Fórum » O TECHNIKE

fotak vs kamera

trojuholnik
2008-12-07 08:59:29+01
cauko. taka otazka len zo zaujimavosti.. pozeral som rozne videokamery (v cenach 20000$ a vyssie) a vsetky mali svetelnost 1,4-1,6. ako je mozne s nimi tocit aj v tmavych priestoroch aby to vyzeralo dobre? ci je to prave upravami po natoceni? dik

Karol Srnec
redakcia ephoto.sk 2008-12-07 09:21:14+01
Zakladnou podmienkou je trojcipova kamera,ktora produkkuje menej sumu. Ale pr nizkom svetle to bude vzdy o nicom, kazdy kameraman ti povie, ze svetlo potrebujes, tam to nie je ako u fotaku, ze to hodis na stativ a das tam cas aj niekolko sekundu.

trojuholnik
2008-12-07 09:57:28+01
ok ale zober si take filmy, kludne aj hollywood. neverim ze retusuju policko po policku. ved by na to potrebovali obrovske mnozstvo ludi a vela vela casu. to je nerealne.

quintes
2008-12-07 10:02:40+01
príspevok od: trojuholnik
ok ale zober si take filmy, kludne aj hollywood. neverim ze retusuju policko po policku. ved by na to potrebovali obrovske mnozstvo ludi a vela vela casu. to je nerealne.
vzdy a v kazdej scene je svetlo namodelovane tak, aby tam bolo a aj nebolo :)
skus mi povedat priklad jedneho filmu, jednej sceny, kde sa ti zda je je uplna tma a aj tak tam scena vyzera dost svetelna..
alebo skus presnejsie definovat, co chces vlastne pocut

trojuholnik
2008-12-07 10:44:04+01
co ja viem, napr Miami Vice, neviem ci si videl. http://www.csfd.cz/film/205734-miami-vice/videa/ ale staci si pustit ten trailer, ale tam toho vela nie je vidno, ale dost vela sa toho odohrava po tme. a to svetlo co tam je tak ho nevidno :) prehraj si trailer a pochopis

quintes
2008-12-07 16:34:18+01
co ja viem, napr Miami Vice, neviem ci si videl. http://www.csfd.cz/film/205734-miami-vice/videa/ ale staci si pustit ten trailer, ale tam toho vela nie je vidno, ale dost vela sa toho odohrava po tme. a to svetlo co tam je tak ho nevidno :) prehraj si trailer a pochopis
pozri, pri natacani sceny, aj tmavej, zohrava svoju rolu vzdy svetlo, ked je tma, je tma.. vsade musi byt nejake svetlo, aj tie tvoje tmave sceny su osvetlene :)
3ccd kamery, ako uz spominal Karol, si mozu dovolit ist na vysoke ISO, a urcite nepouzivaju kamery z elektrodomu. Su to specialne kamery, a hlavne, dost svetelne objektivy. Si to daj dokopy a mas vysledok.

dmedia
2008-12-07 18:25:38+01
Filmy so super scenami v tme-napr. Pan prstenov a pod, su v 90% robene na klasicky profi film a nasvecuju sa tisickami watov, podla toho aku atmosferu potrebuju, to nie je robene digitalnou kamerou za 15000sk. Su aj veci robene vyhradne digitalnou technikou, aj velkofilmy, pretoze to je lacnejsie a profi digi technika znacne pokrocila vpred. Samozrejme to je tiez svietene podla potreby. Amaterske kamery nemozu robit bez svetla, jednocip-absolutne blato a sum v slabom osvetleni a tme, trojcip to zvlada lepsie, ale tiez bez dostatku svetla nemozes dostat vysledok. A este poznamka, video je oklamcak na ludske oko, preto to vyzera z 5m ked pozeras na telku celkom dobre, lebo si domyslas, keby si to dal na papier ako fotku tak sa an to nebudes chciet pozerat.

quintes
2008-12-07 19:07:08+01
príspevok od: dmedia
Filmy so super scenami v tme-napr. Pan prstenov a pod, su v 90% robene na klasicky profi film a nasvecuju sa tisickami watov, podla toho aku atmosferu potrebuju, to nie je robene digitalnou kamerou za 15000sk. Su aj veci robene vyhradne digitalnou technikou, aj velkofilmy, pretoze to je lacnejsie a profi digi technika znacne pokrocila vpred. Samozrejme to je tiez svietene podla potreby. Amaterske kamery nemozu robit bez svetla, jednocip-absolutne blato a sum v slabom osvetleni a tme, trojcip to zvlada lepsie, ale tiez bez dostatku svetla nemozes dostat vysledok. A este poznamka, video je oklamcak na ludske oko, preto to vyzera z 5m ked pozeras na telku celkom dobre, lebo si domyslas, keby si to dal na papier ako fotku tak sa an to nebudes chciet pozerat.
presne tak, no light no film.
A ten oklamčák je ten production? :-)
o tom klamaní oka viem svoje. Akosi mi nikto nechce veriť že biely papier je biely len preto, lebo odráža bielu farbu :-) a potom sa hádajú, že keď svieti naň žlté svetlo, prečo je biely. A mi neveria, že mozog nám povie, že ten papier je biely a hotovo, pretože tak ho mozog pozná. No a vždy sa to skončí tým že ja som blbý a že nič neviem :-)

spider
2008-12-09 12:18:47+01
Nic si z toho nerob quintes. ja ti verim,lebo som studoval polygrafiu a fotochémiu a presne tieto veci sme tam preberali. A plati to o vsetkych farbach, nie len o bielej. Cela polygrafia je zalozena na tom, ze ludske oko je nedokonale a vidi napr. suvisle rozofarebne plochy, ktore su v podstate len bodky v 4 farbach.
p.s. co by vsak dali fotografi za to keby mohli mat vo fotaku snimac s citlivostou a dynamickym rozsahom ludskeho oka?

duroslav
2008-12-09 12:41:02+01
Neviem, či zrovna oko je ten ideál. Oko tiež nevidí naraz celú scénu so všetkými detailami. Tiež musí pricloňovať a keď máš scénu s vysokým rozsahom, tak robíš viacero expozícií s rôznou clonou, inak by boli škaredé prepaly na sietnici od slnka :-) Akurát že ten autobracketing je v oku dotiahnutý k dokonalosti.

quintes
2008-12-09 14:36:43+01
príspevok od: spider
Nic si z toho nerob quintes. ja ti verim,lebo som studoval polygrafiu a fotochémiu a presne tieto veci sme tam preberali. A plati to o vsetkych farbach, nie len o bielej. Cela polygrafia je zalozena na tom, ze ludske oko je nedokonale a vidi napr. suvisle rozofarebne plochy, ktore su v podstate len bodky v 4 farbach.
p.s. co by vsak dali fotografi za to keby mohli mat vo fotaku snimac s citlivostou a dynamickym rozsahom ludskeho oka?
to máš pravdu. Tú citlivosť, dynamický rozsah, to by som bral.

Strana 1 z 1

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()