Fórum » O TECHNIKE

Redukcia m42/eos

2008-12-14 15:43:36+01
Ked naskrutkujem redukciu m42/eos na objektiv s m42 zavitom a nasadim na telo, tak poloha ostriacej rysky na objektive nie je v rovine so zvislou osou fotoaparatu. U roznych objektivov je tento rozdiel/posuv rozny (trosku iny u Sonnar 135 iny u 200 a iny u Heliosu). Moje otazky: 1. Ma to vplyv na zaostrovanie vseobecne alebo len na zaostrovanie na nekonecno? 2. Da sa to odstranit zbrusenim stykovej plochy na redukcii, ktora je medzi redukciou a telom? 3. Je potrebne mat ku kazdemu m42-objektivu jednu redukciu?

dobrunoc
2011-03-27 21:53:32+02
Odporucam kazdemu zdaleka sa vyhnut redukciam s programovatelnym cipom.. Jednak je programovanie dost zdlhave a prakticky vyznam nulovy.. Podla mojich skusenosti pri tychto cipoch aparat dost casto vypisuje chybove hlasky a je treba ho casto restartovat

rbr69
2011-03-27 22:03:53+02
príspevok od: dobrunoc
Odporucam kazdemu zdaleka sa vyhnut redukciam s programovatelnym cipom.. Jednak je programovanie dost zdlhave a prakticky vyznam nulovy.. Podla mojich skusenosti pri tychto cipoch aparat dost casto vypisuje chybove hlasky a je treba ho casto restartovat
mam dve a ziaden problem ... problem nastava pri predsklopenom zrkadle, ale to nemusi byt programovatelna, staci aj ta s konfirmaciou zaostrenia ... programovanie je uplne jednoduche v rychlosti si ju naprogramujes pre dane sklo, je len problem ak ju chces pouzivat na viacej skiel ... programovanie sluzi na to, ze si do nej zapises ohniskovu vzdialenost skla, vies zadat manualne zvolenu clonu, mikroadjustment atd., potom v prezerani exifu foto vies akym sklom bola robena, aku si mal clonu atd. , nemas vsetko f2 a 50mm

dobrunoc
2011-03-28 10:35:04+02
príspevok od: rbr69
mam dve a ziaden problem ... problem nastava pri predsklopenom zrkadle, ale to nemusi byt programovatelna, staci aj ta s konfirmaciou zaostrenia ... programovanie je uplne jednoduche v rychlosti si ju naprogramujes pre dane sklo, je len problem ak ju chces pouzivat na viacej skiel ... programovanie sluzi na to, ze si do nej zapises ohniskovu vzdialenost skla, vies zadat manualne zvolenu clonu, mikroadjustment atd., potom v prezerani exifu foto vies akym sklom bola robena, aku si mal clonu atd. , nemas vsetko f2 a 50mm
Ano...nepopieram..jedina vyhoda su udaje v exife, ale to programovanie pre kazde sklo zvlast...to podla mna za to nestoji a nieje to uplne jednoduche..staci sa pozriet hore a aj do inych diskusii na otazky typu ako spravne naprogramovat cip...dost ludom to robi problemy, podla mna je to zdlhave a aparat ma tendenciu viac "blbnut" t.j. vypisovat chybove hlasky

atlantel
2011-03-28 11:27:00+02
Totalny omyl. Mam 9 objektivov Contax , LEICA , M42, Canon FD a na vsetky som lepil AF chip Dandelion alebo EMF. Za dva roky som nemal ani jednu jedinu chybovu hlasku. Ak sa ti nieco serie, je to zle nalepeny chip, ktory pri manipulacii s objektivom straca kontakt s telom. Programovanie chipu ma svoje vyhody. Jednak viem lahko identifikovat ktory objektiv som pouzil na konkretnom snimku a jednak si nastavim maximalne clonove cislo co mi zaruci spravne meranie expozicie. AF shift kompenzaciu nepouzivam. Programovanie jedneho EMF chipu mi zaberie asi 3 minuty.... neviem co ti na tom moze trvat dlhsie...

rbr69
2011-03-28 11:27:26+02
Ano...nepopieram..jedina vyhoda su udaje v exife, ale to programovanie pre kazde sklo zvlast...to podla mna za to nestoji a nieje to uplne jednoduche..staci sa pozriet hore a aj do inych diskusii na otazky typu ako spravne naprogramovat cip...dost ludom to robi problemy, podla mna je to zdlhave a aparat ma tendenciu viac "blbnut" t.j. vypisovat chybove hlasky
je to uplne jednoduche, dodava sa navod v anglictine, je aj na webe ... staci na to aj google translator ... dokonca je na konci navodu aj uvedeny konkretny priklad pre nejake sklo s pevnym ohniskom
http://sites.google.com/site/rbrunovsky/home/fotovybava/emfafconfirmchipforcanoneosef/EMFchipusermanual.pdf?attredirects=0

atlantel
2011-03-28 11:39:12+02
príspevok od:
Ked naskrutkujem redukciu m42/eos na objektiv s m42 zavitom a nasadim na telo, tak poloha ostriacej rysky na objektive nie je v rovine so zvislou osou fotoaparatu. U roznych objektivov je tento rozdiel/posuv rozny (trosku iny u Sonnar 135 iny u 200 a iny u Heliosu). Moje otazky: 1. Ma to vplyv na zaostrovanie vseobecne alebo len na zaostrovanie na nekonecno? 2. Da sa to odstranit zbrusenim stykovej plochy na redukcii, ktora je medzi redukciou a telom? 3. Je potrebne mat ku kazdemu m42-objektivu jednu redukciu?
Mat na kazdom M42 objektive redukcie nie je potrebne, je to pohodlne. Po dlhsej praci - rozumej vymienani, pochopis a rad si dokupis zvysne adaptery. Doporucujem Ti do adapteru nezasahovat na stycnych plochach. Vyraba sa to sustruzenim a ty v domacich podmienkach nie si schopny zabezpecit rovinnost dosadacej plochy. To v akej polohe su gravirovane ciarky na objektive je pre opticky vykon nepodstatne a moze byt aj uplne dole hlavou.... optika vykresluje vzdy kruhove pole. Dolezita je len jedna vec - hrubka limca , tzv. flange , tak aby odpovedal rozdielu registra objektivu - v Tvojom pripade M42 ma 45.5mm na Canon EOS - 44mm ... t.j. cca. 1.5mm.

rbr69
2011-03-28 12:54:50+02
príspevok od: atlantel
Mat na kazdom M42 objektive redukcie nie je potrebne, je to pohodlne. Po dlhsej praci - rozumej vymienani, pochopis a rad si dokupis zvysne adaptery. Doporucujem Ti do adapteru nezasahovat na stycnych plochach. Vyraba sa to sustruzenim a ty v domacich podmienkach nie si schopny zabezpecit rovinnost dosadacej plochy. To v akej polohe su gravirovane ciarky na objektive je pre opticky vykon nepodstatne a moze byt aj uplne dole hlavou.... optika vykresluje vzdy kruhove pole. Dolezita je len jedna vec - hrubka limca , tzv. flange , tak aby odpovedal rozdielu registra objektivu - v Tvojom pripade M42 ma 45.5mm na Canon EOS - 44mm ... t.j. cca. 1.5mm.
toto bol moj prispevok v prvoucinkovani na ephoto a v ziskavani info o tejto problematike ... uz som sa posunul dost dalej, dik za koment ... vtedy spominanym problemom boli roznou kvalitou - nekvalitnou nepresnostou vyrobene redukciu, ktore neumoznili( svojou hrubkou a nedodrzanim registra) zaostrovat na nekonecno

misko_znp
2011-04-03 22:51:37+02
príspevok od: Cago
...no ako si pokročil, už Ti to funguje ?
neviem ci sa mi to len zda, ale ten cip vlastne funguje len na zapis do exifu a na oklamanie fotaku, ze je nasadeny EF, alebo EF-S objektiv ? pretoze to uz dobre ostri aj pri ohnisku 20 aj s 50mm 1.8F carl zeiss, s cim som skusal aj nejake to makro s medzikruzkami a bol som velmi prijemne prekvapeny, ako to funguje, ze nastavene ohnisko v cipe nema vysledny efekt na zaostrovani az sa mylim tak ma oprav, cital som toho dost, ale toto nebolo asi nikde spominane

misko_znp
2011-04-05 12:18:48+02
uz som to asi pochopil, ze cip je len na zapis do exifu a oklamanie fotaku, a ze fokalna dlzka v nom nastavena nijako neovplivni zaostrovanie fotaku, teda aspon tak mi to pripadalo skusal som to na flektagone 2.8/20 a potom este na jednom pancolare 1.8/50 a ostrilo to super, aj s medzikruzkami, ked som skusal nejake to makro, aj ked s 50mm to nieje kto vie co

misko_znp
2011-05-09 22:54:20+02
skusal som odpoveda na 3x, nikdy mi neulozilo odpoved, neviem preco ... jasne uz to funguje prisiel som na ten figel ze dlzka ohniska ktora sa pise do cipu, je len koli exifu, myslel som si ze pomocou nej fotak pocita vzdialenost zaostrenia

a co sa tyka objektivu, tak je to celkom sranda fotit s takymto niecim manualnym, skoda ze ten Flektogon neni ostrejsi :-/, chcel som ho pouzivat na krajinku, ale ako tak citam na forach, neni to velka vyhra od kitoveho, ktory je na krajinky dost naprd

Strana 2 z 2

Inzercia
  • ()

• ()

• ()

• ()

• ()