Hore

Práca s prirodzeným svetlom v makrofotografii

Nesporne jednou z najdôležitejších vecí, na ktoré treba dbať pri fotografovaní, a to nielen makra a prírody, je svetlo. Ja sa budem snažiť vysvetliť prácu s prirodzeným svetlom práve v týchto žánroch.

Ako na pastelové farby

Už sa ma zopár ľudí pýtalo, ako sa dajú dosiahnuť jemné, pastelové farby v pozadí na makrofotografiách. Keď si uvedomíme, že pastelové farby sú farbami svetlých odtieňov, je už jasné, že bude potrebné pracovať so svetlom. Ak si vyskúšate fotografiu preexponovať napr. na +1.0, zistíte, že farby ako napr. žltá, modrá či zelená sú oveľa jemnejšie. Naopak, pri podexponovaní sú farby tmavšie a sýtejšie. Obe skutočnosti možno dobre využiť podľa vkusu autora.

Ako však dosiahneme, aby hlavný motív nebol preexponovaný, no súčasne bolo pozadie svetlé, pokiaľ použijeme plusovú korekciu expozície? Odpoveď je – objekt musí byť v tieni. Vhodným zatienením scény – či už difúznou doskou (áno, to je tá biela vec na ktorú sa navliekajú strieborné a zlaté odrazky), alebo pokojne aj rukou či iným predmetom čo máte práve po ruke.

Výhodou tienenia je okrem toho, že bude nutné pridať korekciu do plusu, aj to, že budú pri takomto mäkkom svetle prekreslené všetky detaily motýľa, iného hmyzu, či kvetu.

Pokiaľ je pozadie – napr. lúka - osvetlená slnkom, väčšinou je žltej farby (pri teplom svetle ráno alebo večer až oranžovej farby, závisí samozrejme aj od toho, čo sa v pozadí nachádza), ak sú v pozadí aj nejaké farebné kvety, často sa dá dosiahnuť pestrofarebné žiarivé pozadie – jednofarebné pozadia sú často dosť nudné, preto by tam aspoň nejaký ten jemný prechod mal byť. Problém môže nastať v tom, že pokiaľ nefotíte v dostatočne jemnom svetle tmavé motívy, môže byť pozadie často až „vypálené“, zatiaľ čo motív stále bez dostatočnej porcie vykreslenia. Keďže fotografie fotené pri zatienení sú už aj tak prirodzene menej kontrastné, čo je nutné trochu napraviť v postprocese, neodporúčam príliš vyťahovať tiene, aby z toho nevznikla omaľovánka bez akejkoľvek hĺbky. Použitie odrazky je vtedy vhodnejšie (odborníci na blesky by asi radšej prisvetlili jemným zábleskom, ale prečítajte si nadpis ;-) Každopádne som videl aj tak spravené fotografie a pôsobili úplne prirodzene.)

Ako je to vidieť aj na fotke mobilom, objekt je v tieni a stromy osvetlené poobedňajším slnkom nechávajú pozadie doslova žiariť.

 

Variácie tienenia alebo čo ďalej

Keď som ja videl takto spravené fotky, hneď sa mi to tak zapáčilo, že som začal tieniť až na pár výnimiek v protisvetle (hoci často tienim aj tam)  vlastne vždy. Nie každému sa to páči a niekto má radšej ostré svetlo, ale ja som zvyknutý pozerať a inšpirovať sa takýmito fotkami.

 

Predošlý odsek predpokladal prácu s tienením tak, že máme slnko približne za sebou.

Ako som však už naznačil, že tienim v protisvetle (čo sa niektorým môže zdať ako nanajvýš podivné), asi sa budem musieť mierne poopraviť, pretože určite sa nedá objekt zatieniť v priamom protisvetle bez toho, aby sme mali v pozadí tú difúznu dosku, ktorá nám zabezpečuje tieň. Avšak keď ide svetlo čo i len o niečo mierne zboku, dá sa predsa situácia nazvať ako protisvetlom, hoci nie priamym – a tam už tienenie funguje – a pozrime si niekoľko príkladov.

 

Na diagrame, ktorý sa vzťahuje na fotografiu kvetu pečeňovníka trojlaločného, je vidno rozloženie predmetov na scéne. Keďže je list, umiestnený pred zatieneným kvietkom presvietený zapadajúcim slnkom, a je nutné fotku mierne preexponovať kvôli svetlu na kvete, vzniká zaujímavý efekt „plameňov“ na spodku – samozrejme keďže je fotka fotená na otvorenej clone a vadili by tam akékoľvek iné štruktúry v popredí.

 

Podobným príkladom je aj fotografia ropuchy bradavičnatej, tu je len slnko z pravej strany. Tým činom vzniká zaujímavý efekt, keďže pri 200% priblížení je dobre vidno fotografa v oku žaby (aj s jeho modrou mikinou ;-) ), zatiaľ čo pri tienení so slnkom za mnou by bola v oku len silueta...

No a ešte na doplnenie, ako to už pri protisvetlovkách býva, mierny pokles kontrastu predsa nastane, preto bolo nutné pridať pri oboch fotkách v úrovniach a krivkách trochu viac ako obvykle, takže sa nijako nečudujte pri upravovaní...

 

Ďalšou vecou je tienenie pri zamračenom počasí. Niektorí môžu azda namietať, že vtedy je svetlo dostatočne mäkké a preto vhodné na fotografovanie. Avšak, práve toto svetlo mám najmenej rád. Keď chcem urobiť dobrý kontrast medzi objektom a pozadím, „obyčajné“ tienenie nám situáciu moc nevylepší. Pozadia pri zamračenom počasí mávajú väčšinou ťažkú zelenú alebo hnedú farbu (podľa toho čo je v pozadí) a tiež sa v nich nenachádzajú pastelové odtiene farieb. Preto pri zamračenom počasí mierne korigujem svetlo nasledujúcim spôsobom – rukou zatienim objekt úplne natesno – teda ruku držím tesne tak aby mi nevošla do záberu, ale dostatočne stmavila objekt. Pozadie bude pri takejto fotografii svetlejšie, no farebne sa takáto fotka aj tak nemôže vyrovnať fotografii za slnečného počasia. Ale na porovnanie fotka bez zatienenia – a s tieňom opísaným vyššie – slnko bolo počas robenia týchto fotiek za oblakom.

 Screenshoty z prehliadača - vľavo bez tienenia, vpravo som tienil.

 

 A, nakoniec, na porovnanie – 3 možné variácie, ako osvetliť objekt pri priamom slnečnom svetle:

1) Bez tienenia

2) Tieň na celom objekte a popredí

3) Tieň len na objekte, popredie bez tieňa

Keďže bolo jarné večerné svetlo vcelku mäkké, a vstavač je dosť atraktívnym motívom, použiteľný je každý variant. Všimnite si ale, ako sa pri jednotlivých svieteniach zvýrazní rušivosť niektorých stebiel, ktoré som neodtrhol – na to si treba dávať pozor.

 

Čo je na tienení nebezpečné

Nemyslím tým, čo sa píše na tých čínskych odrazkách že obsahuje malé časti, ale skôr dopad na fotografovaný objekt. Fotičom motýľov, a zvlásť fotičom vzácnych motýľov alebo hmyzu, dôrazne odporúčam odfotiť si prvý snímok vždy bez tienenia. Začiatočník asi ihneď povie, že celé tienenie je blbosť, pretože mi motýľ vždy uletí, ale o tom, ako fotiť hmyz v kľude a bez zbytočného naháňania sa by sa dal napísať ďalší obšírny článok. Verím však, že čitateľ to má už zvládnuté (ak nie, rýchlo si niečo preštudovať o tom a zabudnúť, že toto tu čítal). Podobne predpokladám, že sa nebudete pýtať, akú clonu alebo ISO treba nastaviť, pretože toto tiež nie je predmetom tohto článku.

 

Ide o to, že nie vždy sa dá nájsť vzácneho živočícha vtedy keď chceme a stačí nám aj len dokumentačná fotka, a je lepšie odfotiť niečo horšie ako neodfotiť vôbec, ak by ten motýľ naozaj potom odletel. Tiež neodporúčam tieniť motýle, ktoré sa práve slnia (t.j. majú roztiahnuté krídla), lebo tie sú náchylnejšie na svetlo a v lepšom prípade krídla zavrú, väčšinou však hneď odlietajú. Šťastlivcom otvorí motýľ krídla aj počas tienenia ;-)

 

Verím, že ste sa dozvedeli niečo nové o tejto relatívne jednoduchej technike, ktorá má však vcelku zásadný vplyv na vzhľad výslednej fotografie. Ak si chcete pozrieť fotografie, ktoré som takto fotil, nebojte sa navštíviť moju galériu tu na ephote.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
František Gomboš (frago)
2014-06-24 16:44:26
Poučné čítanie pre mňa, práve skúšam nový makroobjektív. Dík.
 
helmiczka
2014-06-24 18:48:29
Vďaka za článok s hodnotou.
 
lacikamo
2014-06-24 22:19:51
Šikovný si, článok má aj obsahovú hodnotu. Like!
 
Sivo
2014-06-24 22:35:30
Vďaka za článok. Dozvedel som sa pre mňa niečo nové a najbližšie to hneď vyskúšam.
 
Jerry C.
2014-06-25 00:25:34
super článok !!!
 
blahoslav J B Art
2014-06-25 01:37:38
fajn clanok ... pracu s prirodzenim som ako-tak zvladol, este to zmaknut aj so svetlom
 
marian
2014-06-25 12:21:59
Zaujimave citanie -dík
 
zuzanap
2014-06-25 16:53:57
super článok, vyskúšam tieniť.. a klobuk dole, na to ze máš 16, tak skvele fotíš a excelentne píšeš...
 
1970
2014-06-25 17:51:39
Dik za dobre rady! A takisto davam klobuk dolu
 
tomino1980
2014-06-25 21:49:25
diky za rady, konecne normalny clanok...a nie geekovske zvasty
 
mys_iak
2014-06-26 09:22:20
Dakujem za clanok
 
ZuzannaH
2014-06-26 14:33:10
dakujem... aj vdaka takymto clankom (v kombinacii s tvojimi fotografiami) ma tento portal stale zmysel...
 
smartin
2014-06-26 16:28:24
Pekny a uzitocny clanok
 
Daniel Urban
2014-06-26 17:08:36
Skvelý článok Martin. Určite niekedy vyskúšam
 
Martin Prievalsky
2014-06-27 11:04:10
Som rád, že článok zaujal
 
majster333
2014-06-27 11:26:12
super článok, konečne zaujímavý tip na fotenie, detailne vysvetlený s ukážkovými príkladmi.
 
Robson65
2014-06-27 20:36:52
Fajn článok, práve si ma ním presvedčil kúpiť makráč
 
spektrum
2014-06-28 17:28:15
vďaka za fajn článok, našiel si si svoj štýl a podľa neho ťa poznám...no ja asi by som mala problém s tým, že motýľ, kým si nachystám tienenie, odletí ,
takže , možno teda patrím k začiatočníkom..ale už ich mám nafotených veľmi veľa aj v pastelových farbách, a viem, že sa občas vracajú aj na to isté miesto, závisí od toho, čo je v okolí pre nich vhodné..ale väčšinou už aj fotím niečo iné... . Včera som 2. krát v živote videla letieť spolu páriacih sa motýľov, niekolko krat sadli do nízkeho pokoseného strniska trávy a stále spolu. Pri jednom takom sadnutí som ich cvakla, keď sa chystali vzlietnuť, ešte stále v tráve, jemne rozmáznutí..bol to zážitok, ale zrejme to nikam dávať nebudem...chcem tým povedať, že ma čoraz viac fascinujú práve veci, ktoré vidno málokedy...a stále menej ma láka efekt z farieb či objektívu, myslím tým napr. fotenie starými sklami a pod. Každý sníva svojím spôsobom
 
Martin Prievalsky
2014-06-28 17:44:26
príspevok od: spektrum
vďaka za fajn článok, našiel si si svoj štýl a podľa neho ťa poznám...no ja asi by som mala problém s tým, že motýľ, kým si nachystám tienenie, odletí ,
takže , možno teda patrím k začiatočníkom..ale už ich mám nafotených veľmi veľa aj v pastelových farbách, a viem, že sa občas vracajú aj na to isté miesto, závisí od toho, čo je v okolí pre nich vhodné..ale väčšinou už aj fotím niečo iné... . Včera som 2. krát v živote videla letieť spolu páriacih sa motýľov, niekolko krat sadli do nízkeho pokoseného strniska trávy a stále spolu. Pri jednom takom sadnutí som ich cvakla, keď sa chystali vzlietnuť, ešte stále v tráve, jemne rozmáznutí..bol to zážitok, ale zrejme to nikam dávať nebudem...chcem tým povedať, že ma čoraz viac fascinujú práve veci, ktoré vidno málokedy...a stále menej ma láka efekt z farieb či objektívu, myslím tým napr. fotenie starými sklami a pod. Každý sníva svojím spôsobom
tak štýl som si ja nevymyslel už boli mnohí predomnou čo takto fotili
Mimochodom, zato, že zverejňujem v galérii takmer len takéto snímky čo sú nafotené takouto technikou, neznamená, že sa v archíve nenachádza plno fotiek, ktoré sú fotené v priamom protisvetle, zopár fotiek so starým sklom, fotky krajín, mliečnych potokov a majáku v Podersdorfe (toho obzvlášť veľa)
A mňa fascinuje práve tak technika záberu ako aj motív ktorý je pred objektívom, nie každý má zasa nafoteného napr. najväčšieho pavúka na slovensku alebo párenie ropúch zelených, čo sú veci ktoré je rozhodne vidno málokedy. Som však zástancom toho, aby keď už niečo fotím, a obzvlášť niečo vzácne, alebo málo videné, musí byť fotka technicky perfektná, keďže možno danú vec tak skoro neodfotím. A stále som zástancom toho - radšej dokonalo odfotený modráčik ako nepodarená fotka jasoňa.

p.s. - motýle, vážky atď. hľadaj skoro ráno
 
spektrum
2014-06-29 10:42:40
príspevok od: Martin Prievalsky
tak štýl som si ja nevymyslel už boli mnohí predomnou čo takto fotili
Mimochodom, zato, že zverejňujem v galérii takmer len takéto snímky čo sú nafotené takouto technikou, neznamená, že sa v archíve nenachádza plno fotiek, ktoré sú fotené v priamom protisvetle, zopár fotiek so starým sklom, fotky krajín, mliečnych potokov a majáku v Podersdorfe (toho obzvlášť veľa)
A mňa fascinuje práve tak technika záberu ako aj motív ktorý je pred objektívom, nie každý má zasa nafoteného napr. najväčšieho pavúka na slovensku alebo párenie ropúch zelených, čo sú veci ktoré je rozhodne vidno málokedy. Som však zástancom toho, aby keď už niečo fotím, a obzvlášť niečo vzácne, alebo málo videné, musí byť fotka technicky perfektná, keďže možno danú vec tak skoro neodfotím. A stále som zástancom toho - radšej dokonalo odfotený modráčik ako nepodarená fotka jasoňa.

p.s. - motýle, vážky atď. hľadaj skoro ráno
ten pavúk by ma zaujímal.., pre mňa je najdôležitejší objav a originalita, držím palce..
keď nakukneš ku mne, uvidíš, ako som to myslela
 
Martin Prievalsky
2014-06-29 11:11:25
príspevok od: spektrum
ten pavúk by ma zaujímal.., pre mňa je najdôležitejší objav a originalita, držím palce..
keď nakukneš ku mne, uvidíš, ako som to myslela
Nie som zástancom toho, že striktne treba fotiť niečo nové, skôr mám radšej fotku zobrazujúcu aj obyčajný motív tak, aby fotka vyčnievala z davu - pohrať sa s kvetmi a bokehom, otvorenou clonou a kompozíciami. Tiež mám rád keď je treba čo najmenej fotky upravovať a mať fotku už takmer hotovú pri fotografovaní. Ty preferuješ asi viac úprav (dodatočne pridaná vinetacia, posunutie farieb do nereálnych odtieňov). Príroda ponúka pre mňa práve najkrajšiu paletu farieb

Pavúk je tu:

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/417867/the-king/?s=photos
 
spektrum
2014-06-29 11:58:57
príspevok od: Martin Prievalsky
Nie som zástancom toho, že striktne treba fotiť niečo nové, skôr mám radšej fotku zobrazujúcu aj obyčajný motív tak, aby fotka vyčnievala z davu - pohrať sa s kvetmi a bokehom, otvorenou clonou a kompozíciami. Tiež mám rád keď je treba čo najmenej fotky upravovať a mať fotku už takmer hotovú pri fotografovaní. Ty preferuješ asi viac úprav (dodatočne pridaná vinetacia, posunutie farieb do nereálnych odtieňov). Príroda ponúka pre mňa práve najkrajšiu paletu farieb

Pavúk je tu:

www.ephoto.sk/fotogaleria/fotografie/417867/the-king/?s=photos
krásny je pavúk..., čo sa týka môjho štýlu, tak máš pravdu, keď ide o kvet, či hmyz tu na tomto portáli, na fotonete napr. mám len realistické, ale mne ide viac o pocit z tej scény, než len o realitu, ide mi o metaforu..ale hlavne som myslela, že robím iné pri tých fyzikálnych, tie interferenčné, bublinové, ktorých tu mám pomenej, a tak sa medzi nimi aj strácajú. Tie fantastické farby, ktoré ponúka príroda najmä pri interferenciách na ľade sú maximálne realistické, rovnako ako na celofáne v balíčku svetla..to sú také dva prístupy. Predtým som uvažovala už viackrát, že by som o tom napísala aj článok...
 
total empty
2014-08-23 20:07:14
Zase som si prešiel tento článok,určite sa zide pri potulkách.
A zobrazenie tu na titulke ma rozosmialo, vidno len časť textu: práca z prirodzeným, že dakto to môže zle prečítať -prirodzený(í)m.
Tiež by sa aspoň názov mohol zobrazovať celý.
 
paldixy
2014-08-24 11:45:34
príspevok od: spektrum
krásny je pavúk..., čo sa týka môjho štýlu, tak máš pravdu, keď ide o kvet, či hmyz tu na tomto portáli, na fotonete napr. mám len realistické, ale mne ide viac o pocit z tej scény, než len o realitu, ide mi o metaforu..ale hlavne som myslela, že robím iné pri tých fyzikálnych, tie interferenčné, bublinové, ktorých tu mám pomenej, a tak sa medzi nimi aj strácajú. Tie fantastické farby, ktoré ponúka príroda najmä pri interferenciách na ľade sú maximálne realistické, rovnako ako na celofáne v balíčku svetla..to sú také dva prístupy. Predtým som uvažovala už viackrát, že by som o tom napísala aj článok...
Fotoportál Fotonet je o inom. Sú na ňom vymedzené jasné pravidlá. Martin prispieval aj tam, ale nejednalo sa o umelecké stvárnenie fotografie, preto neuspel. Tuná je to aj o umeleckom stvárnení fotografie. Viem, že pracovať s fotkou rastliny na "plnú dieru" je o inom ako na Fotonete. Len pre info , tu sú niektoré pravidlá portálu Fotonet :Objekty na fotografiách musia byť z voľnej prírody, vyfotografované v adekvátnom prostredí.
● Fotografie objektov držaných v ruke, položených na netypických podkladoch, vyfotených v neestetickom prostredí
a pod., nebudú schválené, resp. budú zakázané.
● Objekt na fotografii musí byť patrične veľký, viditeľný a ostrý.
● Fotografia musí byť expozične vyvážená a farby musia pôsobiť vierohodne.
● Fotografia musí spĺňať patričnú úroveň technickej kvality. Nesmie byť rozrastrovaná, príliš skomprimovaná alebo
zašumená, či preostrená.
Takže o tom je to
 
Martin Prievalsky
2014-08-24 12:13:12
príspevok od: paldixy
Fotoportál Fotonet je o inom. Sú na ňom vymedzené jasné pravidlá. Martin prispieval aj tam, ale nejednalo sa o umelecké stvárnenie fotografie, preto neuspel. Tuná je to aj o umeleckom stvárnení fotografie. Viem, že pracovať s fotkou rastliny na "plnú dieru" je o inom ako na Fotonete. Len pre info , tu sú niektoré pravidlá portálu Fotonet :Objekty na fotografiách musia byť z voľnej prírody, vyfotografované v adekvátnom prostredí.
● Fotografie objektov držaných v ruke, položených na netypických podkladoch, vyfotených v neestetickom prostredí
a pod., nebudú schválené, resp. budú zakázané.
● Objekt na fotografii musí byť patrične veľký, viditeľný a ostrý.
● Fotografia musí byť expozične vyvážená a farby musia pôsobiť vierohodne.
● Fotografia musí spĺňať patričnú úroveň technickej kvality. Nesmie byť rozrastrovaná, príliš skomprimovaná alebo
zašumená, či preostrená.
Takže o tom je to
Otváraš tu rok starú diskusiu z iného portálu, ktorú som už považoval za uzavretú. Ale len tak pre info, keď už teda chceš - to, že neprispievam na fn je len výsledkom subjektívneho názoru niektorých užívateľov, pretože v pravidlách sa nedá nájsť nič, čo by bolo v prekážkou prispievania na fotonet. Skôr by som mohol u Teba mať zopár pripomienok, pretože veľa fotiek aj tu aj na fn máš po rozkliku totálne preostrených, bez štruktúry alebo neostrých. Radšej si však ušetrím čas a námahu a nech si fotí každý ako chce
 
paldixy
2014-08-24 13:06:38
príspevok od: Martin Prievalsky
Otváraš tu rok starú diskusiu z iného portálu, ktorú som už považoval za uzavretú. Ale len tak pre info, keď už teda chceš - to, že neprispievam na fn je len výsledkom subjektívneho názoru niektorých užívateľov, pretože v pravidlách sa nedá nájsť nič, čo by bolo v prekážkou prispievania na fotonet. Skôr by som mohol u Teba mať zopár pripomienok, pretože veľa fotiek aj tu aj na fn máš po rozkliku totálne preostrených, bez štruktúry alebo neostrých. Radšej si však ušetrím čas a námahu a nech si fotí každý ako chce
Nuž áno, starý dobrý Prievalský. Veru sa nezaprieš: Len tak mimochodom veľa sa diskutovalo s administrátorom a "šéfom" de facto vlastníkom a zakladateľom fotoportálu FN.Braňom Ivčičom a ostatnými na pracovnom stretnutí, ktorý absolvujeme každoročne pri Prievidzi. Zhodli sme sa na tom, že Tvoje fotky neboli v súlade s pravidlami Fotonetu. Dobre si ich prečítaj ešte raz. Čo sa týka mojich fotiek "totálne preostrených , bez štruktúry, alebo neostrých určite by boli z Fotonetu vyradené, ale nestalo sa tak a toto bude možno Tvoj subjektívný pohľad. Reagoval som na Spektrum a čo si sa do toho zamiešal ma už neprekvapuje, pretože v mnohých smeroch arogancia z Teba srší. Ak si myslíš, že keď navštevuješ školu pre mimoriadne nadaných žiakov / alebo si navštevoval / si ten najmúdrejší od ostatných ??? Zdobila by Ťa možno aj trochu úcta k názoru starším, ktorí čo to už "preskákali " a viac skromnosti. Inak článok si napísal dobre, voči tomu žiadne výhrady a patríš na ephoto, ale na fotonete si nemal čo robiť s Tvojim ponímaním fotografie, tak to skonštatovali viacerí, okrem napr Machnáča, ten mal podobnú tvorbu a bol podobne arogantný. Túto kapitolu som uzavrel. A ja mám tiež svojich priaznivcov a mnohé moje fotky sa často dostanú do TOPKY dňa.
 
Martin Prievalsky
2014-08-24 13:25:08
príspevok od: paldixy
Nuž áno, starý dobrý Prievalský. Veru sa nezaprieš: Len tak mimochodom veľa sa diskutovalo s administrátorom a "šéfom" de facto vlastníkom a zakladateľom fotoportálu FN.Braňom Ivčičom a ostatnými na pracovnom stretnutí, ktorý absolvujeme každoročne pri Prievidzi. Zhodli sme sa na tom, že Tvoje fotky neboli v súlade s pravidlami Fotonetu. Dobre si ich prečítaj ešte raz. Čo sa týka mojich fotiek "totálne preostrených , bez štruktúry, alebo neostrých určite by boli z Fotonetu vyradené, ale nestalo sa tak a toto bude možno Tvoj subjektívný pohľad. Reagoval som na Spektrum a čo si sa do toho zamiešal ma už neprekvapuje, pretože v mnohých smeroch arogancia z Teba srší. Ak si myslíš, že keď navštevuješ školu pre mimoriadne nadaných žiakov / alebo si navštevoval / si ten najmúdrejší od ostatných ??? Zdobila by Ťa možno aj trochu úcta k názoru starším, ktorí čo to už "preskákali " a viac skromnosti. Inak článok si napísal dobre, voči tomu žiadne výhrady a patríš na ephoto, ale na fotonete si nemal čo robiť s Tvojim ponímaním fotografie, tak to skonštatovali viacerí, okrem napr Machnáča, ten mal podobnú tvorbu a bol podobne arogantný. Túto kapitolu som uzavrel. A ja mám tiež svojich priaznivcov a mnohé moje fotky sa často dostanú do TOPKY dňa.
Komentoval si môj článok, spektrum si to mohol napísať aj do súkromnej správy, ale keďže je na fn, pravidlá určite pozná.
Inak - k mojej osobe - ak by si ma poznal osobne, vedel by si, aký som sám kritický k svojim fotkám, a určite si nemyslím, že moje fotky sú najlepšie pretože určite nie sú a mám sa v čom zlepšovať.
To, ako ste sa spolu v Chvojnici zhodli, je vaša vec, ale v pravidlách daná vec nestojí (čo je "patrične ostrá" fotografia atď.) Ja som si tiež písal s viacerými ľuďmi , preto viem ako názory stoja (aj ohľadom tvojich fotiek, a to nielen od M.Macháča).
Sú fotografi, ktorých obdivujem a toto vôbec nie je o úcte k starším.
Ja nehovorím o sebe že na fotonet patrím, ak by to tak bolo nebol by som si tam vymazal všetky fotky. Ale že som tam neuspel, je tiež ťažko povedať, s 2 fotkami týždňa to neni práve neúspech Ale ty si tu otvoril dávno uzavretú debatu, tak som ti len napísal, to je všetko.

p.s. - reakciu M.Macháča radšej nekomentujem, myslím, že sa dá všetko vydiskutovať aj slušne.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované