Hore

Fomei BASIC – 400 kit

Vždy rozmýšľam  ako začať recenziu nejakého produktu. Teraz tomu nie je inak. Skúsim preskočiť úvod a pustiť sa priamo do recenzie svetiel, ktoré som mal zapožičané od firmy FOMEI Slovakia. Konkrétne sa jedná o zábleskový kit svetiel Fomei BASIC – 400.

Čo obsahuje balenie?

Hneď prvou základnou vecou je balenie. Vlastne, čo všetko získate kúpou týchto svetiel? S kľudným svedomím môžem povedať, že získate všetko to, čo na začiatok potrebujete mať. To najdôležitejšie, dve (rovnocenné) zábleskové hlavy BASIC s výkonom 400 wattov, dva 230 centimetrov vysoké štúdiové statívy (4-sekčné), napájacie 220/230 voltové a 4 metre dlhé káble, dva krát odpaľovací PC kábel (na každé svetlo jeden), kryty na zábleskové hlavy, dva reflektory, biely difúzny dáždnik a softbox s rozmerom 60 x 60 centimetrov. Súčasťou balenia sú aj náhradné prepäťové poistky. Všetky spomenuté veci dostanete zabalené vo vystuženej prenosnej taške, takže transport na miesto fotografovania je bezproblémový.

Ovládanie a výkon

Ak ste ešte nemali tú česť so štúdiovými zábleskovými svetlami, bude pre vás ovládanie jednoduché a rýchlo si zvyknete. Nie je to naozaj nič zložité. Na zadnej strane je dvojčíselný zelený display a sedem tlačidiel. Z toho je jedno tlačidlo je ON/OFF, a ďalšie dve sú + / - na kompenzáciu sily záblesku a modelového svetla. Poďme si popísať ostatné tlačidlá.

  1. CELL, umožňuje nám na svetlách nastaviť kanál, na ktorom sa bude odpaľovať iba určitá skupina. Svetlá majú zabudovanú fotobunku a odpaľujú sa zábleskom iného svetla. Ak ale chcete používať viacero skupín svetiel, nezávislých na sebe, stačí aby ste nastavili iný kanál a svetlá sa nebudú navzájom odpaľovať. K dispozícii sú tri kanále, vždy sa dá vybrať na jednom svetle iba jeden kanál. Druhá možnosť je nezvoliť na svetle žiadny kanál a potom sa budú odpaľovať všetky svetlá bez rozdielu, na ktorú skupinu sú naviazané. Túto funkciu hodnotím veľmi kladne a fungovala vždy tak, ako mala.
  2. BUZZ, myslím, že funkciu netreba predstavovať. Ide o signalizáciu krátkym písknutím, keď je svetlo pripravené na ďalší záblesk.
  3. MODEL, zapnutie modelového svetla. Má dve polohy. Prvá, „prop“ je prednastavená sila modelového svetla bez možnosti nastavenia intenzity. Druhá poloha je „free“, kde si intenzitu môžete ľubovolne nastaviť pomocou tlačidiel + / -.
  4. TEST, je posledným tlačidlom. Toto tlačidlo slúži na kontrolný záblesk. Pri jeho potlačení sa záblesk odpáli, a v prípade že aj iné svetlá sú na rovnakom kanáli, budú tiež odpálené.

Ako som spomínal v popise príslušenstva, v balení je aj odpaľovací PC kábel, ktorý ústi do klasického 3,5mm jacku. Výkonovo sú na tom svetlá veľmi dobre. Výkon 400W dostačuje na väčšinu situácií, ktoré sa vám doma alebo v štúdiu môžu naskytnúť. Tiež veľmi kladne hodnotím to, že svetlá si sú absolútne rovnocenné, ako vo výkone tak aj v jeho nastavovaní. Kontrola sily záblesku je preto bezproblémová. Tiež pilotné žiarovky majú dostatočný výkon na to, aby plnili svoju funkciu aj pri väčších softboxoch alebo dáždnikoch. Ich výkon je príjemných 150W a v polohe „free“ sa dá plynule regulovať. Pri skúšaní svetiel som ich použil aj ako trvalé svetlá pri natáčaní krátkeho videa.

Samotnou kapitolkou je regulovanie pomocou dvojmiestneho displayu a tlačidiel + / - . Keď som potreboval použiť zábleskové svetlá, bol som zvyknutý na klasický manuálny otočný volič, ktorý je tu však riešený digitálne. Ale trvalo mi iba chvíľku, kým som sa preorientoval na metódu + / - . Neskôr som ale názor zmenil, hlavne kvôli tomu že mám väčšiu a hlavne presnejšiu kontrolu nad silou záblesku. Kompenzácia začína na čísle 20 a končí na 60 (to isté platí aj pre nastavenie pilotnej žiarovky). V návode je jednoduchá tabuľka na presný prepočet sily záblesku.

Vec, ktorá ma veľmi potešila je automatické odpálenie záblesku po nastavení inej hodnoty sily záblesku. Inak povedané, ak napríklad znížim silu záblesku, svetlo sa samé po zhruba sekunde odpáli, aby sa kondenzátor mohol nabiť na úroveň, ktorú ste nastavili. Užitočná vec hlavne pri skúšaní, keď ešte presne neviete aký set-up na fotografovanie použijete. Ešte dodám, že sa vždy odpáli iba to svetlo, ktoré ste prestavili bez ohľadu na to, aký kanál máte zvolený.

Takmer by som zabudol na veľmi podstatnú vec, a to je chromatická teplota pilotnej žiarovky a samotného záblesku. Pilotka má teplotu 3200K (kelvinov), teda ťahá do teplých žltkastých farieb. Výbojka má štandardnú teplotu 5500K.

Pre koho sú svetlá určené?

Na toto je jednoduchá odpoveď. Pre všetkých tých, ktorí chcú za rozumnú cenu veľa muziky. Sú určené pre ľudí, ktorí so svetlami začínajú alebo ich nepoužívajú denno denne na profesionálnej úrovni. Ak máte fotografovanie ako koníček, alebo potrebujete pravidelne v určitých intervaloch fotografovať produkty, je to tá správna voľba. Však aj samotný názov tohto kitu napovedá pre koho sú svetlá učené.

Ďalšie príslušenstvo

Ak časom zistíte, že vás tento druh fotografie baví, alebo pocítite že vám vo výbave chýba konkrétna pomôcka, komínik, držiak na farebné filtre, voština alebo iný tip softboxu, nie je to žiadny problém. Svetlá majú bajonet Bowens na ktorý zoženiete neskutočne veľa doplnkov. Samozrejmosťou je plná kompatibilita všetkého Fomei príslušenstva, či sa jedná o základnú alebo profi radu.

Praktické skúsenosti

So svetlami som pracoval niekoľko týždňov, vždy keď to čas a situácia dovolili. Pre mňa, ako „víkendového ateliérového fotografa“ sú dostatočné po výkonovej stránke, aj po obsahovej, teda stačí mi všetko to, čo bolo v štandardnom balení. Ku svojej práci som ešte používal Fomei odraznú dosku veľkosti 120 x 180 centimetrov. Niekedy som použil čiernu časť ako pozadie, niekedy som si striebornou odraznou časťou doplnil chýbajúce svetlo, alebo strednou difúznou som si svetlo ešte viac zmäkčil. Veľká odrazná doska mi veľmi pomohla pri fotografovaní produktov, portrétov a aktov.

Rýchlo som si zvykol na ovládanie svetiel pomocou digitálnej regulácie sily záblesku, štúdiové statívy sú dostatočne vysoké (nikdy som nemal potrebu vyťahovať svetlo na maximum) a stabilné. Sieťové káble sú tiež dlhé „tak akurát“, v byte som si vystačil s jednou predlžovačkou na obe svetlá.  Tiež sa mi nestalo aby svetlá vynechali, alebo sa nestihli nabiť kondenzátory. Samozrejme, nefotil som so sériovým snímaním, ale nabíjanie zábleskov je veľmi rýchle a neobmedzuje vo fotografovaní.

Modelové svetlo som jednak používal na nastavenie svetiel, ale veľmi dobre sa dá použiť aj na domáce natáčanie videa.

Celkovo, používanie tohto kitu bolo bezproblémové a pohodlné. Myslím, že je veľmi dobré, že na trhu sú kvalitné a cenovo dostupné zábleskové svetlá pre amatérov aj pokročilých. Svetlá spĺňali všetky moje nároky, jednoducho, bol som spokojný. Týmto sa chcem poďakovať spoločnosti Fomei Slovensko za príležitosť testovať tieto zábleskové svetlá.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
SalvadorD
2011-12-20 09:29:55
Pekny clanok,mal som tu cest skusit tieto svetla v praxi a plne suhlasim co je tu pisane.Vykon je v skutku postacujuci na fotografovanie portretov.Paci sa mi ze su kompatibilny s firmov Bowens...
 
Dusan76
2011-12-20 11:21:10
OK. Idem písať Ježiškovi
 
quintes
2011-12-20 18:25:22
nad tymto kitom sa lamem uz velmi velmi dlho, no financie nepustia pre mna je to najidealnejsia volba
 
katera
2011-12-20 20:24:37
Fomei ponuka obdobny kit ale s 200w svetlami..ja uvazujem nad tymito..ma niekto skusenost? su postacujuce na maly atelier pripadne bytove podmienky...fotim prevazne deti a rodinky
 
Big Lebowski
2011-12-20 20:47:18
príspevok od: katera
Fomei ponuka obdobny kit ale s 200w svetlami..ja uvazujem nad tymito..ma niekto skusenost? su postacujuce na maly atelier pripadne bytove podmienky...fotim prevazne deti a rodinky
Dvestovky sa používajú hlavne na fotografovanie menších produktov...
Ak na to nasadíš väčší softbox, asi nebudú postačovať výkonom.
 
garyfisher
2011-12-20 21:01:43
V galerii mi chybaju nejake portrety...
 
Slavo Jancisin
2011-12-20 21:12:58
príspevok od: katera
Fomei ponuka obdobny kit ale s 200w svetlami..ja uvazujem nad tymito..ma niekto skusenost? su postacujuce na maly atelier pripadne bytove podmienky...fotim prevazne deti a rodinky
áno používam ich (200Ws) na občasné fotenie portrétov ... Pre jednu osobu to stačí ... mám menší ateliér 6,5 x 4,5 metra ... dokúpil som si ešte väčší softbox. Mne stačia.
 
Big Lebowski
2011-12-20 21:34:33
príspevok od: garyfisher
V galerii mi chybaju nejake portrety...
Pri testovaní som fotil nejaké akty, ale nebolo mi dovolené ich sem dať...
 
garyfisher
2011-12-20 21:43:09
príspevok od: Big Lebowski
Pri testovaní som fotil nejaké akty, ale nebolo mi dovolené ich sem dať...
akty akty akty
 
lochnes
2011-12-20 23:04:30
Aký set bol na bočnom ateliéri na Fotoslovakia ? tam za hlavným ateliérom ? ja len tak... dalo sa pekne s ním vyhrať... len rád by som to vedel aby som vedel porovnať výkon... či to bola 400 alebo 200...
 
tomatito
ocenenie redakciou 2011-12-20 23:09:26
taka hlupa otazka...canon 580 ex je watovo porovnatelny s cim ked slahne na plny vykon??
 
Big Lebowski
2011-12-20 23:20:41
príspevok od: lochnes
Aký set bol na bočnom ateliéri na Fotoslovakia ? tam za hlavným ateliérom ? ja len tak... dalo sa pekne s ním vyhrať... len rád by som to vedel aby som vedel porovnať výkon... či to bola 400 alebo 200...
bol to tento kit ... BASIC 400
 
denySK
2011-12-21 14:28:15
príspevok od: tomatito
taka hlupa otazka...canon 580 ex je watovo porovnatelny s cim ked slahne na plny vykon??
zalezi od zoomu blesku, ale pri default 35mm aj silnejsi aj najlacnejsi 200W zablesk ELINCHROM D-Lite It 2
 
denySK
2011-12-21 14:28:41
je silnejsi*
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2011-12-21 14:35:49
S vykonom bleskov to netreba prehanat. Nie je dobre mat vykonne blesky v malom ateliery, ked budu musiet bezat na maly vykon. Vtedy dochadza k zmene farebnosti svetla.
 
tomatito
ocenenie redakciou 2011-12-21 18:52:01
príspevok od: Karol Srnec
S vykonom bleskov to netreba prehanat. Nie je dobre mat vykonne blesky v malom ateliery, ked budu musiet bezat na maly vykon. Vtedy dochadza k zmene farebnosti svetla.
tak si nastavim iny WB
 
lacikam
2011-12-22 12:45:43
Úplne tomu never, pán Karol píše viac o tomto probléme... Ak Ti raz v spektre bude chýbať určitá vlnová dĺžka alebo naopak prevažovať - WB to porieši len zčasti. Napríklad : fotenie so zdrojom svetla 3200K. Ty dáš vyváženie bielej "na žiarovku" (ak vieš ako WB funguje) - fotoaparát "umelo zosilí" signál prichádzajúci ako "Blue" informácia (sčasti aj Green), čím "mierne" vzrastie šum. Žiadny nárast kvality.
 
lacikam
2011-12-22 12:46:15
Hezké počtení..
 
katera
2011-12-22 22:49:46
príspevok od: Slavo Jancisin
áno používam ich (200Ws) na občasné fotenie portrétov ... Pre jednu osobu to stačí ... mám menší ateliér 6,5 x 4,5 metra ... dokúpil som si ešte väčší softbox. Mne stačia.
jej vdaka, ja urcite nebudem mat vacsi priestor...
 
Machro
2011-12-24 07:57:24
Ja som teraz na krizovatke strobist vs. studiove blesky. Mam maly byt a rad by som s tym chodieval aj von, ale zase rad by som sa zacal intenzivnejsie venovat aj svadbam. Kolko moze stat taky generator pre Fomei basic 200 resp. 400?
 
rezen
2011-12-27 23:30:59
prepáčte kolegovia ak sa spýtam "blbosť" ale k tomuto treba ešte aj nejaké tie "odpašľovače" na fotoaparat? ? pýtam sa bo som sa nikdy nestretol s týmto... a zaujalo ma to...dakujem
 
rezen
2011-12-27 23:34:03
odpľovače =)
 
lacikam
2011-12-28 20:16:35
Uvažujem, či neurobiť užívateľskú recenziu generátora Ranger Quadra od Elinchrom aj s príslušenstvom. To by tunajším strobist´s aj občasným ateliérovým či exteriérovým fotografujúcim pomohlo viac ako sada 2x400Ws, ktorá sa v reále ťažko používa vonku, "len tak".
 
Photograph33
2012-01-01 09:26:04
príspevok od: Big Lebowski
Pri testovaní som fotil nejaké akty, ale nebolo mi dovolené ich sem dať...
mna by tiez zaujimali fotografie portretov a tiez nasvietenie postavy......nemusia to byt hned akty....
 
Big Lebowski
2012-01-01 13:36:43
príspevok od: Photograph33
mna by tiez zaujimali fotografie portretov a tiez nasvietenie postavy......nemusia to byt hned akty....
Ku sade by som si na portrét ešte dokúpil softbox 60x90, beauty dish a iné doplnky. Ako správne svietiť osobu a podobne sa naučíš už sám, alebo z knihy či kurzu.
 
Big Lebowski
2012-01-01 13:37:19
príspevok od: lacikam
Uvažujem, či neurobiť užívateľskú recenziu generátora Ranger Quadra od Elinchrom aj s príslušenstvom. To by tunajším strobist´s aj občasným ateliérovým či exteriérovým fotografujúcim pomohlo viac ako sada 2x400Ws, ktorá sa v reále ťažko používa vonku, "len tak".
budem len rád keď sa niečo nové dozviem
 
Big Lebowski
2012-01-01 13:38:53
príspevok od: Machro
Ja som teraz na krizovatke strobist vs. studiove blesky. Mam maly byt a rad by som s tym chodieval aj von, ale zase rad by som sa zacal intenzivnejsie venovat aj svadbam. Kolko moze stat taky generator pre Fomei basic 200 resp. 400?
http://eshop.fomei.com/cz/kategorie/studiove-vybaveni/bateriove-generatory/?lang=1&curr=4
 
Big Lebowski
2012-01-01 13:44:44
príspevok od: rezen
prepáčte kolegovia ak sa spýtam "blbosť" ale k tomuto treba ešte aj nejaké tie "odpašľovače" na fotoaparat? ? pýtam sa bo som sa nikdy nestretol s týmto... a zaujalo ma to...dakujem
Máš dve možnožnosti.
1. Odpaľovať svetlá cez PC kábel ktorý je priložený v balení. Je to ale obmedzujúce na dĺžku kábla.
2. Rádiové odpaľovače. Odpaľovač zasunieš do sánok pre blesk, prijímač do zábleskovej hlavy a môžeš sa voľne pohybovať.
Ja som používal tieto: http://eshop.fomei.com/cz/produkt/tr-10d-vysilac-prijimac-10-kanalu/
Viac ich nájdeš tu: http://eshop.fomei.com/cz/kategorie/studiove-vybaveni/ir-a-radio-odpalovace/
Tiež sa dajú používať aj neoriginálne alternatívy.
 
bear
2012-01-01 14:11:42
príspevok od: rezen
prepáčte kolegovia ak sa spýtam "blbosť" ale k tomuto treba ešte aj nejaké tie "odpašľovače" na fotoaparat? ? pýtam sa bo som sa nikdy nestretol s týmto... a zaujalo ma to...dakujem
Ak fotoaparat umoznuje na internom blesku manualne nastavit vykon, potom externy odpalovac nie je nutny. Pri manualnom nastaveni vykonu sa nepouziva predblesk. Treba ale vypnut vypomoc AF pomocou interneho blesku, ak je to zapnute.
Pouzitie odpalovacov je ale univerzalnejsie riesenie.
 
corrado
2012-01-09 12:13:13
Viete mi niekto poradiť, či k tomuto setu budú plne kompaktibilné odpaľovače http://www.mini-max.sk/product/default/1222 ??? prepopkladám, že k mojmu 1D Mark II budú určite.
 
Big Lebowski
2012-01-09 14:22:32
príspevok od: corrado
Viete mi niekto poradiť, či k tomuto setu budú plne kompaktibilné odpaľovače http://www.mini-max.sk/product/default/1222 ??? prepopkladám, že k mojmu 1D Mark II budú určite.
v balení sú dva káble PC sync ... odpaľovače takýmto konektorom údajne disponujú = budú kompatibilné
 
corrado
2012-01-10 12:16:46
Výrobná chyba? Keď zmontujem svetlo, komplet - nasadím prednú kupolu (či ako sa to volá ), tak tam proste nevojde dáždnik. Tá kupola je tak široká, že to nevojde ani na doraz, chýbajú až skoro 2 cm! Alebo robím niečo ja zle?
 
Big Lebowski
2012-01-10 13:08:56
príspevok od: corrado
Výrobná chyba? Keď zmontujem svetlo, komplet - nasadím prednú kupolu (či ako sa to volá ), tak tam proste nevojde dáždnik. Tá kupola je tak široká, že to nevojde ani na doraz, chýbajú až skoro 2 cm! Alebo robím niečo ja zle?
Kupola = reflektor. Nie je to výrobná chyba. Reflektor nemusíš mať nasadený pri použití dáždniku.
 
lacikam
2012-01-11 11:10:23
Teda alebo sú dáždnikové reflektory - so skrátenou parabolou, vačším vyžarovacím uhlom.. Toto zjavne nie je dáždnikový reflektor. Jedine, že ej v ňom diera, skrz ktorú ide tyčka dáždnika, aj také prevedenie už som videl.
 
tomis.ales
2012-01-11 14:18:49
príspevok od: Big Lebowski
Kupola = reflektor. Nie je to výrobná chyba. Reflektor nemusíš mať nasadený pri použití dáždniku.
To si kupil ako set s dazdnikom?
No, to je jedno. Ja som mal ten isty problem. Vyriesila to behom piatich minut vrtacka a pilnik. Zapichni dazdnik z opacnej strany a oznac si tak kde vrtat.
Alebo si kup maly dazdnikovy reflektor, ktory je na to najepsi, lebo vyzaruje pod vacsim uhlom, cize zabere viac dazdnika.
 
tomis.ales
2012-01-11 14:25:36
príspevok od: corrado
Viete mi niekto poradiť, či k tomuto setu budú plne kompaktibilné odpaľovače http://www.mini-max.sk/product/default/1222 ??? prepopkladám, že k mojmu 1D Mark II budú určite.
Ja by som to neriskoval. Aspon tam nie je uvedne, ani nie je vidiet konektor, ktory by spajal sudiovy blesk s prijimacom. Na druhu stranu, som este nevidel odpalovak, ktory by to nevedel.
Skus toto
http://www.mini-max.sk/product/default/1890
 
hugoba
2012-01-11 15:22:43
príspevok od: corrado
Výrobná chyba? Keď zmontujem svetlo, komplet - nasadím prednú kupolu (či ako sa to volá ), tak tam proste nevojde dáždnik. Tá kupola je tak široká, že to nevojde ani na doraz, chýbajú až skoro 2 cm! Alebo robím niečo ja zle?
pílka a kladivo to istí!
alebo si prikup dazdnikovy reflektor,ale podla mna sa pomylili,mal byť v sete
 
Big Lebowski
2012-01-11 22:47:49
Mne to pri používaní nevadilo že nemám nasadený reflektor pri dáždniku. Aj tak to rozbilo svetlo do všetkých strán. Ale hej, vŕtačka a pilník sú spôsob.

Určite sa nikto nepomýlil. Tie reflektory sú štandardne dodávané.
 
pantheonsk
2012-04-10 21:17:58
da sa toto odpalovat pomocou cactus V5? mam k-x. dik.
 
bedas
2013-06-25 14:40:12
zdravim
predpokladam dobre, ze tento odpalovac je univerzalny, cize mi bude fungovat aj na Nikon a Canon
http://www.aaron.cz/produkty/fomei-tr-1d

dakujem za odpoved


 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované