Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 14/2018

Štrnásty fotostĺpček je prevažne venovaný chytrým zariadeniam. Či sa nám to páči alebo nie, dominujú trhu s fototechnikou. A budú dominovať ešte viac. Osobne mi to nevadí. Nie je dôležité čím fotíte, ale ako k fotografovaniu pristupujete.

Bitka mobilov

Už roky výrobcovia mobilov bojujú o titul kráľa fotomobilov. Nikdy však nebola bitka tak zúrivá a tak rýchla. Čoraz viac má v tejto bitke slovo dxomark.com, ktorý dôverne poznáme. V Dxomark sa zaoberajú testovaním snímačov a objektívov. Za posledný rok zintenzívnili testovanie snímačov mobilných telefónov. Už na to zareagovali aj ich výrobcovia a prakticky v deň predstavenia nového modelu, sa na dxomark.com objaví aj test. V poslednom čase sa však kráľ rebríčka na tróne dlho neohreje. 1. marca sa na trón dostal nový Samsung Galaxy S9 Plus. 27. marca sa o prevzatie vlády pokúsil Xiaomi Mi Mix 2S, takmer úspešne. V rovnaký deň však už úspešne zabodoval Huawei s dvojicou mobilov P20 a P20 Pro. Pro model posunul bodovanie o významných 9 bodov. Je neuveriteľné, ako napreduje pokrok vo fotomobiloch. Niet sa čo čudovať, že obyčajné kompakty sú dnes prakticky mŕtve. Na ďalšieho kandidáta na kráľovský trón si teraz asi počkáme, kým Apple neuvedie nástupcu iPhone X.

Nový lacný iPad pre fotografov

Na nový iPhone X si ešte chvíľu počkáme. Apple však predstavil nový 9,7" iPad. Je to najlacnejší model s veľmi zaujímavými parametrami. Čím ale obzvlášť poteší, je podpora dotykového pera. Tablet je primárne určený predovšetkým študentom a učiteľom. Pero ho však robí zaujímavým aj pre fotografov. Ak si zoberieme tablety s natívnym OS pre chytré zariadenia, nemá Apple konkurenciu v množstve a hlavne kvalite aplikácií pre fotografov. Stačí spomenúť Affinity Photo a Pixelmator. Nový iPad je zaujímavou alternatívou k iPadu Pro. Žeby som si kúpil nový tablet?

https://www.apple.com/ipad-9.7/

Cinematické príslušenstvo pre Iphone X

Mobilné telefóny sa stavajú plnohodnotnými nástrojmi pre filmmakerov, aj keď im treba ešte pomôcť. O to sa snaží aj projekt na Kickstarteri. Momentálne zbiera peniažky, aby mohli začať s výrobou a predajom príslušenstva pre Apple iPhone X. Príslušenstvo zahŕňa anamorfickú predsádku, rozširujúcu batériu a stabilizačný gimbal. Asi najzaujímavejšia je anamorfická predsádka.



https://www.kickstarter.com/projects/moment/the-future-of-mobile-filmmaking-anamorphic-battery

Obdĺžnikové filtre pre mobilné telefóny

Cokin, Hitec, Lee Filters… Výrobcovia obdĺžnikových filtrov, ktorých poznajú najmä krajinkári. Systém zásuvných filtrov je oproti kruhovým flexibilnejší. Niektoré filtre si priam vyžadujú, aby boli vyrobené ako zásuvné. Teraz takýto systém prichádza aj pre fotomobily. Firma NiSi predstavila systém zásuvných filtrov pre mobily a tablety. Držiak sa upevňuje pomocou klipu a preto je do veľkej miery univerzálny. Filtre sa zasúvajú do držiaka s drážkami, tak ako to poznáme zo systémov pre veľké fotoaparáty.

Ak si myslíte, že je to ďalší nekvalitný produkt, ktorý ma z peňaženiek vytiahnuť nejaké drobné, ste na omyle. Filtre sú z optického skla s antireflexnými vrstvami Nano coating.


http://en.nisifilters.com/nisi-prosories-smartphones-filter-kit-p1

Prečo používať vlastný obrazový profil fotografií?

Zajtra vyjde recenzia nového Fujifilmu X-A5. Nebudem dopredu prezrádzať, ako fotoaparát dopadol. Pri vyhodnocovaní obrazu som si opäť potvrdil, že žiaden fotoaparát nemá 100% verné farby. U Fujifilmu to platí dupľovane, keďže používajú simulácie reálnych filmov. Verné farby z ľubovoľného fotoaparátu sa dá získať, len ak si vytvoríte vlastný obrazový profil, napr. pomocou Colorchecker Passport. Nafotíte referenčnú farebnú tabuľku a softvér zistí odchýlku farieb na fotke od skutočných. Na základe merania vytvorí obrazový profil, ktorý môžete použiť v RAW konvertore, napr. Lightroome a Photoshope. V bežnej praxi verné farby ani nepotrebujeme. Farby chceme také, aké sa nám páčia. Veď často používame rôzne spôsoby postprocesingu, aby sme dosiahli inú farebnú škálu, aká je v skutočnosti. Prečo potom vytvárať vlastný kalibrovaný obrazový profil? Kvôli oblohe. Neviem prečo, ale zatiaľ každý fotoaparát, ktorý som testoval, mal väčší či menší problém s modrou farbou. Použitie vlastného obrazového profilu, vytvoreného pomocou Colorcheckera, vyzerá, akoby ste použili polarizačný filter. Odtiene modrej sú hlbšie, sýtejšie. Takže ak fotíte krajinu a architektúru, Colorchecker profil vám pomôže s lepšou farbou oblohy.

        
Vľavo profil Adobe Standard, vpravo profil vytvorený pomocou Colorchecker Passport.

https://www.ephoto.sk/fototechnika/recenzie/monitory/x-rite-colorchecker-passport/

Predexponované filmy

Kedysi som si robil srandu, že tí, ktorí idú na dovolenku a nevedia fotiť, by mohli dostať predfotený film, alebo pamäťovú kartu. Tvárili by sa, že fotia a domov by konečne priniesli slušné zábery. Nedávno spoločnosť Doubblefilm predstavila dvojicu predexponovaných filmov. Nenájdete však na nich Eiffelovku, Koloseum alebo pláže Karibiku. Tieto filmy sú určene pre Lomografistov, ktorí obľubujú rôzne farebné posuny. Len nech nie je výstup reálny a obyčajný.

Dvojica nových filmov sa volá Bubblegum a Monsoon. Bubblegum pridá fotkám oranžovo-ružový odtieň, Monsoon opačný, studený azúrovo-modrý. Fotiť na ne nie je lacný špás. 24 obrázkový 35 mm film stojí 12€. Filmy sa vyvolávajú bežným farebným procesom C-41.

http://dubblefilm.com/

Zasúťažte si

Radi súťažíte? Na Guru Shots môžete súťažiť neustále, v rôznych kategóriách. Najväčšia fotografická hra na svete je dostupná nielen z počítača, ale môžete súťažiť aj z chytrých zariadení, pre ktoré je pripravená aplikácia (iOS a Android). Veľa šťastia!

https://gurushots.com/

Sranda na koniec

Keď testujete fotoaparát, skúmate jednotlivé funkcie a ich nastavenia. Často krát opakovane. A tak niet divu, že niekedy niečo nechtiac prestavíte. Môžete mať praxe koľko chcete, raz za čas sa vám niečo také prihodí. Pred pár rokmi som napr. nafotil výlet do Českého Švýcarska do JPG, lebo som skúšal funkciu Color Creator v Olympuse OM-D E-M1. Napokon to nebolo až tak strašné, pretože fotky vyšli dobre aj v tomto komprimovanom formáte. Nedávno sa mi podaril podobný kúsok, keď som testoval video na Fujifilm X-A5. Prechádzal som funkciami videa a nechtiac som ponechal aktivovanú funkciu High Speed, čo nie je nič iné, ako známa spomaľovačka. Pol dňa som sa prechádzal Starým mestom a natáčal krátke klipy do recenzie. Prišiel som do práce a naimportoval videá do iMovie. Aké bolo moje prekvapenie, keď každé bolo 4x spomalené. Spomaľovačky mám rád, ale nehodia sa na všetko. V recenzii by malo byť hlavne štandardné video. Takže som počas sviatkov musel vyraziť opäť do mesta, aby ste si zajtra mohli prečítať recenziu aj s videom. Poučenie? Keď idete fotografovať alebo točiť video a nemáte priestor na chyby, skontrolujte si poriadne fotoaparát. Kým tak urobíte, môžete sa mi škodoradostne posmievať.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
xherics
2018-04-02 09:10:29
Nedalo by sa konecne vymenit FLASH prehravac pre youtube videa na HTML5?

V modernych prehliadacoch sa FLASH uz blokuje a na kazde jedno video treba manualne povolovat...
 
z80
2018-04-02 09:52:14
príspevok od: xherics
Nedalo by sa konecne vymenit FLASH prehravac pre youtube videa na HTML5?

V modernych prehliadacoch sa FLASH uz blokuje a na kazde jedno video treba manualne povolovat...
Mas nejaky problem u seba, mne to prehrava (Chrome Verzia 65.0.3325.181) v HTML5.

Tu sa da zistit, ci browser podporuje HTML5
https://www.youtube.com/html5
 
xherics
2018-04-02 14:54:14
príspevok od: z80
Mas nejaky problem u seba, mne to prehrava (Chrome Verzia 65.0.3325.181) v HTML5.

Tu sa da zistit, ci browser podporuje HTML5
https://www.youtube.com/html5
Ja mam tiez 65.0.3325.181 a vsade inde mi to funguje, nikde mi to nerobi problem, len stale na tejto stranke. Namiesto videi sa objavi len cierne okno a musim extra povolovat flash, resp. pozriet adresu odkazu na youtube aby sa video prehralo.

Adblock tiez nemam aktivny na tejto stranke.

V zdrojovom kode stranky je stale typ aplikacie na prehravanie Flash, vid obrazok.

Ako youtube bol komplet prerobeny este v roku 2017, kedy odstranili aj z youtube API komplet flash modul.

https://www.w3schools.com/html/html_youtube.asp
https://developers.google.com/youtube/player_parameters
 
z80
2018-04-02 15:15:51
príspevok od: xherics
Ja mam tiez 65.0.3325.181 a vsade inde mi to funguje, nikde mi to nerobi problem, len stale na tejto stranke. Namiesto videi sa objavi len cierne okno a musim extra povolovat flash, resp. pozriet adresu odkazu na youtube aby sa video prehralo.

Adblock tiez nemam aktivny na tejto stranke.

V zdrojovom kode stranky je stale typ aplikacie na prehravanie Flash, vid obrazok.

Ako youtube bol komplet prerobeny este v roku 2017, kedy odstranili aj z youtube API komplet flash modul.

https://www.w3schools.com/html/html_youtube.asp
https://developers.google.com/youtube/player_parameters
Ja praveze Adblock + PrivacyBadger aktivny mam a ked som pozrel do zdrojaku stranky, kolko reklamneho a trackovacieho balastu tam je, tak dobre robim

Mozno to Flash prehravanie pozaduje nie samotny youtube ale nejaka reklama.
 
PeCh
2018-04-02 15:28:25
Mne to tie videá tiež nezobrazilo. Opera na Androide. Ale flash by mi nezobrazuje ani na desktope.
 
JohnNewton
2018-04-02 19:22:26
Opera , VPN, Adblock + blokovanie cez operu, na PC prehráva bez problémov
 
Tibor78
2018-04-02 20:13:26
Google Chrome Version 65.0.3325.181 (Official Build) (64-bit)
na PC bez problemov...
 
jan21
2018-04-03 08:47:59
PS...Neposmievam sa: "že niekedy niečo nechtiac prestavíte" stávalo sa mi to veľmi často a tak od istého času si dávam pozor a snažím sa používať užívateľské "Cx" nastavenie na testy funkcii a štandartné fotenie v riadnom režime (P, T, A, M). A aj tak občas necham zaostrenie alebo stabilizátor inde
 
xherics
2018-04-03 14:45:02
Vyskusal som stranku v praci z druheho pocitaca, nezavisleho od mojho domaceho, v Google chrome to tiez nejde... Vyskusal som s novym profilom v Google Chrome, aj tak nejdu videa...
 
sharkyyy
2018-04-13 21:25:57
Parameter, aj dxo mark je pekna vec. Ale prax je casto krat ina.
Roky som pouzival samsungy /rady galaxy note/, mal som moznost fotit s p20. Ako tvrdy odporca iphonov, kedze som sa rad hral s otvorenostou androidu- som presiel na iphone x. Rychlost, odozvu ani nekomentujem, a najme funkcnost - co tam nahram, funguje.
Ale vratme sa k foto, krajsie fotky som krajsie ako z iphonu neurobil ani s note 8, ani s p 20. A tom som pixel peeper. Sw upravu ma apple neskutocne premakanu. Fotky z iphonu proste vyzeraju lepsie.
Samozrejme-cena za iphone x je chora a pomer cena/vykon je zly/ak beriem v uvahu 256gb 1369 eur v case kupy/...
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované