Hore

Ovládanie expozície systémových fotoaparátov

Aj keby mali v budúcnosti fotoaparáty zabudované vodotrysky, stále bude platiť, že pri vzniku fotografie je starý známy expozičný trojuholník.

Čas, clona a citlivosť. Tri parametre, ktoré potrebujeme ovládať. Pozrime sa na to, z čoho vychádza ovládanie našich digitálnych zrkadloviek a bezzrkadloviek.

Pred niekoľkými desiatkami rokov boli fotoaparáty čisto mechanické. Ak mali v sebe batériu, tak tá len napájala expozimeter. Čas sa volil otočným voličom na tele fotoaparátu, clona prstencom na objektíve. Citlivosť sa nastavovala len preto, aby expozimeter vedel, ako citlivý film je vo fotoaparáte vložený a ukazoval správne hodnoty. Čo ste mali nastavené, ste hneď videli bez toho, aby ste fotoaparát museli zapnúť a pozrieť sa do hľadáčiks alebo na displej. Ak ste vedeli, čo je čas, clona a citlivosť, bolo pre vás ovládanie fotoaparátu jednoduché. Najväčším problémom bolo zaostrovanie a presná expozícia, expozimetre boli jednoduché, fotograf musel do nastavenia zapojiť svoje skúsenosti s tým, ako jeho fotoaparát meria expozíciu v rôznych situáciách a aj to, ako treba exponovať konkrétny film.

Ani to nie je dávno, čo sa ešte vyrábal Nikon FM3a, poctivá kinofilmová zrkadlovka s mechanickým ovládaním času, clony a citlivosti. Ponúkala aj poloautomatické nastavenie expozície.

Technika sa ale vyvíjala. Prenikala do nej elektronika a automatizácia. Keď sa začala uzávierka ovládať elektronicky, bolo možné začať do fotoaparátov zabudovať poloautomatické a automatické režimy, predchodcov programov P, A, S. Ovládanie sa príliš nelíšilo od plne mechanických fotoaparátov. Len na ovládači času a clony pribudlo Á-čko (majitelia fotoaparátov Fujifilm teraz zbystrili). U niektorých amatérskych fotoaparátov úplne zmizlo manuálne nastavenie času a nahradila ho automatika. Fotografi sa ale takýmto fotoaparátom skôr vyhýbali.

Prelom v ovládaní fotoaparátov prišiel v 80-tych rokoch, kedy sa začalo s automatizáciou zaostrovania. V začiatkoch výrobcovia dosť tápali, ako navrhnúť ovládanie fotoaparátov s oveľa väčším počtom funkcií a automatizovaných funkcií, ako tomu bolo u mechanických zrkadloviek. Niektoré boli skutočne nevydarené.

Minolta Dynax/Maxxum 7000 bola prvá filmová AF zrkadlovka. Funkčná výbava bola veľmi dobrá, ale ovládanie ťažkopádnejšie.

Ak chcete pokračovať v čítaní tohto článku, aktivujte si eKonto Classic alebo ekonto PLUS.


Ak už máte niektoré z eKont aktivované, pre odomknutie článku musíte byť prihlásený. Ak sa Vám článok neodomkne, skúste aktualizovať okno prehliadača (napríklad stlačením F5, alebo Aktualizovať v okne prehliadača).

ePhoto.sk vám chce ponúknuť ešte lepší obsah, viac kvalitných článkov a ďalšie užívateľské vylepšenia. Okrem prístupu k spoplatnenému obsahu fotoškoly získate viac priestoru pre svoje fotografie, benefity a zľavy u vybraných partnerov a množstvo ďalších výhod. eKonto PLUS vám navyše ponúka aj hosting a prístup k atraktívnym témam pre ľahké a intuitívne vytvorenie vlastnej webstránky. To všetko už od 1,17€ na mesiac vrátane DPH.

Príjemné čítanie vám želá tím ePhoto.sk


Platbu je možné realizovať prostredníctvom SMS (len SR), PayPAL a prevodom z bankového účtu. Pri platbach SMS a PayPal prebehne aktivácia účtu v priebehu niekoľkých minút po potvrdení platby. O aktivácii budete informovaní SMS alebo emailom (podľa typu platby). Pri platbe prevodom môže aktivácia trvať 1-2 dni. O aktivácii vášho konta budete informovaní emailom. Do aktivácie vami vybraného ekonta, môžete využívať vybrané funkcie v režime Basic. Pri konte Classic môžete realizovať upgrade na dlhšie obdobie alebo na eKonto PLUS do 30 dní od jeho aktivácie.

Aktivovať eKonto        Registrovať

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované