Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 22/2018

Tak Fujifilm nám predstavili nový model radu X-T. Už sa začína diskutovať pod tlačovou správou.

Zatiaľ sa k novinke nebudem vyjadrovať, už sa však pripravujem na recenzovanie a celkom sa teším. Vy sa zatiaľ netešte, ešte ho nemám k dispozícii. Okrem X-T100 máme prisľúbený do testu nový Tamron 28-75/2,8 FE, keď sa vydarí, dôjde so Sony a7III.

Do minulého stĺpčeka som už nestihol šupnúť pár fotiek z tradičnej akcie "Ubránili sme sa!". V Sade J. Kráľa sa konala rekonštrukcia bojov o Bratislavu. Napoleonské vojská ju nedobili v minulosti a ani teraz. Priznám sa, ani sa mi nechcelo fotiť, podujatie som fotil už niekoľkokrát a akcia prebieha takmer rovnako. Zobral som si preto fotoaparát len s jedným univerzálnym objektívom (Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 12-100/4 PRO). Tábor som vôbec nefotil a nechcela sa mi ani podvečerná bitka. Napokon som však zaujal svoje obľúbené miesto a predsa len fotil. S predchádzajúcich ročníkov viem, že chcem fotky v protisvetle s lúčmi prechádzajúcimi dymom a samozrejme fotky výstrelov z kanónov a pušiek. Vďaka funkcii Pro Capture, ktorá kontinuálne ukladá fotky pri namačknutej spúšti, je fotenie výstrelov detinsky ľahké. Nevadí, že ste spúšť stlačili neskoro, výstrel máte takmer na 100% uložený. Nevýhodou je rýchle plnenie karty frekvenciou 30 obr./s.



Viac foto na FB.

Novinky

Panasonic GH5, GH5s a G9 dostali nové firmvéry s peknou kôpkou vylepšení, žiadne odrobinky. Nový firmvér je k dispozícii aj pre vlajkovú loď Nikonu, D5.

Zatiaľ neoficiálne vyšla správa, že Samyang chystá ďalší AF objektív pre Sony FE bajonet. Má to byť plnoformátový širokáč Samyang AF 24mm f/2.8 FE, ktorý doplní trojicu objektívov 14, 35 a 50 mm. Objavujú sa prvé neoficiálne správy o pripravovanom Canone EOS 850D. Mal by mať výkonnejší procesor DIGIC 8 a 4K video (bez DPAF). Pár mesiacov si ešte počkáme, pretože by sa mal objaviť na Photokine 2018, ktorá sa koná koncom septembra.

Obeťou digitalizácie médií sa stal známy fotočasopis Shutterbug. Po 45 rokoch sa presúva výhradne na internetovú platformu.

Platformu Windows PC nemám rád. Čisto kvôli operačnému systému. To neznamená, že sa mi nemôže páčiť hardvér, mnou používané počítače Apple nepokryjú všetky rôznorodé požiadavky užívateľov. Asus predstavil krásny notebook, ktorý osloví najmä nás fotografov. 15,6" ZenBook Pro 15 má továrenský skalibrovaný dotykový 4K IPS monitor so 100% Adobe RGB gamutom. Počítač má hliníkové telo, podsvietenú klávesnicu a reproduktory Harman Kardon. Poháňať ho môže aj Intel Core i9-8950HK, grafika NVIDIA GTX 1050 a pamäť môže mať kapacitu 16 GB. Fotky a videá môžete ukladať na SSD disk s kapacitou až 1TB.

Zaujímavosti, srandy a trapasy

Spoločnosť Vanity Fair natočila krátke vtipné video o fotení pre fotobanky. Hlavnou hrdinkou videa je známa herečka Emilia Clarke, ktorú poznáte napr. zo seriálu Hra o tróny.


Asi sa vám stalo, že ste išli fotiť a zabudli ste doma pamäťovú kartu alebo batériu. Aj mne sa to parkrát stalo. Chvalabohu sa nestalo nič vážne, len som po meste behal s fotoaparátom, s ktorým som nemohol fotiť. Zanadával som, dal si kávičku a vychutnal si prechádzku bez fotenia. Na petapixel.com zverejnili video astronauta, ktorý zistil, že nevložil kartu do GoPro kamery. Zistil to až vonku, pri výstupe do otvoreného vesmíru.


Fotograf Kevin Ebi nafotil atraktívne zábery boja orla bielohlavého s líškou o korisť. Zápas sa odohrával vo vzduchu a o to je dramatickejší. Kevinovi sa podarilo zachytiť celú sériu. Príbeh si môžete prečítať na stránke Living Wilderness.


Zdroj: Living Wilderness, Foto: Kevin Ebi.

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia