Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 27/2019

V Bratislave je peklo, autobusom vyvierajú chladiče, vo vnútri je 40 stupňov, spím s ventilátorom nasmerovaným na posteľ.

A tak najradšej trávim čas v práci, kde mám klimatizáciu. A do toho príde na testovanie nový telekonvertor od Olympusu. Dúfam, že teploty aspoň trochu klesnú, aby som mohol vyraziť von a neskolabovať. Predminulý víkend sa konala akcia Stredoveký festival vo Vrakuni. Pozýval som vás na ňu v jednom z fotostĺpčekov. Počasia prialo, neupiekli sme sa, ani nás podvečer nepostihla búrka. Stretol som sa tam aj s ephoťákom z80. Moje fotky si môžete pozrieť vo FB galérii. Fotil som s Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 75/1,8 MSC, M.Zuiko 12-100/4 IS PRO a  Nikon Z7 + FTZ, Nikkor AF-S 200/2G VR.





Overené i neoverené správy

Sťažoval som sa, že Nikon pomerne pomaly rozširuje Z systém. Nedúfajúc v príchod originálneho gripu som si kúpil aspoň malý, ale šikovný, rozširujúci grip Meike. Možno sa však dočkám aj plnohodnotného originálneho gripu. Kórejský Nikon si nechal zaregistrovať grip MB-N10. Že by to bol grip pre Z6 a Z7? Keby aj áno, bola by to stále hanba, vypustiť grip tak dlho po uvedení fotoaparátov.

Fotostan pre fotenie produktoviek pozná takmer každý. Dá sa zohnať za pár Eur. Je to vlastne kocka z bielej tkaniny, na ktorú sa svieti zvonka. Teraz tu máme ale nový prístup, o dosť drahší. Čo keby fotostan bol zdrojom svetla? O to sa pokúšajú v kampani na Kickstarteri. Photon Light Module System je tvorený LED panelmi. Tie sú samozrejme ovládané z chytrého zariadenia.

https://www.kickstarter.com/projects/photonlms/photon-light-module-system

  • Laowa pripravuje svoj širokáč s nulovým skreslením 15mm f/2 FE Zero-D aj pre fotoaparáty Canon R a Nikon Z. Podľa galérie na Flickri to vyzerá na super objektív, ktorého kúpu začnem zvažovať.
  • Tamron 17-28mm F2.8 Di III RXD pre Sony E by sa mal začať predávať už tento mesiac. Prvé ohlasy sú viac ako pozitívne, vraj je ešte ostrejší, ako originál radu GM. Tamron buduje pekný rad F2,8 transfokátorov za rozumné peniaze.
  • Canon si nechal patentovať trojitý systém stabilizácie obrazu vo videu, ktorý kombinuje optickú stabilizáciu, stabilizáciu snímača a digitálnu stabilizáciu. Uvidíme, či sa patentované riešenie dostane aj do praxe.
  • Konzola Loupedeck+, ktorá je určená pre intuitívnejšie vyvolávanie RAW-ov, sa dočkala nového firmvéru, ktorý prináša podporu modulu Adobe Camera Raw.
  • Sigma zverejnila termíny predstavenia objektívov s L-bajonetom. Prvé modely 15mm f/1.4, 50mm f/1.4 a 85mm f/1.4 by mali byť predstavené v septembri. Ďalšie postupne v októbri, decembri a začiatkom roku 2020. Nové objektívy by mal postupne predstaviť aj Panasonic, konkrétne 24-70/2.8, 70-200/2.8 a 16-35/4.
  • Rumory naznačujú príchod Olympusu OM-D E-M5 Mark III v auguste alebo v septembri.
  • Olympiáda sa blíži a Canon chce byť ako vždy jedničkou. Nielen v zrkadlovkách, ale aj v bezzrkadlovkách. Pripravuje teleobjektívy RF 300mm f/2.8L IS USM a RF 500mm f/4L IS USM. Už tohto roku sa dočkáme predstavenia objektívov Canon RF 15-35mm f/4L, RF 24-70mm f/2.8 IS USM, RF 70-200mm f/2.8 IS USM, RF 24-240mm f/4-6.3 IS USM, RF 85mm f/1.2L USM a RF 85mm f/1.2L USM DS.
  • Sony má čoskoro predstaviť objektív FE 35mm f/1.8. Cena má byť rovnaká ako u FE 50mm f/1.8.
  • Pre Sony chystá novinku aj Sigma, má to byť vysokosvetelný objektív 35mm f/1.2 FE. Tešiť sa vraj máme na špičkovú, ba priam rekordnú kvalitu.
  • Zatiaľ skôr medzi špekulácie môžeme zaradiť správu o Panasonicu Lumix GH6. Špekuluje sa o tom, že by fotoaparát mal mať super 35 snímač, duálne ISO, vysoké rozlíšenie a špeciálny algoritmus, využívajúci pixel binning na potlačenie šumu.

Novinky

Leica predstavila nový fotoaparát M-E (Typ 240), je to nástupca modelu M-E (Typ 220). Je to vstupný model do sveta systému M s cenou $3995 za telo. Fotoaparát je osadený 24MP CMOS snímačom, rozsah citlivosti je ISO 200-6400, a vďaka väčšej vyrovnávacej pamäti zvláda 3 obr./s. Viac podrobností budeme vedieť koncom júla.



https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-M/Leica-M-E

Inšpirácia

Známy propagátor Olympusu zverejnil video o fotení hmyzu s bleskom. Inšpiráciu môžu čerpať aj majitelia fotoaparátov iných značiek.


Teraz nazrime do sveta fantázie. Nechali by ste, kvôli nápadu, urobiť najväčšiu pinzetu na svete, aby s ňou mohla krásna slečna zbierať hviezdy? Erik Johansson sa pustil do realizácie svojho nápadu a dopadlo to nadmieru dobre. Viacerí z vás jeho prácu určite poznajú.


Foto: Erik Johansson

https://petapixel.com/2019/06/25/creating-a-photo-of-a-person-stealing-stars-from-the-night-sky/

Občas pri množstve špičkových fotografií zabúdame, že väčšina si kúpila fotoaparát, aby zachytila to, čo sa im páči, často pri cestovaní. Viem oceniť, ak niekto slušne zvládne remeslo tak, aby pozeranie jeho fotografií nebolo utrpením, ale pekným spoznávaním zaujímavých miest. Jednoducho zatúžite tie miesta navštíviť. Jednou z takých amatérskych fotografiek je Paola Bottoni. Ako sama píše, nevie po anglicky, ale dúfa, že fotografia je univerzálny jazyk.




Foto: Paola Bottoni

https://www.behance.net/carcamafdce

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
z80
2019-07-01 08:14:47
Potvrdzujem stretnutie s Karolom
 
Pospo
2019-07-03 00:35:02
Koli tej Sigme 35mm f/1.2 si hadam aj kupim ten TZE-01 adapter.
 

Ďalší článok z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované