Nikon Photo Contest

Fotosúťaž, v ktorej zožala celosvetový úspech Slovenka Anna Opinová, znova otvára svoje brány.

Slovensko si pripísalo ďalší úspech na medzinárodnej scéne

Mladá Slovenka Anna Opiniová sa rozhodla poslať fotku do jednej z najväčších fotografických súťaží na svete, ktorú organizuje a podporuje spoločnosť Nikon už od roku 1969. Za takmer päťdesiat rokov sa súťaže Nikon Photo Contest zúčastnili desiatky tisíc súťažiacich, a úspech v akejkoľvek kategórii sa radí k hodnotnému zárezu, hoci aj amatérskeho fotografa, ktorý chcel len vyskúšať šťastie. Jej úspech tak patrí k historicky prvému umiestneniu Slovenska v tejto súťaži s dlhoročnou históriou.

Anna sa fotografovaniu venuje len niečo viac ako jeden rok. Všetko, čo sa naučila, zvládla jednoduchou metódou pokusu a omylu, ktorý uplatňovala ešte počas štúdia na ekonomickej univerzite, kde si dokázala nájsť čas aj na to, čo ju bavilo. Uspieť v súťaži pritom nebolo vôbec jednoduché. Dôvod? Do súťaže sa totiž prihlásilo celkom 21 511 fotografov zo 170 krajín a oblastí, ktorí dokopy odovzdali až 76 356 fotografických diel a  vytvorili tak nový rekord.

Foto: Anna Opiniová

Počet fotiek však znamenal aj obrovskú konkurenciu v podobe prepracovaných kompozícií, momentov a silných príbehov, ktoré sa za jednotlivými snímkami skrývali. O to náročnejšia bola úloha odbornej komisie zloženej najmä z profesionálov na čele so svetovo uznávaným grafikom a výtvarníkom Nevillom Brodym. Len prehliadanie množstva fotiek im zabralo hodiny a hodiny času, až nakoniec zvolili tých najlepších. Veríme, že Anna svoj úspech v tejto prestížnej súťaži využije a bude ďalej napredovať.

Nápad Anny Opinovej, rodáčky zo Starej Ľubovne, sa pretavil do celosvetovej slávy. Jej fotografia s názvom „Záhadný“, ktorá vznikla náhodou popri svadobnom fotení, totiž zaznamenala nečakaný svetový úspech a zaradila sa medzi diela špičkových fotografov z celého sveta. Teraz máte šancu pridať sa k nej aj vy.

Nikon Photo Contest je medzinárodná súťaž pre profesionálnych aj amatérskych fotografov, ktorým ponúka príležitosť šíriť a zároveň obohacovať kultúru fotografovania. Od prvého konania súťaže v roku 1969 zaslalo viac ako 410 000 fotografov vyše 1 620 000 príspevkov. Minulý rok sa konal 36. ročník a priniesol niekoľko rekordov v dejinách súťaže: najväčší počet zúčastnených fotografov (21 511) z najväčšieho počtu krajín (170) s najväčším počtom príspevkov (76 356).

Za hlavného porotcu bol opäť zvolený Neville Brody

Rovnako ako minulý rok, aj tento rok bude hlavným porotcom súťaže Nikon Photo Contest 2018-2019 umelecký riaditeľ Nevill Brody. Mená ďalších porotcov budú zverejnené ihneď po ich vymenovaní.

Brody začal vo svojom odbore pracovať pred viac ako tromi desaťročiami, pričom rozsah jeho práce sa pohybuje od návrhov obalov pre hudobné albumy až po návrhy dizajnov značiek pre svetové obchodné spoločnosti. Stal sa vplyvnou osobnosťou medzi rôznorodými druhmi umelcov a fotografov. Vďaka jeho schopnosti pracovať s porotcami z rôznych krajín a popularite, ktorú si medzi súťažiacimi získal, bol opäť zvolený do funkcie hlavného porotcu.

Neville Brody k súťaží hovorí: „Pracovať ako hlavný porotca súťaže Nikon Photo Contest 2016-2017 bola pre mňa úžasná a inšpiratívna skúsenosť. Príspevky boli mimoriadne kvalitné a vo vetách, ktoré porotcovia o nich hovorili, bolo až priveľa emócií. Bola to veľmi napĺňajúca skúsenosť a chcem sa poďakovať všetkým súťažiacim, ktorí minulý rok svojimi prácami do súťaže prispeli. Teším sa a očakávam, že tento rok bude súťaž ešte vášnivejšia a inšpiratívnejšia.“

Prehľad kategórií súťaže Nikon Photo Contest 2018-2019

37. ročník súťaže Nikon Photo Contest bude pozostávať z troch kategórií: Open (Otvorená), Next Generation (Nasledujúca generácia) a Short Film (Krátky film). Témou kategórie Open (Otvorená) je „Change“ (Zmena). Život v čase významných zmien: od práce a životného štýlu až po klímu. Nikon vyzýva fotografov, ktorí sa chcú podeliť o svoje práce s ostatnými, aby zasielali svoje príspevky na uvedenú tému.

Témou kategórie Next Generation (Nasledujúca generácia), do ktorej sa môžu prihlásiť fotografi do 25 rokov, je „Identity“ (Identita) a spoločnosť Nikon v tomto prípade očakáva príspevky, v ktorých budú príslušníci mladšej generácie odhaľovať, kým sú.

A témou kategórie Short Film (Krátky film) je „Hope“ (Nádej) a Nikon očakáva príspevky, ktoré vrhnú svetlo nádeje na našu budúcnosť.

Oprávnenie na účasť a príspevky

Do súťaže sa môžu zapojiť profesionálni i amatérski fotografi, bez ohľadu na vek, pohlavie alebo národnosť a to do 31. januára 2019. Ďalšie informácie týkajúce sa kategórií, pravidiel odosielania príspevkov, postupu rozhodovania ako i udeľovania ocenení a cien nájdete na webovej stránke: http://www.nikon-photocontest.com/en/. Víťazi súťaže Nikon Photo Contest 2018-2019 budú vyhlásení na slávnostnom udeľovaní cien v auguste 2019.

seifi
2018-12-29 18:40:49