Hore

Mať to čierne na bielom. Fotografujeme siluety.

Siluety sú dnes veľmi populárne. Odjakživa boli. Prečo?

Prečo siluetu?

Siluety sú dnes veľmi populárne. A vlastne nielen dnes, odjakživa boli. Prečo? Vnášajú do obrazu trochu tajomna, nedopovedia úplne celý príbeh. Inokedy nás naopak dokážu viac zosobniť s fotografovanou osobou - siluetou. Tým, že na fotografii nie je vidieť identitu človeka, vieme sa do nej vložiť aj my sami. Zvlášť, keď činnosť, ktorú silueta vykonáva, je nám blízka.

Ak napríklad rád skateujem, nájdem sa skôr v peknej siluetovke, ako vo fotke s človekom s konkrétnou tvárou. Podobne, ak rád fotografujem.



Ak hrám napríklad rád golf, nájdem sa skôr v peknej siluetovke, ako vo fotke s človekom s konkrétnou tvárou. Vidno to konieckoncov aj na tom, že siluetovky sa často používajú ako profilové fotky na sociálnych sieťach. Je mi blízka nejaká činnosť, do siluetovky sa viem naladiť. Silueta má často drámu, náladu. Najmä ak je odfotená oproti dramatickej oblohe alebo napríklad s dynamickou budovou. Iné siluety môžu byť romantické – silueta v aleji, pri morskom pobreží...

Ako exponovať na siluetu?

Minule som na workshope o základoch fotografovania dal poslucháčom úlohu, aby mi vyfotili portrét oproti oblohe v automatike. Bol to chyták. Myslel som si, že všetci budú mať po prvom pokuse na fotografii siluetu. Tak to totiž väčšinou končí, či skôr donedávna končilo. :-) Meranie svetla oproti oblohe zvyčajne zlyháva v správnom exponovaní portrétu a bez korekcií zvyčajne portrét končil ako silueta. Na tomto cvičení som chcel potom poukázať na dôležitosť používania korekcie expozície alebo bodového merania svetla pri fotení správnych portrétov. Na moje veľké prekvapenie ale polovica workshopantov na prvý pokus urobila správne exponovaný portrét oproti oblohe... Bez korekcie expozície, bez bodového merania!

Hneď som šípil, že niekde je zrada. :-) Áno, bola v chytrosti moderných aparátov. Tie majú funkciu rozpoznania tváre a tvár nielen rozpoznajú, ale jej prispôsobia aj expozíciu, aby bola dostatočne svetlá. Preto je dnes fotografovať siluetu trochu ťažšie, ako pred vynálezom rozpoznania tváre. :-) Pri fotení siluet (zvlášť pri fotení zblízka) detekciu tváre vypnite.

Myslím, že nemusím pripomínať blesk. Ak je fotoaparát dostatočne blízko, blesk osvetlí náš objekt a je po siluete. Blesk pri fotení siluety vypnite.

Meranie svetla je u každého fotoaparátu inak citlivé a presné, v princípe ale platí, že fotografovanie oproti oblohe, extrémne svetlým budovám, pri západe slnka... dáva vo výsledku siluetu, kým máte aktivované celoplošné meranie svetla. Bodové meranie svetla nie je vhodné na fotenie siluet. Ak namierime bod merania svetla na siluetu a máme aktivované bodové meranie svetla, silueta nebude tmavá, ako ju chceme, ale správne exponovaná. Meranie svetla by som teda nechal celoplošné (zónové). Ak bodové alebo parciálne meranie svetla, potom je potrebné merať expozíciu v najsvetlejších častiach obrazu, nie z objektu, z ktorého chceme mať siluetu.

Niektoré súčasné fotoaparáty rozpoznajú aj protisvetlo a sami korigujú expozíciu (do plusu), aby neurobili tmavú fotku. Ak nastane taký prípad, musíte expozíciu korigovať vy a opačne – do mínusových hodnôt, aby ste dosiahli tmavšiu fotku a v nej siluetu. Naučte sa používať korekciu expozície, aby ste vedeli podľa potreby exponovať svetlejšiu či tmavšiu fotografiu.

Buďte pripravení

Fotografovať siluety môžete za chodu a vtedy naozaj musíte byť rýchli a predpokladať, ako váš fotoaparát bude exponovať. Iná situácia nastane, ak sa dostanete do situácie s krásnym protisvetlom vytvárajúcim super siluety a vy už len čakáte na správny objekt. Vtedy si všetko môžete vopred pripraviť. Vyhotoviť niekoľko skúšobných záberov, v prípade potreby nastaviť potrebnú korekciu expozície.

Fotografujte do nekomprimovaného formátu RAW (NEF)

Nekomprimovaný formát stále ponúka väčší priestor na dodatočné korekcie a úpravy, preto ak naháňate siluety, fotografujte do RAW. Ak potrebujete mať predstavu, ako bude výsledná fotka vyzerať, aktivujte si fotenie do RAW aj JPG súčasne a na JPG môžete aplikovať kontrastné nastavenia Picture Control. Na displeji sa vám tak bude zobrazovať kontrastný, prípadne aj čiernobiely náhľad a v RAW budete mať surové dáta pre lepšiu kontrolu úprav v počítači.

Silueta dodatočne

Zdá sa vám, že je fotka vhodná na siluetovku? Máte vhodný objekt s výrazným tvarom v protisvetle, ale nemáte dobre exponované a fotka je svetlá? Nevadí, ak tomu svetlo na mieste prialo, siluetovku si môžete urobiť dodatočne v počítači. Práve na to je dobré snímať do nekomprimovaného formátu. Jednoducho stiahnete expozíciu, prípadne pridáte kontrast a silueta je na svete.

Objekt

Je dobré vyberať si objekt, ktorý má výrazný tvar alebo v siluete vynikne jeho činnosť. V siluete niekedy vynikne gesto, ktoré by za normálnych okolností nebolo tak výrazné. Ak máte čas, vyhotovte viac záberov so zmenou uhla pohľadu. Je možné, že za objekt dostanete pozadie, ktoré dá vyniknúť siluete ešte viac.

Čierne na bielom alebo voľba pozadia

Ako som už písal v úvode, krásne siluety vznikajú oproti ostrému slnečnému svetlu, oproti oknám, v podchodoch, oproti nasvieteným budovám, vo svetle protiidúcich áut. Pozadie si vyberajte. Na jednoduchom až jednoliatom pozadí vynikne silueta viac, no na štruktúrovanom môže vyjsť o to zaujímavejšie. Pozor, siluetu možno vyhotoviť aj na tmavom pozadí a naozaj silným protisvetlom. Dosiahnete tak čiernu postavu s ostrou hranovou líniou, ktorá ju oddeľuje od čierneho pozadia. Takže dá sa to i čierne na čiernom.

Kľúčom k úspechu fotografovania siluet je jednoducho protisvetlo a vhodné pozadie.

Čiernobielo alebo farebne?

Je to na vás. Priznám sa, pre minimálne rozptyľovanie pozornosti mám rád čiernobiele street siluetovky, ale v niektorých prípadoch to bez farby jednoducho nie je ono. Romatnizujúce scenérie vyzerajú v čiernobielej dobre vtedy, keď je v nich mäkké svetlo, inak si romantické až gýčové siluety fotografuje každý vo farbe.







Tak čo, necháte sa nahovoriť a vyrazíte do mesta či prírody za siluetami?

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2018-04-25 08:07:53
Výborný článok. Veľmi dobré čítanie.
 
parkie
2018-04-25 09:24:05
Pekné ukážky

Prispejem aj ja svojou trochou
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia