Ide o ergonomiu (rozmiestnenie ovladacich prvkov, velkost hladacika, pocet displejov, pocet AF senzorov, rychlost zyvierky, velkost vnutornej medzipamate, podporovane karty, moznost prisposobenia parametrov snimania, podpora profesionalneho prislusenstva), pouzite materialy, pretesnenie, zivotnost zavierky. Megapixle nie su uplne rozhodujuce, tento parametre neustale stupa a dnesna amaterska zrkaldovka ma 3x viac bodov ako profi model z pred piatich rokov.
Osobne pokladam za hlavny rozdiel ergonomiu ovladania a celkovu zivotnost.
Este doplnim: niektore pristroje sa nedaju presne zaskatulkovat pretoze niektorymi prvkami spadaju do profi a inymi do amaterskej kategorie. Typickymi modelmi na pomedzi su napr. EOS 40D/50D, Nikon D80/D90, Sony A700, ktore uspokoja velmi narocneho amatera aj poloprofesionala, ale nie su urcene pre uplne profesionalne nasadenie (aj ked to tak niekedy pri financnej situacii slovenskych fotografov byva).
Pravdepodobne sa z pohladu canonu jedna o modely, pre ktore poskytuje specialny support ak su pouzivane v tlacovych agenturach a podobne. Mal som doma prospekt ´profesionalny EOS´ a boli v nom modely 1D, 1Ds a 5D.
teda mozem taku istu dobru fotku spravit aj s poloprofesionalnym fotakom ,ale dajme tomu ,ze s profesionalnym by to bolo lachsie ,lebo je rychlejsi ,ma viac zaostrovacich bodov atd...mozem to aj takto chapat?
Fotky robi fotgraf a nie fotoaparat. Fotoaparat je len nejaky prostriedok. Lajcky povedane z Canonon 1000D alebo Nikonom D40 mozes spravit lepsie foto ako z 5D resp. D300.
A chapes to spravne :)
Chapes to celkom spravne. Napr. EOS 450D ma kvalitnejsi snimac ako 40D. Ale keby si mal moznost s obidvomi pristrojmi pracovat za roznych podmienok, zistil by si, ze niektore situacie sa ti s EOS 450D nepodari nafotit, lebo ma horsie zaostrovanie, menej zaberov za sekundu, k niektorym funkciam sa dostane az ked je po akcii, alebo nemozes s fotoaparat pre nepriaznive podmienky pracovat.
Nie je pravda, ze zalezi na fotografovi, je len jednym z faktorov urcujucich kvalitu fotografie. Ma vplyv na kompoziciu, kreativne vyuzitie parametrov fotoaparata, pracuje so svetlom... Ale ked je limitovany technikou, tak jednoducho niektore veci nemoze nafotit, nech je aj vyhercom Word Press Photo alebo pracuje pre National Geographic. U amaterskeho fotoaparatu narazis na hranice snimania skor ako u profi pristroja. Samozrejme do znacnej miery limituje pouzitie fotoaparatu vyber objektivov a prislusenstva.
hm.. potom sú v SITA, ČTK, TAST, a neviemkoľko agentúrach po celom svete pakovia - načo vyhadzujú státisíce za foťáky keď sa dá s low end spraviť aj lepšia foto?
Aby som uviedol na správnu mieru - Loser môže mať foťák najlepší na svete, spraví veľké kulové sním a ´fotograf´ si poradí aj so slabším aparátom, a spraví od losera lepšiu foto.
Ale nikdy sa nemôže low end rovnať profi triede - či už výdržou, odolnosťou, či kvalitou obrazového výstupu....
A nutno podotknúť že vo mne vyvoláva záchvaty smiechu ak sa niekto pachtí po D300, či 50D čku a potom zisťuje čo kúpiť, , Sigma 18-200 či radšej set 18-55 a 55-200 :-D
ROOT
´´A nutno podotknúť že vo mne vyvoláva záchvaty smiechu ak sa niekto pachtí po D300, či 50D čku a potom zisťuje čo kúpiť, , Sigma 18-200 či radšej set 18-55 a 55-200 :-D´´´
to mas recht... cista svata pravda :DDDD niekto nechape ze lepsie je investovat do objektivu ako do tela....
tymto prispevkom asi odbocim od temy..ale je tu v rozdieloch spominana zivotnost uzavierky....viem mi niekto povedat ze kolko byva na zakladnych modeloch ? :) a ci sa da potom vymenit :D
vymenit sa da ak sa pokazi pokial je fotak v zaruke, tak Ta to nic nestoji. Stredna zivotnost sa pohybuje tak okolo 50-70 tisic zaberov (+-100%)
Tu je zopar zozbieranych info: http://olegkikin.com/shutterlife/
tymto prispevkom asi odbocim od temy..ale je tu v rozdieloch spominana zivotnost uzavierky....viem mi niekto povedat ze kolko byva na zakladnych modeloch ? :) a ci sa da potom vymenit :D
vacsina beznych fotakov ma uzavierku dimenzovanu na 100 000 cvakov :P a vymenit sa da len co to stoji...
tym som len chcel naznacit ze ej zbytocne pozastavovat sa nad vecou ako zivotnost uzavierky, uz to tu bolo omielane, kym sa ti znici uzavierka tak uz davno budes mat iny fotak. jedine ze denne nafotis tisic zaberov :)
Zdravym Sony123 :)))
no jo .. je čas aby sme začali pre nich fotiť mi dvaja a nie Tí lama - profíci .-)
Vieš, ono im je to jedno ako tá foto vyzerá ... stačí aby dakto poslal ´hitovku´ z horiacej budovy, či tak a oni to preberú .. že to je šunt je jedno - však to bude odpublikobané v našich ´šunt´ printových médiách ako je ´new time´ a podobne :-DDDDD
profi a neprofi zrkadlovky
Osobne pokladam za hlavny rozdiel ergonomiu ovladania a celkovu zivotnost.
A chapes to spravne :)
Nie je pravda, ze zalezi na fotografovi, je len jednym z faktorov urcujucich kvalitu fotografie. Ma vplyv na kompoziciu, kreativne vyuzitie parametrov fotoaparata, pracuje so svetlom... Ale ked je limitovany technikou, tak jednoducho niektore veci nemoze nafotit, nech je aj vyhercom Word Press Photo alebo pracuje pre National Geographic. U amaterskeho fotoaparatu narazis na hranice snimania skor ako u profi pristroja. Samozrejme do znacnej miery limituje pouzitie fotoaparatu vyber objektivov a prislusenstva.
Aby som uviedol na správnu mieru - Loser môže mať foťák najlepší na svete, spraví veľké kulové sním a ´fotograf´ si poradí aj so slabším aparátom, a spraví od losera lepšiu foto.
Ale nikdy sa nemôže low end rovnať profi triede - či už výdržou, odolnosťou, či kvalitou obrazového výstupu....
A nutno podotknúť že vo mne vyvoláva záchvaty smiechu ak sa niekto pachtí po D300, či 50D čku a potom zisťuje čo kúpiť, , Sigma 18-200 či radšej set 18-55 a 55-200 :-D
´´A nutno podotknúť že vo mne vyvoláva záchvaty smiechu ak sa niekto pachtí po D300, či 50D čku a potom zisťuje čo kúpiť, , Sigma 18-200 či radšej set 18-55 a 55-200 :-D´´´
to mas recht... cista svata pravda :DDDD niekto nechape ze lepsie je investovat do objektivu ako do tela....
Tu je zopar zozbieranych info: http://olegkikin.com/shutterlife/
Zdravym Sony123 :)))
Vieš, ono im je to jedno ako tá foto vyzerá ... stačí aby dakto poslal ´hitovku´ z horiacej budovy, či tak a oni to preberú .. že to je šunt je jedno - však to bude odpublikobané v našich ´šunt´ printových médiách ako je ´new time´ a podobne :-DDDDD
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa