Mam dva mesiace d40 nikon,velmi ma to zacalo bavit,dnes som neodolal a kupil telo d80.Dost tu citam,ale prehliadam informaciu-ktory motor teraz pracuje:v ojektive alebo v tele-alebo spolupraca-dik za radu alebo odkaz na vlakno.dusan
Samozrejme,ze na d40 pracuju len motorceky na objektivoch.Ale fakt by ma zaujimalo,ako technicky funguje ta spolupraca s d80-teda s telom s motorom-je tam neaka priorita ?
Este si neodpustim, trosku odbocim z temy:chudobni chlapci a dievcata,studenti a pod.:s prichodom d90 sa vela ludi zbavuje za facku perfektnych d80-nevahajte-kupujte. Ja mam milacika d40,ale od rana som jej uz kruto neverny s d80-nechcel som uznat ten rozdiel,ale je to fakt lepsia milenka...
Este trosku upresnim a skonkretizujem moju hlavnu otazku-nedavno som vas ziadal o prakticku radu pri rozhodovani medzi nikonom 70-300VR a tamronom 70-200/2.8-chcem urcite ten svetelny tamron-ale kedze som ho chcel na d40,cakam na new-s motorcekom.Od rana uz mam aj d80,mam sa na motorcek v objektive uz vykaslat,alebo ta spolupraca motor ojektiv+motor telo moze pracovat vykonnejsie?
Predajcovia to neako tiez nemaju ujasnene-ked som kupoval tamron 17-50/2.8 bola cena rovnaka s motorcekom aj bez.Cize nejde o alternativu z dovodu rozdielnej ceny objektivu-s motorom ci bez,ale o prakticky vykon zostavy.
Myslim ze pri AF pracuje len motor v tele a pohon je cez hriadel na bajonete a pokial mas AF-S je to vsetko riadene elektronikou cez kontakty. Hriadel v tomto pripade nema co hnat tak pracuje len moto v objektive.Ked si vsimnes na bajonete je na tele taky vystupok a na objektive je protikus. to je hnaci hriadel. Good luck s D80 :)
Urcite nepracuju naraz, pri AF ide iba motor z tela a u objektivov s motorom ide iba ten objektive, keby isli obidva, urcite by to spomalovalo ostrenie, nato mas tie kontakty n aobjektive, aby to telo vedelo rozoznat, co mas nasadene. A pocujes to aj vo zvuku, ktory vydava ostrenie.
... Namontovať ešte jeden motor a dve kolesá a sa na tom foťáku veziem do práce...
Strasne duchaplne, ked nemas svoj nazor na vec tak jednoducho neraeguj, dusankm sa pytal na nieco konkretne, lebo si chce nieco ozrejmit. V poslednej dobe sa tu pise milion zbytocnych reakcii mimo vlakno, nic v zlom.
zatial-dmedia iba telo,quintes snad naznacuje tiz iba telo,PePe neisto a afka tvrdi ze oba.Je to teda tak,ze ak ma fotak pohon z tela-motorcek v objektive je celkom odstaveny?Cize funguju iba s d40,d60-inak su nefunkcne?
zatial-dmedia iba telo,quintes snad naznacuje tiz iba telo,PePe neisto a afka tvrdi ze oba.Je to teda tak,ze ak ma fotak pohon z tela-motorcek v objektive je celkom odstaveny?Cize funguju iba s d40,d60-inak su nefunkcne?
Starsie AF objektivy bez vlastneho motorceka funguju na D50/D70/D80/D90/D100/D200/D300/D700/D3. Na D40/D40X/D60 u tychto objektivov nefunguje AF. Manualne objektivy Nikon su pouzitelne na D200/D300/D700/D3, na ostatnych telach nefunguje prenos clony. Objektivy AF-S su kompatibilne so vsetkymi dig. zrkadlovkami a aj z kinofilmovymi zrkadlovkami (myslim ze od F90X(pozor na nekompatibilitu DX objektivov s filmovymi zrkadlovkami).
Preto sa pokrocilejsim uzivatelom odporuca ist do modelovej rady D80/D90, pretoze podporuje vsetky AF objektivy. Majitelia D40/D60 su ohladne AF zaostrovania obmedzeni na objektivy so vstavanym motorcekom a nemozu tak plne vyuzit celu sucasnu ponuku Nikonu ale aj Tamronu, Tokiny a Sigmy.
opravujem,dmedia pise ze motor objektivu-cize druha moznost,ze ak je objektiv s motorcekom,tak pracuje na d40 aj na d80...teraz ma to uz zaujima len zo zvedavosti...
tomu rozumiem,ale teraz uz len pre vedomost-ak je objektiv s motorcekom a nasadim ho na d80-je ten motorcek celkom zablokovany? nejde o vychytavku kvoli foteniu-iba ma to ciste technicky zaujalo...potom su vsetkz motor.v novych objektivoch iba pre d40,d60?
tomu rozumiem,ale teraz uz len pre vedomost-ak je objektiv s motorcekom a nasadim ho na d80-je ten motorcek celkom zablokovany? nejde o vychytavku kvoli foteniu-iba ma to ciste technicky zaujalo...potom su vsetkz motor.v novych objektivoch iba pre d40,d60?
Ak ma objektiv motorcek (AF-S), tak je samozrejme pouzity ten, pretoze aj tak nema zabudovanu prevodovecku na pohon z tela fotoaparatu.
zatial fajn,to by mohlo platit.Nekamenujte ma, ale aj tak si neodpustim este jednu otazku-ak by to bolo ako tvrdi pan Srnec,moze nastat teoreticky rozdiel,ci na d80 nasadim tamron 70-200 s motorcekom-ked dobre rozumiem bude ostrit objektiv,alebo tamron bez motorceka-vtedy bude ostrit telo...moze v tom byt neaky prakticky rozdiel?Teoreticky by mal byt ten v objektive lepsi-inak keby platilo co hovori pan Srnec,nik by si na vyssi stroj nekupil objektiv s motorcekom,ktory by pracoval horsie oko ten v tele...
Niektore parametre objektivov rozoberate uplne do atomovych detailov-ja ako negramotny elektrotechnik sa pytam na jednoduchu vec:ak dam na d80 tamron 70-200/2.8-je uplne jedno ci je s motorcekom alebo bez-to je vsetko,diky za jasnu odpoved
zatial fajn,to by mohlo platit.Nekamenujte ma, ale aj tak si neodpustim este jednu otazku-ak by to bolo ako tvrdi pan Srnec,moze nastat teoreticky rozdiel,ci na d80 nasadim tamron 70-200 s motorcekom-ked dobre rozumiem bude ostrit objektiv,alebo tamron bez motorceka-vtedy bude ostrit telo...moze v tom byt neaky prakticky rozdiel?Teoreticky by mal byt ten v objektive lepsi-inak keby platilo co hovori pan Srnec,nik by si na vyssi stroj nekupil objektiv s motorcekom,ktory by pracoval horsie oko ten v tele...
Samozrejme moze byt rozdiel pri dvoch objektivoch s roznym pohonom. Ide o to, ci je motorcek a komunikacia v objektive inej rychlosti ako v tele. Ak je motorcek v objektive klasickej konstrukcie, byva rozdiel v rychlosti minimalny. Ak je vsak ultrazvukovy, je rychlejsi a tichsi. Velmi dobre to bolo vidiet napr. na Canon 75-300, ktory sa robil vo verziach DC a USM.
motor
Predajcovia to neako tiez nemaju ujasnene-ked som kupoval tamron 17-50/2.8 bola cena rovnaka s motorcekom aj bez.Cize nejde o alternativu z dovodu rozdielnej ceny objektivu-s motorom ci bez,ale o prakticky vykon zostavy.
to máš tak, demokracia a sloboda slova. Pokoj s tebou priateľ
Preto sa pokrocilejsim uzivatelom odporuca ist do modelovej rady D80/D90, pretoze podporuje vsetky AF objektivy. Majitelia D40/D60 su ohladne AF zaostrovania obmedzeni na objektivy so vstavanym motorcekom a nemozu tak plne vyuzit celu sucasnu ponuku Nikonu ale aj Tamronu, Tokiny a Sigmy.
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa