Hore

Fotostĺpček šéfredaktora 53/2019

Tak vás vítam pri čítaní posledného tohtoročného stĺpčeka. Zhodnotenie roku 2019 si nechám na prvý novoročný stĺpček, ale už teraz môžeme konštatovať, že pre výrobcov fototechniky nebol veselý, pritom v ňom bolo predstavených veľa zaujímavých noviniek.

Aktuálne nič z nich netestujem, ale začiatkom roka by mal prísť na test Panasonic S1 s objektívom 70-200/4 a aj nová konzola Lupedeck.

Zima s Fujifilm XF10

Štvrtý zimný týždeň s Fujifilm XF10 nebol vôbec zimný. V Bratislave panovali rekordne vysoké teploty. Ja ich vítam, ale je to mizerné pri mojej snahe zachytiť zimnú Bratislavu. Keď neviete, čo by ste fotili, vymyslite si sériu. Vyberte si motív, najlepšie jednoduchý, ale častejšie sa opakujúci a urobte z neho sériu. Séria vždy ukáže, že ste fotili cielene, nielen tak bez rozmyslu. Námet mi vnukla jedna stena na Obchodnej ulici. Maliari pretreli aj elektrickú skrinku a zrazu tu bola zaujímavá textúra s jedinou farbou. Z akejkoľvek mizernej fotografie urobí umelecké dielo poriadny názov v angličtine, moju sériu som preto nazval “Solid colors”.

Vianočnú Bratislavu som absolvoval aj s Olympusom, konečne som sa prinútil vyštverať na vežu Starej radnice a urobiť typický záber Hlavného námestia. Mal ho snáď každý bratislavský fotograf, okrem mňa. Zároveň som si však všímal aj zmeny, ktorými Bratislava prechádza. Niektoré menej výrazné, ako napríklad nová kaviareň Starbucks v Zelenom dome, iné definitívne meniace panorámu mesta, ako výškové budovy na Nivách.


Superširokouhlý objektív Olympus M.Zuiko 7-14/2,8 PRO na najširšom konci už poriadne zvýrazňuje perspektívu, ale inak Hlavné námestie do záberu nedostanete.


Pohľad z veže Starej radnice smerom na nádvorie a Primaciálny palác.


S objektívom Olympus M.Zuiko 12-100/4 IS PRO často vôbec nepotrebujem statív. Vďaka duálnej stabilizácii fotím takéto motívy z ruky, časmi až do 3 sekúnd.


Olympus M.Zuiko 75/1,8 MSC.


Olympus M.Zuiko 75/1,8 MSC.


Nový Starbucks v legendárnom Zelenom dome, vážne tam nemohlo byť niečo naše?


Vallova politika v praxi, bratislavské uličky sa zbavujú automobilov.


Panoráma Bratislavy sa mení.

O camere obscure

Viete, čo je to camera obscura? Ak nie, vyhľadajte si to na internete a potom sa vráťte čítať ďalej. Camerou obscurou môže byť aj zatemnená miestnosť, do ktorej cez malý otvor preniká svetlo zvonku. Na svetlej stenu sa zobrazí prevrátený obraz toho, čo je vonku. Ak by ste mali dostatočne veľký fotopapier, mohli by ste naň exponovať fotografiu (samozrejme negatív). Camera obscure môže vzniknúť aj samovoľne, tak ako je to v našej redakcii. Veď kde inde by sa niečo také malo aj udiať, ak nie u nás? Camerou obscurou je naša toaleta, na ktorej stenu sa premieta, cez kľúčovú dierku, obraz kancelárie s veľkým svetlým oknom. Obraz nie je ani ostrý, ani veľký, ale je to camera obscura. To poteší každého fotografa.

Sny fotografa, či skôr nočné mory

Sny sú nevypočítateľné. Môžete v nich lietať, navštíviť cudzie krajiny, stretnúť neexistujúcich ľudí. Ja mám ale teraz na mysli sny, kde nefunguje vaša vôľa a vy nemôžete niečo urobiť, aj keď to veľmi chcete. Nejde naštartovať auto, nemôžete sa rozbehnúť atď. Ako fotograf mám samozrejme fotografické verzie takýchto snov, aspoň raz do roka. Naposledy v piatok. Snívalo sa mi, že nad Slovnaftom bola nádherná dúha. V reálnom svete som ho z balkónu fotil aspoň stokrát. V sne som mal plnú skriňu objektívov (tak ako v reále), ale nikde som nevedel nájsť telo fotoaparátu, ktorých mám niekoľko. Čistá hrôza! Snívalo sa mi v minulosti, že som nedokázal vôbec stlačiť spúšť, akoby mi ukazováčik vôbec nepatril, alebo mi trvalo vymeniť objektív tak dlho, že som záber zmeškal. Mávate aj vy takéto sny?

Overené i neoverené správy

  • Zdá sa, že sa blíži náhrada Nikonu D750, podľa rumor stránok má mať označenie D780 a predstavený má byť už v januári.
  • Canon EOS-1D X Mark III by tiež mal byť predstavený v prvom mesiaci nového roka 2020.
  • Sony ukončuje výrobu modelu A7, čím z trhu zmizne najlacnejšia plnoformátová bezzrkadlovka. Ja hovorím, že konečne. Je načase, aby jej miesto zaujal vydarenejší model A7 Mark II.
  • DJI si podali patent na gimbal, ktorý sa upevňuje na pozemné vozítko. Stabilizačné zariadenie kamery vyzerá ako zmenšená verzia Ronin 2.
  • Sony nestačí vyrábať snímače, aj keď linky pracuju 24 hodín denne, 7 dní v týždni. Dôvodom je zvýšený dopyt spôsobený tým, že v mobiloch sa začali štandardne používať fotoaparáty s 2 až 3 snímačmi.


Týpci z I'm Back a opäť skúšajú niečo, čo je už na prvý pohľad hlúposť a minulosť ukázala, že tadiaľ cesta nevedie. Už niekoľko rokov sa snažia vyrobiť lacnú digitálnu stenu pre analógové fotoaparáty. Teraz sa pustili do stredného formátu a na Indiegogo začali zbierať peniažky. Zadná stena pre stredoformátové fotoaparáty konečne dizajnovo vyzerá tak, že ju skutočne navrhol nejaký dizajnér a nie kutil v kôlni. Ale to je jediné pozitívum. Pripravovaná digitálna stena sa dá pripojiť prostredníctvom adaptérov, k desiatkam rôznych stredoformátových fotoaparátov, jednookých i dvojokých zrkadloviek. A teraz k tomu, čo je na projekte zle, ba až stupídne. Stena je osadená 16 Mpx CMOS snímačom Panasonic MN34120, veľkosti 1/2.33”. Taký sa používa v najobyčajnejších kompaktoch. Niektorým už došlo, že snímač je ukrutne malý a faktor orezu je viac ako 10x, čiže takto by bol absolútne nepoužiteľný. Zariadenie však funguje inak, ako si u digitálnej steny predstavujete. Vlastne to žiadna digitálna stena nie je. Je to mizerný fotoaparát, ktorý fotografuje obraz premietnutý na matnicu adaptéra. Výsledky sú horšie, ako z najlacnejšieho telefónu z fotoaparátom. Prečo by niekto mal fotiť s krásnym analógovým stredoformátom a produkovať technicky veľmi zlé fotografie? Zariadenie s jedným adaptérom má stáť 165€. Nie je to veľa, ale sú to vyhodené peniaze. Kto si I'm Back MF kúpi, po krátkom čase ho prestane baviť, ako napr. Lytro fotoaparát.


https://www.indiegogo.com/projects/i-m-back-low-cost-medium-format-digital-back

Inšpirácia

7 jednoduchých trikov, ako fotografovať krajinu širokouhlým objektívom poskytol fotograf Nigel Danson.


Aj ďalší inšpiratívny typ je video. Tentokrát od Lareda Montoneriho, pomôže tým čo fotia produktovú fotografiu a potrebujú čisté biele pozadie.


Komentáre

Pridaj komentár Pridaj komentár Zobraziť posledný príspevok
kigor
2019-12-30 17:23:33
Ten nezmysel " I'm back pre medium formát" má cenu 412€ + adaptér 165€ ak som dobre pochopil na Indiego. Už tých 165€ je nezmysel za takúto kravinu (bez urážky). Fotiť matnicu s orezom jak prasa? Ani omylom.
 
calimero
2019-12-30 17:59:46
príspevok od: kigor
Ten nezmysel " I'm back pre medium formát" má cenu 412€ + adaptér 165€ ak som dobre pochopil na Indiego. Už tých 165€ je nezmysel za takúto kravinu (bez urážky). Fotiť matnicu s orezom jak prasa? Ani omylom.
Len aby sme sa nečudovali a nebol toho plný Instagram. Dnešná zhúlená mláďež už často nevie, čo od roztopaše a toto je obrovská príležitosť byť cool za relatívne malé peniaze. A ďalšia skupina zhúlencov bude lajkovať, však je to cool....
 
pirhi
2019-12-30 18:50:37
viete mi niekto vysvetliť ako môže 16Mpx snímač vyprodukovať 20 Mpx fotku? citácia z kampane na indiegogo: "I'm Back® MF offers a 16mp Panasonic sensor that provides pictures and movies of 20, 16, 12, 8, 4, 2 mega pixels at your choice!"
 
marianr
2019-12-30 21:36:40
No veď dopočíta, aj farby sa dopočítavajú.
 

Ďalší článok z kategórie

Z kategórie

Inzercia

ČLÁNKY - aktuálne diskutované