Hore

Šikovní pomocníci fotografa

Ak už nejaký ten piatok fotíte, istotne dobre viete, že fotograf potrebuje okrem svojho obľúbeného fotoaparátu a objektívov, čistiacich sád či iného fotografického vybavenia aj ďalšie veci, ktoré na prvý pohľad s fotkou nesúvisia.

Popravde k tomuto článku ma dohnala nedávna diskusia vo fóre na banálnu tému: „Čo má fotograf robiť v lete na svadbe keď je spotený ako myš“ No nič iné mu nezostáva len si nosiť bavlnenú vreckovku... Ja tiež, ako každý normálny chlap, mám svoje obľúbené predmety ako švajčiarsky nôž, baterka, mobil a ďalšie drobnosti, ktoré nosím každý deň a mám ich rád poruke. Pokojne to môžeme označiť ako istú formu spoločensky prijateľného fetišizmu...


Obľúbené švajčiarske nožíky sa vyrábajú v rôznych prevedeniach a veľkostiach.

Krátky zoznam vecí, ktoré viac-menej pravidelne nosím na moje fotenia:

Nôž, nožnice, skrutkovače, repelent, bavlnené vreckovky na pot (dôležité v lete), papierové vreckovky, spomenúť treba čistiace sady, lepiacu pásku, špagát, štipce, gumičky, vizitky, vodu, baterku/čelovku, iPad/hudobný telefón, malé reproduktory ako k notebooku, externý HDD, čítačku kariet, fixka, pero, rukavice... Ba vlastne ešte buldozér na väčšie terénne úpravy – toto je pravdaže vtip. Skúsim vám vysvetliť prečo vlastne nosím toľko vecí...

Nôž / multifunkčné náradie

Každý správny chlap potrebuje nôž, to mi istotne dáte všetci za pravdu. Veľa návštevníkov/fotografov nášho portálu je mužov, preto tu ani túto tému nevidíte náhodou. Myslím, že fotograf je dosť často svojím spôsobom aj kutil. Aspoň ja potrebujem často odstrihnúť lepiacu pásku, prerezať šnúru, dotiahnuť skrutky na statíve či doštičke fotoaparátu. A to nepatrím k fotografom, ktorí fotia často v exteriéri. Ako správny strobista rozstrihám jednu elektrikársku pásku za týždeň a tie kobercové mi vydržia niekedy aj mesiac. Externé blesky je jednoduché prilepiť o nejaké konštrukcie, ktoré sú poruke. Statívy zase rád vo vetre prilepím či priviažem o zábradlie a podobne. Často treba tu niečo odstrihnúť, tam odrezať, prilepiť farebný gélový filter a podobne... Na rezanie všetkého možného sa mi osvedčil švajčiarsky armádny nôž typu „Soldier“. Má krížový a dva ploché skrutkovače, čo je skvelé pri doťahovaní rôznych statívov a pod. Trochu väčšiu čepeľ  má presne v strede rúčky čo je veľmi praktické pri presnom rezaní. Okrem neho používam ešte jeden menší typ „Spartan“, ten beriem keď idem naozaj naľahko.

Karol Srnec fotí okrem iného aj makro v plenéri a preto v jeho brašni nechýba „Hercules“ ,ktorý má na rozdiel od môjho aj nožnice a kliešte. Makro si totiž vyžaduje citliý prístup a veľa krát sa stane, že vám zavadzia pri fotení vetvička tráva a podobne. Ak fotíte hmyz ako chrobáky, jednoducho steblo alebo list pekne odstrihnete a chrobák sa nevyplaší ako keby ste trávu okolo neho trhali.


Zaujímavý je tiež nôž z radu "Rescue Tool", Pozrite si toto video.


Multifunkčné náradie, ktoré je  pre ozajstných fotografických "Mac Gywerov", je ale však aj trochu väčšie.

Baterka / Svietidlo

Príručné svietidlo je jedným z ďalších mojich slabostí. Aktuálne sú u mňa hitom malé diódové svietidlá a práve uvažujem nad kúpou poriadnej čelovky. Rád fotím podvečer alebo dokonca v noci. Často si potrebujem posvietiť do batoha alebo aj na modelku, keď potrebujem zaostriť či skontrolovať scénu za súmraku pri fotení v štýle strobist. Baterka je dobrým zdrojom svetla aj pre luminografiu či maľbu svetlom pri dlhších časoch a experimentovaní so svetlom. Najpraktickejšia  a najlepšia je asi čelovka "Petzl"


Čelovky Petzl sú legendárne, jednu používaj dokonca aj Joe McNally.

Repelent

Fotím najradšej v lete a podvečer ideálne niekde pri vode. Bez repelentu si už fotenia neviem ani predstaviť. Bez nepríjemných štípancov je hneď večer krajší...

Textilná vreckovka / utierka

Ide o vysoko multifunkčné zariadenie. Posadíte naň napríklad nevestu rpi svadobnom fotení aby si nezašpinila šaty. Ak je príliš horúco a pot vám neustále tečie z čela rovno do hľadáčika je poriadna vreckovka jediná pomoc. Ak náhodou prší a fotoaparát vám trochu zmokne, tiež nie je zlé pred vložením do brašny ho trošku poutierať...  Jednoducho na fotenie bez vreckovky už nechodím.

Pohodlná obuv

Nie je nič horšie, ako keď vás pri celodennom fotení tlačia topánky. Predstavte si 16 hodinovú smenu (fotenie svadby napríklad) a vás tlačia topánky! Nemôžete sa poriadne sústrediť na to čo fotíte, ste unavení a zničení, jednoducho keď ste unavení ťažko môžete byť kreatívny a v strehu. Pri fotení krajiny sa na tento problém môžete pozrieť analogicky...


Lepiace pásky sú povinnou výbavou strobistu :)

Fixačné pomôcky ako lepiaca páska špagát, štipce alebo gumičky

Toto jednoducho potrebujem mať pri všetkých platených foteniach pri sebe. Často v prenajatom ateliéri nenájdete dosť štipcov na vyšponovanie šiat modelky a o špagáte na uchytenie šiat alebo rekvizít ani nehovoriac.


Aj takéto malé reproduktory postačia na vytvorenie pohody pri fotení...

Malé reproduktory a MP3 prehrávač/mobil

Veľa portrétujem, fotím v ateliéri a kdekoľvek, kde to moji klienti vyžadujú. Pri fotení potrebujem hudbu, nielen ja ale aj portrétovaní. Dobrý portrét vyžaduje jednoducho dobrú náladu a komunikáciu, ktorú príjemná nie príliš hlasitá hudba často urobí sama. Nosím so sebou preto jednoduché reproduktory ktoré som dostal ako bonus k telefónu a dva multimediálne mobily (pre istotu ak by som mal jeden vybitý) z ktorých  púšťam obľúbené jazzové, folkové alebo rockové pesničky. Dobre naladený fotograf a model urobia väčšinou dobré fotky a o to tu ide.

Rukavice

V zime sa bez rukavíc jednoducho nedá fotiť. Prsty rýchlo omŕzajú, strácate cit a aj chuť držať fotoaparát. Fotenie je utrpením. Rukavice určené špeciálne na fotenie robí Lowepro. Tieto sú vhodné do mrazu a poriadnej zimy ak máte skôr profi model fotoaparátu s dostatočne veľkými tlačidlami. Ja veľmi rád používam aj turistické rukavice s otvárateľnými končekmi prstov z outdoorových obchodov. Veľmi sa mi osvedčili najmä pri testovaní amatérskej techniky s menšími tlačidlami keď potrebujem maximálny cit v prstoch.

Ak používate ďalšie vybavenie prispejte do diskusie pod článkom svojimi tipmi a podeľte sa snami o to čo by mohol fotograf v teréne potrebovať. Necháme sa vami radi inšpirovať!

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bear
2011-10-01 07:44:03
Ako baterku pouzivam Fantasea Nano - je to mala baterka urcena ako pomoc pre zaostrovanie pri fotografovanie pod vodou. Pri foteni v uplnej tme si ju gumickou pripevnim na odpalovac, alebo externy blesk. Jej hlavna vyhoda oproti klasickym baterkam je, ze ma detektor blesku a ak zaregistruje zablesk (meraci predblesk), na pol sekundu zhasne, aby neovplyvnovala expoziciu.
 
jan.zitniak
2011-10-01 08:48:56
Pekný článok. Mňa by zaujímal nejaký tip do dažďa ...
 
bear
2011-10-01 08:56:42
príspevok od: jan.zitniak
Pekný článok. Mňa by zaujímal nejaký tip do dažďa ...
Ja nosim so sebou toto: www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/kryt-do-dazda/
Nevazi to skoro nic a zmesti sa to aj do najmensieho vrecka vo fototaske.
 
Daniel.U
2011-10-01 09:48:34
Ja nosim papier. Na znacke nezalezi, aky prave odmotam
 
jan.zitniak
2011-10-01 10:04:37
príspevok od: bear
Ja nosim so sebou toto: www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/kryt-do-dazda/
Nevazi to skoro nic a zmesti sa to aj do najmensieho vrecka vo fototaske.
Ďakujem za tip
 
HenryH
2011-10-01 11:46:22
Ako nožík odporúčam značku Learherman americkej výroby, má všetko čo budete kedy potrebovať http://toolmonger.com/wp-content/uploads/2009/11/leatherman-super-tool-300.jpg jedna fotka za všetko vysvetlovanie
 
Marosh
2011-10-01 12:39:11
Pri fotení zátiší mi vždy veľmi dobre poslúžia tieto štipce

http://nihsc.od.nih.gov/prodimages/images/7510/7510-00-223-6807.jpg
 
philips
2011-10-01 13:23:36
linky na noze Soldier a Spartan ->404 not found
 
majster333
2011-10-01 13:56:48
príspevok od: bear
Ako baterku pouzivam Fantasea Nano - je to mala baterka urcena ako pomoc pre zaostrovanie pri fotografovanie pod vodou. Pri foteni v uplnej tme si ju gumickou pripevnim na odpalovac, alebo externy blesk. Jej hlavna vyhoda oproti klasickym baterkam je, ze ma detektor blesku a ak zaregistruje zablesk (meraci predblesk), na pol sekundu zhasne, aby neovplyvnovala expoziciu.
počom sa to dá kupiť a kde??? za nejakú rozumnú cenu som ju videl len na andore ( a tam neviem ako sa nakupuje)
 
kozakm
2011-10-01 13:58:03
Jako ochranu proti dešti nebo prachu už nepoužívám nic jiného než Lensprotect - téměř to nezavazí, nezabírá místo, nezdržuje při nasazování...
http://www.martinkozak.com/?p=7933
 
paldixy
2011-10-01 14:08:11
Často si pomáham z rôznymi konárikmi v tvare V aby som si podoprel poľahnutíý kvietok. Nosím so sebou šnúrky od topánok, kus igelitu a rezervnú igelitovú tašku aby som si v kľaku pri fotení nazašpinil totálne nohavice. Pri fotografovaní húb nosím vrecko naplnené fazuľou alebo iným poddajným materiálom. Naň si položím foťák a polohujem tak,aby som dobre nafotil prízemne huby. Je to výborná pomôcka miesto drahého statívu. Samozrejmosťou je malá lupa, nožík a nožničky. ďalej škatuľky na uskladnenie exsikátov húb.
 
Surdo
2011-10-01 15:16:37
Ja ešte nosím pri potulkách po horách za fotkami jednu roľničku aby ma medvede počuli a ušli preč a aj jednu píšťalku ak by sa mi niečo stalo aby som s ňou vedel volať o pomoc ak by zlyhal mobil. pískať človek vydrží dlho ale kričanie je dosť vyčerpávajúce a ak by k tomu bolo ešte zranenie tak ani nehovorím.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-10-01 15:26:16
X-krat sa mi osvedcila LED klucenka, najma pri nocnom fotografovani. Nielen na posvietenie, ale robime s nou aj experimenty. Ma obrovsku vyhodu, mam ju spolu s klucmi vzdy pri sebe a baterku som nemusel vymenit niekolko rokov.
 
martin.jakubik
2011-10-01 16:17:16
príspevok od: Daniel.U
Ja nosim papier. Na znacke nezalezi, aky prave odmotam
veru, neocenitelny pomocnik, vzdy mam aspon rolku.
 
werdza
2011-10-01 16:24:00
ja stale nosim v taske svajciarsky nozik, taky cerveny a ma najlepsiu pinzetu na trhanie obocia, baby odúorucam
 
MLandscapes
2011-10-01 18:02:06
no vymenovali ste skoro vsetko ale ja si stale este pribalujem jednu A4 cisteho papieru a pero a to z jednoducheho dovodu. Pri potulkach horami stale stretnem ludi s ktorymi sa dam do reci a casto su zvedavy na moje fotky takto si clovek jednoducho vymeni kontakt Mozme to povazovat aj za istu formu prezentovania sameho seba, resp. reklamy. (Nikdy neviete na koho narazite)
 
Barny
2011-10-01 18:58:22
ten nozik spartan pouzivam aj ja. Ale nikde v clanku sa nespomina jedlo. Ved aj fotograf sa musi dobre najest
 
mirosz
2011-10-01 19:24:00
celovku mam vyskusanu PETZL Tikkina 2, je to asi najlacnejsia celovka od PETZL ale na bezne pouzitie staci, je lahka, 2 rezimy svietenia...a dokonca je v 4 farbach
 
scoty
2011-10-01 19:46:05
este aj flasticka s domacou, lebo fotenie v zime je krute
 
TTL
2011-10-01 21:01:44
Tie celove lampy kupujem v cinskych obchodoch za 1,5 eura Spracovanie typicky cinske, ale funguju skvele.
 
TTL
2011-10-01 21:02:19
príspevok od: MLandscapes
no vymenovali ste skoro vsetko ale ja si stale este pribalujem jednu A4 cisteho papieru a pero a to z jednoducheho dovodu. Pri potulkach horami stale stretnem ludi s ktorymi sa dam do reci a casto su zvedavy na moje fotky takto si clovek jednoducho vymeni kontakt Mozme to povazovat aj za istu formu prezentovania sameho seba, resp. reklamy. (Nikdy neviete na koho narazite)
Co tak mobil
 
MLandscapes
2011-10-02 00:54:20
príspevok od: TTL
Co tak mobil
predstav si ze ten moj normalne vydrzi 3 dni a ked vyjdem na hory tak je z toho razom den
Do pier sa nastastie este baterky nedavaju...
 
TTL
2011-10-02 02:07:18
príspevok od: MLandscapes
predstav si ze ten moj normalne vydrzi 3 dni a ked vyjdem na hory tak je z toho razom den
Do pier sa nastastie este baterky nedavaju...
Tak ked ides na vylet, daj si ho do rezimu offline a vydrzi tyzden, alebo si ber nejaky jednoduchy model s poriadnou baterkou Ono papier moze zmoknut, pero vyschnut, aspon mne to robia vzdy prave ked to treba. Ine riesenie je, nechat toho druheho cloveka natukat svoje udaje do jeho mobilu a potom odfotit displej
 
bear
2011-10-02 10:04:25
príspevok od: majster333
počom sa to dá kupiť a kde??? za nejakú rozumnú cenu som ju videl len na andore ( a tam neviem ako sa nakupuje)
Je pravda, ze Fantasea Nano je dost draha baterka - ako vacsina vybavenia pre fotografovanie pod vodou (ja som ju kupil pouzivanu na ebay)
 
mirosz
2011-10-02 11:26:50
príspevok od: scoty
este aj flasticka s domacou, lebo fotenie v zime je krute
Pripadne takyto lovecky opasok na naboje, v mojom pripade upraveny - miesto tych crevolepov som tam mal domacu...
http://www.youtube.com/watch?v=z6Yxx0ljD8c&feature=player_embedded
 
dorwin
2011-10-02 19:03:02
príspevok od: Barny
ten nozik spartan pouzivam aj ja. Ale nikde v clanku sa nespomina jedlo. Ved aj fotograf sa musi dobre najest
a nejaká ploskačka
 
dingo27mobile
2011-10-02 20:13:51
príspevok od: MLandscapes
no vymenovali ste skoro vsetko ale ja si stale este pribalujem jednu A4 cisteho papieru a pero a to z jednoducheho dovodu. Pri potulkach horami stale stretnem ludi s ktorymi sa dam do reci a casto su zvedavy na moje fotky takto si clovek jednoducho vymeni kontakt Mozme to povazovat aj za istu formu prezentovania sameho seba, resp. reklamy. (Nikdy neviete na koho narazite)
presne pre takyto dovod som rozmyslal vytlacit si nejake vizitky
 
dodo_bb
2011-10-02 22:51:33
Keď som bol kedysi na škole, tak jeden náš žartovný profesor rád hovorieval - dobrý geodet musí mať pri sebe vždy vreckový nožík. Na otázku "Prečo?" dodal - Lebo nosiť samotnú vývrtku je dosť hlúpe... Neplatí to aj o fotografoch?
 
uomo
2011-10-03 09:54:07
príspevok od: dodo_bb
Keď som bol kedysi na škole, tak jeden náš žartovný profesor rád hovorieval - dobrý geodet musí mať pri sebe vždy vreckový nožík. Na otázku "Prečo?" dodal - Lebo nosiť samotnú vývrtku je dosť hlúpe... Neplatí to aj o fotografoch?
A tajomstvo polemiky nozikov je prezradene.
 
uomo
2011-10-03 09:59:01
Tento clanok ma dost potesil. A koment p.Doda pobavil. Ide o to, ze vacsinu toho mam pri sebe. Napriklad aj ex-HDD na cestovanie odolny voci narazom a poveternostnym vplyvom.Co ma ale najviac tesi, ze to vsetko mozem pripisat k fotografickej vybave, aby tam okrem setu svietilo toho trosku viac. Ci?
 
Laco62
2011-10-03 14:04:53
a niekedy ani tabletka Radepuru pre nevestu nie je na príťaž
 
dodo_bb
2011-10-03 16:11:06
príspevok od: Surdo
Ja ešte nosím pri potulkách po horách za fotkami jednu roľničku aby ma medvede počuli a ušli preč a aj jednu píšťalku ak by sa mi niečo stalo aby som s ňou vedel volať o pomoc ak by zlyhal mobil. pískať človek vydrží dlho ale kričanie je dosť vyčerpávajúce a ak by k tomu bolo ešte zranenie tak ani nehovorím.
Proti medveďom vraj tieto rolničky čiastočne pomáhajú, niekto doporučuje aj jesť hodne cesnaku. A vieš, ako podľa medvedieho lajna poznáš vek medveďa? Lajno po mladom medveďovi je plné čučoriedok a rastlinných zvyškov a po starom medveďovi páchne cesnakom a je v ňom rolnička...
 
Marcel Rebro
2011-10-03 16:36:17
Repelent a kondom
 
peter.korytiak
ePhotoshop 2011-10-03 22:25:57
príspevok od: dodo_bb
Keď som bol kedysi na škole, tak jeden náš žartovný profesor rád hovorieval - dobrý geodet musí mať pri sebe vždy vreckový nožík. Na otázku "Prečo?" dodal - Lebo nosiť samotnú vývrtku je dosť hlúpe... Neplatí to aj o fotografoch?
To je pravda, po nožíku je vyvrtka mojim druhým najpouzivanejsim nástrojom
 
wildkat
externý redaktor ocenenie redakciou 2011-10-03 23:18:24
príspevok od: bear
Ja nosim so sebou toto: www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/kryt-do-dazda/
Nevazi to skoro nic a zmesti sa to aj do najmensieho vrecka vo fototaske.
aj ja ďakujem za tip, už mi chýba len toto.
 
zelovoc
2011-10-04 17:11:36
príspevok od: HenryH
Ako nožík odporúčam značku Learherman americkej výroby, má všetko čo budete kedy potrebovať http://toolmonger.com/wp-content/uploads/2009/11/leatherman-super-tool-300.jpg jedna fotka za všetko vysvetlovanie
chyba mu tam otvarak na vino , moj to ma
 
pawelko
2012-04-10 11:38:08
príspevok od: dodo_bb
Keď som bol kedysi na škole, tak jeden náš žartovný profesor rád hovorieval - dobrý geodet musí mať pri sebe vždy vreckový nožík. Na otázku "Prečo?" dodal - Lebo nosiť samotnú vývrtku je dosť hlúpe... Neplatí to aj o fotografoch?
 
sherpa
2012-10-17 10:19:02
mne sa osvedcila siltovka, pocas slnecnych dni chrani hlavu, a ak treba zaclonim si LCD aby som lepsie videl {ak to mam na stative} a ak cakam na spravny moment, mozem si zakryt fotak aj so sklom aby mi na tu cernotu tolko nepieklo {potom mi ale kusok pecie na hlavu}.
takisto sa osvedcila vetrovka na urychlene zakrytie vybavy pri nahlom lejaku, pripadne vojenska celta z armyshopu, na ktorej sa da lezat/sediet.
+ flasa vody, pretoze bez vody to byva obcas tazke.
 
martin9113
2012-10-17 14:49:13
príspevok od: sherpa
mne sa osvedcila siltovka, pocas slnecnych dni chrani hlavu, a ak treba zaclonim si LCD aby som lepsie videl {ak to mam na stative} a ak cakam na spravny moment, mozem si zakryt fotak aj so sklom aby mi na tu cernotu tolko nepieklo {potom mi ale kusok pecie na hlavu}.
takisto sa osvedcila vetrovka na urychlene zakrytie vybavy pri nahlom lejaku, pripadne vojenska celta z armyshopu, na ktorej sa da lezat/sediet.
+ flasa vody, pretoze bez vody to byva obcas tazke.
idealna vec je v batohu prsiplast ja mam velke pončo zmestim sa don aj z obrovskym batohom.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia