Hore

Fotostĺpček 19/2021

A opäť na hrade. Posledné týždne pracovne navštevujem jeden hrad za druhým. Tentokrát som fotografoval na hrade Devín.

TOSTABUR po prvýkrát tohto roku mohol usporiadať už tradičné podujatie Rytieri na Devíne. Je to už 6 rokov, čo ich chodím fotografovať, ale teraz po prvýkrát ako objednaný fotograf. Dostal som voľné ruky, že môžem fotografovať rovnako, ako doteraz. Rytierov som fotografoval nespočetne krát, ale teraz som cítil zodpovednosť. Nemohol som si dovoliť žiaden prešľap, ako napríklad, keď mi jedna Fujina zahlásila, že nebude pokračovať v ukladaní fotografií, hoci bola karta takmer prázdna, pretože jej došiel číselný rad. V takom momente môžete kartu vymeniť, alebo preformátovať a prísť o nafotené zábery. Nemohol som ani jedno a v polovici podujatia som sa pobral domov. Tentokrát som išiel na istotu. Dva fotoaparáty, v každom nastavený simultánny zápis na dve karty. Kúpil som 4 vysoko kapacitné karty na tisíce záberov.

Ako si som sa pri fotení rozohnil a využíval sériové snímanie, tak som domov priniesol takmer 5500 fotografií. Ešteže viem rýchlo triediť. Nabudúce ale aj tak uberiem. Odovzdal som takmer 500 fotografií.
















Počas fotografovania ku mne prišiel jeden z členov skupiny, či som nestratil objektív. Bleskovo som mrkol do tašky, ale žiaden nechýbal. Keď som si objektív pozrel, hneď som vedel komu patrí. Nebudem toho ephoťáka menovať, ale spadol mu kameň zo srdca. Aj za neho chcem poďakovať dobrým ľuďom, ktorí objektív našli a poctivo odovzdali.

Šermiarsky majster Koza oslávil 75. narodeniny, tak nechýbali gratulácie od členov tovarišstva i potlesk od divákov. Všetko najlepšie majster!

Ďalšie vystúpenia sú začiatkom augusta.



Použitá technika: Olympus OM-D E-M1 Mark III + M.Zuiko 40-150/2,8 PRO, OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 45/1,2 PRO a M.Zuiko 7-14/2,8 PRO.

http://www.rytierinadevine.sk/

V bratislavskej Starej tržnici je zaujímavá inštalácia Tube: sieťová inštalácia od Numen/For Use. Deti sa vyblbnú a fotografi si zafotia. Odporúčam superširokouhlý objektív. Vstup je zdarma.





Použitá technika: Apple iPhone 12 Pro Max.

https://staratrznica.sk/

Overené i neoverené správy

  • Podľa fám sme sa 29.6. mali dočkať predstavenia Canonu EOS R3. Nekonalo sa a zatiaľ “náhradný termín” nepoznáme.
  • 6. júla by sme sa ale mohli dočkať predstavenia Sony ZV-E10, ďalšieho vlogerského fotoaparátu. Pripomeňme si, že by mal mať 24MP APS-C snímač a video XAVC-S 4k 25p 100mbps, otočný displej, žiaden EVF hľadáčik. Cena by mala byť okolo 900€.
  • Tento týždeň by mal byť predstavený objektív Panasonic Leica DG 25-50mm f/1.7, vysokosvetelný krátky teleobjektív pre MFT fotoaparáty. Bude nadväzovať na Leica DG 10-25mm f/1.7.

  • Tokina aktualizovala mapu objektívov. Na zimu chystá superširokouhlý a základný pevný objektív pre APS-C fotoaparáty Sony a Fujifilm. Ďalej zrkadlový objektív SUPER TELE 500mm F8 Reflex MF pre takmer všetky bajonety.

  • Instagram sa začne viac zameriavať na zábavné videá. To sa nepáči mnohým fotografom, ktorí začínajú prechádzať na Twitter.

Novinky

Yongnuo predstavilo objektív YN85mm F1.8S DF DSM s bajonetom Canon RF. Doteraz bol v ponuke len s bajonetom Sony FE. Len 290 gramom ťažký objektív má optickú sústavu s 9 prvkov v 8 skupinách, nano antireflexné vrstvy, 7-lamelovú clonu, DSM zaostrovací motorček, 58 mm závit pre filtre, zaostruje od 0,8 m a cena je 389USD.


YN85mm F1.8S DF DSM. Zdroj: PhotoRumors.

Sekonic, pri príležitosti 70. výročia založenia firmy, predstavil limitovanú edíciu expozimetra L-398A Studio Deluxe III 70th Anniversary Edition. Vyrobených bude 700 kusov tohto expozimetra inšpirovaného modelom Studio Deluxe z roku 1956. Na rozdiel od pôvodného modelu bude limitovaná edícia vo farebnej kombinácii vínovej a ružového zlata.



Sekonic L-398A Studio Deluxe III 70th Anniversary Edition.

https://70th.sekonic.com/intl/

Inšpirácia

Zaujímavý článok o softboxoch vyšiel na serveri PetaPixel. Je skutočne podrobný. Odporúčam všetkým, čo používajú modulátory svetla.

https://petapixel.com/2021/07/03/the-ultimate-guide-to-softboxes-the-anatomy-of-light-shaping-tools/

Fotografka Irene Rudnyk má pre vás 10 tipov, ako vylepšiť fotografovanie portrétov.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
fatality
2021-07-06 08:40:35
Celkom by ma zaujimalo,co to musel byt za strateny objektiv,ked sa podla neho dal hned a na isto spoznat majitel
 
matpi
2021-07-06 16:16:37
príspevok od: fatality
Celkom by ma zaujimalo,co to musel byt za strateny objektiv,ked sa podla neho dal hned a na isto spoznat majitel
Mozno tam fotili iba dvaja...vtedy je to lahke
 
Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2021-07-06 20:45:47
príspevok od: fatality
Celkom by ma zaujimalo,co to musel byt za strateny objektiv,ked sa podla neho dal hned a na isto spoznat majitel
Rybie oko Olympus. Navyse potencionalneho majitela, ktory taky objektiv vlastni, som na akcii stretol.
 
fatality
2021-07-07 08:18:00
príspevok od: Karol Srnec
Rybie oko Olympus. Navyse potencionalneho majitela, ktory taky objektiv vlastni, som na akcii stretol.
aha..tak to dava zmysel..
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia