Ahojte rozhodujem sa medzi týmito dvoma sklami. Obe sú rozsahom o kompromisoch, ale pre mňa použitelné. Privítam odporúčania skúsenejších, praktické skúsenosti s nimi privítam. O 18-50 je popísaného veľa ale s tým starším 28-75 je toho poskromnejšie. Chcem si spraviť radosť pred vianocami :) Ďakujem.
kup 17-50/2.8
28-75 je uz nedostatocne siroky, je to skor objektiv na D700 a D3, aj ked aj tam je primalo siroky. ideal je zacinat na 24mm (16mm na APS-C). inak 28-75 mali standardne dobru kresbu, ktora sa paradoxne kazila len okolo 50mm. nad a pod to bolo dobre, no 50mm nejako nevyslo...
Ja som mal Tamron 28-75 f2.8 na mojom Pentax K10D s 1.5x crop faktorom a s tymto rozsahom som bol velmi spokojny. Bol to objektiv, ktory som mal takmer stale na aparate. Opticka kvalita je super, ma perfektnu kresbu a uz od f2.8 je ostry na rozdiel od inych f/2.8 objektivov v podobnom rozsahu. Ponukal mi kratke-telephoto 75mm a 28mm naozaj nebolo dost siroke po prepocitani crop faktorom, ale bolo to postacujuce na mnoho fotiek. Keby chcem fotit sirokoulhe foto, zaobstral by som si radsej sirokejsi objektiv. Napr. 16-50 f/2.8 alebo 12-24 f/4. Na rozsah 17-18mm do 55mm mi postaci aj setak :) Kazdopadne aj Tamron 17-50/2.8 je kvalitny objektiv. Ma ho kolega na Nikon D80 a pochvaluje si ho.
No chcem pridať neskôr ešte nejaký širokáč - 10-24 buď tiež Tamron, čakám na testy, alebo niečo iné... Potom by to bolo ok. Seťák mám, tak by prípadne poslúžil ako záloha na rozsah 18-55.
No chcem pridať neskôr ešte nejaký širokáč - 10-24 buď tiež Tamron, čakám na testy, alebo niečo iné... Potom by to bolo ok. Seťák mám, tak by prípadne poslúžil ako záloha na rozsah 18-55.
Ja som optimista a verím že o dva roky už budu vyrobcovia chrlit iba Full Frame a v takom prípade , ak už mám investovat do optiky , tak len s FF využítím...:))
V tom pripade je pre teba Tamron 28-75 f/2.8 stastna volba.
javelin: aj ja so optimista, že čoskoro budú FF dostupnejšie, len sa obávam, že kým príde tá doba už budú iné objektívy na výber :))
Vďaka všetkým za rady asi pôjdem predsa len do toho 28-75.
Ja som mal Tamron 28-75 f2.8 na mojom Pentax K10D s 1.5x crop faktorom a s tymto rozsahom som bol velmi spokojny. Bol to objektiv, ktory som mal takmer stale na aparate. Opticka kvalita je super, ma perfektnu kresbu a uz od f2.8 je ostry na rozdiel od inych f/2.8 objektivov v podobnom rozsahu. Ponukal mi kratke-telephoto 75mm a 28mm naozaj nebolo dost siroke po prepocitani crop faktorom, ale bolo to postacujuce na mnoho fotiek. Keby chcem fotit sirokoulhe foto, zaobstral by som si radsej sirokejsi objektiv. Napr. 16-50 f/2.8 alebo 12-24 f/4. Na rozsah 17-18mm do 55mm mi postaci aj setak :) Kazdopadne aj Tamron 17-50/2.8 je kvalitny objektiv. Ma ho kolega na Nikon D80 a pochvaluje si ho.
chcel by som sa ta spytat ze ako je na tom ta 28-75ka s macrom?
chcel by som sa ta spytat ze ako je na tom ta 28-75ka s macrom?
Tak ako povedal bear :) Pri pomere zvacsenia 1:3,9 a to pri 75mm z tohto objektivu nebude nikdy macro objektiv. Povedal by som skor, ze je to taka z nudze cnost, ked nemas ziaden iny 1:1 prip. 1:2 macro objektiv po ruke. Tento objektiv je skor vhodny na portrety alebo prip. koncertne foto a pod. Da sa s nim cvakat aj rychla akcia, nakolko je to tzv. fastzoom a ma kratky polomer ostrenia(alebo ako by som to nazval) :) Cize rychlo preostruje, ale zalezi aj od fotaku. Moze to mat sice za nasledok a horsie zaostrenu foto, ale toto sa mi stavalo s tymto objektivom minimalne.
Nechcem zakladat nove vlakno => Ak mate zaujem, nacvakal som par testovacich snimkov Tamrona 28-75/2.8 na D700 (28, 50, 75 FD a 2.8, 4, 5.6, 8, 14, 22, 32 Fstops). Necakajte ale ziadne studiove testy s MTF a pod. Snad to niekomu pomoze pri rozhodovani :).
rozhodujem sa ohľadom nejakého setového objektívu a neviem čo mám zobrať.
Rozhodujem sa medzi Tamronom 17-50 f2,8 a nikonom 18-70 f3,5-4,5
budem to mať iba ako seťák. A neviem prečo sa mám rozhodnúť. Mám teraz ponuku na ten nikon , bazáovy, vraj ako novy za 130 € a ten tamron za 210€.
Vážne neviem ktorý . Tak by som sa vás chcel spýtať na názory, ako by ste sa vy rozhodli.
Ja som optimista a verím že o dva roky už budu vyrobcovia chrlit iba Full Frame a v takom prípade , ak už mám investovat do optiky , tak len s FF využítím...:))
...síce tomu veľmi neverím...,ale pokiaľ sa tak stane, tak to bude teda od výrobcov riadny podraz voči majiteľom APS-C dslr...
tak pardón že som si pomýlil pojmy ... hlavne že si pomohol ;)
...ako šťastný majiteľ tamrona 17-50 by som ti mohol odporučiť práve ten....no s nikonom 18-70 skúsenosti nemám....takže porovnať ich neviem......a možno sa tu taký čo to dokáže porovnať priamo ani nenájde, práve z dôvodu pravdepodobného výberu a používania daného základného objektívu buď jedného alebo druhého:)...
Tamron 18-50 vs. 28-75/2,8 na D60
28-75 je uz nedostatocne siroky, je to skor objektiv na D700 a D3, aj ked aj tam je primalo siroky. ideal je zacinat na 24mm (16mm na APS-C). inak 28-75 mali standardne dobru kresbu, ktora sa paradoxne kazila len okolo 50mm. nad a pod to bolo dobre, no 50mm nejako nevyslo...
Vďaka všetkým za rady asi pôjdem predsa len do toho 28-75.
http://www.getdropbox.com/gallery/645474/1/Tamron%2028-75%3A2.8%20Nikon%20D700%20Sample%20Images?h=ba1f87
rozhodujem sa ohľadom nejakého setového objektívu a neviem čo mám zobrať.
Rozhodujem sa medzi Tamronom 17-50 f2,8 a nikonom 18-70 f3,5-4,5
budem to mať iba ako seťák. A neviem prečo sa mám rozhodnúť. Mám teraz ponuku na ten nikon , bazáovy, vraj ako novy za 130 € a ten tamron za 210€.
Vážne neviem ktorý . Tak by som sa vás chcel spýtať na názory, ako by ste sa vy rozhodli.
...myslím,že si ľudia radi zamieňajú tieto pojmy....
...seťákom môže byť aj Tokina 11-16 f2.8:)...
zaregistrujte sa a presvedčte o mnohých z výhod byť členom
- moj profil
- albumy
- pošta
- pridávanie fotografií
- komentáre
- záložky
- notifikácie
- diskusie
- hodnotenie
Zaregistrujte sa