Hore

Autor: Robin Wong

Fotostĺpček šéfredaktora 2/2019

Za pár dní sa objavia významné novinky zo sveta techniky. Ja zatiaľ pracuje na novinkách z roku 2018. Dnes si môžete prečítať recenziu Fujifilm X-T3, finišujem nový Nikon Z6 a začínam s Panasonicom LX100 II.

Overené i neoverené správy

Že je nový Olympus OM-D E-M1 X na ceste, o tom už niet pochýb. Oficiálne sa ho dočkáme už tento mesiac, konkrétne 24. januára. Aby sme sa hneď neposlintali, Olympus nám začal dávkovať oficiálne informácie. Tu je prvá video upútavka:


Irix, výrobca objektívov, oznámil, že ich objektívy sú teraz plne kompatibilné s fotoaparátom Canon EOS R (s redukciou EF na EOS R). Týka sa to objektívov Irix 11 mm f/4, Irix 15 mm f/2,4 a Irix 150 mm f/2,8 1: 1 Makro. Prenášajú sa informácie o clone, vzdialenosti a ďalšie informácie vo formáte EXIF.

  • Canon si patentoval objektív s bajonetom RF. Je to makroobjektív RF 90mm F2.8L IS Macro.
  • Canon rumors napísali, ževraj Canon v roku 2019 nepredstaví žiadne objektívy s bajonetom EF, ale sa plne sústredí na nový bajonet RF. Predstavených by malo byť až 7 objektívov. Potešila by nás mapa objektívov, akú uverejnil Nikon pre bajonet Z.
  • Agfa je späť. V časoch filmu to bol pojem, v digitálnej fotografii však veľa vody nenamútili, ak neberieme do úvahy kvalitné skenery pre digitalizáciu filmov. Značku oživuje francúzska spoločnosť GT Company, ktorá vlastní aj značku Kodak. Na nič zaujímavé sa netešte, Agfa sa púšťa do sféry lacnej digitálnej instantnej fotografie a digitálnych fotorámčekov.
  • L-rumors je stránka, kde sa zbierajú oficiálne i neoficiálne informácie o L-systéme. Už čoskoro budú predstavené prvé plnoformátové bezzrkadlovky Panasonic. Sú tu ale aj ďalšie správy. Manažér Panasonicu pán Yosuke Yamane povedal, že nechystajú APS-C modely. Neboli by tak kompaktné, ako Micro 43 fotoaparáty.
  • V januári sa pravdepodobne predstaví nový objektív Nikkor Z 58mm f/0,95. Prvé správy hovoria o astronomickej cene okolo 6000 USD.

Novinky

Noviniek je poskromne, treba si počkať pár dní. Takže jedinú, ktorú si predstavíme, je pomerne neznámy RAW-konvertor Picktorial, ktorý sa dočkal verzie 3.5. Zatiaľ je len pre platformu Mac a v mnohom pripomína štart dnes už populárneho Luminaru. Ako on, aj Picktorial prináša ako novinku DAM modul. Ten slúži pre správu fotografií a vďaka nemu sa obidva programy stávajú plnohodnotnejšou konkurenciou Lightroomu. V okresanej verzii Basic je zdarma. Verzia Premium je dostupná vo forme predplatného (od 4,99 USD/mesiac), alebo za jednorázovú platbu 69,99 USD.

https://www.picktorial.com/

Inšpirácia

Robina Wonga netreba bližšie predstavovať. Je to známy popularizátor Olympusu, aj keď dnes už o ňom niet toľko počuť, ako v minulosti. S fotením neprestal, len zmenil zamestnanie. Na svojich stránkach stále publikuje zaujímavé články. Najnovšie opustil rodnú Áziu a vybral sa do Afriky na safari.


Foto: Robin Wong

https://blog.mingthein.com/2018/12/15/robin-visits-south-africa-part-i/

https://blog.mingthein.com/2018/12/16/robin-visits-south-africa-part-ii/

Z horúcej Afriky sa presunieme na sever. Jeho chladnú atmosféru dobre zachycujú fotografie zo série N A T U . R A E VIII, fotografa Gustava Willeita.




Foto: Gustav Willeit

https://www.behance.net/gallery/74191611/N-A-T-U-R-A-E-VIII

Opäť zmeníme kontinent a presunieme sa do krajiny vychádzajúceho slnka a karaoke. Japonsko si ako kulisu vybrala fotografka Ekaterina Belinskaya, ktorá sa venuje modelingovej fotografii. Séria sa volá Big in Japan a teraz už viete, prečo ta súvislosť s karaoke (Alphaville).




Foto: Ekaterina Belinskaya

https://www.behance.net/gallery/72411915/Big-in-Japan

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované