Hore

Sony ILC A7

Sony prednedávnom predstavilo prvé Full Frame CSC fotoaparáty s automatickým zaostrovaním. Automatické zaostrovanie dávam do pozornosti, pretože už roky ponúka FF snímač vo svojich CSC fotoaparátoch Leica. Tá ale operuje v úplne inej sfére. Fotoaparáty Sony majú väčší komerčný potenciál a oslovujú oveľa širšiu skupinu fotografov. Dvojica takmer identických fotoaparátov sa odlišuje najmä rozlíšením snímača. V teste sa pozrieme na lacnejší model A7 s 24 Mpx snímačom.


Sony A7 je CSC/Mirrorles fotoaparát naväzujúci na fotoaparáty radu NEX, ktoré z našich stránok dôverne poznáte. Už zavedenú koncepciu upgraduje o veľký snímač, hľadáčik osadený na vrchu fotoaparátu a zlepšené ovládanie. Zachovaný je bajonet E-mount. Staršie E-mount objektívy na fotoaparát nasadíte, ale keďže sú navrhnuté pre snímače veľkosti APS-C, nedokážu vykresliť celú plochu snímača, preto spolu s fotoaparátmi muselo byť predstavených niekoľko nových objektívov, ktoré si predstavíme neskôr.

Sony A7 svojou koncepciou môžeme zaradiť medzi fotoaparáty strednej triedy, určených náročným fotografom.


Zľava DSLR Nikon D610 (Full Frame), CSC Sony A7 (Full Frame), kompakt Olympus Stylus 1 (1/1,7”).



Pri pohľade zhora vynikne štíhle telo Sony A7.


Prvý dojem

Sme zvyknutí, že Full Frame fotoaparát s výmenným objektívom musí byť veľký, Sony A7/A7r túto zažitú predstavú borí.

Priznám sa, vzhľad fotoaparátu sa mi vôbec nepáči. To je osobný názor, ktorý na kvalite a funkcionalite nič nemení. Nenachádzam na ňom žiadne zaujímavé krivky, či dizajnové prvky. Napojenie “hranola” hľadáčika je priam surové, kubistický dizajn má ďaleko od elegancie retro fotoaparátov Olympus, Panasonic, či Fujifilm.

Vyplakal som sa nad dizajnom a nasledujú príjemnejšie zistenia. Dizajnéri zo Sony z fotoaparátu krásavca neurobili, za to rozloženie ovládacích prvkov je výborné. Na relatívne malej ploche je dostatok ovládacích prvkov a ku všetkým funkciám sa rýchlo dostanete. Viac väčších zrkadloviek má ovládanie o triedu horšie.

Pamäťová karta sa zasúva nezvykle, kolmo na zadnú stenu, očnica hľadáčika výrazne vytŕča nad displejom. Grip je dobre tvarovaný, a aj keď je telo relatívne malé, dobre sa drží. Trochu horšie je nadizajnovaný predný roller, ktorý by mohol byť trochu skosený.

Menu je zrkadlovkové, čo beriem ako plus, Je rozsiahle a pomohlo by, ak by sa dali najpoužívanejšie položky uložiť do samostatného menu.

Sedmička nie je profesionálny fotoaparát, aj keď k tomu nemá ďaleko. Skôr je to prístroj určený pre veľmi náročných amatérskych fotografov. Profesionálnemu nasadeniu nič nebráni, obrazový výstup je profesionálny. Použité materiály sú kvalitné a fotoaparát je dostatočne robustný, Naviac je aj pretesnený.

Základné parametre

Na slovenskej stránke nájdete A7/A7R v kategórii SLT fotoaparátov, čo je chybné zaradenie. Sú to CSC fotoaparáty a nie zrkadlovky. Nájdete ich len ťažko, cez reklamný banner. Celkovo sú stránky Sony neprehľadné a nájsť konkrétny produkt je trápenie, Ja som A7 našiel náhodou a riadnou okľukou. V EXIF-e je fotoaparát pod označením ILCE, ILC je ďalšia skratka označujúca CSC/Mirrorless fotoaparáty, písmeno E odkazuje na E-bajonet.

Dvojica fotoaparátov je prakticky zhodná, rovnaké telo, rovnaké funkcie. Lacnejší model A7 je osadený Full Frame 24,3 Mpx snímačom, drahší A7R 36 Mpx snímačom bez AA filtra. A7 má hybridné zaostrovanie (vyhodnotenie kontrastu a fázová detekcia). Vzhľadom na väčší objem súborov má ATR len 4 obr./s., miesto 5 obr./s. u A7.


Špecifikácia

  • kovové (magnéziovo hliníková zliatina) pretesnené telo
  • bajonet E-mount (rovnako, ako fotoaparáty Sony NEX)
  • rýchly inteligentný 25 bodový autofokus AF
  • FullFrame snímací čip 24,3 Mpix  (23,9 x 35,8mm)
  • procesor Sony Bionz X
  • 14-bit RAW
  • FullHD video 60p
  • ISO 50-25 600
  • sériové snímanie 5 obr./sek.
  • 3" výklopný displej Xtra Fine™ a rozlíšením 921 600 bodov
  • WiFi modul s technológiou NFC
  • 1,2” OLED Tru-Finder™ hľadáčik 2 400 000 bodov
  • Rozmery: 126,9 mm x 94,4 mm x 48,2 mm
  • Hmotnosť: 416 g


α7
α7R

Konštrukcia, ergonómia a dizajn

Dizajn fotoaparátu do veľkej miery pripomína skladačku LEGO. K hranatému telu je pripojená rukoväť a na vrchu je nasadený hľadáčik.


Na prednej strane fotoaparátu sa nachádza kovový bajonet ozdobený oranžovým lemovaním. Pomerne veľký grip je pogumovaný, na jeho skosenej vrchnej časti je predný roller. V blízkosti sa nachádza dióda prisvetlenia AF. A to je všetko.


Pozrime sa na fotoaparát zhora, zo strany fotografa. Výrazne vytŕčajúci hľadáčik je vybavený gumenou očnicou s korekciou expozície a senzorom priblíženia oka. Sánky pre blesk sú už nového typu s pinmi v prednej časti. Po ľavej strane hľadáčika je prázdne miesto, kam by sa určite zmestili ďalšie dve tlačidla. Po pravej strane je otočný volič expozičných programov (bez poistky). Okolo spúšte je prepínač ON/OFF s výstupkom, takže sa dá ovládať jedným prstom, nie ako u Nikonu Df. Vedľa spúšte je užívateľské tlačidlo C1. V rohu je umiestnený praktický kruhový volič korekcie expozície.


Na zadnej strane je umiestnený výklopný displej, LCD obrazovka ale nevyužíva celú plochu. Určite by sa sem zmestil aj 3,2” displej. Zľava pri hľadáčiku je tlačidlo MENU, sprava druhé užívateľské tlačidlo C2. Vedľa neho je zadný roller, ktorý sa ovláda lepšie ako ten predný.

Zvyšné ovládacie prvky sú po pravej strane displeja. Zhora je to prepínač AF/MF, uprostred ktorého je tlačidlo pamäte expozície AEL. Pod ním je tlačidlo FN pre prístup k väčšine nastavení. Roller funguje aj ako smerové tlačidlo. Jednotlivým smerom sú priradené často používané funkcie (režim záberov, WB, zobrazenie informácií na displeji). Pod ním je dvojica tlačidiel PLAY a DELETE, to funguje v režime fotografovania ako tretie užívateľské tlačidlo C3. Zabudnúť nesmiem na tlačidlo RECORD, ktoré je nezvyčajne umiestnené na bočnej strane gripu.



Dvierka pre prístup k slotu pre pamäťovú kartu sa otvárajú z bočnej strany, karta sa vkladá zo zadnej strany. Na boku sú umiestnené konektory schované pod dvomi pevnými krytkami. Pod tou hornou sú ukryté audiokonektory, vstup pre mikrofón a výstup pre slúchadlá. Pod spodnou krytkou sú neštandarné konektory USB a HDMI.


Prístup k akumulátoru je zospodu. Tu sa nachádza aj statív pre upevnenie fotoaparátu na statív. Závit je umiestnený presne v osi objektívu. Spodná plocha je pomerne úzka. Pre spoľahlivé upevnenie na statív je najlepšie používať špeciálnu doštičku kompatibilnú so systémom Arca Swiss.

Oplatí sa zopakovať, že fotoaparát je ako prvý CSC fotoaparát s AF osadený Full Frame snímačom. Ten je typu CMOS s rozlíšením 24 Mpx. Ak je snímač mozgom fotoaparátu, tak jeho srdcom je procesor Bionz X. Fotografie sa ukladajú do formátov JPG a RAW, ktorý je 14-bitový. Citlivosť je štandardne v rozsahu ISO 100 až 25 600, rozšíriteľná na rozsah ISO 50 až 25 600.


Maximálna rýchlosť sériového snímania je 5 obr./s., čo je u takéhoto rozlíšenia štandardom. Kapacita vnútornej pamäte postačuje na približne tucet fotografií, potom sa snímanie spomalí, aby sa údaje z pamäte stíhali ukladať na kartu. Uzávierka zvláda aj 1/8000 s. a so systémovými bleskami aj HSS synchronizáciu.

Displej fotoaparátu je kvalitný, veľkosť je 3” a rozlíšenie 921 600 bodov. Je výklopný, nie však otočný. Vyklápa sa dohora takmer o 90°, dole približne o 45°. Po mojich skúsenostiach s fotoaparátmi NEX odporúčam budúcim majiteľom chrániť displej ochrannou fóliou, inak po čase dôjde k ošúchaniu antireflexnej vrstvy. Veľkou škodou je, že displej nie je dotykový. U CSC fotoaparátov je to vynikajúca funkcia. Hľadáčik je tiež veľmi dobrý, nielen rozlíšením ale aj kontrastom. Kontrast je podľa výrobcu 3x väčší ako u hľadáčika v zrkadlovke SLT A99.


Expozičné programy obsahujú všetko to čo na zrkadlovkách a CSC fotoaparátoch Sony. Nie sú vynechané ani motívové programy a obrazové efekty. Tie sú vydarené, ale ak fotíte do RAW, nemôžete ich použiť. Prečo to nejde tak ako u fotoaparátov Olympus? Tam sa ich umelecké efekty dajú používať aj pri fotení do RAW. Fotoaparát uloží fotografiu do RAW-u aj do upraveného JPG-u. Naopak radosť urobí samostatný program pre video a dve pamäte pre užívateľské expozičné programy.

Z hľadiska zaostrovania je fotoaparát na tom podobne ako najnovšie NEX-y. Využíva kombináciu automatického zaostrovania na základe vyhodnotenie kontrastu (25 bodov) a na základe fázovej detekcie (117 bodov). Model A7R má len vyhodnotenie kontrastu. Novinkou je funkcia Eye AF, zaostrovanie na oko. To sa používa v portrétnej fotografii. Vo svete fotografie to nie je novinkou, už roky nájdete túto funkciu v CSC fotoaparátoch Olympus.

Fotoaparát je vybavený WiFi a NFC o ktorom sme nedávno písali v našej Fotoškole. Vďaka NFC je spárovanie fotoaparátu a chytrého zariadenia hračkou. Playmemories aplikácia dostupá pre Android aj iOS stále nie je dosť vyspelá a poslúži najmä ako jednoduché diaľkové ovládanie. Chýbajú tu stále pokročilejšie nastavenia. Prenášanie fotografií do zariadenia je príjemné.

Jednou z noviniek, ktoré vo fotoaparátoch uvidíme čoraz častejšie, je podpora 4K rozlíšenia, zatiaľ len na HDMI výstupe. Fotoaparát optimalizuje fotografie pre prehrávanie na najnovších televízoroch s 4K rozlíšením.

Fotoaparát v praxi

Voči ergónomii ovládania nemám prakticky výhrady. Fotoaparát sa ovláda lepšie než všetky NEX-y. Jediné, čo mu chýba je dotykový displej. Možnosti nastavení je neúrekom. K dispozícii sú tri užívateľsky nastaviteľné tlačidlá. K tomu tri rollery (predný, zadný a na zadnej stene). Všetky často používané funkcie sú rýchlo dostupné. Dokonca aj prepínanie AF/MF, čo nebýva až tak často u CSC fotoaparátov.

Rýchlosť fotoaparátu je porovnateľná s NEX-ami a tie sú len priemerné. Rýchlosť štartu po zapnutí je premenlivá, niekedy takmer okamžitá, inokedy trvá aj niekoľko sekúnd, najmä ak fotoaparát dlhšie nepoužívate. Rýchlosť zaostrovania je priemerná, ale nie pomalá. K rýchlosti Olympusov má ďaleko.

Do pomerne malého tela sa zmestil nielen veľký snímač, ale aj vstavaný blesk a EVF hľadáčik. Veľký grip poskytuje bezpečný a dobrý úchop. Výrazná očnica okuláru je dobrá pri pozeraní, ale výrazne vystupuje mimo obrys tela a pri displeji vyklopenom nahor, tieni časť obrazu. Na kvalitu hľadáčika sa nemožno sťažovať, patrí k tomu najlepšiemu, čo sa dnes do fotoaparátov inštaluje. Nastaviteľný je jas aj teplota farieb. Oceňujem hot shoe päticu klasického typu, ktorá umožňuje používať štandardné rádiové odpaľovače a iné príslušenstvo.

Nepáči sa mi umiestnenie tlačidla record, kvôli ktorému treba neprirodzene vytáčať ruku. Mohli ho vymeniť s funkčným tlačidlom pri spúšti.

Objektívy


K fotoaparátu som dostal pribalený štandardný zoom FE 28-70/3,5-5,6 OSS so zabudovaným stabilizátorom. Aj keď sa jedná o lacnejší objektív, spracovaniu niet čo vytknúť. Prstence ostrenia a zoomovania sú príjemne pogumované. Chod zoomu je tuhý tak akurát. Predná časť sa pri zaostrovaní neotáča. K objektívu je dodávaná účinná tvarovaná slnečná clona. Priemer filtrovej obruby je 55 mm. Bajonet je kovový, zadný optický člen je nezvykle hlboko v tele objektívu.

Izzino (Peter Praženka), ambasádor Sony, mal na testovanie jeden z prvých kusov a nebol s ním spokojný. Odskúšal preto aj tento, viedol si o poznanie lepšie. Aj tak ale v sebe nezaprie, že je to setový objektív. Čo si zaplatíte, to dostanete. Objektív má viditeľné sférické skreslenie. Súdkovité skreslenie v širokouhlom rozsahu je ešte v norme, ale výrazné poduškovité skreslenie pri 70 mm je už mimo moje kvalitatívnej normy. Softvér vo fotoaparáte to pri snímaní do formátu JPG kompenzuje a dokážete to urobiť aj v RAW-e pri editácii v počítači, ale to nie je ideálne riešenie. Ostrosť objektívu je vyrovnaná v celom rozsahu, po celej ploche. Fotografiám však chýbajú najjemnejšie ostré detaily. S týmto objektívom nevyužijete potenciál snímača naplno. Pri jeho nízkej svetelnosti sa ani nevyhráte s hĺbkou ostrosti. Možnosti Full Framu zostávaju nevyužité. Rovnakú službu a fotografie vám urobí aj lacnejší APS-C fotoaparát, napr. Sony NEX-6, NEX-7.

Náročným užívateľom, ktorí chcú využiť možnosti fotoaparátu naplno, Sony ponúka zatiaľ trojicu objektívov z dieľne Carl Zeiss: Sonnar T* FE 35mm F2.8 ZA, Sonnar T* FE 55mm F1.8 ZA, Vario-Tessar T* FE 24-70mm F4 ZA OSS.

Ak vlastníte niektorý objektív s Bajonetom E, určeným ale pre NEX-y s APS-C snímačom, môžete ho použiť aj keď to nie je to pravé. Fotoaparát fotografiu oreže, čím sa zníži rozlíšenie a zmenší sa aj uhol záberu. Automatický orez môžete vypnúť, v tom prípade počítajte s tým, že časť fotografie bude čierna, pretože APS-C objektívy na FF vinetujú.


Obrazová kvalita fotografií

Sony vyrába niektoré snímače pre Nikon (podľa jeho návrhov). A že sú to dobré snímače! V Sony A7 a A7R sú použité tie najlepšie, čo sa prejavilo na hodnotení laboratórii DXOLabs. V testoch DXOMark sa obidva modely umiestnili v prvej desiatke, A7 na deviatom a A7R dokonca na druhom mieste. U obidvoch fotoaparátov namerali expozičný rozsah cez 14 EV. Potešujúca je nízka úroveň šumu. Preč sú časy, keď fotoapráty Sony mali problémy s vysokým šumom. Veľký dynamický rozsah je požehnaním pri úpravách fotografií s problematickou expozíciou.


Výsledky testov dxomark.com. V porovnaní so Sony A7R a Nikonom D610 stráca Sony A7 body v hodnotení šumu.



Fotoaparát som testoval zároveň s novým Nikonom D610. S ním má spoločné nielen parametre snímača, ale vlastne aj funkčnú výbavu. Pretože je Sony A7 malý fotoaparát, nemal som ani pocit, že je to Full Frame. Niektoré scény som fotografoval zároveň s obidvomi fotoaparátmi. K Nikonu mám vlastné špičkové objektívy a na fotografiách to bolo vidieť. Bol veľký rozdiel pozerať sa na fotografie snímané obyčajným seťákom a na druhej strane drahými profesionálnymi objektívmi. Objektív Sony nedokáže vykresliť také jemné detaily a fotografie preto vyzerajú ako snímané bežnou amatérskou zrkadlovkou, rádovo 3x lacnejšou.

Aj keď som spomínal, že úroveň šumu je veľmi dobrá, predsa len Nikon D610 je na tom lepšie o viac ako 1EV. To znamená, že Nikon má pri ISO 6400 porovnateľný šum s ISO 3200 u Sony. Pre zaujímavosť som si porovnal šum aj s Nikonom D7100 s rovnakým rozlíšením, ale menším APS-C snímačom. Tu to bolo 1:1, ale víťazom je vlastne Nikon hendikepovaný menšou plochou svetlocitlivých buniek.

Občas ma fotoaparát nemilo prekvapil nadmerným šumom. Neviem si vysvetliť čím to je spôsobené. Raz začas na niektorej fotografii snímanej s vysokým ISO, bola úroveň šumu vyššia ako u iných záberov.

Sony si ale lepšie poradí s farbami, tie sú mierne teplejšie, čo vôbec nie je na škodu. Lepšie si poradí aj s farbou modrej oblohy.


Niekedy dokáže fotoaparát vyprodukovať viac šumu ako štandardne. ISO 6400.



O šume sa má zmysel baviť od ISO 800, vtedy je už pozorovateľný pri 100% priblížení. Šum pri ISO 1600 obtiažne postrehnete na výtlačkoch 50x70 cm. Výraznejšie šum zaznamenáte pri ISO 6400, to je aj hranica, ktorú neprekročia náročnejší fotografi. ISO 12 800 je stále použiteľné, ale miera šumu už je veľká. ISO 25 600 je už mimo môjho prahu tolerancie.


Sony je priekopníkom plynulého snímania panorámy. A ide mu to veľmi dobre. Panorámy majú dostatočné rozlíšenie, ale hlavne sú kvalitne pospájané (max. rozlíšenie až 12 416 x 1 856 bodov). Ani tečúca voda nerobí fotoaparátu problém.


Video

Fotoaparát preberá všetko to dobré, čo nájdete na NEX-och, snímať video je preto jednoduché aj pre začiatočníka. Náročnejší môžu využiť aj pokročilé nastavenia expozície. A7 nie je kamera pre skutočných nadšencov, ale rodinnú kameru nahradí 100%.

Video môžete ukladať do formátov AVCHD a MP4 v rozlíšení až 1920x1080 bodov, vďaka frekvencii snímania až 60p sa môžete vyhrať aj so “spomalovačkami”. Vo fotoaparáte nájdete aj filmárske vymoženosti v podobe “zebry” (signalizácia prepalov) a peaking levelu (zvýraznenie zaostrených hrán). Nadštandardom je  vstup pre mikrofón a slúchadlový výstup.


A7 alebo A7R?

Funkčne sú obidva fotoaparáty takmer zhodné. Hlavný rozdiel je v použitom snímači. A7R má 36 Mpx snímač bez AA filtru (podobne ako Nikon D800E), ten poskytuje vyššie rozlíšenie a lepšiu pixelovú ostrosť. Ak chcete najlepšiu obrazovú kvalitu, zvoľte A7R, pripravte si však o vyše 500 € viac.


K obidvom modelom môžete pripojiť grip, ktorý ale výrazne zväčší rozmery fotoaparátu.


Plusy a mínusy

kvalita spracovania
+  ergonómia ovládania
rozmery
+  WiFi + NFC
výklopný displej
vstavaný EVF hľadáčik
bohaté možnosti užívateľského nastavenia

-  väčší šum oproti konkurencii
pomalší štart
-  dizajn
malá ponuka objektívov
setový objektív
-  nemá dotykový displej

Záver


Sony sa nebojí predstavovať zaujímavé, ba dokonca prevratné produkty, aj keď ich úspech nie je zaručený. Tejto odvahe treba tlieskať. Sony A7 je CSC, alebo ak chcete ILC fotoaparát, ktorý stavia na technológii fotoaparátov NEX a posúva ju o krok ďalej. Niektoré ergonomické riešenia sú prebrané z kompaktu Sony RX1. A7-čka je plne funkčný, vyspelý fotoaparát. Ako prvý (ak nepočítame Leicu, ktorá mieri do úplne iného segmentu a v inej cenovej relácii), je to prvý fotoaparát svojho druhu. Bezzrkadlovka s Full Frame snímačom a výmennými objektívmi, naviac s automatickým zaostrovaním a vstavaným elektronickým hľadáčikom.

Obrazová kvalita je porovnateľná s Nikonom D600/D610, len šumu je o niečo viac. Porovnateľná je aj cena.

Dvojica fotoaparátov A7 a A7R, napriek veľkému obrazovému potenciálu, to nebude mať ľahké. Životaschopnosť fotoaparátov s výmennými objektívmi závisí práve na objektívoch a tých je zatiaľ poskromne. Setový objektív 28-70 mm, aj keď nie je zlý, nie je tým, ktorý by vám na fotoaparáte s takýmto obrazovým potenciálom robil radosť. Sony rozhodne nepatrí medzi firmy, ktoré by mali jasnú stratégiu pri uvádzaní nových objektívov. Na to doplácajú aj NEX-y. Príklady by si mali brať od Fujifilmu, kde v krátkom čase vytvorili pomerne rozsiahle portfólio kvalitných objektívov.

Sony A7 je dobre vybavený fotoaparát s dobrou ergonómiou ovládania. Oceňujem kvalitný EVF hľadáčik, výklopný displej, štandardné sánky pre blesk. Šikovné je WIFI pripojenie s NFC. Fotoaparát má pomalší štart, najmä ak ho niekoľko dní nepoužívate.

Ak si uvedomíte v akom malom tele sa nachádza Full Frame snímač, musíte Sony oceniť. Má profesionálny obrazový výstup, porovnateľný s o dosť väčšími a ťažšími zrkadlovkami. Ak nechcete zľaviť z obrazovej kvality, ale potrebujete ľahký a spratný fotoaparát, ideálny na cestovanie, je A7 dobrou voľbou. Keď bude doplnené portfólio objektívov, stane sa takýto fotoaparát populárny u všetkých krajinárov, cestovateľov a fotografov menej akčných žánrov. Šport, wildlife, reportáže, svadby, to sú žánre, ktoré ešte nejaký čas zostanú doménou zrkadloviek.

Je mi trochu ľúto nie príliš vydareného dizajnu fotoaparátu, chýba mu WOW efekt. Elegantnejšie tvary by určite pritiahli viac záujemcov aj z radov priaznivcov iných značiek. To ale nič nemení na výbornej funkcionalite fotoaparátu. Je to len subjektívne vnímanie vzhľadu fotoparátu.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
haplo602
2014-01-27 08:38:13
par preklepov, ale inac fajn recenzia ... zislo by sa lepsie porovnanie s D610kou a Canon 6D co su asi hlavni konkurenti. Takisto mi chyba udaj o vydrzi baterie.

Inac vkladanie pamatovej karty zozasu mali prve Nikon D modely ak si pamatam (vtedy samozrejme CF karty).
 
Seemann Martin
2014-01-27 08:48:07
Mňa by zaujímalo porovnanie s A99
 
marcus_labeo
2014-01-27 09:27:56
Ak som to správne pochopil, recenzent mal k dispozícii len seťák. Je určite pravda, že seťák s f3,5-5,6 spoľahlivo zabije potenciál akéhokoľvek foťáku a skutočne fotky vyzerajú ako z APSC, žiadny kvalitatívny prírastok oproti cropovým foťákom nevidím. Na druhej strane na zahraničných fórach som čítal recenzie, kde mali aj iné sklá ako seťák (pevnú 35ku a 55ku) a s nimi je to výrazne lepšie. Na dpreview dokonca testovali A7 so starými sklami rôznych výrobcov (Leica, Pentax a i.). Každopádne tá lákavá cena A7 (fullframe za cenu M4/3) platí len pre kombo s nič moc seťákom a pevné sklá už cenu vyženú hore.
 
panpriatel
2014-01-27 10:18:18
dolezita vec imho ktoru by mal zvazit kazdy zaujemca pri vybere medzi a7/a7r
a7r nema electronic first curtain teda uzavierka robi 2x tolko zvuku a otrasie fotoaparatom este pred expoziciou. to je hlavny dovod okrem ceny preco som vyberal a7.

dalej treba spomenut ze kolu moznosti zvatseniu obrazu ktora sa da nastavit na hociktory s volitelnych gombikov a taktiez focus peakingu teda zafarbeniu zaostrenych casti obrazu je tento fotoaparat genialny na manualne zaostrovanie. Uz teraz sa daju kupit na tento bajonet napr. samyang obejktivi za skvelu cenu alebo este lacnejsie na iny bajonet a pouzit cez redukciu.
su to skvele objektivi a na tomto tele naplnaju svoj potencial.
 
panpriatel
2014-01-27 10:26:10
napr.
samyang 85mm 1.4 - ostrene pomocou focus peakingu na clone 1.4
https://www.dropbox.com/s/mdzvduwgiow2wmj/_DSC1037.JPG
stiahnite si v plnom rozliseni
len pre ukazku ostrosti a podania…
bez retuse uprav priamo s "raw" vyvolane do jpg.
takze ten setak je fakt na nic podla mna.
 
panpriatel
2014-01-27 10:30:39
este jedno ťuťu muťu videjko.
http://vimeo.com/82261363
 
PeCh
2014-01-27 11:01:02
Tiež by ma skôr zaujalo aj lepšie porovnanie s Nikon D610 a Canon 6D, ktorí mu budú asi najviac konkurovať. A okrem nich ešte Fuji, najmä X-E2 (či chystaný X-T1). Najzaujímavejšie bolo, že keď som videl X-E2 + 23/1.4 a A7 + 35/2.8, tak na plnú dieru bola DOF prakticky identická (http://www.stevehuffphoto.com/2014/01/21/24-hours-with-the-fuji-x-e2-and-23-1-4-a-quick-review-by-steve-huff/).

Reálne je otázne, pre koho má FF snímač v CSC výhody. Predsa len pokiaľ ide o kompaktnosť, tak FF sklá pokiaľ majú byť kvalitné, majú obsahovať AF motor, tak veľkosťou zabijú výhody kompaktného tela. Neznamená to však, že by nemali zmysel, len treba ich brať ako iné FF zrkadlovky, t.j. že keď si ich človek vyberie, tak musí rátať s veľkosťou skiel (Fuji 56/1.2 váži cca toľko čo FF 85/1.8 a je jej plne ekvivalentná (uhol záberu a DOF), až na možnosť použitia nižšieho ISO, no APS-C sklo 55-200 váži cca 0,5 kg, FF 70-300 to bude 3×toľko). Pokiaľ človek hľadá kompaktnosť, tak APS-C alebo MFT bude lepšie. Paradoxne preto je tu pri Sony výhodou bajonet E, kde je možné použiť sklá z NEXov. K tomu sa hneď natíska otázka otestovať SEL1855 na A7 .

Ale už asi trieskam zbytočnosti. Kto sa vyzná, ten vie. A kto nie, tomu to je aj tak zbytočné.
 
JohnNewton
2014-01-27 11:03:39
No voči D610 sa mi to zdá výrazne horšie

http://static.trustedreviews.com/94/000029f88/7051/Nikon-D610-sample-image-4.jpg
 
Joschko
2014-01-27 11:31:30
Pekná recenzia, len tá slovenčina... Bolo by dobré spájať vety do súvetí - tam, kde sa to hodí - lebo toľko rozkúskovaných krátkych viet za sebou zabíja jazykovú lahodnosť článku a neprirodzene seká dojem z textu.

Čo sa týka CSC foťákov - viem si ich v súčasnom poňatí u seba predstaviť len ako kvalitný foťák navon, keby som neťahal so sebou všade plnú zrkadlovku (rozumej, keby som bol seriózny fotograf, mal "plnú" zrkadlovku a tento foťák . Teda by šiel napríklad na výlety s rodinou a fotenie len tak pre zábavu. Na serióznu prácu asi nie...
 
josseee
2014-01-27 12:22:00
Tak nejak nechapem to porvnanie sumu...testoval si nan A7? alebo oba dva? Podla dxo tam teda rozdiel 1 EV medzi D610 a A7R urcite nieje...ak si to testoval len s A7 tak finalna minuska nieje tak uplne fer...

inak chcelo by to obrazok porovnavajuci velkost (a celkovo vlastnosti) a7r s D800...tam uz je ten rozdiel riadne badatelny (porovnanie je to relevantne kedze pouzivaju identicky senzor a kvalita vystupu je podla mnohych recenzii identicka, podla niektorych dokonca a7r a kusok lepsia) preco sa limitovat na D600...

taktiez mi v recenzii chyba popisanie dolezitej vlastnosti A7iciek a to moznost pouzitia akehokolvek objektivu od akehokolvek vyrobcu z akejkolvek doby (niektore dokonca s AF)...dost dolezita vlastnost, uz len ked si vezmes ze dokonca taky leica-fanboy ako Steve Huff povie ze zahodte svoje M9 a kupte A7, co som si vsimol tak mnoho ludi ide do A7miciek prave kvoli tomuto...a konieckoncov rusi dalsiu tvoju minusku (mala ponuka objektivov...asi si mal skor napisat mala ponuka NATIVNYCH objektivov)
 
haplo602
2014-01-27 13:30:43
príspevok od: josseee
Tak nejak nechapem to porvnanie sumu...testoval si nan A7? alebo oba dva? Podla dxo tam teda rozdiel 1 EV medzi D610 a A7R urcite nieje...ak si to testoval len s A7 tak finalna minuska nieje tak uplne fer...

inak chcelo by to obrazok porovnavajuci velkost (a celkovo vlastnosti) a7r s D800...tam uz je ten rozdiel riadne badatelny (porovnanie je to relevantne kedze pouzivaju identicky senzor a kvalita vystupu je podla mnohych recenzii identicka, podla niektorych dokonca a7r a kusok lepsia) preco sa limitovat na D600...

taktiez mi v recenzii chyba popisanie dolezitej vlastnosti A7iciek a to moznost pouzitia akehokolvek objektivu od akehokolvek vyrobcu z akejkolvek doby (niektore dokonca s AF)...dost dolezita vlastnost, uz len ked si vezmes ze dokonca taky leica-fanboy ako Steve Huff povie ze zahodte svoje M9 a kupte A7, co som si vsimol tak mnoho ludi ide do A7miciek prave kvoli tomuto...a konieckoncov rusi dalsiu tvoju minusku (mala ponuka objektivov...asi si mal skor napisat mala ponuka NATIVNYCH objektivov)
jedna vec je moznost pouzit akykolvek objektiv a druha vec je realna vyuzitelnost. pri adaptovanych objektovoch stracas AF a niektore moznosti merania expozicie a hlavne automatizaciu clony. Takisto praca s bleskom bude komplikovanejsia.

co sa tyka A7 vs D800, velmi silne pochybujem ze A7 je lepsia kvalitou vystupu. nehovorim ze D800ka bude nejak vyrazne lepsia, ale rozdiel v prospech D800 tam bude. u tychto rozliseni zalezi aj na kusovej vyrobe. drobna nepresnost bajonetu a uz je obraz pri kritickom pozorovani nevyhovujuci.
 
Marc_Tray
2014-01-27 14:46:00
Do pomerne malého tela sa zmestil nielen veľký snímač, ale aj vstavaný blesk a EVF hľadáčik. Veľký grip poskytuje bezpečný a dobrý úchop.

vstavany blesk??? ja ho tam nikde nevidim a na mojej A7R tiez chyba.

prosim ak sa da opravit.
 
josseee
2014-01-27 15:37:39
príspevok od: haplo602
jedna vec je moznost pouzit akykolvek objektiv a druha vec je realna vyuzitelnost. pri adaptovanych objektovoch stracas AF a niektore moznosti merania expozicie a hlavne automatizaciu clony. Takisto praca s bleskom bude komplikovanejsia.

co sa tyka A7 vs D800, velmi silne pochybujem ze A7 je lepsia kvalitou vystupu. nehovorim ze D800ka bude nejak vyrazne lepsia, ale rozdiel v prospech D800 tam bude. u tychto rozliseni zalezi aj na kusovej vyrobe. drobna nepresnost bajonetu a uz je obraz pri kritickom pozorovani nevyhovujuci.
Nuz ty nieco predpokladas a ini radsej realne veci testuju, skus si pogooglit trosku a najdes mraky recenzii ktore dokazuju ze to ide...adaptery su vcelku chytre, o clonu sa bat nemusis..a ze u niektorych funguje aj AF (ano pomaly ale predsa) som uz napisal

len z brucha (aj teda ten autofocus s canon objektivmi)
http://www.youtube.com/watch?v=4XGcv2dSBZk&noredirect=1
http://www.youtube.com/watch?v=kpGO6If7opA&noredirect=1
http://siammirrorless.com/board/index.php?topic=1644
http://briansmith.com/sony-a7-a7r-lens-mount-adapters/

alebo sa potulaj po nejakych forach a budes prekvapeny kolko ludi na svoje nove A7 veselo montuje nikor/canon/leica... skla

co sa tyka D800, tak si tiez skus pogooglit "D800 vs A7R", takisto najdes pernych par recenzentov ktori kvalitu vystupu oznacuju za rovnocennu (v niektorych pripadoch oznacuju jpeg processing sonyho za lepsi, napr..http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_A7r/Sony_A7r_vs_Nikon_D800e_noise.shtml )
Co je ale zasadny rozdiel je uz spenuta velkost..nech sa paci: http://www.dpreview.com/forums/post/52341629
 
haplo602
2014-01-27 16:16:48
príspevok od: josseee
Nuz ty nieco predpokladas a ini radsej realne veci testuju, skus si pogooglit trosku a najdes mraky recenzii ktore dokazuju ze to ide...adaptery su vcelku chytre, o clonu sa bat nemusis..a ze u niektorych funguje aj AF (ano pomaly ale predsa) som uz napisal

len z brucha (aj teda ten autofocus s canon objektivmi)
http://www.youtube.com/watch?v=4XGcv2dSBZk&noredirect=1
http://www.youtube.com/watch?v=kpGO6If7opA&noredirect=1
http://siammirrorless.com/board/index.php?topic=1644
http://briansmith.com/sony-a7-a7r-lens-mount-adapters/

alebo sa potulaj po nejakych forach a budes prekvapeny kolko ludi na svoje nove A7 veselo montuje nikor/canon/leica... skla

co sa tyka D800, tak si tiez skus pogooglit "D800 vs A7R", takisto najdes pernych par recenzentov ktori kvalitu vystupu oznacuju za rovnocennu (v niektorych pripadoch oznacuju jpeg processing sonyho za lepsi, napr..http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_A7r/Sony_A7r_vs_Nikon_D800e_noise.shtml )
Co je ale zasadny rozdiel je uz spenuta velkost..nech sa paci: http://www.dpreview.com/forums/post/52341629
je zaujimave ze zatial som vyguglil len shutter shock problemy

by ma zaujimal ten chytry adapter ktory prida AF na Nikkor non AFS motor, pripadne nejaky Samyang alebo nebodaj Leica M (ako bolo spominane) ...

btw kopu recenzii som cital, ten AF nefunguje poriadne ani len so Sony objektivmi. Niektore su na urovni kompaktov, niektore nedokazu zaostrit vobed.
 
josseee
2014-01-27 16:39:54
príspevok od: haplo602
je zaujimave ze zatial som vyguglil len shutter shock problemy

by ma zaujimal ten chytry adapter ktory prida AF na Nikkor non AFS motor, pripadne nejaky Samyang alebo nebodaj Leica M (ako bolo spominane) ...

btw kopu recenzii som cital, ten AF nefunguje poriadne ani len so Sony objektivmi. Niektore su na urovni kompaktov, niektore nedokazu zaostrit vobed.
1)
nasiel si presne to co si dal hladat...
2)
kde presne som nieco napisal o AF na manualnych sklach ??? Prepac ale retarda tu zo mna nerob...ale ty mas tusim problemy s chapanim pisaneho textu
3)
funguje tak ako vacsina inych bezzrkadiel, tj ziadna slava, ale na vacsinu stylov to staci...sport a svadby s tym fotit nik nebude...
 
JohnNewton
2014-01-27 16:42:37
príspevok od: josseee
1)
nasiel si presne to co si dal hladat...
2)
kde presne som nieco napisal o AF na manualnych sklach ??? Prepac ale retarda tu zo mna nerob...ale ty mas tusim problemy s chapanim pisaneho textu
3)
funguje tak ako vacsina inych bezzrkadiel, tj ziadna slava, ale na vacsinu stylov to staci...sport a svadby s tym fotit nik nebude...
Asi mi nečo uniká, v čom sú teda jeho prednosti voči ostatným FF ?
 
panpriatel
2014-01-27 17:01:54
príspevok od: JohnNewton
Asi mi nečo uniká, v čom sú teda jeho prednosti voči ostatným FF ?
cena
skvele manualne ostrenie imho 100x lepsie ako s najlepsimi zrkadlovkami
kompaktnost
moznost nasadit leica m objektivi
 
josseee
2014-01-27 17:02:32
dalsi co ma problemy s citanim :

"Co je ale zasadny rozdiel je uz spenuta velkost..nech sa paci: http://www.dpreview.com/forums/post/52341629
"

***spomenuta, ne spenuta
 
JohnNewton
2014-01-27 19:26:15
Nepresvedčili ste ma, 44 rokov som fotografoval s klasickými zrkadlovkami a posledný rok s CSC. Ak budem chcieť fotooaparát na všetko (vrátane práce a zárobku) pôjdem do zrkadla, ak ho mám pre radosť, , stačí APSC CSC ako mám teraz. Tie výsledky Sony A7 so setovým sklom sú skôr podpriemerné. Výhody ale aj obmedzenia EVF sú myslím každému jasné .
 
yves998
2014-01-27 19:30:19
Sony 7 je stroj ktory clovek moze mat realne vzdy so sebou bez Samsonite kufra pre DSLR...
5D Mk 3 som som velmi rychlo menil za Sony ,ktory pulverizuje takmer kazdy DSLR fotak...

ale skla su pekne drahe a aj vyber este neporovnatelny )

 
JohnNewton
2014-01-27 19:35:13
príspevok od: yves998
Sony 7 je stroj ktory clovek moze mat realne vzdy so sebou bez Samsonite kufra pre DSLR...
5D Mk 3 som som velmi rychlo menil za Sony ,ktory pulverizuje takmer kazdy DSLR fotak...

ale skla su pekne drahe a aj vyber este neporovnatelny )

To je v pohode, keby existovalo len jedno najlepšie riešenie, mali by sme všetci rovnaký stroj
 
yves998
2014-01-27 19:48:59
príspevok od: JohnNewton
To je v pohode, keby existovalo len jedno najlepšie riešenie, mali by sme všetci rovnaký stroj
teraz mam fotak v bunde na motorke a mozem fotit aj tam kde som nemal kufor na koleckach ))
ale to neplati len pre tento sony ilce 7 ))

narazam na mirrorless a System kamerky ,ich vyhody pozna kazdy kto nefoti olympijske hry ,za 1D Mk4 mi fakt neni smutno ,skor menej modrin na krku )
 
JohnNewton
2014-01-27 19:51:10
príspevok od: yves998
teraz mam fotak v bunde na motorke a mozem fotit aj tam kde som nemal kufor na koleckach ))
ale to neplati len pre tento sony ilce 7 ))

narazam na mirrorless a System kamerky ,ich vyhody pozna kazdy kto nefoti olympijske hry ,za 1D Mk4 mi fakt neni smutno ,skor menej modrin na krku )
Ja tiež neplačem za Nikonom D300 a celým batohom výbavy, zatial stači Fuji XE1 a dve sklá
 
yves998
2014-01-27 19:58:57
príspevok od: JohnNewton
Ja tiež neplačem za Nikonom D300 a celým batohom výbavy, zatial stači Fuji XE1 a dve sklá
velmi Pekny stroj
s cim pride Nikon a Canon?
 
kasko
2014-01-27 20:55:54
príspevok od: yves998
velmi Pekny stroj
s cim pride Nikon a Canon?
D400 a 7D II
 
panpriatel
2014-01-27 20:56:10
príspevok od: JohnNewton
Nepresvedčili ste ma, 44 rokov som fotografoval s klasickými zrkadlovkami a posledný rok s CSC. Ak budem chcieť fotooaparát na všetko (vrátane práce a zárobku) pôjdem do zrkadla, ak ho mám pre radosť, , stačí APSC CSC ako mám teraz. Tie výsledky Sony A7 so setovým sklom sú skôr podpriemerné. Výhody ale aj obmedzenia EVF sú myslím každému jasné .
nikto sa ta nesnazil presvedcit...
 
rumpeak
2014-01-27 22:07:59
Dizajn sice odporný, hranatý, ala retro poslední doby viz Olympus OMD, nebo Nikon Df, ale jinak konečně alespoň malá revoluce. Tohle je kategorie, která udává směr, kterým se bude ubírat vývoj foťáků v příštích nejméně 20 letech. Takový killer klasických zrcadel
 
2014-01-27 23:06:34
telo je fajn sikovne, este by mohli proporcne zmensit objektivy
 
stancok
2014-01-28 03:21:51
radsej by som siel do GX7 od pana(aj ked je to 4/3 system) .kvalita foto porovnatelna ,vyber objektivov neporovnatelne lepsi(moznost pouzit perfektne a nie tak drahe zuiko objektivy od olyho), cena nizsia.. za tie prachy co stoji A7 v sete mam uz kompletku gx7 aj so zoom aj s pevnym objektivom, nie je o com..
 
izzino
2014-01-29 01:01:21
príspevok od: JohnNewton
Nepresvedčili ste ma, 44 rokov som fotografoval s klasickými zrkadlovkami a posledný rok s CSC. Ak budem chcieť fotooaparát na všetko (vrátane práce a zárobku) pôjdem do zrkadla, ak ho mám pre radosť, , stačí APSC CSC ako mám teraz. Tie výsledky Sony A7 so setovým sklom sú skôr podpriemerné. Výhody ale aj obmedzenia EVF sú myslím každému jasné .
Nikto ta nepresviedca. Dalo by sa pri tvojom nazore a dlho rocnych skusenostiach polemizovat o tom, ze stareho psa nivym kuskom nenaucis. Ale dodam len jedno: Nevyskusas, nevies.
 
izzino
2014-01-29 01:05:15
príspevok od: josseee
Nuz ty nieco predpokladas a ini radsej realne veci testuju, skus si pogooglit trosku a najdes mraky recenzii ktore dokazuju ze to ide...adaptery su vcelku chytre, o clonu sa bat nemusis..a ze u niektorych funguje aj AF (ano pomaly ale predsa) som uz napisal

len z brucha (aj teda ten autofocus s canon objektivmi)
http://www.youtube.com/watch?v=4XGcv2dSBZk&noredirect=1
http://www.youtube.com/watch?v=kpGO6If7opA&noredirect=1
http://siammirrorless.com/board/index.php?topic=1644
http://briansmith.com/sony-a7-a7r-lens-mount-adapters/

alebo sa potulaj po nejakych forach a budes prekvapeny kolko ludi na svoje nove A7 veselo montuje nikor/canon/leica... skla

co sa tyka D800, tak si tiez skus pogooglit "D800 vs A7R", takisto najdes pernych par recenzentov ktori kvalitu vystupu oznacuju za rovnocennu (v niektorych pripadoch oznacuju jpeg processing sonyho za lepsi, napr..http://www.cameralabs.com/reviews/Sony_Alpha_A7r/Sony_A7r_vs_Nikon_D800e_noise.shtml )
Co je ale zasadny rozdiel je uz spenuta velkost..nech sa paci: http://www.dpreview.com/forums/post/52341629
Vyborne
 
izzino
2014-01-29 01:09:17
Len pre zaujimavost, tu sú nejaké fotografie z 55mm + A7.
http://www.izzino.sk/a7-sonnar-t-fe-55mm-f1-8-za/
 
izzino
2014-01-29 01:16:29
Tu je este pár vzorových fotografií. Pravá je cele políčko, druhá je crop. Priznajte si, kto si ju na tej prvej všimol.
 
izzino
2014-01-29 01:17:57
príspevok od: Seemann Martin
Mňa by zaujímalo porovnanie s A99
Okrem športu, na všetko ostatné A7. Ale aj to na šport volím určite radšej A77 poprípade pri dobrých svetelných podmienkách dokonca este stale A700.
 
izzino
2014-01-29 01:26:07
Ešte dodám: Ak budú takto vyzerať sklá pre SONY, debata dole pod článkom sa bude uberať úplne iným smerom. Ak by Karol pre testy Nikonu nepoužíval svoje TOP objektívy ktoré za xx rokov nazbieral, recenzie by vyzerali tak ako táto. Nechcem tým samozrtejme nikoho uraziť. Za prvé ma Karol svoj názor, za druhé SONY nepočúva keď som im povedal aby na test neposielali setový objektív a za tretie môže Nikon Karolovi bozkavať ruky, za to akú im robí reklamu. To len pre porovnanie výsledku.
 
izzino
2014-01-29 01:30:26
V štúdiových podmienkách taktiež vynikajúca a prikladám tiež výrez z fotografie.
 
JohnNewton
2014-01-29 06:23:17
príspevok od: izzino
Nikto ta nepresviedca. Dalo by sa pri tvojom nazore a dlho rocnych skusenostiach polemizovat o tom, ze stareho psa nivym kuskom nenaucis. Ale dodam len jedno: Nevyskusas, nevies.
Nerozumiem stati o nových kúskoch, ja som spokojný užívateľ CSC Fuji, ale vidím aj jeho limity. A u tohoto Sony tiež.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2014-01-29 06:29:23
Na to, aby sa odhadol potencial tohto fotoaparatu, netreba ani zaidnu recenziu. Vieme ako su vybavene NEX-y, vieme ako fotia Full Frame fotoaparaty. Kazdy system postaveny na vymennych objektivoch stoji a pada prave na nich. Sony je na uplno zaciatku. Podla roadmapy objektivov, ktoru som vcera videl na nejakom webw, by malo tento rok pribudnut par zaujimavych objektivov, napr. makrac, portretak, supersirokouhly zoom. Vacsina od Carl Zeiss. V roku 2015 by mali prist take pecky ako 135/2 a 50/1,2. O dva roky sa tak budeme bavit o uplne inom potenciale ILC od Sony. To uz budu urcite aj nove modely fotakov.
 
haplo602
2014-01-29 09:22:00
príspevok od: josseee
1)
nasiel si presne to co si dal hladat...
2)
kde presne som nieco napisal o AF na manualnych sklach ??? Prepac ale retarda tu zo mna nerob...ale ty mas tusim problemy s chapanim pisaneho textu
3)
funguje tak ako vacsina inych bezzrkadiel, tj ziadna slava, ale na vacsinu stylov to staci...sport a svadby s tym fotit nik nebude...
1. nic som nehladal ... nahodou som na to natrafil na inych forach pri citani inych tem ... ono tie fotaky su vonku uz nejaky piatok.

2. AF na manualnych sklach ? hmm to bolo len take zvelicenie, kedze ty si naopak zvelicoval tu uzasnu moznost adaptovat skla inych vyrobcov. toto sa hovorilo uz aj o NEXoch (cital som minimalne jednu recenziu kde niekto vychvaloval NEX 7 a Leica M sklo kombinaciu). rovnako to fungovalo s m4/3 a ine mounty s kratkou registrackou (Fuji X ...). Nieje to nic nove a stale to opakuju ti isty ludia. Jediny ucel je zakryt zakladnu chybu noveho systemu: nedostatok objektivov.

3. Takze sme naspat pri tom, ze jedina vyhoda oproti napriklad D800 je velkost. Ak zase zacnes s obrazovou kvalitou, tak prosim podopri to nejakymi vystavnymi zvacseninami na papieri kde ten rozdiel realne vidiet. Cisla na DxO reportoch a pixel peeping sluzia len na ospravedlnenie vyhadzovania penazi. Realny prinos 0.2 bitov farebnej hlbky, 80 ISO rozsahu (ked base je uz nad 1000) a 0,1 EV je presne ziaden ...
 
marcus_labeo
2014-01-29 10:37:16
Jeden silný argument proti A7 (a skôr v prospech cropových CSC) je veľkosť objektívov. Darmo sa dajú telá bez zrkadla zmenšiť na malé rozmery, fyzika pri sklách nepustí: http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/69_zps6924e4f4.jpg
http://i1266.photobucket.com/albums/jj524/picrumors/picrumors001/63_zps2772f5c3.jpg
Už na APSC sú svetelné zoomy veľké, darmo je telo malé. Nechcem si ani predstaviť, ako bude vyzerať A7 s nejakým f2,8 zoomom.
 
mythos_666
2014-01-29 15:28:51
Jednoznacne ako zastanca a dlhorocny pouzivatel Minolty/Sony som mal moznost uz pred casom si v Rakusku a Nemecku vyskusat tieto 2 aparaty a musim konstatovat, ze su vynikajuce po mnohych strankach, maju samozrejme aj svoje muchy, ale tie su pre mna a verim,ze aj mnohych z vas, ktori by ste mali moznost dane aparaty mat v rukach, alebo vlastnit mizive. Takze thumbs up, SONY.
 
josseee
2014-01-29 19:38:06
príspevok od: haplo602
1. nic som nehladal ... nahodou som na to natrafil na inych forach pri citani inych tem ... ono tie fotaky su vonku uz nejaky piatok.

2. AF na manualnych sklach ? hmm to bolo len take zvelicenie, kedze ty si naopak zvelicoval tu uzasnu moznost adaptovat skla inych vyrobcov. toto sa hovorilo uz aj o NEXoch (cital som minimalne jednu recenziu kde niekto vychvaloval NEX 7 a Leica M sklo kombinaciu). rovnako to fungovalo s m4/3 a ine mounty s kratkou registrackou (Fuji X ...). Nieje to nic nove a stale to opakuju ti isty ludia. Jediny ucel je zakryt zakladnu chybu noveho systemu: nedostatok objektivov.

3. Takze sme naspat pri tom, ze jedina vyhoda oproti napriklad D800 je velkost. Ak zase zacnes s obrazovou kvalitou, tak prosim podopri to nejakymi vystavnymi zvacseninami na papieri kde ten rozdiel realne vidiet. Cisla na DxO reportoch a pixel peeping sluzia len na ospravedlnenie vyhadzovania penazi. Realny prinos 0.2 bitov farebnej hlbky, 80 ISO rozsahu (ked base je uz nad 1000) a 0,1 EV je presne ziaden ...
1)
mas zvlastny sposob vedenia diskusie: bavime sa o pouzitelnosti adapterov, dam ti priklady ktore tu pouzitelnost dokazuju a odkazem ta na google aby si sam nasiel viac...ty obratis tamu na shutter-shock, ze to je jedine co si vygooglil...ci uz si nevedel jak reagovat?

2)
nic som nezvelicoval, len som vyjadril svoju nespokojnost s tym ze tuto moznost Karol ani len nespomenul (u nikonu DF, ktori je absolutne nevhodny na manualne ostrenie, moznost pouzitia starych nikon skiel oznacil za vyhodu tusim zodva krat). Hovor si co chces, je to naozaj prvy fotak ktory umoznuje plne pouzitie starych filmovych skiel (FF,35mm..skus si to dat dokopy...fuji je ASPC a M43 je,ehm M43). A to ze tato moznost nieje vobec zanedbatelna dokazuju mraky recenzii testujucich pouzitelnost "legacy" objektivov s touto masinkou. Nevidel som skoro nic riesiace tuto temu s m43. Tvoje tvredenie o ucelovosti je taktiez ucelove...nikto nic nezakryva, nedostatok "native" objektivov je kazdemu jasny...ten system sa predsa este len narodil, co by si chcel? 30 objektivov pri zrode??

3)
realne ano... a ver ze ten velkostny rodiel je pre mnohych smerodajny...to je predsa filozofia mirrorless ujo...dobreee raaano
pre mna osobne je vyhodou este EVF ale to je na inu diskusiu
 
josseee
2014-01-29 19:49:51
inak som sa stretol s nazorom ze "preco by som pre boha mal zaplatit 1000e za ten sony/zeiss 55 ked mozem mat 50ku od nikonu za 300"...nuz pre toto:
http://www.sonyalpharumors.com/superb-zeiss-5mm-fe-is-the-second-best-lens-ever-tested-at-dxo-damn-close-to-the-otus/
takze druhy najlepsie hodnoteny objektiv hned za 4000eurovom otusom
som zvedavy na hodnotenie 35ky...ludia sa vyjadruju ze je este o stupen lepsia...

...ano, sony tych objektivov k novemu systemu nepribalil 3 vagony....ale vypada to ze sa skor zameriava na kvlatitu ako kvantitu

bohuzal naozaj nechapem marketing sony...ako moze poslat recenzentom biedny setovy objektiv ked ma v rukave taketo sperky...
 
JohnNewton
2014-01-29 20:10:48
josseee, Ty si normálne Sony ultras
 
josseee
2014-01-29 20:57:58
príspevok od: JohnNewton
josseee, Ty si normálne Sony ultras
...vyslo z ust Fuji-ultras johnyho
 
panpriatel
2014-01-30 01:35:05
nech sa paci pani.
ak sa chcete presviedcat o tom aky a7/r hrozny fotak s podradnymi drahymi objektivmi ktrych je malo tak smelo do toho.
ak vam to pomoze aby ste si nemuseli kupovat novy fotak a fotili viac s tym ktory uz mate a ktroy na to vase fotenie uplne staci tak super.
neni problem. vyzurte sa.
 
haplo602
2014-01-30 08:02:01
príspevok od: josseee
1)
mas zvlastny sposob vedenia diskusie: bavime sa o pouzitelnosti adapterov, dam ti priklady ktore tu pouzitelnost dokazuju a odkazem ta na google aby si sam nasiel viac...ty obratis tamu na shutter-shock, ze to je jedine co si vygooglil...ci uz si nevedel jak reagovat?

2)
nic som nezvelicoval, len som vyjadril svoju nespokojnost s tym ze tuto moznost Karol ani len nespomenul (u nikonu DF, ktori je absolutne nevhodny na manualne ostrenie, moznost pouzitia starych nikon skiel oznacil za vyhodu tusim zodva krat). Hovor si co chces, je to naozaj prvy fotak ktory umoznuje plne pouzitie starych filmovych skiel (FF,35mm..skus si to dat dokopy...fuji je ASPC a M43 je,ehm M43). A to ze tato moznost nieje vobec zanedbatelna dokazuju mraky recenzii testujucich pouzitelnost "legacy" objektivov s touto masinkou. Nevidel som skoro nic riesiace tuto temu s m43. Tvoje tvredenie o ucelovosti je taktiez ucelove...nikto nic nezakryva, nedostatok "native" objektivov je kazdemu jasny...ten system sa predsa este len narodil, co by si chcel? 30 objektivov pri zrode??

3)
realne ano... a ver ze ten velkostny rodiel je pre mnohych smerodajny...to je predsa filozofia mirrorless ujo...dobreee raaano
pre mna osobne je vyhodou este EVF ale to je na inu diskusiu
tie mraky recenzii na ktore spominas su to prave pre to, ze nativne objektivy existuju 3 a to jeden je celkom suntovy kit. co sa tyka Nikonu Df, tam BEZ ADAPTERA mozes pouzit legacy skla ... a to je riadny rozdiel (nemusis investovat peniaze naviac) a pritom ziskas omnoho viac pouzitelnych skiel ako tento Sony bez adaptera.

este raz. adaptovanie cudzich skiel je pri Sony A7/r NUTNOST lebo na to neexistuju nativne objektivy. Bez toho to je absolutne nepouzitelne na skoro hocico.

co sa tyka velkostneho rozdielu, ten sa prejavi jedine u mozno pevnych skiel urcitych parametrov. ale tieto bud neexistuju, alebo zase potrebujes adapter. pri hocicom nad cca 85mm ten rozdiel pohlti velkost skla (70-200/f2.8 nieje drobcek). takze skus si to zrata este raz.

a este raz co sa tyka velkosti, platis za to prtavou bateriou, musis nosit nahradne aby si sa dostal s vydrzou na uroven D800 ....

mozno tak o 5-6 rokov ked Sony vyda dost kvalitnych objektivov bude tento system pouzitelny, ale vtedy bude A7/r uz dinosaurus ...

troska otvor oci a zrataj si aj ine ako vyzor fotaku. v prvom rade tu ide o funkcnost. dobry chip a mala velkost nezachrania obmedzenu funkcnost (aj napriklad Nikon D3300 toho dokaze viac v aktualnom stave). rovnaky problem je s Nikon Df btw, Chip je super, ale zabaleny do podradneho tela.
 
JohnNewton
2014-01-30 11:24:24
príspevok od: josseee
...vyslo z ust Fuji-ultras johnyho
No ja teda nie som, ale jedného poznám, pošlem ho do priameho súboja v ringu
 
JohnNewton
2014-01-30 11:50:35
príspevok od: panpriatel
nech sa paci pani.
ak sa chcete presviedcat o tom aky a7/r hrozny fotak s podradnymi drahymi objektivmi ktrych je malo tak smelo do toho.
ak vam to pomoze aby ste si nemuseli kupovat novy fotak a fotili viac s tym ktory uz mate a ktroy na to vase fotenie uplne staci tak super.
neni problem. vyzurte sa.
Ale o to predsa neide, sony ja hmotnosťou a veľkosťou vo FF zaujímavý technologický počin. Aspoň sa tu niekto o niečo inovatívne snaží. Že nepasuje každému je ale normálne.
 
josseee
2014-02-03 13:20:15
príspevok od: haplo602
tie mraky recenzii na ktore spominas su to prave pre to, ze nativne objektivy existuju 3 a to jeden je celkom suntovy kit. co sa tyka Nikonu Df, tam BEZ ADAPTERA mozes pouzit legacy skla ... a to je riadny rozdiel (nemusis investovat peniaze naviac) a pritom ziskas omnoho viac pouzitelnych skiel ako tento Sony bez adaptera.

este raz. adaptovanie cudzich skiel je pri Sony A7/r NUTNOST lebo na to neexistuju nativne objektivy. Bez toho to je absolutne nepouzitelne na skoro hocico.

co sa tyka velkostneho rozdielu, ten sa prejavi jedine u mozno pevnych skiel urcitych parametrov. ale tieto bud neexistuju, alebo zase potrebujes adapter. pri hocicom nad cca 85mm ten rozdiel pohlti velkost skla (70-200/f2.8 nieje drobcek). takze skus si to zrata este raz.

a este raz co sa tyka velkosti, platis za to prtavou bateriou, musis nosit nahradne aby si sa dostal s vydrzou na uroven D800 ....

mozno tak o 5-6 rokov ked Sony vyda dost kvalitnych objektivov bude tento system pouzitelny, ale vtedy bude A7/r uz dinosaurus ...

troska otvor oci a zrataj si aj ine ako vyzor fotaku. v prvom rade tu ide o funkcnost. dobry chip a mala velkost nezachrania obmedzenu funkcnost (aj napriklad Nikon D3300 toho dokaze viac v aktualnom stave). rovnaky problem je s Nikon Df btw, Chip je super, ale zabaleny do podradneho tela.
tak aby sme boli presni existuju 4 (24-70/4 uz je dostupny) a piaty by mal byt do mesiaca (70-200/4) + k tomu 2x samyang+ 2x rokinon, takze total 9 FE mount objektivov.

takze adapter je take hrozne zlo vravis? a to ze s DF je prakticky nemozne mamualne ostrit ti uz nevadi.....nuz sony potrebuje adapter ale ponuka vyborne manualne ostrenie (focus peaking+magnification)....hocikedy a hocikde by som bral moznost 2

a zas hovoris za vsetkych predstav si ze sa najde vela takych ktorym 35 a 55 bohate staci (mne osobne treba naviac len nejaky siroky zoom a 85ku, obe rumor-ovane na tento rok)
Obektivy budu pribudat, to sa neboj (do konca roka ma pribudnut dalsich 5)
http://www.sonyalpharumors.com/the-full-frame-e-mount-lens-roadmap-15-lenses-will-be-launched-until-late-2015/

ach jaj, to s velkymi objektivami uz je trapne..urciti ludia toto opakuju do nekonecna, ano ano 70-200/2.8 sa na to nehodi, ani ziadna 400vka....a zas to same..si uvedom ze tvoje potreby sa nerovnaju univerzanym potrebam..tj ked idem na krajinko-vylet, ziadnu opachu 300mm so sebou tahat nebudem ale velmi ocenim velkost a vahu bezrkadla ked budem slapat do kopca...tiez po meste je to velmi sikovne (nie niesom z tych co potrebuju aby z nich bolo na mile vidno jaky maju paradny velkyyy fotak)

ee..ta prdi-mini baterecka? co sa vojde do vacocku 2x3 cm?? fakt? osobne sa snazim necvakat 3000zaberov za den, takze malokedy sa stava ze by nevydrzala..ale ta nahradna ze by mi robila problemy s miestom? Poviem ti ze ani nie

5-6? no, takze podla roadmapy ma byt do konca 2015 od sony dostupnych 15, 3th party predpokladam bude este viac. Som viac nez isty ze pre vela fotografov to bude viac nez dost (ale tak pre teba zrejme nie...)

a co akoze dokaze D3300 viac? zaaas a znova tvoje preferencie=absolutno? Moje preferencie su napriklad EVF...D3300 nema, pouzitelne ISO6400...D3300 nema, vodotesnost? 3300 nema...plne pokrytie hladacika? D3300 nema

to porovnanie ma fakt teda dostalo muz mozno by si mal otvorit oci skor ty
 
josseee
2014-02-03 13:27:11
príspevok od: JohnNewton
No ja teda nie som, ale jedného poznám, pošlem ho do priameho súboja v ringu
nooo, ale posobis tak..si ta pamatam z diskusie jednej zhodou okolnosti o inom sony fotaku (sony-hater?)..kde si to este s dalsimi fujistami riadne roztocil, tusim 15! komentarov si dal o tom jaky je fuji lepsi k fotaku ktory ta vobec nezaujima...tomu priatelu ja hovorim ultras...

www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/vikend-so-sony-nex-6-a-carl-zeiss-2418-/
 
JohnNewton
2014-02-03 17:20:05
príspevok od: josseee
nooo, ale posobis tak..si ta pamatam z diskusie jednej zhodou okolnosti o inom sony fotaku (sony-hater?)..kde si to este s dalsimi fujistami riadne roztocil, tusim 15! komentarov si dal o tom jaky je fuji lepsi k fotaku ktory ta vobec nezaujima...tomu priatelu ja hovorim ultras...

www.ephoto.sk/ephoto/redakcny-blog/vikend-so-sony-nex-6-a-carl-zeiss-2418-/
Bejvávalo, práve si idem kúpiť Sony 7

Dúfam, že to Fero nečíta, lebo zajtra budem mať monokel
 
JohnNewton
2014-02-03 20:09:58
A sakra, už mi písal, Fero s tým Sony to bol len blbý fór....radšej nech ma oni bijú
 
Daniel Leitman
2014-02-04 21:21:43
pritom rocik dva dozadu kazdy len polemizoval ake by to bolo mat 35mm CSC ... sony s tim pride a dokknca aj s prijatelnou cenovkou a kazdy len hlada preco je to zle ... achjaj
 
josseee
2014-02-05 12:21:59
príspevok od: JohnNewton
A sakra, už mi písal, Fero s tým Sony to bol len blbý fór....radšej nech ma oni bijú
chlpaci chlapci..."camera hooligans" to priatelka nazyva
 
josseee
2014-02-05 12:23:42
príspevok od: Daniel Leitman
pritom rocik dva dozadu kazdy len polemizoval ake by to bolo mat 35mm CSC ... sony s tim pride a dokknca aj s prijatelnou cenovkou a kazdy len hlada preco je to zle ... achjaj
to vies...keby to malo ine logo, tak by si videl tych chvalospevov
 
JohnNewton
2014-02-05 13:17:12
príspevok od: josseee
to vies...keby to malo ine logo, tak by si videl tych chvalospevov
Problém nie je v logu, ale predsa len trochu veľa " Cons" na to aby to bolo bez výhrad prijaté

http://www.dpreview.com/reviews/sony-alpha-a7/19

Včera som čítal názor jedného recenzenta ktorý dokončil test S 7, " za ten jpeg by si zaslúžili vyfackať" , napísal. Tak, že ako som spomenul, počin to je zaujímavý pre priaznivcov FF ale iste je ešte čo zlepšovať.
 
josseee
2014-02-05 20:07:09
no z tych cons mi pridu relevantne tak 2-3 (teda ak clevek foti do jpeg a ak pozaduje akno-foto-autofokus, o nedostatku FE objektivov sme sa uz bavili), kopu z tych cons su tak trochu kraviny, u vacsiny sa divam ze wtf..pri tych cca 5 poslednych som mal uz pocit ze chlapik sa snazi ten fotak zvozit az prilis okato

Auto ISO tends to keep shutter speed at 1/60 sec, often resulting in blurry photos
Tools for shooting with third party lenses need improvement
Longer-than-average startup times
Camera 'locks up' while buffer is clearing after continuous shooting
Overly sensitive eye sensor (also stays active when screen is tilted)
Lacks a built-in flash
Limited battery life
Exposure compensation and rear scroll wheel too easy to accidentally bumped
Menu arrangement poor and navigation a bit clunky (requires a lot of button-pressing)
No in-camera Raw conversion
No external charger included for rapid charging or keeping a spare battery topped-up
Included remote capture software lacks live preview

ono dpreview nieje "single point of truth", nemalo vacsich foto-portalov oznacilo 7micky za kameru roka...
http://www.popphoto.com/news/2013/11/2013-camera-year-sony-a7r
http://www.ephotozine.com/article/ephotozine-s-best-cameras-of-the-year-awards-2013-23514
http://www.imaging-resource.com/news/2013/12/11/13-best-cameras-for-2013-ir-cameras-and-lenses-of-the-year
http://www.digitaltrends.com/photography/best-camera-of-2013-sony-alpha-a7/

 
Mgr. art.  Zdenko Dendis
2014-03-07 07:35:20
príspevok od: Seemann Martin
Mňa by zaujímalo porovnanie s A99
Podonme porovnanie by zujimalo i mna.
 
krahul
2015-05-09 12:55:01
Vedel by mi niekto poradiť odkiaľ by sa dal stiahnúť plný manuál pre A7, ktorý by sa aj dal vytlačiť. Zatiaľ som našiel iba online návod a pribalený návod je o ničom má až 62 strán.
 
2015-05-09 15:48:00
príspevok od: krahul
Vedel by mi niekto poradiť odkiaľ by sa dal stiahnúť plný manuál pre A7, ktorý by sa aj dal vytlačiť. Zatiaľ som našiel iba online návod a pribalený návod je o ničom má až 62 strán.
reklamuj u predajcu, lebo kompletny navod k fotaku byva vzdy na DVD pribaleny, aj s nejakym softverom
 
sharkyyy
2015-07-14 13:36:31
Porovnanie FUJI X-T1 a sony A7R(ako apsc):
http://alikgriffin.com/fuji-x-t1-vs-sony-a7r-pixel-pixel-showdown
Fuji jednoznacne vitazne!
 
Iygor
2015-07-14 14:56:03
príspevok od: sharkyyy
Porovnanie FUJI X-T1 a sony A7R(ako apsc):
http://alikgriffin.com/fuji-x-t1-vs-sony-a7r-pixel-pixel-showdown
Fuji jednoznacne vitazne!
až na to že samotný princíp porovnania je dosť mimo realitu...
kto si kúpi FF aby ho používal ako APSC?
 
Johnnny
2016-06-18 08:49:37
Skusali ste niekto na tomto fotaku Sigmy Art pre e-mount ? (19,30 a 60mm). Su to skla skoro zadarmo a vystup by mal byt fajn (akurat som myslel, ze su pre APS-C). U SONY sa v tych bajonetoch prilis nevyznam.
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2016-06-18 09:53:34
príspevok od: Johnnny
Skusali ste niekto na tomto fotaku Sigmy Art pre e-mount ? (19,30 a 60mm). Su to skla skoro zadarmo a vystup by mal byt fajn (akurat som myslel, ze su pre APS-C). U SONY sa v tych bajonetoch prilis nevyznam.
Su pre APS-C. 30--ku som pouzival na NEX-5, za tie peniaze velmi slusny objektiv.
 
Johnnny
2016-06-18 10:02:28
príspevok od: Karol Srnec
Su pre APS-C. 30--ku som pouzival na NEX-5, za tie peniaze velmi slusny objektiv.
To je celkom skoda. Musim si precitat ten clanok o SONY bajonetoch, pretoze zatial som im moc pozornosti nevenoval a pride mi to trochu matuce.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia