Hore

Autor: Tom Hegen

Fotostĺpček šéfredaktora 34/2019

Pred pár dňami tu užívateľka Lucinda založila vo fóre vlákno, kde sa pýta, aký blesk si má zohnať na Nikon D5100, lebo ide kamarátke fotiť svadbu.

Nejdem tu opätovne apelovať, nech to nerobí, že fotiť svadbu je veľká zodpovednosť a môže to ľahko skončiť nezdarom, ba možno aj skončením kamarátstva. Len som si spomenul na moje prvé fotenie s bleskom, a v dnešnej digitálnej dobe mi príde celkom vtipné.

V roku 1989 som zmaturoval a mali sme samozrejme stužkovú slávnosť. Mali sme objednaného profesionálneho fotografa aj kameramana. Ja som sa vtedy fotografovaniu ktovieako nevenoval. Chcel som byť dizajnérom a tak som neustále kreslil. Mal som vtedy sovietsky fotoaparát Lomo LC-A, o ktorom vtedy ešte nikto netušil, že dá meno samostatnému žánru Lomografia. Dnes kultový model bol vtedy socialistický šrot. Nafotil som s ním jednu zemiakovú brigádu a potom sa povinne pokazil. Zistil som to tesne pred stužkovou. Čo teraz? Od jedného suseda som si požičal fotoaparát Vilia, čo bol ešte horší šrot ako Lomo (mimochodom firma Lomography obidva tieto fotoaparáty opäť vyrába). Kompletne manuálny hľadáčikový fotoaparát, ktorý ani nemal diaľkomer, zaostrovalo sa odhadom. Od druhého suseda som si požičal blesk. Aký, to si už nepamätám, ale tiež plne manuálny a naviac sa nenapájal z batérií, ale pred každým záberom sa musel strčiť do zásuvky. Nikon D5100, aj bez blesku, je proti tej zostave ako lunárny modul Apollo, proti vozu na zvážanie sena.

Nič som nemal vyskúšané. Naládoval som film a išlo sa na vec. Ako to dopadlo? Prekvapujúco dobre. Fotky vyšli a spolužiaci tvrdili, že sú možno aj lepšie ako od objednaného profesionála. Mal som šťastie začiatočníka. Nešiel som na to ale úplne nepripravený. Vedel som, ako funguje expozičný trojuholník, čo je synchronizačný čas a hlavne ako manuálne, podľa tabuľky, nastaviť blesk. Úspešný som bol preto, že som mal naštudovanú teóriu a som technický typ. Najdôležitejžie ale bolo, že som fotil pre seba a nemal som voči druhým žiadnu zodpovednosť.

Každý musí nejako začať, aj keď nemá ideálnu techniku. Mal by mať však pevné základy teórie fotografie, nejakú prax a hlavne byť zodpovedný a vedieť povedať nie.


Včera som si spolu s kamarátkou vyšiel prevetrať fotoaparáty. Zo Železnej studničky sme si to odšlapali cez Kamzík až po Slamenú búdu. Nenarazili sme na nič fotogenické, až na jednu trpezlivú a nebojácnu vážku. Olympus OM-D E-M10 Mark II Infrared + M.Zuiko 12-100/4 IS PRO.

EISA 2019-2020

Opäť tu máme ocenenia EISA. TIPA a EISA sú hitparádou toho najlepšieho, čo sa za posledný rok predstavilo vo svete fototechniky. U EISA sú to aj iné elektronické zariadenia, nás ale zaujíma najviac fototechnika. Priznám sa, výsledky obidvoch ankiet ignorujem. Nemám ich rád. Kategórie sa vytvárajú tak, aby každý výrobca dostal nejaké to ocenenie. Pravidelne zvíťazia produkty, o ktorých viem, že si žiadne ocenenie nezaslúžia a neodporúčal by som ich ani nenáročným fotografom. Niekedy má konkrétny model kategóriu sám pre seba. Ešte sa nestalo, aby napísali, že v danej kategórii nevybrali víťaza, pretože žiadny model nespĺňa dané nároky. Je to takmer fraška. Výrobcovia sa samozrejme radi víťazstvom pochvália. Neviem, či to má priamy vplyv na predaje, alebo na výber? U mňa to určite nefunguje. Tak aspoň zo žurnalistickej povinnosti, tú sú výsledky EISA 2019-2020:

Pokročilý fotoaparát: Fujifilm X-T3

Pokročilý plnoformátový fotoaparát: Panasonic LUMIX DC-S1R

Najlepšia kúpa, plnoformátový fotoaparát: Canon EOS RP

Najlepšia kúpa, zoom objektív: Tamron 35-150mm F2.8-4 Di VC OSD

Inovácia vo fotoaparátoch: Fujifilm GFX100

Fotoaparát roku: Nikon Z 6

Kompaktný fotoaparát roku: Sony Cyber-shot RX100 VI

Inovácia v objektívoch: Canon RF 28-70mm F2L USM

Inovácia roka: Sony Real-time Eye AF

Najlepší softvér: Skylum Luminar

Najlepší portrétny prime objektív: Sony FE 135mm F1.8 GM

Najlepší profesionálny štandardný zoom objektív: Nikon NIKKOR Z 24-70mm f/2.8 S

Najlepší profesionálny telezoom objektív: SIGMA 70-200mm F2.8 DG OS HSM | Sports

Najlepší základný prime objektív: Canon RF 50mm F1.2L USM

Najlepší štandardný zoom objektív: Canon RF 24-105mm F4L IS USM

Najlepší superteleobjektív: Canon EF 600mm f/4L IS III USM

Najlepší pevný teleobjektív: Sony FE 400mm F2.8 GM OSS

Najlepší telecom objektív: SIGMA 60-600mm F4.5-6.3 DG OS HSM | Sports

Najlepší širokouhlý prime objektív: Sony FE 24mm F1.4 GM

Najlepší širokouhlý zoom objektív: Tamron 17-28mm F2.8 Di III RXD

Najlepší mobil: Huawei P30 Pro

Najlepší foto-video fotoaparát: Sony α6400

Všimli ste si, že tu nie je jediná zrkadlovka?

Overené i neoverené správy

  • GoPro HERO8 sa vraj chystá na september. Má sa vyznačovať novým dizajnom a novým príslušenstvom. Vylepšená má byť kvalita optiky aj obrazu. Má ponúkať 4K video s 120fps a Full HD video až s 480 fps.
  • Už tento mesiac by mal byť predstavený maličký dron DJI Mavic Mini. Má byť osadený 12MP 1/2.3 CMOS snímačom s 4K videom. Cena má byť 399USD.
  • Ešte v auguste majú byť predstavené nové fotoaparáty Canon EOS 90D a M6 Mark II (náhrada za M50).
  • Zatiaľ menej vierohodná je správa o pripravovanom Sony RX1R III, tento FF kompakt by mal mať 60 Mpx snímač z A7R IV.

Novinky

Výrobca lacného príslušenstva a ešte lacnejších objektívov firma Meike predstavila makroobjektív 85mm F2.8 pre plnoformátové bezzrkadlovky s bajonetom Canon RF a Nikon Z. Zaostrovanie je manuálne, od 25 cm. Mierka zväčšenia je 1,5:1. Optická sústava sa skladá z 11 prvkov v 8 skupinách. Cena ešte nie je známa, ale aktuálne verzie s inými bajonetmi stoja 269USD.



http://www.mkgrip.com/goods/show-298.html

Pomaly sa rozbieha produkcia objektívov s L-bajonetom (Leica, Panasonic, Sigma). Leica predstavila objektív APO-Summicron-SL 50mm F2. Objektív má mať veľmi rýchly autofokus. Optická sústava sa skladá z 12 prvkov v 10 skupinách. Cena však nie je taká ľudová ako u Meike, objektív má stáť 4495USD. A to sa mi zdal Panasonic L 50/1,4 drahý.



https://en.leica-camera.com/Photography/Leica-SL/SL-Lenses/Prime-Lenses/APO-Summicron-SL-50

Čínska spoločnosť Z Cam uviedla na trh nové kamery E2-F6 a E2-F8, prvá je s 6K videom a druhá s 8K videom. Obidve kamery možno kúpiť s bajonetom EF, alebo PL a podporujú Z RAW. Dynamický rozsah má byť 15EV u 6K modelu a 14EV u 8K modelu. Oba modely môžu nahrávať v 8-bitovom H.264 a 10-bitovom H.265 s prenosovou rýchlosťou max. 300Mbps a 24-bitovým zvukom 48 kHz. Model E2-F6 možno predobjednať za 4995USD a model E2-F8 ešte o tisícku drahšie.

http://www.z-cam.com/e2-f6/

http://www.z-cam.com/e2-f8/

Inšpirácia

Čo mi na Slovensku chýba je more, vlastne oceán. Mohutné vlny, útesy, piesočné duny… A tak si aspoň rád pozerám pekné fotografie oceánu a pobrežia. Napríklad tie od Gijsa Possela.


Foto: Gijs Possel

https://www.behance.net/gallery/71576293/North-Sea-coast-Ameland

U dún ostaneme, ale presunieme sa viac do vnútrozemia, konkrétne do Namíbie. Pohľady zo vzduchu nám sprostredkoval fotograf Tom Hegen.


Foto: Tom Hegen.

https://www.behance.net/gallery/82953737/The-Sand-Dune-Series

Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kamikzi
2019-08-19 06:29:18
neviem nevšimol som si že tam nie je žiadna zrkadlovka a úprimne ani ma to neprekvapuje keďže už je to nejaký čas čo bola nejaká nová vydaná čiže to celkom dáva logiku ale chápem že pre niekoho kto hlása sväté písmo bezzrkadloviek je to super btw čo som si všimol tak ceny sú rozdelené tak aby každý mal aspoň jednu a nemohol sa nikto sťažovať
 
Lubitto
2019-08-19 08:19:56
príspevok od: kamikzi
neviem nevšimol som si že tam nie je žiadna zrkadlovka a úprimne ani ma to neprekvapuje keďže už je to nejaký čas čo bola nejaká nová vydaná čiže to celkom dáva logiku ale chápem že pre niekoho kto hlása sväté písmo bezzrkadloviek je to super btw čo som si všimol tak ceny sú rozdelené tak aby každý mal aspoň jednu a nemohol sa nikto sťažovať
a preco nebola vydana uz nejaky cas zrkadlovka?
 
bobo222
2019-08-19 09:17:09
Tie ceny EISA sú fakc celkom komédia, ešte chýba najlepší foťák pre fotenie hore hlavou...
 
bobo222
2019-08-19 09:19:45
príspevok od: Lubitto
a preco nebola vydana uz nejaky cas zrkadlovka?
Myslím že ekonomika. Trh ide do kopru kvôli mobilom, low end nahradia beznosorožce, na tom je väčší vývar. A top modely sa nikdy neobmieňali rok čo rok. Predpokladám, že niečo sa povyhadzuje von pred olympiádou...
 
kamikzi
2019-08-19 10:09:20
príspevok od: bobo222
Myslím že ekonomika. Trh ide do kopru kvôli mobilom, low end nahradia beznosorožce, na tom je väčší vývar. A top modely sa nikdy neobmieňali rok čo rok. Predpokladám, že niečo sa povyhadzuje von pred olympiádou...
ja som zvedavý čo všetko vyjde z rumorov ..nikon d6 je viacmenej istý (ide olympiáda) plus sa dosť špekuluje o nástupcovi d760ky
 
shagy2301
2019-08-19 10:12:01
príspevok od: Lubitto
a preco nebola vydana uz nejaky cas zrkadlovka?
Lebo nie je potrebné aby sa portfólio obnovovalo každý rok. To si len majitelia smartphone myslia, že keď nevyšiel v danom roku nový model pre každú cenovú kategóriu tak je s výrobcom zle. Canon aj Nikon obnovujú najvyššiu radu (1D[s][X] a D1-5) pred olympiádami, podobne aj nižšie (5D, D8x0) a nižšie už podľa potreby, ale znova je tam interval maximálne 5 rokov.
Neviem čo mám akože očakávať od fotoaparátu, ak by som ho mal každý rok meniť. Ešte dnes fotografi k plnej spokojnosti používajú 5D Mark III či Nikon D800 z roku 2012.
Čiže nové zrkadlovky ("1DX Mark III" a "D5s" či "D6") prídu na budúci rok, tešte sa
 
close
2019-08-19 11:11:34
Všetko by som ešte v tých EISA pochopil ale Najlepší softvér: Skylum Luminar? Och...Bol som teraz nútený prejsť na istý čas z Lightroomu na Luminar 3 (mal som kúpený ten starý a mal som bezplatný update) a je to bolestivejšie ako vytrhnutie stoličky bez anestézy..Pomalosť, lagovanie, zamŕzanie a padanie takmer nonstop...A to takéto správanie SW na Macu je rarita
 
blahoslav J B Art
2019-08-19 14:34:52
Tieto ocenenia sú podobná blbosť, ako plávanie na 50, 100, 200, 400, 800, 1500 metrov prsia, voľný spôsob, polohovka, znak a čojaviemcoeste ... aby rozdali čo najviac medaili
 
matpi
2019-08-19 17:44:45
príspevok od: close
Všetko by som ešte v tých EISA pochopil ale Najlepší softvér: Skylum Luminar? Och...Bol som teraz nútený prejsť na istý čas z Lightroomu na Luminar 3 (mal som kúpený ten starý a mal som bezplatný update) a je to bolestivejšie ako vytrhnutie stoličky bez anestézy..Pomalosť, lagovanie, zamŕzanie a padanie takmer nonstop...A to takéto správanie SW na Macu je rarita
A hlavne luminar je skor aplikator filtrov ako seriozny editor.
 
belco
2019-08-20 06:14:01
príspevok od: bobo222
Tie ceny EISA sú fakc celkom komédia, ešte chýba najlepší foťák pre fotenie hore hlavou...
Rovnako ako Tipa World Award. Kategoria na kazdu blbost, len aby sa vyhovelo takmer každému.
 
close
2019-08-20 14:37:28
príspevok od: matpi
A hlavne luminar je skor aplikator filtrov ako seriozny editor.
Pozor nepleť si Luminar a Luminar 3 ...hlavne filtrovy bol Luminar práve táto trojka ma masívne množstvo úprav a veľmi intuitívnu prácu s vrstvami...to ale nič nemení na fakte že mrzne a padá a tým pádom je na ....
 
mllpo
2019-08-20 21:40:39
príspevok od: kamikzi
neviem nevšimol som si že tam nie je žiadna zrkadlovka a úprimne ani ma to neprekvapuje keďže už je to nejaký čas čo bola nejaká nová vydaná čiže to celkom dáva logiku ale chápem že pre niekoho kto hlása sväté písmo bezzrkadloviek je to super btw čo som si všimol tak ceny sú rozdelené tak aby každý mal aspoň jednu a nemohol sa nikto sťažovať
tuším až na Olympus... Co v roku 100 vyrocia asi zamrzi
 
tom-o
2019-08-20 22:11:49
príspevok od: mllpo
tuším až na Olympus... Co v roku 100 vyrocia asi zamrzi
ani pentax tam nie je a tiez tento rok oslavuje stovku
 
bobo222
2019-08-21 10:44:25
príspevok od: close
Pozor nepleť si Luminar a Luminar 3 ...hlavne filtrovy bol Luminar práve táto trojka ma masívne množstvo úprav a veľmi intuitívnu prácu s vrstvami...to ale nič nemení na fakte že mrzne a padá a tým pádom je na ....
Inštaloval som si skúšobnú verziu, reku dám tomu šancu, ak to pošlape, kúpim to. Najprv som myslel že som tupoň ja alebo mám blbé PC, ale po omrknutí iných skúseností som pochopil, že chyba je niekde inde. Mrzlo to jak nanuky na severnom póle, bohužiaľ program na nervy... Nedoladené.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované