola by škoda nevyužiť jeho funkciu videa.

Video má s fotografiou veľa spoločného, ale sú tu aj výrazné rozdiely. Nezaznamenávame jediný krátky moment, ale minimálne niekoľko sekundový záber. Filmári majú niekoľko dôležitých osvedčených pravidiel, ktoré z fotografovania nepoznáme. Naučiť sa filmovať je možno ešte ťažšie, ako sa naučiť fotografovať. Väčšina z nás nemá vysoké filmárske ambície, svoj čas venujeme hlavne fotografovaniu a štúdiu fotografie. Stačí však vedieť pár zásad a aj váš prvý filmík môže byť pozerateľný. Poďme spolu natočiť krátky klip z prechádzky mestom, ktorý nás pripraví napr. na dovolenku. Vystačíme si s obyčajným amatérskym fotoaparátom, bez akéhokoľvek príslušenstva a pokročilých nastavení videa. Mojím prístrojom je základná amatérska bezzrkadlovka Olympus OM-D E-M10 Mark III so setovým objektívom 14-42EZ.

Pri videu je dôležitá rýchlosť a kapacita pamäťovej karty. V návode na použitie nájdete nároky vášho fotoaparátu.

Filmári využívajú pokročilé funkcie, ktoré môžu byť aj vo vašom prístroji. Pre dosiahnutie najvyššej kvality používajú plochý obrazový profil, alebo Log. Zvuk zaznamenávajú pomocou externého mikrofónu alebo nahrávacieho zariadenia. Riadia sa pravidlom pre nastavenie expozičného času, ktorý by mal byť 1/ dvojnásobok snímkovej frekvencie. Používajú pokročilé metódy stabilizácie obrazu (steadycam, videostatív, gimbal atď.). Do filmu vnášajú pohyb kamery, napr. pomocou slidera, alebo žeriavu. Ak vás bude video baviť, postupne sa k tomu dopracujete. Že tak budete robiť pri svojom prvom videu, nikto nemôže očakávať. Pár vecí by ste však mali vedieť a na tie sa pozrieme.

Nastavenie fotoaparátu

V prvom rade si preštudujte návod k fotoaparátu, pretože rôzne prístroje majú rôzne ovládanie a rôzne nastavenia. Môj fotoaparát má na voliči programov samostatný program pre video, ale iný fotoaparát nemusí mať tak priamočiare ovládanie. Niekedy sa mu dá pomôcť užívateľským nastavením v menu. Napríklad vám nemusí vyhovovať umiestnenie tlačidla Record. Čo ak sa dá nastaviť táto funkcia na pohodlnú spúšť fotoaparátu? Preto odporúčam preštudovať návod.

Preštudujte si návod.

Ako fotografi vieme, čo je to JPG a RAW a to, ktoré funkcie ovplyvňujú kvalitu a spracovanie fotografií. Video používa iný súborový formát, ale niektoré nastavenia sú rovnaké ako pri fotografii.

Rozlíšenie, snímková frekvencia a iné ostatné kvality

Maximálne rozlíšenie videa je dané použitým fotoaparátom. Dnes už všetky ponúkajú minimálne Full HD rozlíšenie (1080 riadkov), čoraz častejšie aj 4K/Ultra HD, čo je…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované