Hore

X RAW STUDIO

Tento článok tak trochu nadväzuje môj nedávny blog “Workflow jednej prechádzky”, kde som sa porovnával výstup priamo z fotoaparátu s možnosťami Lightroomu. Bol som dotazovaný, či som neskúsil X RAW Studio a tak som sa rozhodol vyskúšať ho, kým mám ešte zapožičanú Fujinku X-T2.

X RAW Studio je program pre Mac OS alebo Windows (od februára 2018), ktorý pre spracovanie RAW záberov používa výpočtový výkon procesoru fotoaparátu. Podporované sú profesionálne fotoaparáty s výkonným procesorom Pro, teda modely X-T2, X-Pro2, X-100F a GFX 50s. Výkon procesoru v týchto fotoaparátoch predstihne mnohé počítače. To je aj dôvod, prečo sa Fujifilm rozhodol ho využiť. Ďalším dôvodom je, že sa využíva originálny algoritmus spracovania. S demozaikovaním neštandardnej masky X-trans snímača má veľa programov problém.

X RAW Studio je nový program, na ktorom bude treba ešte popracovať. Grafická stránka GUI nie je zrovna najelegantnejšia. To by sa programu dalo prepáčiť. Ovládanie nastavenia úprav je však ťažkopádne. Vzhľadom na funkčnú jednoduchosť by som očakával lepšiu prepracovanosť grafiky a ovládania.

Po sprevádzkovaní prepojenia a prvých pokusoch môžem skonštatovať, že je program rýchly a robí to, čo očakávate. Teda vyvolá a skonvertuje RAW-y do JPG tak, ako to robí fotoaparát pri fotení. Výhodou je tu, že môžete RAW vyvolať rôznymi spôsobmi. Fotoaparát vám vyhotoví len jeden JPG, podľa aktuálneho nastavenia.

Pripojenie fotoaparátu

Prv ako sa vôbec pustíte do skúšania programu, skontrolujte, či máte vo fotoaparáte najnovší firmvér. Aktualizácie nájdete na stránkach podpory. Pred pripojením fotoaparátu k počítaču (cez USB 3.0) musíte nastaviť spôsob komunikácie. Choďte v menu fotoaparátu (symbol maticového kľúča) na Nastavenie pripojenia - Režim pripojenia k PC.  Ak máte nastavenú slovenčinu, môže vás nedokonalý preklad pomýliť. Vyberte poslednú položku Obn. konv./Záloh. z USB. Po potvrdení bude názov znieť USB RAW… V anglickom menu je RAW spomenutý už pred potvrdením.

Teraz môžete spustiť X RAW Studio, ktoré sa prepojí s fotoaparátom. Ak ste fotoaparát nenastavili, budete na to upozornení. Bez pripojeného fotoaparátu funguje program len ako veľmi jednoduchý prehliadač fotografií.


Táto hláška sa objaví, ak nemáte vo fotoaparáte správne nastavenú USB komunikáciu s počítačom.

Prostredie a ovládanie

X RAW Studio je jednoduchý program. S fotkami pracuje ako súborový prehliadač, nevyužíva knižnicu. Ovládanie rýchlo zvládne aj inak neskúsený užívateľ. Program pracuje s fotografiami uloženými na disku počítača. V ľavom paneli hore je prístup k adresárom počítača. V spodnom paneli sa zobrazujú náhľady súborov. Povšimnite si úplne naľavo ikonky filtrácie. Užitočné je vypnutie zobrazovania JPG súborov.


Prakticky štandardné rozvrhnutie pracovnej plochy.

Uprostred je vybraná fotografia. Zapnúť je možné delené zobrazenie pred a po úprave. Samozrejmá je možnosť zoomovania.

To čo nás najviac zaujíma je v pravom paneli. Práve tam sa nachádzajú funkcie úprav, ktoré poznáte z fotoaparátov Fujifilm X.

Nastavenie vyvolania

Dobrou správou je, že program automaticky načíta nastavenia z fotoaparátu. Šetrí to čas, ak chcete urobiť len mierne úpravy. V ľavom paneli sú zoradené známe nastavenia postprocesingu:

  • Push/Pull - nastavenie expozície
  • Dynamic Range - dynamický rozsah (je k dispozícii len pri určitom nastavení fotoaparátu)
  • Film Simulation - obrazové profily
  • Grain Effect - efekt filmového zrna
  • White Balance - vyváženie bielej
  • WB Shift - posunutie vyváženia bielej
  • Highlight Tone - prekreslenie svetiel
  • Shadow Tone - prekreslenie tieňov
  • Color - saturácia farieb
  • Sharpness - doostrovanie
  • Noise Reduction - odšumovanie
  • Lens Modulation - korekcia objektívu
  • Color Space - farebný profil
  • Rotate Image - otočenie fotky


Nastavenie parametrov konverzie je ľahké.


Zapnúť môžete porovnanie fotografie s nastavením z fotoaparátu a s vašim aktuálnym nastavením z počítača.

Presety

Presety sú nahrané viacnásobné kroky úprav. Fujisti ich majú aj vo fotoaparáte. V X RAW Studiu si ich môžete vytvoriť. Využiť pri tom môžete nastavenie z fotoaparátu, ktoré je pripojené v RAW-e. Fuji pre ne použilo názov konverzný profil. Konverzný profil môžete kopírovať (CMD+C, CMD+V), alebo uložiť. Uložený profil má zástupcu hore v pravom paneli. Na RAW profil aplikujete jedným klikom.

Spracovanie (konverzia)

Je na vás, aké workflow budete používať, či budete fotky upravovať po jednej, alebo využijete presety, či kombináciu obidvoch spôsobov. Hromadne môžete preset aplikovať len cez Copy/Paste, nie kliknutím na názov profilu v pravom paneli. Po nastavení parametrov spracovania treba použiť príkaz pre ich vykonanie (CMD+S). Aj konverziu môžete spracovať dávkovo. Vyvolané JPG-y sa uložia v podadresári originálnych RAW-ov. Program zvláda aj viacnásobné spracovanie jedného súboru. Môžete mať tak spolu niekoľko verzií jednej fotky vo formáte JPG.

V preferenciách môžete nastaviť, či uprednostňujete rýchlosť alebo kvalitu spracovania.

Mínusom je, že nemáte možnosť podrobne nastaviť parametre exportu. K dispozícii je bohužiaľ len RAW, ja by som ocenil aj 16-bit TIFF. U JPG nejde nastaviť kompresia ani veľkosť, na výber je len farebný profil (Adobe RGB, sRGB).


Nastavenie preferencií spracovania má len malý vplyv na rýchlosť konverzie RAW do JPG.

Rýchlosť

Otestoval som dávkové spracovanie 196 fotografií. Použil som fotoaparát Fujifilm X-T2. Program bežal na počítači Apple Mac mini (3 GHz i7, 16GB RAM, grafika Intel Iris, 2TB Fusion Drive). Spracovať všetky fotky trvalo 8 min. a 15 sek., keď bol nastavený efekt zrna. Bez neho trvalo spracovanie o cca 30 sekúnd kratšie. Konverzia jedného súboru tak vychádza na približne 2,5 sekundy. Podotýkam, že počítač bol zaťažený len minimálne.

A čo na to Lightroom

U X RAW Studia som ponechal sharpening na 0. Fotka v Lightroome bez nastavenia sharpeningu bola menej ostrá. Ak Lightroom používate a chcete tak ostré fotky ako z fotoaparátu, musíte nastaviť vyšší stupeň doostrenia. Lightroom je známy tým, že má problém s demozaikovaním Fujifilm RAW súborov. Pri silnejšom doostrení sa zvýrazňujú artefakty tzv. červíky (worms). Tie sa objavujú, nech RAW vyvolávate v akomkoľvek konvertore. Niekde menej, niekde viac. Objavujú sa dokonca aj v X RAW Studiu, keď nastavíte silnejšie doostrovanie. Osobne si myslím, že v Lightroome sa dá citlivosť nastaviť tak, aby sa efekt príliš nezvýraznil.

Vyexportovať 196 fotiek do formátu JPG trvalo Lightroomu 26 min. a 56 sek., priemer na jednu fotku je 8,2 sek. Procesor bol zaťažený priemerne na 85% a ostatné aplikácie boli spomalené. Prebudilo sa aj aktívne chladenie.


Originálny JPG priamo z fotoaparátu.


Fotografia spracovaná pomocou X RAW Studia s rovnakými parametrami, aké boli nastavené vo fotoaparáte.


Fotografia vyexportovaná z Lightroomu s nastavením čo najpodobnejším tomu z fotoaparátu. Iba sharpening je nastavený štandardne, pričom pri X-Trans snímači je potrebné sa s doostrením pohrať, aby sa dosiahla ostrosť porovnateľná s originálom.


Originálny JPG priamo z fotoaparátu.


Fotografia spracovaná pomocou X RAW Studia s rovnakými parametrami, aké boli nastavené vo fotoaparáte.


Fotografia vyexportovaná z Lightroomu s nastavením čo najpodobnejším tomu z fotoaparátu. Iba sharpening je nastavený štandardne, pričom pri X-Trans snímači je potrebné sa s doostrením pohrať, aby sa dosiahla ostrosť porovnateľná s originálom.


X RAW Studio, nastavil som maximálne doostrenie. Ako vidno (na omietke), červíkovému efektu sa nevyhol ani softvér fotoaparátu.


Pre porovnanie preostrená fotografia z Lightroomu.

Záver

X RAW Studio je určite prínosom. Je to mladý program, ktorý ešte čaká vylepšovanie. Zatiaľ je to skôr jednoduchší program. Ovládanie je pomalšie, zato konverzia RAW je rýchla. Kto chce originálny Fujifilm X look, mal by ho vyskúšať. Výborne sa hodí na cesty, ak máte slabší notebook, pretože najnáročnejšie výpočty urobí výkonný procesor fotoaparátu. Ak vyžadujete komplexnejšie funkcie úprav, asi ostanete pri Lightroome, Capture One, či inom pokročilom RAW konvertore.

Nezaškodilo by, ak by v programe už boli nejaké presety nahraté. Mohli by sa naviac presunúť na málo využitý ľavý panel. Škoda, že pri nastavení parametrov vyvolania nie sú použité posuvníky tam, kde by sa dali použiť.  Zrýchleniu práce by prospelo, ak by niektoré nastavenia boli rozbalené. Výrazne mi chýba nastavenie kontrastu a gradačnej krivky. Postrádam aj clarity a možnosť pridania vinetácie. Viem, že toto má byť jednoduchý výkonný konvertor, ale pár funkcií naviac by prospelo. Chápem ale, že ponuka funkcií je podmienená softvérom fotoaparátu.

Impresívna je rýchlosť spracovania. Oproti Lightroomu bol program na mojom počítači viac ako 3x rýchlejší, pričom nezaťažoval procesor a nespomaľoval ostatné spustené aplikácie.

P.S. Skoro som zabudol, X RAW Studio je zadarmo. Návod na inštaláciu a použitie nájdete na stránke: http://fujifilm-x.com/us/x-stories/fujifilm-x-raw-studio-features-users-guide/

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
JohnNewton
2018-02-06 15:17:54
Mám tento počin komentovať ?
 
z80
2018-02-06 15:51:04
Je to naozaj zaujimavy napad pouzit na konverziu priamo CPU vo fotoaparate.
Ciastocne to zjednodusuje aj pracu vyrobcovi - nemusi vyvijat a hlavne opimalizovat konverzne algoritmy pre dalsie architektury a zaroven funguje fotoaparat ako urcita forma licencneho kluca - kto fotoaparat nevlastni, nemoze SW ani pouzivat. Vykon konverzneho SW tak nezavisi na vykone pripojeneho pocitaca, ktory tak funguje len ako zobrazovac. V extremnom pripade by teoreticky bolo mozne vyvinut SW, ktory obide pocitac uplne - do videovystupu fotoaparatu by sa pripojil monitor a k USB by sa pripojila mys (a pripadne aj klavesnica).
 
PeCh
2018-02-06 15:56:20
príspevok od: JohnNewton
Mám tento počin komentovať ?
No skús

Ja tento počin celkom vítam. Je to dobrý nápad, určite ho vyskúšam, pokiaľ mi to bude fungovať v Linuxe. Aktuálne dolaďujem (vyvolávať je v tomto prípade silné slovo) RAWy priamo vo foťáku a robiť to na malom displeji nie je úplne ono. Najmä nie je poriadne vidno zmeny v jemných zmenách WB.

Zatiaľ však viem, že je to nedotiahnuté riešenie. Hlavne čo sa týka stability a práce s veľkým množstvom súborov. Okrem toho by sa dalo vyhrať s použitím posuvníkov.
 
JohnNewton
2018-02-06 16:12:26
No podľa mňa sa stalo toto:

Nešťastník, ktorého prenasledovali rany osudu jedna za druhou sa v slabej chvíli obrátil k nebu a predniesol: „Pane bože pre čo ma tak trestáš ? Veď už mi len hrb chýba !“ „ Nech sa Ti páči, máš ho mať“ zaznelo z neba

Fuji ukázalo vztýčený prostredník všetkým, ktorí nemajú jeden zo štyroch typov fotoaparátov a všetkým, ktorý s Fuji fotografovali a majú kvantum RAF súborov v compe. A mysleť si, že optimalizovaný soft bude v pc a nebodaj s podporou GPU pomalší ako HW vo fotoaparáte je dosť mimo. Pýtali sme si foft - dostali sme nepodarok. Keď vyrobím neštandrandný snímač, dodám k nemu ihneď soft, ktorý z neho dostane maximum. Viď Foveon. A už vidím, ako majiteľ stredoformátu Fuji s klasickým bayerom spracováva obraz v tomto nepodarku...
 
blahoslav J B Art
2018-02-06 17:26:46
príspevok od: JohnNewton
No podľa mňa sa stalo toto:

Nešťastník, ktorého prenasledovali rany osudu jedna za druhou sa v slabej chvíli obrátil k nebu a predniesol: „Pane bože pre čo ma tak trestáš ? Veď už mi len hrb chýba !“ „ Nech sa Ti páči, máš ho mať“ zaznelo z neba

Fuji ukázalo vztýčený prostredník všetkým, ktorí nemajú jeden zo štyroch typov fotoaparátov a všetkým, ktorý s Fuji fotografovali a majú kvantum RAF súborov v compe. A mysleť si, že optimalizovaný soft bude v pc a nebodaj s podporou GPU pomalší ako HW vo fotoaparáte je dosť mimo. Pýtali sme si foft - dostali sme nepodarok. Keď vyrobím neštandrandný snímač, dodám k nemu ihneď soft, ktorý z neho dostane maximum. Viď Foveon. A už vidím, ako majiteľ stredoformátu Fuji s klasickým bayerom spracováva obraz v tomto nepodarku...
som netusil, ze si Hrbaty
 
JohnNewton
2018-02-06 17:42:30
príspevok od: blahoslav J B Art
som netusil, ze si Hrbaty
Žiaľ nie, to by som riešil výplet na tenisovej rakete
 
Peter Hood
2018-02-06 18:11:19
Chválim Karola, a vítam že si dal prácu s recenziou X-RAW STUDIO editora,
priznám sa , čakal som na to kedy sa niekto v "našich" končinách odhodlá...

Možno opäť naštvem pár týpkov ne ephote ale beriem to demokraticky s možnosťou voľného vyjadrenia názoru, to aký je nechám na individualite každého.
Žijem niekoľko rokov v zahraničí možno aj preto bude pohľad iný....

Tu je pár mojich postrehov podložených priamym niekoľkoročným používaním portfólia FUJI:
súhlasím s tým že je to zatiaľ veľmi pioniersky riešená aplikácia ale na druhej strane určite myšlienka hodná rozvíjania.
Filozofia Fuji o systéme snímania, ukladania a spracovania fotiek je ojedinelá, zároveň si myslím že idú cestou budúcnosti ako to vzhľadom na trendy už nasvedčuje smerovanie mnohých výrobcov.

Čo by som napríklad veľmi uvítal je priame či už drôtové alebo bezdrôtové spojenie foťák-IPAD s takouto úpravou s náhľadmi, možno raz ako doplnenie už existujúcej vydarenej appky (ale snáď aj to v blízkej dobe príde).
Pre mňa na cestách po svete a v poľných podmienkach je doteraz používaná appka v spojení s IPADOM skutočne neoceniteľná vec ktorá stabilne funguje a nepadá.

Nakoľko používam ukladanie súborov RAW+JPEG a doteraz som pracne ťukal priamo vo foťáku aby som si vybrané fotky z RAWu upravil cez CPU foťáka a následne taťahoval do IPADu na poslanie.
Druhá strana mince je už spomínaná jednoduchosť a okresanosť ovládačov ktoré ponúka X-RAW STUDIO.
Ale vyvolanie RAWu je zvačša len primárnym spôsobom začiatku editácie.
Potom aj tak vačšina ľudí dočesáva vyvolaný obrázok v iných editoroch.

Po vlastnej niekoľkoročnej skúsenosti s RAW súbormi od Fuji a po asi dvojmesačnom používaní X-RAW STUDIO viem že je to zatiaľ najjednoduchší a zároveň asi najefektívnejší nástroj ako vyvolať z X-TRANS čipu RAW za krátky čas a elegantne.
S veľkými obtiažami a keď tak nedostatočne dokážete z RAWu cez LR vyžmýkať výstup z X-TRANS čipu ktorý by bol lepší alebo porovnateľný s výstupom spracovania v CPU foťáku FUJI.
A to už sme v bode praktickosti a účelnosti použitia tohto systému napríklad aj mimo domu.
Vtedy oceníte možnosť priameho spracovania napr v MacBooku popri sedení v kaviarni kdesi ďaleko mimo svojho PC.
A keď aj náhodou nemáte notebook so sebou bezproblémov to zdarma a rýchlo nainštalujete napríklad do kamarátovho bez toho aby vám vyčítal že ste mu stiahli a nainštalovali do kompu nejaký preňho čudný soft zaberajúci nemalé miesto na disku a pribrzďujúci celý výkon.
Áno, sú na trhu rôzne SW nástroje na úpravu, zväčša však málokto používa v poľných podmienkach CAPTURE ONE alebo IRIDENT Dev aby odovzdali seriózne odvedenú prácu načas.
Tak ostáva jednoduchšia cesta aj touto formou akú ponúkli vo FUJI aj keď ešte nieje úplne ideálna, keď tak na jednotlivé spracovanie pár záberov, hromadné spracovanie je ešte prakticky nereálne a zdľhavé.

Menej je ale viac, aspoň vás to núti vytriediť nemilosrdne balast ktorý aj tak nepoužijete

Mnoho ľudí samozrejme kriticky popisuje rôzne funkcie a obrazové podanie snímačov FUJI X-TRANS, ktorých RAW výstup nieje také jednoduché požuť len tak hocičím, ale japonci na sebe neustále makajú a tak FUJIFILM ako ľahký cestovateľský nástroj na dokumentovanie s pekným obrazovým výstupom bez nutnosti ťahania niekoľkokilového fotobágla je pre mňa osobne OK.
 
fatality
2018-02-06 18:50:03
ako..fpoho riesenie..
ale vysvetli mi niekto preco Fuji nema tak,ako kazda znacka svoj "erarny"
raw konvertor? najma ak pouziva specificky druh snimaca resp. masky..
taky,ktory z rawu dostane presne to,co proces vo fotaku..
alebo je to SilkyPix? nemal by byt v tom pripade zadarmo? aspon okresana verzia?
 
JohnNewton
2018-02-06 18:57:17
Prvý x trans bol predstavený v roku 2012. Dnes musím konštatovať že chybou je asi očakávať že výstup nebude iný ako u klasického bayera vrátane jednoduchosti jeho spracovania. To sa už zrejme nestane, aj keď mám pocit že navyšovanie MPX tu ešte môže čosi vylepšiť. Z recenzie nie je zrejmé, či je výsledok badateľne lepší ako jpeg priamo vytvorený vo fotoaparáte. Lebo ak nie..... No a obhajovať trend nutnosti pripojenia prístroja k PC počas spracovania obrazu (už sa teším keď to budú aj mobily, kamery, zdroje na záznam zvuku..atď) je no mierne povedané choré. Akákoľvek náklonnosť k svojej obľúbenej značke by namala byť spojená zo stratou kritičnosti.
Nemožnosť nastaviť vo výstupe ani úroveň jpeg kompresie to sa predsa nedá nijako ospravedlniť.
Ako sa cítia asi zákazníci ktorí investovali nemalé prostriedky do nekompatibilných (nie starých) modelov, drahých objektívov....takto nemá vyzerať starostlivosť o zákazníka, samozrejme, prezentujem len svoj subjektívny pohľad, ktorý dúfam nevyvolá záchvaty nekontrolovaného chovania u fans.
 
blahoslav J B Art
2018-02-06 19:36:55
príspevok od: fatality
ako..fpoho riesenie..
ale vysvetli mi niekto preco Fuji nema tak,ako kazda znacka svoj "erarny"
raw konvertor? najma ak pouziva specificky druh snimaca resp. masky..
taky,ktory z rawu dostane presne to,co proces vo fotaku..
alebo je to SilkyPix? nemal by byt v tom pripade zadarmo? aspon okresana verzia?
v baleni mojho Fuji X-E1 bol aj Silkypix, ale na RAWy pouzivam Lightroom
 
blahoslav J B Art
2018-02-06 19:48:14
príspevok od: JohnNewton
Prvý x trans bol predstavený v roku 2012. Dnes musím konštatovať že chybou je asi očakávať že výstup nebude iný ako u klasického bayera vrátane jednoduchosti jeho spracovania. To sa už zrejme nestane, aj keď mám pocit že navyšovanie MPX tu ešte môže čosi vylepšiť. Z recenzie nie je zrejmé, či je výsledok badateľne lepší ako jpeg priamo vytvorený vo fotoaparáte. Lebo ak nie..... No a obhajovať trend nutnosti pripojenia prístroja k PC počas spracovania obrazu (už sa teším keď to budú aj mobily, kamery, zdroje na záznam zvuku..atď) je no mierne povedané choré. Akákoľvek náklonnosť k svojej obľúbenej značke by namala byť spojená zo stratou kritičnosti.
Nemožnosť nastaviť vo výstupe ani úroveň jpeg kompresie to sa predsa nedá nijako ospravedlniť.
Ako sa cítia asi zákazníci ktorí investovali nemalé prostriedky do nekompatibilných (nie starých) modelov, drahých objektívov....takto nemá vyzerať starostlivosť o zákazníka, samozrejme, prezentujem len svoj subjektívny pohľad, ktorý dúfam nevyvolá záchvaty nekontrolovaného chovania u fans.
tak zachvat nekontrolovatelneho chovania vidno aj u fanatickych odporcov ... minimalne u jedneho

ja to beriem tak, ze Fuji sa chova ako Fico ... odmenuje bohatych, aby boli este bohatsi ... NASI ludia (v pripade Fuji vlastniaci najvyssie modely Fuji)
 
JohnNewton
2018-02-06 20:27:55
príspevok od: blahoslav J B Art
tak zachvat nekontrolovatelneho chovania vidno aj u fanatickych odporcov ... minimalne u jedneho

ja to beriem tak, ze Fuji sa chova ako Fico ... odmenuje bohatych, aby boli este bohatsi ... NASI ludia (v pripade Fuji vlastniaci najvyssie modely Fuji)
Fuji=Fico, no To si ma pozitívne prekvapil Jediným liekom je voliť iného a kupovať iné...
 
blahoslav J B Art
2018-02-06 20:38:47
príspevok od: JohnNewton
Fuji=Fico, no To si ma pozitívne prekvapil Jediným liekom je voliť iného a kupovať iné...
na druhej strane Fico dava to najlepsie zo seba uplne zdarma, aj ked iba trosku ... hlavnej statnej radkyni
 
duves
2018-02-08 09:05:45
Bud som nechapavy alebo si sedím na kabli. Ako sa da využiť výpočtový vykon fotoaparatu v PC?
 
j.a.r.o.
2018-02-08 09:36:46
príspevok od: duves
Bud som nechapavy alebo si sedím na kabli. Ako sa da využiť výpočtový vykon fotoaparatu v PC?
Počítač využije na výpoočty procesor, ktorý je umiestnený vo fotoaparáte a nie ten ktorý je v PC na matičnej doske. Aspoň tak tomu rozumiem ja.
 
JohnNewton
2018-02-08 13:11:06
príspevok od: j.a.r.o.
Počítač využije na výpoočty procesor, ktorý je umiestnený vo fotoaparáte a nie ten ktorý je v PC na matičnej doske. Aspoň tak tomu rozumiem ja.
Skôr by som povedal, že v tomto prípade fotoaparát využíva PC ako zobrazovač, plus pár možností pridá k tým, ktoré má fotoaparát pri manuálnom spracovaní RAF do jpegu a ktoré je nepohodlné prevádzať jednotlivo na malom LCD fotoaparátu. To že sa nedá exportovať do TIFFu a ovplyvniť sa nedá ani kvalita exportovaného JPEGu naznačuje, že PC si v tomto prípade veľmi nevrzne, akurát to čo robíte vidíte na väčšom zobrazovači Vyzerá to tak, že tento soft môže robiť len to, čo mu umožní fotoaparát.
 
Daniel Leitman
2018-02-09 10:23:15
ide s X-Raw konvertrom spracovať aj staršie RAF súbory napr. mám X-T1 kúpim si povedzme X-Pro 2 a budem pomocou X-Pro2 upravovať fotky fotené s X-T1. ďalšia podstatná otázka - Mám súbory fotené s X-E1 ... X-E1 nemá podporu ACROS filmu teda keby s pomocou X-Pro2 ide spracovať staršie fotky, či sú dostupné aj novšie simulácie špecifické pre novší procesor (tuším procesorom sa oháňaju so spätnou kompatibilitou pre staršie modely) a posledná otázka - plánujú program uviesť aj na mobilnej platforme iOS/Android ? výpočtový výkon je tak či onak na Foťáku a tabletové LCD sú nie málokedy lepšie ako tie bežné stolové (on site spracovanie príp ukážka zákazníkovy atď. je tam mnoho viac využitia ako na PC) a na mobilne j platforme by to dávalo kus viac význam ako na PC/MAC kde má drvivá väčšina svoj workflow v inom programe
 
karrlok
2018-02-10 12:18:37
Otázka pre zasvätených, je nejaký program, ktorý si vie poradiť s RAW, aby tam neboli artefakty tzv. červíky (worms). Je to šikovný foťák a to je jediná vec čo mi na ňom vadí, preto ma to zaujíma.
 
viliam223
2018-02-12 22:28:37
príspevok od: JohnNewton
No podľa mňa sa stalo toto:

Nešťastník, ktorého prenasledovali rany osudu jedna za druhou sa v slabej chvíli obrátil k nebu a predniesol: „Pane bože pre čo ma tak trestáš ? Veď už mi len hrb chýba !“ „ Nech sa Ti páči, máš ho mať“ zaznelo z neba

Fuji ukázalo vztýčený prostredník všetkým, ktorí nemajú jeden zo štyroch typov fotoaparátov a všetkým, ktorý s Fuji fotografovali a majú kvantum RAF súborov v compe. A mysleť si, že optimalizovaný soft bude v pc a nebodaj s podporou GPU pomalší ako HW vo fotoaparáte je dosť mimo. Pýtali sme si foft - dostali sme nepodarok. Keď vyrobím neštandrandný snímač, dodám k nemu ihneď soft, ktorý z neho dostane maximum. Viď Foveon. A už vidím, ako majiteľ stredoformátu Fuji s klasickým bayerom spracováva obraz v tomto nepodarku...
Zvláštne, že sa ty zvykneš oplývať práve Foveonom, ktorý má jedinú výhodu a inak spústu nevýhod, na druhej strane pod čiernu zem zadupávaš X-Trans, ktorý má jednu nevýhodu a inak spústu výhod
Možno práve nedostatok umeleckého cítenia ťa núti dookola rozoberať snímače a technické parametre, namiesto toho, aby si sa naučil aspoň základom fotografického videnia, keďže tvoje fotky nevyjadrujú nič. Článkov tu máš dosť, môžeš začať študovať
 
viliam223
2018-02-12 22:31:07
príspevok od: blahoslav J B Art
tak zachvat nekontrolovatelneho chovania vidno aj u fanatickych odporcov ... minimalne u jedneho

ja to beriem tak, ze Fuji sa chova ako Fico ... odmenuje bohatych, aby boli este bohatsi ... NASI ludia (v pripade Fuji vlastniaci najvyssie modely Fuji)
Ak myslíš "newtona", ten podľa mňa ani nemá seriózny záujem o fototechniku. Je to len troll - provokatér. Ide mu o rýpanie do ľudí, zrejme ho to nejakým primitívnym spôsobom vzrušuje. Netreba ho brať vážne.
 
JohnNewton
2018-02-13 08:47:24
príspevok od: viliam223
Ak myslíš "newtona", ten podľa mňa ani nemá seriózny záujem o fototechniku. Je to len troll - provokatér. Ide mu o rýpanie do ľudí, zrejme ho to nejakým primitívnym spôsobom vzrušuje. Netreba ho brať vážne.
Nedaj sa vyprovokovať , a neber ma Vážne, ale tuším, že to bude nad Tvoje sily ...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia