Hore

Čo je to Spotting?

Určite väčšina z vás videla film Trainspotting. Chlapci sa tam zabávali pozorovaním vlakov.

Tomu sa hovorí trainspotting. Spoting je záľuba v pozorovaní. Objektom pozorovania nie sú len vlaky, je to vlastne čokoľvek. V USA je najpopulárnejšie pozorovanie vtákov, tzv. birdwatching. Pri tom sa často používa “spotting scope”, pozorovací ďalekohľad. Dnes sa ale budeme baviť o sledovaní dopravných prostriedkov.

Sledovanie dopravných prostriedkov sa najčastejšie dokumentuje fotografovaním. Samotné fotografie ale nie sú až tak dôležité. Nadšenci sledujú pohyb vlakov, lietadiel, autobusov a zhromažďujú informácie o letiskách, staniciach, mostoch, prevádzke. Pri tomto žánre, alebo povedzme skôr záľube, majú fotografie hlavne dokumentárny charakter. Umelecká zložka je v pozadí. Tomu zodpovedá aj výbava spotterov. Chcú samozrejme detailné fotografie a tak sa nezaobídu bez fotoaparátu s teleobjektívom. Ale nejde im o technickú kvalitu, preto im postačujú aj ultrazoomy, alebo lacné DSLR a CSC. Netvrdím, že sa niektorí časom nevypracujú a nezačnú fotografovať umeleckejším spôsobom.

Spotteri sa často združujú na špecializovaných stránkach, alebo v kluboch. Vo svete vychádzajú aj špecializované časopisy zaoberajúce sa spottingom. Získané informácie dokonca niekedy využívajú aj prevádzkovatelia letísk, či bezpečnostné zložky.


Ultrazoom, ktorý točí aj kvalitné video, je na spotting ideálny. Panasonic FZ2000.


V Japonsku je populárne sledovanie vlakov. Aj preto v Olympuse OM-D E-M1X nájdete funkciu detekcie vlakov.

Railfans

Železniční fanúšikovia svoju záľubu v sledovaní vlakov kombinujú s fotografovaním, videom a často aj stavbou modelových železníc, štúdiom histórie železníc, alebo sa zapájajú do aktivít spojených s obnovou a údržbou vlakov, vagónov a železničných staníc.

K príležitostnému foteniu vlakov sa najľahšie dostanete v Bratislave na akcii Rendéz, z ktorej sú aj moje fotografie.







https://en.wikipedia.org/wiki/Railfan#Trainspotting

https://www.facebook.com/slovakiantrainspotter/?ref=nf

Buss/tram/trolley spotting

Svojich fanúšikov má aj mestská hromadná doprava. U nás je to samozrejme najmä v Bratislave, kde je história MHD najdlhšia. Rovnako ako u železníc aj tu spotteri nielen dokumentujú, ale sa zaujímajú aj o históriu, fungovanie MHD, či pomáhajú pri záchrane historických vozidiel. DPMB pravidelne organizuje jazdy historickými vozidlami a počas Vianoc vypravuje špeciálnu vianočnú električku.


Historická električka spájajúca Bratislavu s Viedňou.








Bratislavská vianočná električka.


Moderná električka na novom Starom moste.




Dva zábery s portugalského Lisabonu.

https://en.wikipedia.org/wiki/Bus_spotting

https://www.klubpriatelov.sk/

https://dpb.sk/sk/dopravna-nostalgia-v-eu

https://www.facebook.com/bratislavsketrolejbusy/

https://www.facebook.com/vianocnaelektricka/

https://www.spojenaba.sk/bratislavske-elektricky-jazdili-medzi-prvymi-na-svete/

https://www.facebook.com/pages/category/Community/Bratislavsk%C3%A9-autobusy-1618684211683719/

https://sk.wikipedia.org/wiki/Viedensk%C3%A1_elektri%C4%8Dka

Aircraft spotting

Priaznivci lietadiel, okrem sledovania lietadiel, zaznamenávajú aj informácie o letiskách, leteckých spoločnostiach, trasách, leteckej komunikácii. Mnohí z nich sa venujú modelovaniu lietadiel. Pri sledovaní lietadiel pomáhajú spotterom stánky ako FlightAwareFlightradar24. Letiská niekedy spotterom vychádzajú v ústrety a aj s nimi spolupracujú. Letisko v Ivanke pri Dunaju vybudovalo pre nich pozorovateľňu. K rekreačnému foteniu lietadiel sa najľahšie dostanete počas leteckých dní, napr. na Sliači alebo v Dubovej.




Foto: Maťo Draho


Foto: Tomáš Cintula

https://en.wikipedia.org/wiki/Aircraft_spotting

https://www.planes.cz/

https://www.airliners.sk/

https://www.spotterguide.net/

Záver

Nemusíte byť fanúšikom, spotterom, aby ste občas odfotili nejaký dopravný prostriedok. Veď sú to často zaujímavé technické objekty, naviac fotogenické. Ja rád fotím bratislavskú hromadnú dopravu. Moderné električky mi robia rekvizity v celkových záberoch. Najradšej mám, keď do ulíc vyjdú historické modely, vrátane vianočnej električky. Rád navštevujem akciu Rendéz a mám za sebou aj fotenie na leteckých dňoch.

Spotting ani tak nie je fotografickým žánrom, ako záľubou v technike, ktorá býva často dokumentovaná fotoaparátom. Ak len fotíte peknú techniku, ste fotografi, ale ak je pre vás dôležitejšie sledovanie a s tým spojené zbieranie informácií, ste spotter.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
bobo222
2020-08-13 08:06:15
Pokiaľ ide o železnicu, mám rád český výraz šotoušové...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované