Hore

Fotostĺpček 4/2023

Rok 2009 bol pre mňa nesmierne činorodý, z archívu som vybral pár portrétov dravcov z Ledníc. Svoju komfortnú zónu som opustil a vybral sa do mesta so superširokouhlým objektívom. A poriadne som sa natrápil s nahraním firmvéru do objektívu.

Z archívu: Dravci v Ledniciach

V roku 2009 ePhoto už bežalo naplno. Z časti redakcie a niekoľkých užívateľov, ktorých sme spoznali na workshopoch, vznikla aktívna skupina. Takmer každý víkend sme išli niekam fotografovať. Sánkovačku na Kamzíku, vodné mlyny v Tomášikove a Jelke, Neusiedler See, Krásnu Katarínku, makro na Devínskej Kobyle, Mikulov ZOO Viedeň, Schloss Hof, novozélandskú farmu v Modrovej atď. A Zuzuliena podnikla veľký výlet do Nepálu. Keď sa vrátila, triedili sme a upravovali fotografie v Lightroome, verzii 2. Ja som z archívu vybral pár fotografií z Ledníc, kde spoločnosť Zayferus predvádza ukážky dravcov. Bol som čerstvým majiteľom teleobjektívu 80-400 mm, čo na APS-C zrkadlovke bol ekvivalent 140-600 mm. V roku 2009 mal taký výkonný teleobjektív len máloktorý amatér.













Technika: Nikon D90, Nikkor AF 80-400/4,5-5,6D ED VR

https://www.ephoto.sk/photopointy/photopointy-svet/nepal/nepal-2009--dolny-mustang-i/

https://www.ephoto.sk/photopointy/photopointy-svet/nepal/nepal-2009-dolny-mustang-ii/

https://www.ephoto.sk/photopointy/photopointy-svet/nepal/nepal-2009-dolny-mustang-iii/

https://www.ephoto.sk/fotoskola/clanky/editacia-fotografii/navrat-do-nepalu/

Bratislava širokouhlo

Nie je tajomstvom, že preferujem dlhšie objektívy. Mám rád detaily, vyplnený formát záberu. Raz za čas sa však prinútim vystúpiť z komfortnej zóny a robiť niečo inak, ako zvyčajne. Na prechádzku som si preto vybral superširokouhlý prime objektív. Hneď sa na svet pozeráte inou perspektívou a uhlom záberu. Je to dobrý spôsob, ako spestriť tvorbu a trénovať fotografické videnie. Osobne si myslím, že fotografovať širokouhlým objektívom je ťažšie, ako teleobjektívom. V hľadáčiku máte viac objektov, každé nepatrné naklonenie sa výrazne prejaví. Dobrá kompozícia sa hľadá ťažšie, ale ak ju nájdete, je odmena sladšia.















Technika: Sony A7R V, FE 14/1,8 G.

P.S.: Musím si tu riadne zanadávať. Sony A7R V má hľadáčik s najvyšším rozlíšením na trhu, 9,4 Mpx. Nie je to tak dávno, čo som mal fotoaparáty s rozlíšením hľadáčiku 2,4 Mpx. Mysleli by ste si, že to je obrovský skok. Áno, prvý pohľad na ten jemný raster potešil. Bezzrkadlovky Sony majú však jednu necnosť, pri namačknutí spúšte sa zmenší rozlíšenie obrazu v hľadáčiku. Očakával som, že u A7R V mi to nebude vadiť. Veď na aké rozlíšenie môže obraz v hľadáčiku klesnúť? Kým som fotil teleobjektívmi, mi to až tak nevadilo. Čo som však zbadal pri fotení architektúry širokáčom, to ma nas…o. Totálne rozpixelovaný obraz, akoby mal hľadáčik 1 Mpx. Nie som jediný, komu to veľmi vadí. Izzino si v minulosti kúpil A6400 a vrátil ju. Myslel si, že je to nejaká chyba fotoaparátu. Zaujímavé, že sa to nikde po internete nespomína a že najznámejší Sony influenceri netlačia na Sony, aby s tým niečo urobilo.

Nočné mesto

Posledné dva mesiace som fotografoval prevažne so Sony, potreboval som sa zoznámiť s novým fotoaparátom. Dôkladne som ho otestoval aj pri fotografovaní nočnej Bratislavy. Preto som konečne mohol na prechádzku vytiahnuť ľahšie OM-ko a užívať si voľnosť bez statívu.











Technika: OM SYSTEM OM-1, M.Zuiko 40-150/2,8 PRO

Sony softvér a firmvér

Potreboval som nainštalovať nový firmvér pre svoj objektív 100-400, ktorý vylepšuje kompatibilitu stabilizácie so Sony A7R V. Potrebujete na to pripojiť fotoaparát k počítaču, nainštalovať Camera driver a program s updatom firmvéru objektívu. Na stránkach Sony sú vysvetlené všetky kroky, len nie to, ako prinútiť počítač Apple s procesorom Silicone, aby dovolil programu prístup k fotoaparátu. Apple neustále sprísňuje ochranu, čo je dobre, ale trochu to už preháňa. Aby ste ju dokázali vypnúť, musíte byť už skúsení užívatelia a nájsť si návod, ako na to. Verím, že bežný fotograf a užívateľ Applu produktov ani nebude vedieť, čo má robiť. V režime obnovy treba zmenšiť prísnosť Utilita zabezpečeného štartovania. A aj potom ešte budete musieť v systémových nastaveniach upraviť práva aplikácií od Sony. Našiel som tam dokonca aj aplikáciu OM SYSTEM. Už viem, prečo som nevedel nainštalovať nový firmvér pre OM-1. Tam to však išlo aspoň cez mobil.

https://support.apple.com/en-ie/guide/mac-help/mchl768f7291/mac

Overené i neoverené správy

  • Fujifilm si nechali patentovať teleobjektív XF500mm f/8 OIS.
  • Canon si nechal patentovať objektívy RF 14mm f/1.4L IS USM, RF 24mm f/1.4L IS USM, RF 10-20mm f/4, RF 9-18mm f/4 a RF 11-24mm f/4L USM. Uvidíme, ktoré sa reálne dostanú do výroby.
  • Sony by vraj malo čoskoro predstaviť objektív Sony FE 50mm F1.4 GM. Dúfam, že tomu tak bude a nie je to len mylná informácia, pretože objektív rovnakých parametrov má predstaviť Sigma, bude to 50mm F1.4 DG DN|Art. Na internet už unikli prvé zábery objektívu.
  • Zrkadlové objektívy Tokina SZ 300mm PRO Reflex f/7.1, SZ 600mm PRO Reflex f/8, a SZ 900mm PRO Reflex f/11 by sa mali začať predávať vo februári.

Novinky

Sviečky pre fotografov

Spoločnosť Photogenic supply sa špecializuje na suveníry pre fotografov. Najnovším prírastkom v ich ponuke sú sviečky, inšpirované rôznymi časťami dňa: Blue Hour, Golden Hour a Midnight.

https://www.photogenicsupply.com/collections/home/candles

Novinky Apple

Spoločnosť Apple aktualizovala svoje rady MacBookov Pro a Mac Mini, aby čo najlepšie využila svoje nové čipové sady M2 Pro a M2 Max. Nové 14" a 16" MacBooky Pro sú dostupné so špičkovými čipsetmi M2 Pro a M2 Max, zatiaľ čo aktualizovaný Mac Mini je dostupný s čipovými súpravami M2 a M2 Pro.



Macbook Pro 14” a 16” majú teraz HDMI vo verzii 2.1. 16” model má najsilnejšiu batériu v histórii Macov.

https://www.apple.com/sk/macbook-pro-14-and-16/

Nový Mac Mini M2 a M2 Pro sú prvé desktopové počítače Apple s procesorom M2. Všetky verzie nového Macu mini obsahujú DisplayPort, Thunderbolt 4, USB 4 a USB 3.1, Thunderbolt 2, HDMI, dvojicu USB-A portov, gigabitový Ethernet a 3,5 mm konektor pre slúchadlá. Model M2 Pro však obsahuje štyri porty Thunderbolt 4, zatiaľ čo model M2 má iba dva.

https://www.apple.com/sk/mac-mini/

Ak používate programy využívajúce AI, napríklad od DXO alebo Topaz, je spracovanie obrazu výrazne rýchlejšie s procesormi M1 a M2, oproti procesorom Intel, pretože procesory Silicon obsahujú jadrá ML, ktoré výrazne akcelerujú náročné výpočty.





Inšpirácia

Fujifilm 26 vs 40 Mpx - porovnanie výtlačkov

Ian Worth porovnal tlačové výstupy z 26 Mpx X-T3 a 40Mpx X-H2. Ako to dopadlo?


Tipy a triky

10 minút tipov, aby vaša krajinárska fotografia vynikla nad priemer!

Mads Peter Iversen: “Vo fotografii a krajinárskej fotografii sa toho dá veľa naučiť, v tomto videu rýchlo preberiem 10 základných fotografických trikov / tipov / zručností alebo ako to nazvať za približne 10 minút. Je nemožné ísť do hĺbky v takom krátkom čase, takže si určite pozrite ďalšie videá na mojom kanáli, pretože idú oveľa hlbšie do týchto tém.”

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
Krtko fotografom
2023-01-23 07:37:55
Pekné fotky, Karol .
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia