Hore

Samyang 85mm f/1.4 AS IF UMC NIKON (AE)

Kórejska firma Samyang si za posledné roky urobila veľmi dobre meno svojimi svetelnými objektívmi za nízku cenu, ale aj svojimi objektívmi “rybie oko”. O ich kvalitách toho bolo napísaného už dosť. Pomer výkon/cena je u Samyangu fantastický a ich väčšej sláve bráni len manuálne zaostrovanie. Nás v redakcii zaujímalo, či je tento hendikep niečim, čo sa dá prekonať, alebo bráni plnohodnotnému využitiu.

Nikon AF-S 85/1,4G zadovážite v priemere za 1 550 €, menej svetelnú verziu f/1,8 za 480 €. Za Samyang AE 85/1,4 MC si predajcovia zapýtajú priemerne 280€. Cenový rozdiel rovnako svetelných objektívov je diametrálny. Za cenu Nikonu kúpite 5,5 objektívov Samyang. Cena je teda veľkým argumentom pre kúpu kórejca. A čo kvalita?


Základné parametre

Samyang AE 85/1,4 MC je objektív určená pre full frame aj APS-C zrkadlovky (135EQ=127,5 mm). Nami testovaný kus je s bajonetom Nikon F, naviac s elektronickým prenosom clony. Dizajnovo sa od modelov pre Canon, Pentax a Sony odlišuje.

Svetelnosť je nadštandardných f/1,4. Minimálna clona je f/22. Zaostrovanie je manuálne a vnútorné, takže predná časť objektívu sa pri preostrovaní neotáča. Priemer filtrovej obruby je 72 mm. Najkratšia zaostrovacia vzdialenosť je 1 m.

Optická sústava sa skladá z 9 elementov v 7 skupinách, jeden člen je asférický. Optické prvky sú potiahnuté viacnásobnými antireflexnými vrstvami UMC. Clona sa skladá z 8 lamiel, ktoré ale netvoria presný kruhový otvor.

Označenie AE znamená Auto Exposure. Starší model nemal elektronický prenos clony, a tak sa clona prestavovala mechanicky, pomocou prstenca. Nový model umožňuje využívať všetky expozičné programy.

www.samyang-lens.co.uk/samyang-85mm-f14-as-if-umc-nikon-ae.html


Priemer filtrovej obruby je 72 mm.

Dizajn a spracovanie

Objektív je o dosť menší oproti Nikonu, prekvapujúca je pomerne veľká hmotnosť (cez 0,5kg). Spracovaniu niet čo vytknúť. Toto je seriózny objektív, žiadna napodobenina snažiaca sa ošáliť menej majetných fotografov. Zaostrovací prstenec je široký, má pomerne tuhý chod, možno až príliš. Predpokladám, že sa pri dlhšom používaní tuhosť zmenší. Z minimálky na nekonečno preostíte pootočením prstenca o 1/3 otáčky. Predný člen je hlbšie zapustený. Priemer filtrovej obruby je 72 mm. Dodávaná krytka je staršieho typu a s nasadenou slnečnou clonou sa s ňou zle manipuluje. Slnečná clona je dodávaná spolu s objektívom. Má bajonetový úchyt a je plastová, pomerne krehká. Bajonet objektívu je kovový. K objektívu je dodávané mäkké puzdro. Celkový dojem z prevedenia objektívu je viac ako dobrý.


Bajonet je kovový.


Clonový prstenec u moderných zrkadloviek nevyužijete. Chýba mu aretácia.


Označenie objektívu a detail bajonetového úchytu slnečnej clony.


Objektív s nasadenou slnečnou clonou.


Krytka “starého” typu, s ktorou je len oštara.

Manuálne zaostrovanie

Objektív som testoval na Nikone D800E a Nikone D90. D800E má väčší a svetelnejší hľadáčik, vstavaný diaľkomer inštruuje fotografa, ktorým smerom má otáčať prstencom zaostrovania. D90 má hľadáčik menší a tmavší, diaľkomer nemá pomocné ukazatele, ale len potvrdí zaostrenie rozsvietením krúžku.

Kedže som potreboval preveriť hlavne, či dokážem presne zaostriť, fotografoval som s odcloneným objektívom, kde sa pri malej hĺbke ostrosti prejaví aj najmenšia nepresnosť v zaostrovaní. Ani s Nikonom D800E nie je ľahké manuálne zaostrovať. Viac odpadu v dôsledku nepresného zaostrenia som mal pri fotografovaní celej postavy ako pri detaile. Čím bližšie som bol, tým lepšie som videl v hľadáčiku detaily, podľa ktorých som mohol posúdiť zaostrenie. Na D90 to bola doslova katastrofa a odpad prevyšoval niekoľkokrát  úspešne zaostrené zábery.


Počet takto zle zaostrených fotografií prevyšuje niekoľkonásobne počet tých ostrých. Najmä ak už nevidíte detaily, podľa ktorých môžete manuálne zaostrovať. Spoliehať sa na diaľkomer fotoaparátu nemôžete.


Na kratšiu vzdialenosť sa zaostruje ľahšie. Mihalnice sú dobrou zaostrovacou pomôckou. Ak sa zaostrovanie podarí, fotografie svojou kvalitou konkurujú tým, ktoré sú nasnímané objektívmi Nikon. Pri clone f/1,4 je kresba mierne mäkšia, ale nie mäkká. Fotografia je bez úprav, mierne doostrenie v editore by ostrosť ešte zlepšilo. 

Pri práci musíte sledovať diaľkomer aj zaostrovaný objekt, čo nie je vôbec jednoduché. Treba si uvedomiť, že pri clone f/1,4 je hĺbka ostrosti pár milimetrov. Ak sa pri zaostrovaní pomýlite o 2-3 milimetre, znamená to že fotografiu môžete vyhodiť.

Filmové zrkadlovky s manuálnym zaostrovaním boli osadené matnicami s klinom a fresnelkou. Stačilo nájsť hranu a zaostrili ste naprosto presne. Matnica pre manuálne zaostrovanie sa dá dokúpiť aj na DSLR. Takáto matnica vám s manuálnym zaostrovaní pomôže, ale nie je ideálna pre automatické zaostrovanie a hlavne pre menej svetelné objektívy.

Majitelia drahých FF zrkadloviek sú vo výhode, pretože s veľkým hľadáčikom sa zaostruje pohodlnejšie. Tí ale nemajú až taký problém kúpiť si objektív s automatickým zaostrovaním. Tí, ktorým Samyang vyhovuje cenou a iný objektív si nemôžu dovoliť, vlastnia väčšinou amatérsky fotoaparát, ktorý má malý hľadáčik a manuálne zaostrovanie bude problematické. Pri takejto kombinácii treba počítať s množstvom odpadu, ktoré sa bude zväčšovať so zhoršujúcimi sa svetelnými podmienkami.

S manuálnym Samyangom sa dajú fotografovať len statické portréty. Zabudnite na to, že by ste s ním fotili napr. svadbu. Najlepšie ak použijete statív a živý náhľad s aktivovanou lupou. To je najpresnejší spôsob manuálneho zaostrenia.



Porovnanie veľkosti a dizajnu objektívov Nikon AF-S 85/1,4G a Samyang 85mm f/1.4 AS IF UMC NIKON (AE). 

Musím sa priznať, ani AF objektívy Nikon neboli zárukou správne zaostrených záberov. Pri clone f/1,4 alebo f/1,8 je hĺbka ostrosti niekedy len 2 mm, čo pri aj malom prekomponovaní a pohybe fotografovaného objektu znamená vyššie riziko neúspechu. Detailné portréty sa pri plne otvorenej clone väčšinou nefotia, ale pre potreby testovania je nutné preveriť kresbu a presnosť ostrenia práve na najnižších clonových číslach. V praxi, pri používanie o niečo vyšších clonových čísiel sa miera odpadu zníži.

Optická kvalita

Objektív som porovnával s novými Nikonmi AF-S 85 so svetelnosťou f/1,4 a f/1,8. V súboji Korea - Japonsko boli sily vyrovnané u všetkých troch objektívov. Samyang mal dokonca menšiu chromatickú chybu ako Nikon AF-S 85/1,4G. Samyang má studenšie podanie farieb a v porovnaní s Nikonmi má ešte fotoaparát tendenciu zábery mierne podexponovať.


Podobne ako väčšina vysokosvetelných objektívov, trpí aj Samyang sférickou aberáciou, ktorá sa po priclonení výrazne redukuje.


Po priclonení je ostrosť vynikajúca.




Ani v kvalite rozostrenia pozadia objektív za Nikonmi nezaostáva.

Záver

Samyang AE 85/1,4 MC je po optickej stránke výborný objektív za viac než priaznivú cenu. Jeho väčšiemu využitiu bráni nepripravenosť moderných DSLR na manuálne zaostrovanie. Ak ste ale vlastníkom manuálnej filmovej zrkadlovky, je to pre vás objektív, ktorý musíte mať. Ak by Samyang zabudoval do svojich objektívov automatické zaostrovanie, asi by si začali ostatní výrobcovia objektívov trhať od zúfalstva vlasy. A to vlastne platí pre všetky objektívy tejto značky (s výnimkou niektorých teleobjektívov, ktoré sú skôr na smiech).

Tento objektív nemusíte zvažovať po optickej stránke, tá je výborná. Hlavnou otázkou je, či s ním budete vedieť pracovať? Pokročilí fotografi, ktorí túžia po f/1,4 a nie sú ochotní dať za objektív sumu často prevyšujúcu 1000€, fotografujúci aj dynamické scény, by sa mali radšej poobzerať po objektíve s automatickým zaostrovaním. Buď dosporiť alebo zvoliť kompromis v podobe objektívu so svetelnosťou f/1,8. Naše redakčné testy ukázali, že menej svetelný objektív odvedie 95% výkonu svetelnejšieho objektívu za tretinovú cenu. Amatéri, ktorí sú obmedzení rozpočtom tak, že v žiadnom prípade nemôžu zainvestovať do AF objektívu 85/1,4, majú niekoľko možností. Z druhej ruky kúpite AF objektív 85/1,8 za cenu Samyangu 85/1,4. Ekvivalentom k portrétnemu objektívu môže byť aj cenovo dostupný záklaďak alebo makroobjektívy s ohniskom 60 až 105 mm.

Ak vás magicky priťahuje ohnisko 85 mm so svetelnosťou f/1,4 vyskúšajte testovaný Samyang. Fotograf musí sám v praxi zistiť, či dokáže s týmto objektívom pracovať. To neodhalí žiadna recenzia. Ak vám nebude objektív pre jeho manuálne zaostrovanie vyhovovať, predáte ho s nie veľkou stratou. Vždy je dostatok záujemcov, ktorí chcú takýto objektív vlastniť.

Aj keď je toto primárne portrétny objektív, netreba zabúdať, že nájde využitie aj pri fotografovaní detailov, zátiší, architektúry alebo krajiny. Tam vysokú svetelnosť väčšinou nevyužijete, po priclonení má ale tento objektív excelentnú kresbu, ktorej sa žiaden zoom nevyrovná. Objektívy Samyang sú obľúbené pri snímaní videa, táto vylepšená verzia s elektronickým prenosom clony ale stratila výhodu manuálneho ovládania clony svojho predchodcu.

Krytka a slnečná clona sa príliš nevydarili. Výmenou krytky za originál Nikon alebo inú krytku s vnútorným zámkom, si ušetríte kopu nervov.

Definitívne slovo na záver, či by som si tento objektív kúpil ja? Nie, kúpil by som si použitý Nikon AF 85/1,8D aj keď má horší prenos kontrastu (pozor AF nefunguje na modeloch radov 3XXX a 5XXX), alebo by som si dosporil na nový Nikon AF-S 85/1,8G. Absencia AF výrazne obmedzuje využitie tohto inak skvelého objektívu.

Za skvelý pomer výkon/cena si objektív zaslúži ocenenie Tip redakcie. Najvyššie ocenenie objektív od nás nedostane, pretože vzhľadom na manuálne zaostrovanie má menšie využitie.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Laco62
2013-06-19 07:28:22
Dobrá a hlavne poučná recenzia.
 
Michal Lukáč
2013-06-19 08:05:44
Vďaka za recenziu. Utvrdila ma v tom, že Nikon 85 1.8G bude tá pravá voľba pre mňa
 
lu_boss
2013-06-19 08:12:37
Ono, na vyber tych 85mm s clonou 1,2 alebo 1,4 vela nie je.
Dost pozorne to teraz luskam, lebo si chcem 85mm kupit - v zasade - canon 85/1,2, sigma 85/1,4, zeiss 85/1,4 a povedzme ze tento samyang 85/1,4, pricom zeiss a samyang len rucne ostrenie.
Nie je zvlastne, ze ne-japonski vyrobcovia nemaju implementovany AF ?
Keby mal zeiss AF, nevaham ani sekundu.
 
haplo602
2013-06-19 08:28:05
"Pokročilí fotografovia" ???

inac dobry clanok. este by ma zaujimalo porovnanie odolnosti na protisvetlo (resp slnko tesne v rohu zaberu.

fakt skoda ze moderne zrkadlovky (az na par vynimiek) maju nedostatky pri manualnom ostreni (ci uz chybajuci peaking v live view alebo poriadna matnica).
 
duves
2013-06-19 09:08:10
Ved prave to manualne ostrenie pri takom portreťaku je ako kosa na kameň.
 
vojko
2013-06-19 09:20:17
Tvrdenie z článku: .... Pri clone f/1,4 alebo f/1,8 je hĺbka ostrosti niekedy len 2 mm ...

Prosím podľa akého DOF výpočtu? Použil som dva, ale pri minimálnej zaostrovacej vzdialenosti tohto objektívu 1m (100 cm) je hĺbka ostrosti na fullframe 1.07 cm, čo je takmer 11mm.
 
panpriatel
2013-06-19 10:20:05
príspevok od: haplo602
"Pokročilí fotografovia" ???

inac dobry clanok. este by ma zaujimalo porovnanie odolnosti na protisvetlo (resp slnko tesne v rohu zaberu.

fakt skoda ze moderne zrkadlovky (az na par vynimiek) maju nedostatky pri manualnom ostreni (ci uz chybajuci peaking v live view alebo poriadna matnica).
ktore moderne zrkadlovky nemaju problem s manualnym ostrenim?
 
haplo602
2013-06-19 10:30:51
príspevok od: panpriatel
ktore moderne zrkadlovky nemaju problem s manualnym ostrenim?
vsetky ktore maju moznost vymenit matnicu ?
 
marcus_labeo
2013-06-19 11:12:25
Užitočná a poučná recenzia. Je pravdou, že pri vysokosvetelných objektívoch je presnosť zaostrenia neľahká práca a ja často ani s menej svetelným objektívom (f1,8) netrafím oko (či iný bod) a už je to nafigu. Manuálnemu ostreniu ale dosť pomáha focus peaking v live view, ten je ale použiteľný iba vnútri či v tieni, nie na priamom slnku.
 
BlackWolf
2013-06-19 11:16:09
mna by zaujimalo co im brani vyrobit AF do svojich objektivov.... ja mam od nich rybu a s tou som spokojny... ale nic ine by som si od nich nekupil
 
lu_boss
2013-06-19 11:23:34
príspevok od: BlackWolf
mna by zaujimalo co im brani vyrobit AF do svojich objektivov.... ja mam od nich rybu a s tou som spokojny... ale nic ine by som si od nich nekupil
AF je patentovo chraneny, oni by ho (mozno) aj chceli, otazka je, ci im ho oni dovolia pouzit...
Neoficialne info, niekde to pisal aj p. Neff, Zeiss vraj nema problem AF dorobit, len im ho nechcu licencovat.
 
WildSammy
2013-06-19 11:57:06
príspevok od: lu_boss
Ono, na vyber tych 85mm s clonou 1,2 alebo 1,4 vela nie je.
Dost pozorne to teraz luskam, lebo si chcem 85mm kupit - v zasade - canon 85/1,2, sigma 85/1,4, zeiss 85/1,4 a povedzme ze tento samyang 85/1,4, pricom zeiss a samyang len rucne ostrenie.
Nie je zvlastne, ze ne-japonski vyrobcovia nemaju implementovany AF ?
Keby mal zeiss AF, nevaham ani sekundu.
Zeiss nema AF lebo Sony ak chces Zeiss s AF kup si Sony.
 
WildSammy
2013-06-19 12:00:41
príspevok od: lu_boss
AF je patentovo chraneny, oni by ho (mozno) aj chceli, otazka je, ci im ho oni dovolia pouzit...
Neoficialne info, niekde to pisal aj p. Neff, Zeiss vraj nema problem AF dorobit, len im ho nechcu licencovat.
kupit AF od Canon/Nikon/Pentax/Sony a spol. je drahe.. museli by spravit reverse engineering a to je zas technicky a casovo narocne..
 
tomatito
ocenenie redakciou 2013-06-19 14:20:59
no ja osobne som si presiel erou manualne objektivy na moju zkradlovku a nikdy viac.....odpadu bolo 70 percent a vacsina nafoteneho isla do kosa...a fotit s liveview sa mi vzdy zrovna nechce..mozno jedine ze by som vlastnil fotak s liveview a mal cas na zaostrovanie...inak mi manualne objektivy pridu ako na hrajkanie sa a nie na serioznu pracu...Jedine teda ze seriozna ze mam cas si poriadne zaostrit vtedy je to o inom..
 
slavmiro
2013-06-19 14:27:17
príspevok od: lu_boss
AF je patentovo chraneny, oni by ho (mozno) aj chceli, otazka je, ci im ho oni dovolia pouzit...
Neoficialne info, niekde to pisal aj p. Neff, Zeiss vraj nema problem AF dorobit, len im ho nechcu licencovat.
Ondreja treba brat s rezervou. Ja som pocul taky rumors, aj v spojeni s Zeissom ze AF nedavaju lebo znizuje obrazovu kvalitu.

Rumors-nerumors, teraz ked uz mam MF135/2.8E a MF28/2.8E Nikkor objektivy, MUSIM POTVRDIT ZE NIECO NA TOM BUDE. Pre priame porovnanie AF28/2.8D vs. MF28/2.8E je rozdiel kvality obrazu velmi vyrazny! Netvrdim ze priamo AF znizuje kvalitu, ale jeden nikdy nevie, ci vyrobca doplnenim AF a zvysenim vyrobnej ceny nesetri potom na optike/mechanike. Lebo vyzera to presne tak.

Nikkor MF135/2.8E je kapitola sama o sebe. To je swarowski-sperk, obrazovy zazitok uz v hladaciku. Nielen ja na FF D600@24MPIx, ale aj dalsi majitelia D800@36MPix, ktorych poznam(e) osobne, toto urcite potvrdia. Len si treba zvolit dobru znacku tela..
 
ZdenoK
2013-06-19 15:19:55
Takéto porovnanie určite veľa ľudí zujíma a je veľmi užitočné. Ale recenzia, zvlášť porovnanie objektívov (alebo inej fototechniky) je hlavne o faktoch (nie dojmoch!) a vždy je najvýstižnejšie priame zobrazenie výsledkov z dvoch zariadení vedľa seba. Pozrite si napríklad takú recenziu rovnakých objektívov: http://www.cameralabs.com/reviews/Samyang_Rokinon_85mm_f1-4_AE/ Táto vaša recenzia mi pripadá ako taký súbor subjektívnych postrehov po chvíli fotenia. Ak už budujete platený portál, skúste robiť naozajstné profesionálne recenzie na ktorých si dáte záležať. Vzorov je na zahraničných serveroch veľa. Ak to nepôjde, dajte radšej odkaz na kvalitnú recenziu inde.

Objektívy Samyang ma zaujali. Pozrel som si svojho času recenzie (kde som videl vedľa seba výsledky z rôznych objektívov), a zavrhol ich. V recenzii ktrú som uviedol vyššie vidno, že so samyangom neodfotíte snímku s poriadnou detailnou kresbou (na žiadnej clone!). Clona 1,4 je fajn, ale aké máte percento snímok s maximálne otvorenou clonou? Cena nie je všetko.

Držím palce v zlepšovaní kvality recenzií.
 
BlackWolf
2013-06-19 17:51:45
príspevok od: lu_boss
AF je patentovo chraneny, oni by ho (mozno) aj chceli, otazka je, ci im ho oni dovolia pouzit...
Neoficialne info, niekde to pisal aj p. Neff, Zeiss vraj nema problem AF dorobit, len im ho nechcu licencovat.
tamron, sigma, tokina ? oni patent kupovali a hľa kde sú...
 
roakmorg
2013-06-19 18:01:41
príspevok od: BlackWolf
tamron, sigma, tokina ? oni patent kupovali a hľa kde sú...
Pravda, a to ze Zeiss-u ho udajne nechcu predat si nemyslim, Zeiss sam niekde tvrdil ze AF zhorsuje opticku kvalitu.
 
rumpeak
2013-06-19 18:52:19
Od Samyangu má smysl rybí oko. Tohle je fakt kravina - 85mm f1,5g Nikon se dá sehnat úplně nový za 10 000Kč. Je to úplně někde jinde než tento Samyang.
 
roakmorg
2013-06-19 19:17:07
príspevok od: rumpeak
Od Samyangu má smysl rybí oko. Tohle je fakt kravina - 85mm f1,5g Nikon se dá sehnat úplně nový za 10 000Kč. Je to úplně někde jinde než tento Samyang.
Zas taka kravina to nieje, pre filmarov su skla od tohto vyrobcu nieco skvele. Dost salamunsky napad vyrabat lacne a pomerne kvalitne sklo s MF a sirokym ostriacim prstencom. Inac ano, na fotografovanie je urceny AF (jedna chyba asi tam malo byt napisane 1.8G a nie 1.5 ale to bol asi len preklep na klavesnici).
 
Marek Bučko
2013-06-19 19:27:33
Samyang mam 8mm rybacinu a 14mm UWA. Su za tu cenu paradne. AF mi pri nich nechyba. Canon EF 85 1.8 USM by som ale nemenil za 85 od Samyangu.
 
rumpeak
2013-06-19 19:36:36
príspevok od: roakmorg
Zas taka kravina to nieje, pre filmarov su skla od tohto vyrobcu nieco skvele. Dost salamunsky napad vyrabat lacne a pomerne kvalitne sklo s MF a sirokym ostriacim prstencom. Inac ano, na fotografovanie je urceny AF (jedna chyba asi tam malo byt napisane 1.8G a nie 1.5 ale to bol asi len preklep na klavesnici).
Holt 5ka je pod 8čkou
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-06-19 20:40:08
príspevok od: tomatito
no ja osobne som si presiel erou manualne objektivy na moju zkradlovku a nikdy viac.....odpadu bolo 70 percent a vacsina nafoteneho isla do kosa...a fotit s liveview sa mi vzdy zrovna nechce..mozno jedine ze by som vlastnil fotak s liveview a mal cas na zaostrovanie...inak mi manualne objektivy pridu ako na hrajkanie sa a nie na serioznu pracu...Jedine teda ze seriozna ze mam cas si poriadne zaostrit vtedy je to o inom..
pod toto sa môžem podpísať - lepšie by som to nevystihol...
 
Jozef Peniak
redakcia ephoto.sk 2013-06-19 20:41:11
príspevok od: roakmorg
Zas taka kravina to nieje, pre filmarov su skla od tohto vyrobcu nieco skvele. Dost salamunsky napad vyrabat lacne a pomerne kvalitne sklo s MF a sirokym ostriacim prstencom. Inac ano, na fotografovanie je urceny AF (jedna chyba asi tam malo byt napisane 1.8G a nie 1.5 ale to bol asi len preklep na klavesnici).
kazdá Redka musí mať aspoň tri samyangy!
 
WildSammy
2013-06-19 22:05:21
Pre Nikonistov je aj takato specialitka http://nikonrumors.com/2013/06/19/the-russian-zenit-helios-40-2-85mm-f1-5-lens-is-now-available-with-nikon-f-mount.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.com%29

http://shop.zenit-foto.ru/ob-ektivy/gelios-40-2n-detail
 
DropDead
2013-06-19 22:23:23
príspevok od: ZdenoK
Takéto porovnanie určite veľa ľudí zujíma a je veľmi užitočné. Ale recenzia, zvlášť porovnanie objektívov (alebo inej fototechniky) je hlavne o faktoch (nie dojmoch!) a vždy je najvýstižnejšie priame zobrazenie výsledkov z dvoch zariadení vedľa seba. Pozrite si napríklad takú recenziu rovnakých objektívov: http://www.cameralabs.com/reviews/Samyang_Rokinon_85mm_f1-4_AE/ Táto vaša recenzia mi pripadá ako taký súbor subjektívnych postrehov po chvíli fotenia. Ak už budujete platený portál, skúste robiť naozajstné profesionálne recenzie na ktorých si dáte záležať. Vzorov je na zahraničných serveroch veľa. Ak to nepôjde, dajte radšej odkaz na kvalitnú recenziu inde.

Objektívy Samyang ma zaujali. Pozrel som si svojho času recenzie (kde som videl vedľa seba výsledky z rôznych objektívov), a zavrhol ich. V recenzii ktrú som uviedol vyššie vidno, že so samyangom neodfotíte snímku s poriadnou detailnou kresbou (na žiadnej clone!). Clona 1,4 je fajn, ale aké máte percento snímok s maximálne otvorenou clonou? Cena nie je všetko.

Držím palce v zlepšovaní kvality recenzií.
možno má človek chuť si prečítať aj recenziu, pri ktorej bude mať pocit, že ju písal človek a nie nejaký robot...

teda, koľko ľudí, toľko chutí, mne dá viac takýto druh recenzie napríklad, inému zas nemusí šmakovať..
 
roakmorg
2013-06-20 00:57:33
príspevok od: WildSammy
Pre Nikonistov je aj takato specialitka http://nikonrumors.com/2013/06/19/the-russian-zenit-helios-40-2-85mm-f1-5-lens-is-now-available-with-nikon-f-mount.aspx/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NikonRumors+%28NikonRumors.com%29

http://shop.zenit-foto.ru/ob-ektivy/gelios-40-2n-detail
Ta ja znal ze ked kupim totu sigmu ze vyjde daka nova 85tka. Fuuu ale dobre ze len MF. Zboznujem zenit
 
skenner
2013-06-20 11:17:00
tu sa ukazuje velka vyhoda focus peakingu na nexoch manualne ostrenie nieje vobec problem
 
lu_boss
2013-06-20 12:21:51
príspevok od: BlackWolf
tamron, sigma, tokina ? oni patent kupovali a hľa kde sú...
hm.....ono, logiku to ma, japonsko je zname tym, ze podporuje domace firmy, takze "domaci" to maju...
Ale je pravda, ze je to rumor, neviem nijako podlozit, ci je to tak
 
lu_boss
2013-06-20 12:22:33
príspevok od: slavmiro
Ondreja treba brat s rezervou. Ja som pocul taky rumors, aj v spojeni s Zeissom ze AF nedavaju lebo znizuje obrazovu kvalitu.

Rumors-nerumors, teraz ked uz mam MF135/2.8E a MF28/2.8E Nikkor objektivy, MUSIM POTVRDIT ZE NIECO NA TOM BUDE. Pre priame porovnanie AF28/2.8D vs. MF28/2.8E je rozdiel kvality obrazu velmi vyrazny! Netvrdim ze priamo AF znizuje kvalitu, ale jeden nikdy nevie, ci vyrobca doplnenim AF a zvysenim vyrobnej ceny nesetri potom na optike/mechanike. Lebo vyzera to presne tak.

Nikkor MF135/2.8E je kapitola sama o sebe. To je swarowski-sperk, obrazovy zazitok uz v hladaciku. Nielen ja na FF D600@24MPIx, ale aj dalsi majitelia D800@36MPix, ktorych poznam(e) osobne, toto urcite potvrdia. Len si treba zvolit dobru znacku tela..
...daj snimky na porovnanie, to by ma celkom zaujimalo.
 
slavmiro
2013-06-21 09:51:40
príspevok od: lu_boss
...daj snimky na porovnanie, to by ma celkom zaujimalo.
Zsolt Bende ma tu AF28/2.8D a uz nie sme v aktivnom kontakte. Mam v archive svadobne foto kde bola vyrazna CA, pohladam.
 
seifi
2013-06-24 21:35:42
"Majitelia drahých FF zrkadloviek sú vo výhode, pretože s veľkým hľadáčikom sa zaostruje pohodlnejšie. Tí ale nemajú až taký problém kúpiť si objektív s automatickým zaostrovaním. Tí, ktorým Samyang vyhovuje cenou a iný objektív si nemôžu dovoliť,..." celkom zaujímavý prístup ako podeliť spoločnosť na tých čo na to majú a nemajú podľa zrkadlovky
 
panpriatel
2013-12-03 00:02:29
chalani…. fakt diki za recenziu… nevedel som nikde najst fotky v plnom rozlisneni na otvorenej clone. a celkom ma prekvaplilo ze pisete ze je to kvalitne urobeny objektiv… som si vzdy myslel ze plastak!
 
codyman1
2013-12-03 07:31:36
toto sklo je dobré pre tých čo majú SONY s elektronickým hľadáčikom.Pri MF si len priblížim buď 4,8 alebo 9,5 x a jednoducho vyberiem miesto priblíženia a hneď sa lepšie ostrí. Celý proces približovania trvá toľko ako stlačenie preddefinovaného tlačítka 2x alebo 3x za sebou podla mieri priblíženia.Dokonca pri pri 4,8x ešte funguje aj ukazovanie obrysov.
 
panpriatel
2014-01-09 13:27:56
príspevok od: codyman1
toto sklo je dobré pre tých čo majú SONY s elektronickým hľadáčikom.Pri MF si len priblížim buď 4,8 alebo 9,5 x a jednoducho vyberiem miesto priblíženia a hneď sa lepšie ostrí. Celý proces približovania trvá toľko ako stlačenie preddefinovaného tlačítka 2x alebo 3x za sebou podla mieri priblíženia.Dokonca pri pri 4,8x ešte funguje aj ukazovanie obrysov.
tak tak.
skvely objektiv ked ma clovek fotak s ktorym sa da manualne ostrit.
 
michal.tomasek.583
2015-02-11 18:31:16
Neviem,som len začínajúci amatér ale keď čítam túto diskusiu,že použiteľný je len objektív s AF,tak mi tu niečo nesedí.Ako preboha fotili fotografi pred 30-50rokmi? Myslím si,že kto má chuť a vôlu,zvládne s manualnými objektívmi aj akčné fotenie,nielen portréty a krajinky.Sám používam na EOS 1100D Hanimar 135 f2.8 a Hanimar 35 f2.8 a môžem povedať,že ani pri fotení lietajúcich čajok pri Dunaji ,nemám neostrých fotiek viac ako 10% .Skúšal som aj tento Samyang f1.4 v predajni na EOS 70D a žiadny väčší problém.Objednal som si zväčšovacie sklo na hľadáčik a pôjdem doňho,lebo za také peniaze podobný portrétný objektív týchto parametrov neponúka iný výrobca.
 
Separovany_Odpad
2015-07-13 18:41:16
tiez premyslam o tomto skle ale v kombinaci s matnicou s klinom, to by sa poddalo mozno..manual focus mi nevadi, sport nefotim a pokial je chut a zvyk, da sa aj koncert nafotit odpadu je samozrejme o cosi viac ako pri af..chce to len trpezlivost
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia