Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 34/2018

V stredu sme sa s kamarátom vybrali na fotovýlet. Len tak, bez väčších fotografických ambícií. Ja som si chcel hlavne vyskúšať nový telefón.

Okolo obeda sme vyrazili smer Nitra, najprv sme sa poprechádzali arborétom v Mlyňanoch. Príjemná prechádzka, ale uprostred leta nebolo čo fotiť. Treba prísť na jar. Nám to však vôbec nevadilo, hlavne že sme boli v prírode.


Arborétum Mlyňany. Olympus OM-D E-M10 Mark II Infrared + M.Zuiko 12-100/4 PRO.


Arborétum Mlyňany, skladaná panoráma. Olympus OM-D E-M10 Mark II Infrared + M.Zuiko 12-100/4 PRO.


Arborétum Mlyňany. Olympus OM-D E-M1 Mark II + M.Zuiko 60/2,8 Macro.

Potom sme sa presunuli do Nitry, kde sme z jeho ateliéru vytiahli môjho bývalého kolegu Jožka Peniaka. Ten teraz učí fotografiu na škole. Jožko nás previedol Nitrianskym hradom.


Zobor, Nitra. Olympus OM-D E-M10 Mark II Infrared + M.Zuiko 12-100/4 PRO.


Nitra. Olympus OM-D E-M10 Mark II Infrared + M.Zuiko 12-100/4 PRO.

Podvečer sme, už bez Jožka, vyrazili k Dražovskému kostolíku. Až je mi hanba priznať, že som ho ešte nikdy nefotil. Pri kostolíku sme sa stretli s ďalším našim kamarátom, ephoťákom Petrom Michalíkom. Spoločne sme si vychutnali krásny západ slnka a pri rozchode sme si sľúbili, že si fotenie určite ešte zopakujeme.


Dražovský kostolík, Olympus OM-D E-M1 Mark II, M.Zuiko 12-40/2,8 PRO.


Stano Jendek a Peter Michalík v akcii. Huawei P20.

10 rokov bezzrkadloviek


Prvá moderná digitálna bezzrkadlovka, Panasonic Lumix DMC-G1.

Bezzrkadlovky sú tu už 10 rokov. Tou prvou bol Panasonic Lumix G1, nasledovaný Olympusom PEN E-P1. Málokto tušil, ako tieto fotoaparáty zmenia svet fotografie a videa. Nevedeli to ani samotní výrobcovia. Mysleli si, že si len pre seba odtrhnú kúsok podielu z predaja fotoaparátov. Bezzrkadlovková konštrukcia sa ukázala ako životaschopná a dnes je jasné, že zrkadlovkám zvoní umieračik. Sám som bezzrkadlovky bral len ako doplnkový typ fotoaparátu s tým, že mojim hlavným fotoaparátom bude vždy zrkadlovka. Bol som krátkozraký (a to mám laserom korigované oči). Dnes fotím takmer výhradne bezzrkadlovkami a viem, že k zrkadlovke sa už nevrátim.

Všetko najlepšie k 10. výročiu!

EISA Award 2018-2019

Po roku tu máme opäť vyhodnotenie EISA, ktoré nás zvyčajne dobre pobaví, aj keď menej ako TIPA, kde sa snažia vytvoriť kategóriu snáď aj pre najružovejší fotoaparát. Ceny EISA udeľujú žurnalisti z odborných magazínov. Nás samozrejme zaujíma skupina Fotografia. Takže tu sú víťazi:

Najlepší ultrazoom: Sony CyberShot RX10 IV

Najlepšia profesionálna bezzrkadlovka: Sony a7r III

Najlepšia bezzrkadlovka: Fujifilm X-H1

Najvýhodnejšia kúpa: Canon EOS M50

Najlepšia profesionálna DSLR: Nikon D850

Najlepšia DSLR: Canon EOS 6D Mark II

Fotoaparát roka: Sony a7 III

Najlepší chytrý telefón: Huawei P20 Pro

Najlepší telezoom pre bezzrkadlovky: Sony FE 100-400/4,5-5,6 GM OSS

Najlepší štandardný zoom pre bezzrkadlovky: Tamron 28-70/2,8 Di III RXD

Najlepší širokouhlý zoom pre bezzrkadlovky: Sony FE 16-35/2,8 GM

Najlepší pevný objektív pre DSLR: Canon EF 85/1,4 L IS USM

Najlepší profesionálny objektív: Nikon 180-400/4E TC 1,4  FL ED VR

Najlepší telezoom pre DSLR: Tamron 70-210/4 Di VC USD

Najlepší zoom pre DSLR: Sigma 14-24/2,8 DG HSM Art

Najlepšia služba: CEWE fotokniha Pure

Najlepší fotoaparát pre video: Panasonic Lumix DC-GH5s

Najlepšia inovácia: Canon Speedlite 470EX-AI

Potvrdené i nepotvrdené správy

Spoločnosť Longsys oznámila, že značka Lexar sa vráti späť. Na jeseň by sa mal spustiť predaj kompletného portfólia pamäťových kariet, čítačiek, SSD a USB diskov. Lexar by sa mal objaviť aj na výstave Photokina v Kolíne nad Rýnom.

Na Photokine snáď uvidíme nové bezzrkadlovky Canon, hovorí sa o nich čoraz viac. Bezzrkadlovky Nikon tam uvidíme určite. Ja tam budem, ale uvidím ich už 24. augusta, kedy bude v Bratislave tlačová konferencia. Deň po oficiálnom predstavení si budem snáď môcť vyskúšať funkčné kusy. Áno, píšem v množnom čísle, pretože to vyzerá, že budú predstavené dve bezzrkadlovky Z6 (24 Mpx) a Z7 (45 Mpx). Predstavené by mali byť aj objektívy 24-70/4, 50/1,8 a 35/1,8. Tieto informácie sú stále neoficiálne. 4 teaser mlhavo predstavuje nový objektív. Vyzerá to tak, že by sa neskôr mohol objaviť 58 mm záklaďák so svetelnosťou F0,95. Odborníci odhadujú cenu aspoň na $3000 (škrtám si ho so zoznamu prianí). Je to ale menej, ako whisky Macallan Magnum.


Kým sa Nikon a Canon chystajú predstaviť svoje bezzrkadlovky, Sony už oslavuje. V krajine neobmedzených možností, tou za veľkou mlákou, ktorej šéfuje srandista s príčeskom, sa Sony dostalo na prvú priečku v predaji plnoformátových fotoaparátov. Úspech oslavuje spustením reklamnej kampane "Be Alpha”.


S nepotvrdenými správami ešte nekončíme. Takmer tutovo sa čoskoro predstaví nový Panasonic LX100 II. O tom viete od minula, ale teraz sa na rumor stránkach objavili aj prvé fotografie. Nepotvrdená je správa o pripravovanej bezzrkadlovke G90, ktorá by mohla mať snímač z modelu GH5s.

Novinky

Kamarát Izzino je nielen fotografom, ale aj uznávaným whisky expertom. Vlastní whisky pub a prednáša o tomto chutnom nápoji. Dokonca aj fotil reklamnú kampaň pre Tullamor DEW. Spojenie whisky s fotografiou teda pozná. Ale spojeniu whisky Macallan a fotoagentúry Magnum by sa mu určite páčilo. Vo fľašiach nájdete dušu 6 fotografov: Steve McCurry, Martin Parr, Paolo Pellegrin, Mark Power, Gueorgui Pinkhassov a Alec Soth.  Možno, keď si dáte pohárik, niečo z ich schopností a talentu sa prenesie aj na vás. Pochybujem ale, že sa Izzinovi podarí získať jedno z 2000 limitovaných balení Macallan Masters of Photography: Magnum Edition ($3500). Nebuď smutný Izzi, aj tak máš radšej írsku ako škótsku.

https://www.themacallan.com/en/whisky/single-malts/limited-releases/masters-of-photography/

Inšpirácia

Začnem niečím pre tých, ktorí fotografujú tehuľky. Na stránke Candy Fields nájdete ilustrovaného sprievodcu pózovaním.

http://www.candyfieldsphotography.com/pregnancy-posing-guide-posture.html

Light Club zverejnili pekné video o dôležitosti stredovej línie v kompozícii. Nechajte sa inšpirovať maliarmi, fotografmi a filmármi. Ja som si určite niečo pribalil do svojho balíčka kompozičných pravidiel.


Na koniec tu mám inšpiratívne fotografie architektúry. Ako môže byť tento žáner pestrý, dokazujú fotografi Kim Høltermand a Andreas Levers. Andreasové fotografie v studených modrých tónoch predstavujú nočné veľkomesto v náručí hmly.


Foto: Andreas Levers

https://www.behance.net/gallery/60809529/At-Night-6

Kim má úplne odlišný prístup. Prestavuje prímorskú architektúru v teplých prírodných farbách. Vo svojej sérii rozohráva hru tvarov, doplnenú o kontrast svetla a tieňu.


Foto: Kim Høltermand

https://www.behance.net/gallery/68707251/Kaloe

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované