Hore

Limity expozičného trojuholníka

Expozičný trojuholník je základom vzniku každej fotografie. Jeho princíp by mal poznať každý fotograf a mal by aj vedieť (to hlavne), ako ho použiť v praxi. Každý z parametrov (čas, clona, ISO) má určitý rozsah. Parametre navzájom kombinujeme podľa potreby tak, aby sme dosiahli správnu expozíciu.

V praxi je rozsah parametrov obmedzenejší, ako ten teoretický. Do úvahy musíme brať nielen expozíciu, ale aj množstvo technických, či iných obmedzení.

Expozičnému trojuholníku sme sa už venovali, teraz si znalosti rozšírime, čím paradoxne zúžime využiteľné hodnoty jednotlivých parametrov. V prvom rade musíte spoznať možnosti vašej fototechniky a v druhom vlastné nároky na kvalitu záberov.

Tento článok nadväzuje na článok “Čas, clona, citlivosť… pre začiatočníkov”, ak ho ešte nemáte naštudovaný, tak si ho prečítajte a vráťte sa k tomuto doplňujúcemu článku.

Čas (expozičný čas)

Časom regulujem, po akú dobu bude dopadať svetlo na snímač a robíme to uzávierkou. U zrkadloviek sme boli rokmi zvyknutí na mechanickú uzávierku. S príchodom bezzrkadloviek a pokročilého živého náhľadu aj do zrkadloviek, vieme expozičný čas regulovať aj elektronicky. Rozsah nastaviteľných časov pre mechanickú a elektronickú uzávierku nájdete v návode alebo špecifikácii.

Mechanická uzávierka ma daný rozsah časov. Na jednej strane sú tu časy rádovo v tisícinách sekundy, na druhú sekundy, minúty, až hodiny. Najkratšie časy sa používajú, keď je veľa svetla, alebo keď potrebujeme ostro zachytiť rýchly pohyb. Dlhé časy nám umožňujú fotografovať za veľmi zlých svetelných podmienok, ale aj zámerne rozmazať pohyb. Ak používate vysokosvetelné objektívy, nemusí ani najkratší čas uzávierky stačiť. Ak nechcete pricloniť a nemôžete znížiť citlivosť ISO, musíte použiť ND filter.

Ak má váš fotoaparát elektronickú uzávierku, niekedy máte k dispozícii ešte kratšie časy, aké poskytuje mechanická uzávierka, napr. aj 1/32 000 s.

Mechanická aj elektronická uzávierka majú svoje obmedzenia a tým nemyslím rozsah časov. U mechanickej uzávierky, pri fotení s bleskami, môžete byť limitovaný synchronizačným časom. Je to najkratší čas, s ktorým sa vedia blesky bez HSS synchronizácie, synchronizovať s otvorenou uzávierkou. Štandardne to býva od 1/125 s. až po 1/250 s. Ak chcete použiť kratší čas, potrebujete blesk s HSS synchronizáciou.

Aj elektronická uzávierka má svoje obmedzenia v použití. Až na výnimky sa vôbec nedá použiť pri fotení s bleskami. Pozor si musíte dávať pri fotení pohybu, pretože tu dochádza k efektu rolling shutter. Objekty môžu byť deformované. Obidva problémy sa odstránia, keď sa do fotoaparátov dostanú snímače s globálnou el. uzávierkou.

Máme tu teda obmedzenia pri použití expozičných časov spôsobené technológiou uzávierok. K tomu musíme pripočítať ďalšie obmedzenia. Aký čas udržím bez rozmazania…

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
blahoslav J B Art
2020-11-18 16:50:33
najvacsim limitom expozicneho trojuholnika je to, ze sucet vnutornych uhlov nemoze byt viac, ako 180 stupnov
 
marianr
2020-11-19 13:17:05
príspevok od: blahoslav J B Art
najvacsim limitom expozicneho trojuholnika je to, ze sucet vnutornych uhlov nemoze byt viac, ako 180 stupnov
ale to už je aj tak dosť teplo

(a je to pravda len v rovine)
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované