Hore

Gorillapod

Zábava i praktické použitie. Zabávajte sa však opatrne a s rozumom, aby ste predišli úrazu, alebo škode na fototechnike. :)

S miniaturizáciou fotoaparátov sa v súčasnosti stretávame často. Ten, kto nechce so sebou vláčiť objemný a ťažký aparát, môže dnes siahnuť po menších, pričom nemusí nutne dramaticky degradovať kvalitu obrazu. No a platí to aj pre statívy.

Ten, kto nechce, alebo nemá priestor na to, aby so sebou stále nosil kvalitný a ťažký statív, môže dnes siahnuť po menších statívoch. V dnešnej recenzii sa pozrieme na použitie flexibilného statívu Gorillapod od spoločnosti Joby.

Ide o patentované statívy s ramenami z guličiek v ložiskách, ktoré sa dajú tvarovo prispôsobiť takmer akémukoľvek povrchu. Sú určené pre použitie na prechádzkach, pri ktorých nechcete ísť „na ťažko" ale aj v podmienkach, kde použitie statívu nie je možné.

Tým, že statív Gorillapod je skladný, možno ho kedykoľvek vytiahnuť z brašne alebo vrecka a použiť. Môžete ho položiť na nerovný kameň práve tak dobre, ako ho zavesiť na stĺp alebo zábradlie. Darí sa mu všade.

Osobitné využitie potom nájdete v špecifických situáciách. Môžete ho napríklad pripevniť na hojdačku a vyskúšať vertikálny panning, ako sme to urobili my, alebo si ho nainštalovať na bicykel či kolotoč. Všetko však s opatrnosťou a rozumom, aby ste predišli úrazu alebo škode na fototechnike. :)

Niekoľko slov k maximálnej záťaži na Gorillapody

Maximálna nosnosť statívu, ktorú výrobca uvádza pri týchto flexibilných statívoch, je podľa môjho názoru hraničná hodnota. Celkovo by som údaje výrobcu trochu sprísnil. Gorillapod je zábavným pomocníkom, ale aby vám čo najdlhšie vydržal (plast je plast), vybral by som vždy o jeden rad vyšší model, ako zodpovedá vášmu fotoaparátu podľa výrobcom udávanej maximálnej záťaže.

Na SLR Gorillapod by som tak inštaloval väčšie kompakty, akúkoľvek zrkadlovku by som umiestnil až na SLR-Zoom model a profizrkadlovku až na model Focus. Výrobcom udávaná maximálna hmotnosť je podľa mňa hmotnosť, ktorú statív unesie, no nie tá, s ktorou sa dá stabilne komfortne pracovať za každých podmienok. Zvlášť to platí pri horších poveternostných podmienkach. Napríklad pri testovaní SLR Zoom-u sa na ňom pri silnejšom vetre statočne roztriasol 5D s objektívom 70-200 f2,8. Toto kombo malo niečo cez dve kilá 900g + 1310g, no v čerstvom vetre sa na SLR Zoom-e roztriaslo.

Aj keď som presvedčený, že za lepších podmienok by SLR Zoom toto kombo hravo uniesol a vyhotovili by ste ostré fotografie, predsalen by som už na takú výbavu skôr odporúčal Gorillapod Focus. Všímajte si teda pri výbere, či už so svojim fotoaparátom nie ste blízko pri hranici maximálnej záťaže a ak áno, siahnite radšej po vyššom modeli. Potom budete spokojní.

Gorillapod Original / Magnetic

Je pôvodný a najmenší z Gorillapodov. Jeho využitie vidím skôr pre zábavu v zmysle „vyhotovme si autoportrét" naším kompaktom. Kompaktom preto, že tento ministatív unesie maximálne 325g záťaž. Podľa môjho názoru je lepšie na ňom používať kompaktné fotoaparáty do cca. 200g. 325 gramov je na hrane a napriek tomu, že záber vyhotovíte, ramená statívu sa môžu pohnúť a spôsobiť neostrosť fotografie.

Modifikáciou Originalu je jeho magnetická verzia, ktorá je takisto veľká (alebo skôr malá) ale má magnetické ramená. Je možné ňou prichytiť aparát na kovové povrchy. Nemali sme príležitosť vyskúšať a neviem, či by som vyskúšal.

Gorillapod SLR

Podľa výrobcu je určený pre amatérske zrkadlovky a malé videokamery. Ja by som ho odporúčal pre väčšie kompakty, ultrazoomy a naozaj iba pre najľahšie zrkadlovky na trhu či ľahké micro 4/3 fotoaparáty. Ako všetky Gorillapody aj tento má rýchloupínaciu doštičku s klasickým 1/4" závitom pre upevnenie fotoaparátu. Táto je však aj so zabudovanou vodováhou.

Gorillapod SLR-Zoom a Focus

Je to statív, ktorý sme mali aj v teste (Zoom). Jeho veľkou výhodou je možnosť pripojenia guľovej hlavy. Práca s fotoaparátom je tak omnoho jednoduchšia a efektívnejšia. Hlavne, ak chcete fotografovať "na výšku".


Gorillapod Zoom v akcii.

Ak chcete používať na tomto statíve hlavu, na klasický statívový šraub musíte nainštalovať redukciu na 3/8"  šraub a práve na ten už môžete upevniť guľovú hlavu.

    

Joby ponúka dve guľové hlavy, jednu s nosnosťou do 3kg a druhú s nosnosťou do 5kg. Gorillapod SLR-Zoom a Focus už s týmito hlavami tvoria statív použiteľný aj pre vážnejších záujemcov o fotografiu a unesú v pohode poloprofesionálnu zrkadlovku so statným objektívom.


Gorillapod Focus unesie poriadnu váhu a najlepší je v kombinácii s hlavou X.

Všetko s rozumom

Aj keď je naše video spracované skôr zábavne, používajte Gorillapod rozumne a neskúšajte jeho limity s drahou technikou. Tým vôbec nechcem povedať, že by ste sa mali báť používať tieto flexibilné statívy, naopak, dva najvyššie rady môžem smelo odporúčať. Aby ste však nepodľahli bláznivým nápadom neuvážene, lebo ak si Gorillapod kúpite, určite vás budú takéto nápady lákať. :)

Technické špecifikácie


Original / Magnetic

SLR

SLR-Zoom

Focus

určené pre...

- kompaktné fotoaparáty
- minikamery

- amatérske zrkadlovky

- malé videokamery

- profi zrkadlovky

- veľké statívové hlavy

- profesionálne videokamery, zrkadlovky

nosnosť

325 g

800 g

3 kg

5 kg

rozmery

15 × 3 × 3 cm

25 x 5 x 5 cm

25 x 6 x 6 cm

29×9.2×9.2 cm

hmotnosť

45.3g

165g

241g

500g

pripojenie

odoberateľná doštička s 1/4" statívovým závitom

odoberateľná doštička s 1/4" statívovým závitom a vodováhou

napevno zabudovaný 1/4" statívový závit a redukcia na 3/8"

napevno zabudovaný 1/4" statívový závit a redukcia na 3/8"

príslušenstvo

- doštička s prísavkou

- adhézna doštička
- pomôcka na pripevnenie iPhone a iPod

- doštička na upevnenie blesku

- guľová hlava

- hroty na nožičky

- guľová hlava


poznámka

typ Magnetic má magnetické nohy





Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
zuzuliena
externý redaktor 2010-03-22 17:45:45
... ten uvod je skvely, nahlas som sa rozosmiala :-). Julo ak beries clenov do gorilej tlupy, hlasim sa .-)
 
AnnoMally13
2010-03-22 17:46:13
dik za recenziu, uz dlhsie po nich pokukujem a tiez po tej max udavanej hmotnosti, ze ci to bude stacit.
akze este raz, dik za zodpovedanie mojich myslienok :)
 
photoab.wz.cz
ocenenie redakciou 2010-03-22 22:11:25
dobre video :-))
 
leto
2010-03-22 22:39:37
jej,ten original mám,ešte ked som mal kompakt,tam sa často usvedčil,nová rada je tiež na uváženie,,,
 
quaq
2010-03-23 08:29:53
GP som chcel ale po odskusani som prisiel presne na to iste co autor clanku, SLR zoom bude vhodny pre entrilevel s plastovim setakom a nie pre semiprofi ci nebodaj profi s poriadnym objektivom roztrasenie prislo aj po predsklopeni zrkadla a to som ho pouzil v indoore na pevnej podlozke inac ten najvacsi vtedy este nebol ale ked sa mi dostane pod pazur tak ho odskusam isto
 
julo kotus
2010-03-23 08:33:31
príspevok od: quaq
GP som chcel ale po odskusani som prisiel presne na to iste co autor clanku, SLR zoom bude vhodny pre entrilevel s plastovim setakom a nie pre semiprofi ci nebodaj profi s poriadnym objektivom roztrasenie prislo aj po predsklopeni zrkadla a to som ho pouzil v indoore na pevnej podlozke inac ten najvacsi vtedy este nebol ale ked sa mi dostane pod pazur tak ho odskusam isto
Tak ako som písal v článku, je dobré vybrať si o jeden rad vyšší model, potom to je v pohode použiteľné.
 
julo kotus
2010-03-23 08:35:15
príspevok od: zuzuliena
... ten uvod je skvely, nahlas som sa rozosmiala :-). Julo ak beries clenov do gorilej tlupy, hlasim sa .-)
Som rád, keď sa niekto v pondelok mojím pričinením rozosmeje. Do tlupy berieme všetkých záujemcov, podmienka je preručkovať preliezku na dvore v redakcii. :)
 
quaq
2010-03-23 08:43:25
príspevok od: julo kotus
Som rád, keď sa niekto v pondelok mojím pričinením rozosmeje. Do tlupy berieme všetkých záujemcov, podmienka je preručkovať preliezku na dvore v redakcii. :)
inac to vido je velmi prijemne urobene, hlasim sa aj ja do tlupy
ps: chlpaty chrbat mam :D
 
julo kotus
 
Danniell
2010-03-23 09:27:20
Zdravim, ja som si zakupil cez web Gorillapod SLR a max spokojny, fotak mam zatial len kompakt Canon A720 IS.:-)
 
duves
2010-03-23 09:42:54
príspevok od: Danniell
Zdravim, ja som si zakupil cez web Gorillapod SLR a max spokojny, fotak mam zatial len kompakt Canon A720 IS.:-)
No niekto mi vymazal príspevok. Ja som zohnal verziu SLR za 16€, Bez vodovahy a bez gulovej hlavy.
 
Danniell
2010-03-23 10:12:52
príspevok od: duves
No niekto mi vymazal príspevok. Ja som zohnal verziu SLR za 16€, Bez vodovahy a bez gulovej hlavy.
Tak to si zohnal lacno , ja som dal omnoho viac, ale aj s vodovahou.
 
duves
2010-03-23 10:21:20
príspevok od: Danniell
Tak to si zohnal lacno , ja som dal omnoho viac, ale aj s vodovahou.
Ta konstrukcia klbov je velmi jednoducha, v číne to sekaju na mraky. A už ste navigovany, kde treba hladat. Daju sa kupiť bez vodovahy za prijatelnu cenu.
 
julo kotus
2010-03-23 10:47:02
príspevok od: duves
No niekto mi vymazal príspevok. Ja som zohnal verziu SLR za 16€, Bez vodovahy a bez gulovej hlavy.
SLR verzia a SLR Zoom sú dve odlišné verzie kvalitatívne na inej úrovni - SLR Zoom je niekoľkonásobne ´silnejší´, pevnejší.
 
Danniell
2010-03-23 11:02:45
SLR s vodovahou a SLR Zoom - keby som bol pockal, ta o par euro drahsi a mohol som mat este lepsi - teda SLR Zoom... ale zase pre kompakt a mozno do buducna mensiu zrkadlovku ci Gcko... by mal slr s vodovahou stacit...
 
zuzuliena
externý redaktor 2010-03-23 12:18:10
príspevok od: julo kotus
Som rád, keď sa niekto v pondelok mojím pričinením rozosmeje. Do tlupy berieme všetkých záujemcov, podmienka je preručkovať preliezku na dvore v redakcii. :)
... ruckovanie snad zvladnem, problem mam s tym chlpatym chrbtom ... bude sa ratat aj nalepene leskymo :-)?
 
RioM
2010-03-23 12:52:03
Mám ho asi tak 2 roky. Myslím, že je to verzia SLR. Osobne ho moc neodporúčam. JE to dosť namáhavé a zdĺhavé umiestniť gorillapod tak, aby aspoň chvíľu udržal nejakú polohu. Predtým som mal taký miistatív od Cullmanu a ten som využil ďaleko viackrát.

 
marish1
2010-03-23 16:58:48
super video a takisto nacasovanie recenzie. :)
akurat dnes mi dosiel jeden neoriginal z hk, je to kopia slr zoom (bez gulovej hlavy za 12$). zatial som ho nemal moznost ist vyskusat v exterieri, ale vyzera, ze nieco znesie. kvalita materialu je na niektorych miestach trochu horsia, ale ak to vydrzi aspon rok, tak sa to za tu cenu oplatilo. dost mi tam ale chyba gulova hlava. ako ste to riesili vy ostatni, co mate neoriginal? nechcem k tomu kupovat hlavu za 40€, vyzeralo by to dost smiesne. :)
kludne do PM, aby sme tu nerobili reklamu.
dakujem
 
Seto
2010-03-24 14:29:06
brutalne video :D
 
duves
2010-03-24 15:23:03
Ja som to zatial použil na kompakt. Možno to vyskúšam na mini zrkadlo Pentax. No dnes som videl verziu SLR zoom (ci fokus?) na vlastne oči na palackeho ulici. To vyzera byt, tie nohy z kovu.
 
marish1
2010-03-24 18:23:10
príspevok od: duves
Ja som to zatial použil na kompakt. Možno to vyskúšam na mini zrkadlo Pentax. No dnes som videl verziu SLR zoom (ci fokus?) na vlastne oči na palackeho ulici. To vyzera byt, tie nohy z kovu.
ak to vyzeralo ako z kovu, tak to bol focus. slr zoom je plast. nakoniec k tomu mojmu dokupim nejaku lacnu hlavu z ebayu do 30USD, bez nej ma ten stativ dost obmedzene moznosti pouzitia.
 
bear
2010-03-24 18:40:58
Bude v ephotoshope aj SLR verzia? Ta sa mi zda byt pre pouzitie s bleskami praktickejsia, ako SLR-Zoom co mam.
 
Peter Švaral
ePhotoshop 2010-03-25 11:15:02
príspevok od: bear
Bude v ephotoshope aj SLR verzia? Ta sa mi zda byt pre pouzitie s bleskami praktickejsia, ako SLR-Zoom co mam.
http://shop.ephoto.sk/joby-gorillapod-slr.html. Ako odporucane prislusenstvo je pri produkte uvedena aj uzitocna redukcia pre externy blesk.
 
philips
2010-04-07 11:22:05
ja by som sa len chcel opytat preco mate konkretne tu http://shop.ephoto.sk/katalog/stativy/flexibilne/joby-gorillapod-slr-zoom-set.html ze dostupnost 1-5dni a pritom uz mesiac to vraj neviete zohnat? patrilo by sa uviest veci na pravu mieru.
 
Peter Švaral
ePhotoshop 2010-04-07 11:44:17
príspevok od: philips
ja by som sa len chcel opytat preco mate konkretne tu http://shop.ephoto.sk/katalog/stativy/flexibilne/joby-gorillapod-slr-zoom-set.html ze dostupnost 1-5dni a pritom uz mesiac to vraj neviete zohnat? patrilo by sa uviest veci na pravu mieru.
Standardne je tento model dostupny na nasom sklade. Momentalne je situacia taka, ze sa tento model nenachadza ani na sklade nasho distributora uz urcitu dobu. O dlhodobom stave tejto situacie sme informovani neboli, takze pozitivnu zmenu ocakavame kazdym dnom.
 
philips
2010-04-07 11:47:24
príspevok od: Peter Švaral
Standardne je tento model dostupny na nasom sklade. Momentalne je situacia taka, ze sa tento model nenachadza ani na sklade nasho distributora uz urcitu dobu. O dlhodobom stave tejto situacie sme informovani neboli, takze pozitivnu zmenu ocakavame kazdym dnom.
okej,dakujem za vysvetlenie
 
Jozef035
2010-04-21 17:32:07
Ja mám SLR ZOOM, minulý rok FOCUS asi ani nebol. D90 + N18-200 unesie v pohode. Samozrejme treba to patrične postaviť. Len mi chýba tá guľová hlava. Dobre vedieť, že už sa predáva. Keby som ho nemal, tak by som bral jednoznačne ten set aj s hlavou.
 
Gabko
2010-07-28 11:00:19
Áno, veľmi pekný článok, poučný s dobrou ilustráciou. Ja základný model tohoto statívu mám cca 3 roky /vtedy -aspoň v SR- vyšší model k dispozícii nebol/ a moje skúsenosti sú v podstate identické ako v uvedenej recenzii. Ak môžem poradiť, pri
úvahe o kúpe tohoto produktu, pre kompakty by som odporučil typ ´SLR-Zoom´ a pre
zrkadlovky ´Focus´.
Predpokladám, že kto prejaví záujem o akýkoľvek fotostatív, má bližšie k
fotografovaniu a ten by pomerne skoro zistil nedostatky prvých dvoch modelov.
/Leda že by ho chcel používať k mobilu.../.
Problém je aj v tom, že ak základný statív zaťažím ľahkým kompaktom, je tento
značne citlivý aj na slabý vietor /otrasy,možnosť posunu a pod./, keď priťažím
väčším fotoaparátom, hlavne v excentrických polohách je nespoľahlivý. Ďalej,
na tomto type chýba možnosť použiť hroty na nožičky.On sa totiž aj ľahko pošmykne. Nakoniec tento typ sa mi osvedčil pre ľahkú videokameru v interiéri.
Ja sám uvažujem o kúpe momentálne najvyššieho radu -´Focus´, len neviem
či sa tiež dajú pripevniť hroty na nožičky tak ako je to u ´SLR-Zoom´.
Na záver teda ten kto tento statív chce používať k fotografo-
vaniu, odporúčam predposledný alebo lepšie posledný, v súčasnosti najvyšší typ.
K životnosti sa neviem vyjadriť, pretože základný som používal
iba minimálne.

 
P_L
2011-05-04 13:37:55
Chtěl jsem se podívat na video a buď jsem slepý a nevidím ho a nebo se ztratilo
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia